USA är på väg att bli Fjärde Riket

Jag funderar ibland på om vi har tillräckligt med tid för att vinna, som jag är övertygad om att vi kommer att göra ifall vi hade haft 20 år på oss. Men det hände mycket i världen mellan 2002 och 2006, och ännu mer kommer att hända mellan 2006 och 2010.

Som en insiktsfull person i partiet säger; “Det fanns reformer man kunde kämpa för i Europa 1933, som inte var lönta att tala om 1937.”

Varken USA-älskare eller USA-hatare i Sverige pratar om det här, trots att tecknen i skyn har varit tydliga sedan åtminstone tidigt 2002. USAs administration håller på att beskära rättigheter systematiskt efter ett manus – det manus man använder för att göra en demokrati till en fascistisk polisstat, och som visat sig fungera för det syftet gång efter gång i historien.

Det är först i och med den senaste Executive Order från president Bush, som jag går ut och pratar om det offentligt. Läs den själva för all del. Ja, jag vet att det är svårt att ta in, det var det för mig också, men det är faktiskt precis vad som står: den innebär att den exekutiva statsmakten i USA kan konfiskera alla egendomar för medborgare som på något sätt motverkar USAs utrikespolitik så som den förs i Irak. Utan rättegång. Eller förresten, man behöver inte ha gjort något aktivt, det räcker att man “kan anses vara i riskzonen för att motverka”. Ett i praktiken helt obegränsat mandat.

Kan du minnas någon speciell annan stat i historien som tog sig godtyckliga rättigheter att konfiskera egendom utan rättegång från en politiskt obekväm underklass?

Det här är bara ett av många tydliga tecken i skyn. Ännu tydligare är införandet av taggtrådsinhägnade s.k. “yttrandefrihetszoner” vid politiska sammankomster, där man får lov att demonstrera mot administrationen utan att bli arresterad (de ligger alltid väl utom hör- och synhåll från sammankomsterna). Eller att CIA har hemliga tortyrfängelser på hemliga platser i Europa. Eller det faktum att amerikanska fängelsevakter vid sådana tortyrfängelser läste vittnesmål från naziregimens koncentrationsläger – för att få inspiration. Vetskapen om att de arresterar och torterar oskyldiga och helt enkelt inte bryr sig.

Then a soldier’s aunt sent over several copies of Viktor E. Frankel’s Holocaust memoir, “Man’s Search for Meaning.” Lagouranis found himself trying to pick up tips from the Nazis.

Likheten mellan USA 2001 och Nazityskland 1933 är skrämmande slående. Där regimen i USA fick sitt World Trade Center, så fick regimen i Nazityskland sin riksdagsbrand. (Läs den länkade artikeln. Nej, på riktigt – läs den.) Den största skillnaden är att medborgarna i USA inte kommer att bli nämnvärt alarmerade över om USA går i krig, eftersom det är nationens kroniska tillstånd, till skillnad från Tyskland 1933.

Det finns också gott om små anekdotala varningar. Som att en gammal överlevare av Förintelsen packade ihop och flyttade ifrån USA i förrförra månaden, tillbaka till sitt forna hemland Tyskland. “Jag har sett det här förut”, sade han.

Eller, som en f.d. finansminister till Reagans förra administration sade igår, “om inte kongressen omedelbart ställer Bush och Cheney inför riksrätt, så kan USA vara en diktatorisk polisstat i krig med Iran om ett år“. Han lägger till att de flesta reaktioner han får på uttalandet är att det inte är tillräckligt starkt, tillräckligt varnande.

Det är värt att notera vem det är som säger det här. Det är inte en politisk meningsmotståndare till det parti som har den nuvarande makten. Det är seniora rådgivare till Reagans förra administration. Republikaner, alltså. Det är som om Kjell-Olof Feldt skulle sagt något motsvarande om den förra regeringen i Sverige – så tungt är det. Och precis så tung är varningen.

Det finns amerikaner som reagerar. Diggs förstasida är fullproppad med dem idag. (“Was I only dreaming, or did we use to have something called due process of law?” Drömde jag bara, eller hade vi en gång någonting som kallades rättssäkerhet?) Tyvärr är de alldeles för få. Nätet hjälper till att få ut informationen på ett sätt som inte var möjligt på 30-talet, men det hjälper inte. Folk i gemen är upptagna med sin vardag.

I Berlin 1933 så hade de flesta också hört talas om att saker inte stod riktigt rätt till. Men det berörde dem inte. De gick fortfarande till jobbet på morgonen och hade picknick med familjen i parken på helger.

I Väst 2007 så har man hört talas om massor av saker som inte står riktigt rätt till – Gitmo är väl det mest kända exemplet – men man är generellt för upptagen med att fixa med dagishämtning efter jobbet för att riktigt ha energi att bry sig. Utom ett fåtal.

