JO friar Roswall i tandlös utredning

JO postade idag sitt beslut om Pirate Bay-razzian den 31 maj. Den korta sammanfattningen är “ingen åtgärd”.

Dels blir jag rent personligen matt när man utelämnar de väsentliga grundlagsbrott som skett, t.ex. mot Piratbyrån, från utredningen. Genom att fokusera utredningen på sådant som är klanderfritt, och strunta i resten, kan man naturligtvis lämna ärendet utan åtgärd.

(Piratbyråns servrar beslagtogs, något som strider mot grundlagen eftersom det kränker föreningsfriheten. Den får inskränkas i exakt två fall, vid omedelbart förestående fara för riket eller vid hotande farsot. Inget av de villkoren var tillämpliga här, något som JO över huvud taget inte tar upp i sin utredning.)

Det har också framkommit att JO överhuvudtaget inte pratat med piratsidan i debatten, utan ensidigt lyssnat till myndigheternas skildring av om myndigheterna gjort fel. Duh.

Inte ens det faktum att polisen tog med servern för Kavkaz Center, trots att man visste att den hade utgivningsbevis (och därmed var skyddad under tryckfrihetsgrundlagen), tas upp i granskningen. Ett solklart grundlagsbrott som man väljer att titta åt andra hållet för.

Så framför allt visar det här tydligt att lagarna behöver ändras för att skydda medborgarna mot främmande makts industriintressen.

Nu står hoppet till justitiekanslern, som har brytt sig lite mer om konceptet med rättssäkerhet.

Länkar till SvD, DN, Piratpartiets pressmeddelande

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Anonymous

    Tack.

Comments are closed.

arrow