Vårt arbete börjar löna sig

Idag rapporterar Dagens Nyheter att det ser ut som om beslutet om FRAs massövervakning kommer att bordläggas i ett år, i enlighet med regeringsformen (en av Sveriges grundlagar).

Det här är något vi kämpat tokhårt för, bland annat med landsomfattande demonstrationer, massbrev, utbildningsinsatser, namninsamlingar (som minst en partiledare ur riksdagen skrivit på!), intensivt nätverkande under bordet med riksdagspolitiker, ungdomsledare och andra inflytelserika personer, med mera. Många andra har kämpat sitt eget sätt. Andra har tillsynes vänt kappan efter köttgrytan och gjort mig djupt besviken.

Vi och alla andra som kämpar för rätten till ett privatliv har en chans att klara det här slaget. Men fortfarande återstår väldigt mycket innan vinden har vänt som helhet.

Skulle bordläggning ha skett även utan Piratpartiets arbete? Kanske. Kommer bordläggning att ske överhuvudtaget? Kanske. Men som i all opinionsbildning, så är det många många bäckar små som gäller. Det går aldrig att peka på vilken bägare som fick kamelen att brista, när opinionen svängde. En sak är säker, och det är att pirater – i samarbete med framför allt LUF, Grön Ungdom och Ung Vänster – har lagt ner väldigt mycket arbete på att det här ska uppmärksammas. Det syns inte minst på bloggsökningar.

Propositionen läggs i övermorgon.

Sedan har vi två andra mardrömsförslag den här våren att ta itu med. Bara för att vi klarar ett slag, så är vi inte hemma.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Saga Rosén

  Yes! Vi ses på barrikaderna!

 2. Rick Falkvinge

  Ja, och det är det som gör att jag kan se mig i spegeln, och känna mig stolt över sällskapet däruppe (på barrikaderna).

 3. Federley

  Intressanta inlägg nu i blogosfären. Jag och Annie Johansson jobbar med detta för fulla muggar. Nu utmålas jag som att stödja FRA-förslaget. Jag har aldrig gett det stödet utan i en intervju i DN sagt att det är bra att lagrådet tittat på det, att man ska införa alla lagrådets åsikter samt att vi ska avvakta slutprodukten som beslutas av regeringen idag.

  Sällan har fd supporters så snabbt övergett oss. Särskilt när ni inte har koll på vilket arbete vi gör. Håll er lugna några dagar så får ni se vad vi tänke göra. Låt sen omdämena komma när de kan vara mer sakligt underbyggda.

 4. Rick Falkvinge

  Tjaa, Fredrick, det är ju iofs kul att du pratar om det såpass öppet nu – men när vi ringde runt till alla ungdomsförbunds ordförande inför demonstrationen i februari så var du den ende (ENDE!) som försvarade förslaget i någon form. Nu pratade vi visserligen inte direkt, så jag har bara andrahandsuppgifter.

  Jag hade förstått och respekterat om du inte ville associeras med oss som organisation, även om flera av dina parallellorganisationer gärna står på barrikaderna bredvid oss, men att du ställer dig och försvarar förslaget och säger att man på något sätt kan tänka på det, DET har jag svårt för.

  Rick

  PS – sedan kan du alltid komma tillbaka genom att vända Centern, inte bara till att rösta bordläggning utan till att rösta nej. Alla har rätt att göra misstag och tänka om, men just nu har du mycket att bevisa.

Comments are closed.

arrow