It is a mistake to think that early in a fascist shift you see the profile of barbed wire against the sky. In the early days, things look normal on the surface; peasants were celebrating harvest festivals in Calabria in 1922; people were shopping and going to the movies in Berlin in 1931. Early on, as WH Auden put it, the horror is always elsewhere – while someone is being tortured, children are skating, ships are sailing: “dogs go on with their doggy life … How everything turns away/ Quite leisurely from the disaster.”

As Americans turn away quite leisurely, keeping tuned to internet shopping and American Idol, the foundations of democracy are being fatally corroded.

Man kan tycka hur bra om kapitalism som helst. Det som händer i USA just nu har inte med ekonomi att göra, och det är inte kapitalism. Det är något helt annat. Den person som försvarar USAs administrations politiska agerande utifrån kapitalism-socialismskalan (“USA står för kapitalism, och därför är allt landet gör bra”) behöver tänka en gång till. Som den förra finansministern under Reagan gjorde.

Och liksom förra gången, så kommer Sverige naivt att hylla polisstatsregimen ovillkorligt. Om inte ett par saker händer. Jag återkommer till dem.

(Jag återkommer strax i en postning med varför en sådan polisstat inte kommer att överleva mer än 15 år, även om den kommer att ställa till med en massa elände under tiden. Kollapsen kommer inte att bero på folkets uppror, utan på en kollapsande ekonomi. USA har i praktiken saknat täckning för sina checkar sedan 1973, men håller uppe bubblan med ett par effektiva medel som fungerar för stunden.)

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. RexM

  Jag brukade skämta om utvecklingen i USA, men det känns inte längre som om det är något att skämta om. Det känns snarare som något att vara livrädd för.

  Bra att du tar upp det här!

 2. Thomas Tvivlaren

  *stående ovationer* Riktigt bra skrivet Rick! Det du tar upp är något jag själv haft mycket tankar kring som också lett till ett liknande resonemang men ur ett svenskt perspektiv.

  Det jag tänker på är att det kan finnas partipolitik och anledningar relaterade till blocktillhörighet som gör att människor och ledarredaktioner på vänstersidan inte uppmärksammar denna typ av frågor tillräckligt mycket.

  Tag exempelvis Oscar Swartz lysande skrift om Bodströmsamhället. Inte nog med att den kritiserar en av socialdemokratins mer tongivande figurer. Den är dessutom utgiven av Timbro. Om man som jag kommer från vänsterflanken så krävs det ett visst mått av kritiskt tänkande men även en stor dos öppenhet för att inte per automatik slänga den i sopkorgen innan man tillgodogjort sig innehållet.

  Jag är av den åsikten att detta kan vara en av förklaringarna till att inte tillräckligt mycket uppmärksamhet riktats åt dessa för demokratin och vårt/våra samhällens framtid essentiella frågor.

  Med Alliansens bravader i färskt minne vad gäller dessa frågor (läs: Major Odenbergs vurm för det Bodström initierade) så är det ingen tvekan om att detta inte är en höger/vänster-fråga. Det gäller “bara” att få fler människor att frångå det traditionella “tänket” (för det handlar mer om att människor inte tänker och blint litar på det som de “alltid” (blint) litat på enligt dogmatismens alla regler) och inse detta.

  Som du själv poängterar så måste det ske innan det är för sent. Global uppvärmning i all ära men även frågan om den demokratiska förbistringen är av timglaskaraktär. Det skrämmande är att glaset är redan vänt och som bekant finns det bara en begränsad mängd sand…

 3. Rick Falkvinge (pp)

  Thomas: Du har helt rätt. Det här är ett problem som kom fram väldigt tydligt på seminariet i Almedalen som handlade om Bodströmsamhället (“Övervakning: snart i ett hem nära dig”).

  Den synpunkt som kom fram var att vi har blivit så vana, så tränade i att alla talar i egetintresse, att vi inte längre är förmögna att se eller tro på att någon kan kämpa för det gemensamma.

  Typfallet är när Advokatsamfundet eller Journalistförbundet reser varningsflagg för att rättssäkerhet eller samhällsgranskningen försvagas. Alla tar för givet att de talar i eget intresse, för att få mer pengar till advokat- eller journalistskrået, när de i själva verket reagerar på undermineringen av våra gemensamma demokratiska fundament. Därför ignoreras varningarna som en partsinlaga bland många.

  Går det ens längre att ha en larmklocka som uppfattas som objektiv?

 4. Bigby Wolf

  Som ett exempel på hur länge den här utvecklingen har pågått:

  Frank Zappa på Crossifre (CNN) 1986
  http://www.youtube.com/watch?v=6HljzEXJvj8

  Citat från mitten av avsnittet: “The biggest threat to America today isn’t communism […] America is moving toward a fascist theocrary.”

