Månförmörkelse, enligt Expressen och Stellarium

Expressen skriver i en artikel att det ska bli månförmörkelsesöndag kväll natten till söndagen. Efter att ha vridit igång min ständige kompanjon Stellarium så kan jag konstatera dels att Stellarium även visar månförmörkelser (det senaste riktigt roliga jag kunde följa där var Venus’ travers över Solen), och dels att det verkar bli en riktigt bra förmörkelse. Den börjar redan vid 18-tiden på kvällen med ett par ljuseffekter som Stellarium visar men som jag inte har en aning om vad de är (nån som vet?), sedan börjar månen glida in i en mörk penumbra vid 21:50 och i en roströd umbra ca 22:35, för att vara helt förmörkad klockan 23:56 på söndagkväll. Sedan varar förmörkelsen i cirka en timme, åtminstone när jag följer tidslinjen med Stellarium.

Månen kommer att stå 35° upp från horisonten, nästan rakt i sydlig riktning. Synd att det är så inihelsike mulet, himlen har bara varit klar undantagsvis hela den här vintern. En riktigt blodröd månförmörkelse är sevärd, och vissa tolkar den som illavarslande tecken.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Anonymous

    Den missar man säkert – för man sitter framför datorn eller sover den tidpunkten – och är för den delen rätt ointresserad av att glutta på en måne som knappt syns 😉

    //Anders Forsman

Comments are closed.

arrow