Fullständig idioti i Almedalen

Jag kommer precis från en panel som leddes av Monique Wadsted som handlade om mediernas nya villkor. Det är faktiskt första gången jag hört publiken skratta åt panelens inkompetens – men det gör saken desto allvarligare eftersom den åtskrattade, Mats Johansson (m), sitter i riksdagen och var väldigt säker på sin sak om tingens ordning.

Mats Johansson anförde bland annat:
– det är DÅLIGT med gratis informationsflöden. Det kan inte komma något gott ur att dagstidningarna har vant den yngre generationen vid att nyheter ska vara gratis. (Mats var tidigare en höjdare på Svenska Dagbladet.)
– upphovsrättsintrång och yttrandefrihetsbrott är lika allvarliga.
– upphovsrättsintrång jämförs närmast med inbrott.
– Internetleverantörer ska ta ansvar för Internets innehåll.

Vad FAN gör den här mannen i den svenska lagstiftande församlingen? Ett upphovsrättsintrång är ett intrång i ett monopol, det är att jämföra med om Ica skulle skulle sälja Alvedon. Mats sitter i den lagstiftande församlingen och det är hans förbannade skyldighet att känna skillnad på sakrätt och kommersiell immaterialrätt. Han skämde ut sitt parti ordentligt idag.

Att dessutom föreslå att Internetleverantörer ska ta ansvar för allting som deras användare publicerar (och, i förlängningen, gör) på nätet är så dumt att klockorna stannar. Herr Johansson borde föreställa sig att Telia stängde av hans telefonabonnemang för att han sagt omoraliska saker i telefon för att förstå vad det är han egentligen föreslår. Budbäraren är aldrig ansvarig för meddelandet. Det är det som Mats Johansson på fullt allvar föreslår en ändring på, genom fina ord som “självreglering” och “internetombudsman”. På grund av sin pressbakgrund verkar han helt oförmögen att förstå nätets nya villkor, utan jämför allting med en traditionell pressläggning där “någon har ett ansvar”. Ja, Mats: den personen är den ursprunglige skribenten. Inte budbäraren. Inte Telia, inte posten, och inte nätoperatören.

Den här mannen är farlig och måste avlägsnas från allt vad ansvar heter i mediefrågor.

Den ende som vågade ta fram ankelsågen var Eva-Lena Jansson (s) som i kraftiga ordalag inkompetentförklarade Mats utspel om att gratismedia var dåligt, där hon menade att hon nu har en gratis dubbelriktad informationskanal till väljarna och medborgarna, utan filter av journalister och redaktioner, där de direkt kan kommentera hennes åsikter. Mats förstod över huvud taget inte vad hon pratade om utan svarade med ett riktigt goddag yxskaft om att Svenska Dagbladet och DN faktiskt var beroende av prenumerationspengarna – ifall ingen betalade så skulle de inte kunna komma ut.

Mats Johansson, du har inget i en lagstiftande församling att göra i de här frågorna. Dina åsikter är direkt farliga för samhällsdebattens åsiktsrikedom.

Opassande var också där och har skrivit ner sina egna intryck.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Wow… bara wow…

 2. pv2b

  Det är inte så mycket jag kan säga, annat än… fail.

  Ända sedan Sokrates tider (säkert även tidigare) har man talat om ungdomens förfall. Jag tror inte det är ungdomen vi måste oroa oss för. Idioti växer man ur förr eller senare.

  Problemet är att många, exempelvis denne eminente Herr Johansson, enligt vad du skrivit här, och vad som skrivits på opassande, verkar ha växt tillbaka in i idiotin igen.

  Så blir det när man låter hjärnan förtvina och inte tänker efter.

  Jag skulle gärna vilja se på den här paneldebatten på något sätt. Skedde någon form av videoupptagning som gör att man kan se den?

 3. Anonymous

  Helt otroligt att detta kan förekomma i dagens 2007 och i Sverige? //Anders Forsman

 4. /M

  Det verkar inte finnas några gränser för hur långt man kan gå om man är tillräckligt inkompetent och villig att korrumperas av pengastinna lobbyister.

 5. rune

  Man kan ju bara gissa varför lobbyisterna uppvaktar just denne man…

 6. Thomas Tvivlaren

  Väl rutet Rick! I det här fallet är Johansson helt ute och cyklar…och vi snackar rostig cykel utan ringklocka, pakethållare, stänkskärmar och däck med dubbelpunka!

 7. Thomas Tvivlaren

  Verkar som den gode Mats Johansson fastnat med mustaschen i brevlådan rejält

Comments are closed.

arrow