Oscar har rätt. Jag hade fel. Massavlyssningen är kvar.

Häromdagen när tidningarna gick ut och skrev att Thomas Bodström (tot) och Ulrika Messing (s) tänkte rekommendera den socialdemokratiska riksdagsgruppen att rösta för en minoritetsbordläggning av regeringens massavlyssning, så var det nog många som drog en lättnadens suck. Det behövs bara ungefär tjugo s-ledamöter för att få igenom bordläggningen, så det kändes ganska avgjort. Framför allt var det den andan som tidningarna skrev i, och som jag smittades av.

Inte utan en suck av lättnad, ska jag väl lägga till, med tanke på allt arbete vi lagt ner för att få till en debatt kring det här.

Desto farligare att den debatten nu tvärdog i media i samma stund som alla var överens om att det var över för den här stunden, för det finns många saker i den här bilden som inte stämmer. Oscar skriver att pp:s pressmeddelande har helt fel om att massavlyssningen är desarmerad, att det verkar som om s vapenskramlar för att få igenom några ändringar, och Odenberg har sagt att han är beredd att gå dem tillmötes. Det verkar som om han har rätt, och de som tror att faran är över har fallit för ett politiskt trick.

Mer alarmerande är nämligen att Centerns riksdagsgrupp hade möte idag, och enligt Annie Johansson (c,cuf) hade gruppen blivit informerad om att lagen kommer att gå igenom riksdagen. Om en röstande grupp som normalt skulle förväntats vara den avgörande i en sån här omröstning, ja, om de allmäncyniskt får ett sådant budskap om hur röstningen kommer att sluta, då är det något riktigt fult i görningen.

Det här är inte över. Övervakningshökarna vill bara få medborgarväktarna att tro det. Oscar har rätt.

Att det sedan ligger tre förslag till runt hörnet gör inte saken bättre. Förhoppningsvis kan vi fortsätta debatten på ett större plan om rätten till ett privatliv, snarare än att stånga oss blodiga mot varje enskilt lagförslag – för det orkar vi inte. Då är vi på defensiven precis hela tiden.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Visst är det så och än kan vi inte slappna av. Skrev själv på min blogg http://www.malarnetcity.se/member/info.php?id=9584 än är inte slaget vunnet. Det kommer mera som sagt.
  //Anders

 2. Anonymous

  Som alla redan har märkt är det mycket starka krafter i rörelse för att driva igenom lagförslaget. I den moderata riksdagsgruppen cirkulerar uppgifter om att det är USA som utövar påtryckning mot regeringen i kabelfrågan. Hos NSA lär man vara mycket, mycket angelägen om att få ta del av den kabeltrafik som går till/från Sverige. Man har väntat tålmodigt i flera år, men nu börjar Bushadministrationen bli irriterad.

  Möjligen förklarar detta varför Reinfeldt och Odenberg verkar så pressade.

  Faran är definitivt inte över. Bodströms uppfattning är dåligt förankrad i riksdagsgruppen. Han kan mycket väl bli överkörd. Odenberg har dessutom sedan länge goda kontakter med inflytelserika socialdemokrater, inte minst med Mona.

Comments are closed.

arrow