 5. Mikael Wälivaara

  Jag håller med andra kommentatorer att det är utmärkt att denna fråga äntligen debatteras på allvar — jag har gjort det på min blogg i över ett och ett halvt år, och märker att det är en mycket påtaglig vändning i den allmänna opinionen just nu.
  Vi måste orka knyta samman punkterna. Till exempel:
  Farfar Bush, Prescott, chef för Union Banking, dömdes på 40-talet för att ha varit bankir åt Tysklands nationalsocialister, “trading with the enemy”. (Prescotts vän och kund, Thyssen, skrev självbiografin “Jag finansierade Hitler”.) Trots detta blev han sedan senator i Washington D.C.
  Det faktiska kopplingarna mellan dagens ledarskap i USA och de som stödde och finansierade Hitler är inte bara en slump, inte bara en konspirationsteori.
  Mikael Wälivaara, UUAA Radio

 6. CV

  Skrämmande, och ännu mer för att jag tänker på att kinesiska intressen lär ha köpt in sig och äger en stor del av amerikanska börsen.
  Det betyder att både USA och Kina, två av världens största ekonomier, stramar åt yttrandefrihet.
  RS
  kulturbloggen.com

 7. Martin

  Bra sammanfattning av läget/framtiden om BushCo fortsätter sin linje.

  Frågan är hur nära de är kollapsen av demokratin. Vad jag tycker är intressant är hur Bush aggresivt sätter munkavel på folk som kan ha information som han absolut inte vill skall komma ut. Ponera för stunden att Bush och Cheney har begått ett antal brott de senaste året – hur långt kommer de gå för att undvika att åka i fängelset för detta?

  Jag tror starkt på att det kommer ske en attack i USA innan valet, vilket kommer göra att Bush förklarar Martial Law och skjuter valet på framtiden…

 8. Ulf Dahlén

  Jag har de senaste åren rest till USA minst en gång per år. Jag kan berätta att det kom en vändning i januari i år, då Bush presenterade sin “surge”. För första gången började förstå-sig-påare vända sig emot Bush. Detta är naturligtvis senkommet, men bra i alla fall. Jag tror de lyckas vända utvecklingen och gå i demokratisk riktning, men helt säker är jag inte. Själv kommer jag nog att sluta åka till USA.

 9. Mind

  Bra skrivet, mycket bra skrivet. Jag har själv varnat för denna händelseutveckling sedan Clinton satt vid makten. Men, självklart skrattade bara folk åt mig. Visst är det skönt att ha rätt men inte på detta sättet. Jag hoppas att någonting stoppar denna utveckling men jag är ju lite tveksam. Har du förresten läst om hur valet manipuleras? Det skedde valfusk i förra valet, men inte på det sätt som folk tror eller pratar om särskilt mycket. Knepet var inte att ge republikanerna fler röster. Knepet var att få demokraternas röster ogiltigförklarade på olika sätt. Genom att skala av någon procent här och någon procent där fick man en total effekt som var helt avgörande. När de räknade om rösterna så var det inte valsedlar man fått in man räknade om, nej, man räknade om dem EFTER att en massa valsedlar redan kasserats på MYCKET vaga grunder. Nu inför nästa val har de lagstadgat nästa vapen för att hindra fattiga och svarta från att rösta. Hårdare krav på ID, man måste ha ett pass. Hur många som drabbades av orkanen har kvar sina pass? De försvann med deras hem. Hur många fattiga har pass? Det är ganska lätt att räkna ut att en rik person som åker på “businesstrip” en gång i veckan har ett pass. Det är mindre troligt att en fattig knegare på samhällets botten har det.

 10. Anonymous

  Under de sista mellankrigsåren före andra världskriget så klagades det också ute i marginalen om att massmedia bara tog upp sas. ofarliga nyheter såsom sport, skvaller och annat som aldrig kunde uppfattas som obekvämt. Törs jag förslå en titt på Aftonbladet, Expressen mfl..

  //steelneck

 11. Anonymous

  Hur kunde tredje riket identifiera och få fram alla namn, släktförhållanden och adresser på en så väldig mängd människor som skulle deporteras, förslavas och avrättas? Svaret stavas “International Business Machine – IBM” och deras automatiserade hålkortsmaskiner. Jodå, paraleller till dagens registrering finns även inom teknikens område och inte bara i handling och retorik.

  Bush sade: “Either you are with us, or you are with the terrorists”. Det är en väldigt udda syn av en vald president på den opposition som är demokratins allra mest fundamentala grundpelare. De enda huvuden denne drakdödare hugger av är just precis de ideal han säger sig vara för. USA är idag ett fullständigt skräckslaget land på mer än ett område. Rädda människor är farliga människor, i synnerhet om de dessutom har ett vapen. Det är alltid rädda människor som köper sig lite temporär säkerhet till priset av frihet. En paranoid rädd nation som dessutom är militärt stark är det farligaste som finns för värdsfreden.

