Fyra avhopp kan rädda demokratins grunder

Alliansens riksdagsledamöter är inte glada just nu. Det skulle jag inte heller varit om jag ställts inför situationen att antingen rösta för att införa en politisk massavlyssning av medborgarna, eller frusits ut ur min sociala gemenskap och riksdagsgrupp och förlorat nåden hos partiledningen, speciellt som förslaget ändå verkar gå igenom så att uppoffringen skulle varit förgäves.

Men någonstans måste man ändå välja att kunna se sig i spegeln om tio år och veta att man gjorde rätt.

Partiledningarna för både alliansen och s går rätt hårt fram just nu kring förslaget om att låta FRA massavlyssna alla svenskar för regeringens och myndigheters räkning. Det som gör att det kan kännas hopplöst är att det inte är strikt regeringen mot oppositionen – s verkar vilja ha ett rävspel så att även om man som alliansledamot röstar mot, så kommer förslaget ändå att gå igenom med stöd av s, och så finns bara den där nejrösten kvar som en plump i protokollet när partilojaliteten ska mätas nästa gång.

Men om jag påstod att det finns ett sätt att stoppa massavlyssningen? Ett som kräver stor uppoffring och ett språng till helt okänd mark för den alliansledamot som tar det, men där det kanske är värt så mycket att kunna se sig i spegeln?

Vad det handlar om är att sätta hela regeringsmakten på spel för det här förslaget (och det är faktiskt så viktigt – det här är långt viktigare än t.ex. vilken färg som JAS 39 Gripen ska målas med, eller om A-kassan ska ge 70% eller 80% efter 200 dagar, eller om det ska dras nya pendelspår genom Stockholm). Vad det handlar om är att förändra maktbalansen i riksdagen, så att sådana här förslag inte kan gå igenom. Det kan göras med väldigt små medel.

Det behövs fyra alliansledamöter som hoppar av till Piratpartiet. Fyra av 178.

Det skulle förändra maktbalansen i riksdagen så att Piratpartiet hamnade i vågmästarställning – Alliansen 174, v-s-mp 171, och pp 4. Det skulle göra att den som vill ha igenom sin budget, sin arbetsrätt, sin miljöpolitik och allt annat måste börja respektera medborgarna och lägga ner t.ex. sådana här förslag om massavlyssning.

(Naturligtvis behöver du som hoppar också vara beredd att sätta kraft bakom orden, och eventuellt rösta emot den regeringsmakt du nu är en del av. Frihetens pris kan vara högt för dem som strider för den – vi ska vara glada att det fortfarande handlar om att trycka på knappar i Sverige.)

Partiböckerna kommer naturligtvis inte att vara nådiga, men det är alltid krigets vinnare som i historieböckerna ges rätten att berätta om vilka som var förrädare – och vilka som var folkets hjältar. Och i det här fallet är det dessutom mångt och mycket ledarspalter och bloggare som skriver historieböckerna, och inte partiledningarna.

Om du vill läsa på mer om Piratpartiet, så kan du titta på vårt valmanifest från 2006 (fyra sidor plus en hög konkreta förslag), eller vår principdeklaration (fyra sidor). Hela vårt upplägg är att vara blockneutralt, och att prioritera spets framför bredd. Den spetsen består av medborgarrätt, medborgarrespekt och förståelse för nätverks- och informationssamhället. Varken mer eller mindre.

Ring mig gärna på 0708-303600 om du vill veta mer.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. RexM

  Radikal idé! Jag gillar den.
  Hoppas du får napp!

 2. Mr. G

  Det här var för mig en skämtsam dröm som jag tänkt på ibland.
  Du kommer säkert inte att lyckas, men man kan ju alltid hoppas 🙂
  Hoppas, hoppas.

 3. Anonymous

  Som alla redan har märkt är det mycket starka krafter i rörelse för att driva igenom lagförslaget. I den moderata riksdagsgruppen cirkulerar uppgifter om att det är USA som utövar påtryckning mot regeringen i kabelfrågan. Hos NSA lär man vara mycket, mycket angelägen om att få ta del av den kabeltrafik som går till/från Sverige. Man har väntat tålmodigt i flera år, men nu börjar Bushadministrationen bli irriterad.

  Möjligen förklarar detta varför Reinfeldt och Odenberg verkar så pressade.

  Faran är definitivt inte över. Bodströms uppfattning är dåligt förankrad i riksdagsgruppen. Han kan mycket väl bli överkörd. Odenberg har dessutom sedan länge goda kontakter med inflytelserika socialdemokrater, inte minst med Mona.

 4. Anonymous

  Ett bra grepp som jag hoppas bidrar till napp.
  /Anders F

Comments are closed.

arrow