Min senaste leksak

De som känner mig vet att jag är lat, och strukturerar mitt liv efter den egenskapen. Ingen idé att förneka sig, det är bättre att vara extremt medveten om sina styrkor och svagheter, och att lyfta fram sig på ett sätt så att styrkorna syns, och försöka kompensera för bristerna.

En sådan kompensation köpte jag i USA nyss. Den heter Scooba och är iRobots senaste påhitt i raden av hushållsrobotar. (Eller tja, om man ska vara petnoga har de precis kommit ut med en pooltvättarrobot, men den är nog populärare i USA än den är i Sverige.) Jag hade funderat på att skaffa en, var på en Fry’s för att köpa något helt annat, och upptäckte att de hade rea på en. Nedsatt med $70. Rean slutade den dagen. Det stod mitt namn på den där kartongen med en Scooba i (som visserligen var gigantisk – kartongen tog nästan upp en hel resväska).

Det är en skurrobot. Sedan tidigare har jag dammsugarroboten Roomba, som dammsuger. Den dammsuger ungefär lika bra som en diskmaskin diskar — den gör 95% av arbetet, så att man orkar göra de sista 5% själv. (En Roomba dammsuger bara på golvet, resten får man göra själv.)

En fiffig detalj med Scooba är att den, till skillnad från en traditionell skurmopp, skiljer på rent och smutsigt vatten. Den skurar tills allt vatten i finvattentanken flyttats till fulvattentanken (vilket tar ca 40 minuter för ett rum).

Först tyckte jag inte det var en enorm skillnad på före och efter. Visst kändes rummet rent, renare, men det var liksom inte fantastiskt slående sådär. Sedan såg jag hur fulvattnet såg ut… Det var i stort sett mörkgrått. Och då har dammsugarroboten ändå hållt rent.

Den här ingår från och med nu i min stab av teknik-som-gör-saker-jag-inte-vill-själv.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Häftigt. Ja jävlar, du lyckades väcka prylfebern i mig som annars inte är ett pryltok (jag har inte ens en mobiltelefon). Men det gick över när jag undersökte prylen lite närmare. Ja de började nästan kännas rent motbjudande. Inte då tekniken/prylen i sig utan snarare att företaget bakom gav mig dåliga vibbar. I synnerhet när jag kikade på deras “Government & Industrial Robots“. Kombinationen Israel/USA och militära prylar kändes helt enkelt inge kul.

  Jodå jag vet, även många svenska “helylle” företag sysslar med krigsmateriel och levererar till högst tveksamma nationer. Men infon ovan räckte för att min lilla släng av prylfeber skulle lägga sig. Jag fortsätter att ge min 1 meter breda mopp en duch med blomsprutan och sedan dra den över govlet. Går säkert fortare än tiden det tar att tömma/fylla/underhålla Scooba.

  //steelneck

 2. Anonymous

  Tja rick!
  Läste bloggen och inhandlade en roomba direkt! Bästa köpet ever! Min nya hemma fru!

 3. Anonymous

  Hej Rick!
  Har också en Roomba hemma och älskar den totalt, tänkta beställa en Scooba från USA men tänkte fråga dej, hur får du tag i rengöringsmedel till din? och låter du först din Roomba dammsuga och sen låta din Scooba gå ut efteråt? Jättetacksam om du svarar mej, [email protected]
  Vh Mi

 4. Anonymous

  hej Rick!

  Jag funderar på att köpa en Roomba från USA. Min fråga är hur gjorde du så att strömmen fungerar i Sverige?

  Och är förpackningen väldigt stor? Om man skulle vilja köpa 2st…

Comments are closed.

arrow