  Å vad beträffar det ekonomiska, USA är djupt skuldsatt och man kan spekulera i vad som händer om råvaror som t ex. olja skulle börja handlas i euro?

  Martins ord bland dessa kommentarer om en ytterligare attack av magnitud och martial law med uppskjutna val känns läskigt möjligt..

  //steelneck

 12. Anonymous

  Har nu suttit o kikat igenom lite av länkarna i din bloggpostning och hittade en som har en felektigehet som nog bör luftas. Jag tänker då på “When Democracy Failed: The Warnings of History av Thom Hartmann. Riktigt bra skrivet med mycket tydliga kopplingar till dagens USA mellan raderna. Näst sista stycket är dock inte korrekt, vilket kanske är mer känt för oss europeer än vad det är för amerikaner (segraren brukar ju vara den som skriver historien).

  Thom H. skrev “it’s useful to remember that the ravages of the Great Depression hit Germany and the United States alike.” Det är inte sant. Tyskland drabbades utöver den globala depressionen av konsekvenserna från versaillesfreden, dvs. det avtal som avslutade första värdskriget där Tyskland sas. skulle straffas efter första världskriget och ta på sig det fulla ansvaret vilket var ekonomiskt fruktansvärt dyrt och ohållbart. Omvärlden förstod antagligen inte att förlorarfolket fortfarande måste kunna leva tillsammans med vinnarna, annars får inte eländet ett defenitivt slut. När så krashen kom 1929 med efterföljande närmast global depression så stod tyskland _mycket_ sämre rustat än andra länder, mycket sämre. Tyska folket led svårt och ropade efter akuta åtgärder, de ville ha en stark ledning av landet för att ta dem ur krisen – De fick en…

  Nåja, i övrigt så var det klart rekomenderad läsning.

  //steelneck

 13. buddy jesus

  Jag trodde inte att jag skulle hålla med piratpartiledaren om så mycket. Kul när man får vissa av sina fördomar punkterade.

 14. Urban Sundström

  Hej ! Kul med dina synpunkter på USA. Jag har lagt in denna nyhet på några svenska “digg”-platser enligt nedan. Hoppas fler kan rösta på ditt inlägg.

  digga.se
  sovrat.se
  farskpressad.se
  vigillar.se
  hajpa.se
  hypa.se
  bloggping.se

  Hälsn Urban
  stolt piratpartist

  PS Tipsa mig gärna om någon liknande tjänst DS

 15. Then französke-kocken och pasteybakaren

  Appropå USA och 30-talet enligt BBC4 och journalisten Mike Thomson: The Whitehouse Coup.
  “The coup was aimed at toppling President Franklin D Roosevelt with the help of half-a-million war veterans. The plotters, who were alleged to involve some of the most famous families in America, (owners of Heinz, Birds Eye, Goodtea, Maxwell Hse & George Bush’s Grandfather, Prescott) believed that their country should adopt the policies of Hitler and Mussolini to beat the great depression.”
  Lyssna på programet här.

 16. Anonymous

  “Jag återkommer strax ..”

  Okej.. vi väntar.

 17. Rick Falkvinge (pp)

  => anonym: Håll inte andan. 🙂 Jag har varit och föreläst på USAs västkust…

 18. Steffan Müller

  Mycket träffande och inte ett enda hål någonstans. Möjligen känner jag igen historien om den hemflyttande tysken och tror kanske detta behöver styrkas en aning. Men förutom detta lilla tvivlande från mig, så är allt välskrivet, fruktansvärt obehagligt och något som jag tycker varenda människa ska läsa som förstår svenska.

  Steffan Müller’s last blog post: John Pilger- En av få journalister

 19. klara

  Jag är så glad att det finns klarsynta liberaler! Tack!

 20. Blubb

  Den där exekutiva ordern finns tyvärr inte kvar på länken…där finns bara de dagsfärska nämligen.

  Här är länkar till det arkiverade materialet:

  Den här berättar i kortare ordalag:
  http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2007/07/20070717-4.html

  Här är hela, med alla detaljer:
  http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2007/07/20070717-3.html

 21. Blubb

  …och med tanke på Guantanamo, så kommer här en litet citat ur USAs konstitution, så som den beskrivs här:

  http://justicefornone.com/staticpages/index.php?page=usconstitution

  “Section 1. Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction.”

  Spelar det verkligen någon roll då att Guantanamo inte ligger _i_ USA, de har ju ändå möjlighet att bestämma vad som händer just i lägret…

 22. Blubb

  Citatet kommer alltså från amendment XIII.

Comments are closed.

arrow