Rysk domstol frikänner AllOfMP3 helt

Via Thomas Tvivlaren nås jag av nyheten att AllOfMP3, den ryska musikbutiken som den promonopolistiska upphovsrättsindustrin jagat med blåslampa, idag frikändes helt i rysk domstol från anklagelserna om upphovsrättsbrott.

Domstolen konstaterar att AllOfMP3 har följt alla lagar till punkt och pricka, och att problemet i stället ligger hos skivindustrin i väst (alltså IFPI) som vägrat ta emot de lagligen insamlade licenspengarna.

Det här är en enorm seger för det sunda förnuftet och ett domslut som kommer att refereras till många, många gånger. Det finns många domslut, t.ex. i Danmark, som bara utgått från påståendet att AllOfMP3:s verksamhet är olaglig. Danska Antipiratgruppens chef sade saker inför åhörare i Stockholm den 29 maj om företaget som nu blir direkt ärekränkning – han pratade om AllOfMP3 som en piratsajt styrd av den ryska maffian som helt självklart var kriminell från topp till tå, att man använde minimala betalningar som en förevändning för att ägna sig åt kriminella upphovsrättsintrång i kommersiell skala.

Nu har vi ett domslut på raka motsatsen, och som dessutom säger att anledningen att artisterna inte har fått sina pengar, det har varit att insamlingsorganisationerna i Väst vägrat att ta emot
de pengar som de ryska sällskapen har samlat in åt dem från AllOfMP3.

Rysk domstol fastslår alltså att skurken i det här fallet är IFPI.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anonymous

  Yes!
  Tryck ned det i halsen på dem, täpp igen truten osv.. Jag hoppas nu att det verkligen används, på dem, utmåla dem som skurkar med hjälp av deras egen argumentation. Få dem att skämmas och sticka svansen mellan bena..

  //steelneck

 2. Fredrika

  En sak som måste tas upp mer i debatten så folk förstår det är varför AllOfMP3s möjlighet att agera som dom gör är rätt.

  Dvs tack vare den genomtänkta logiska ryska lagen, som hävdar att försäljning av datafiler är att jämställa med radiosändningar, då det är radiostationen och webbutiken som utför allt arbete(i motsats till försäljning av fysiska skivor som pressas och levereras av skivbolagen) och bär alla kostnader, och att det därför är webbutiken/radiostationen som bestämmer vilket utbud som ska erbjudas och till vilket pris.

  Samhället skulle aldrig acceptera att Metallica eller Beatles(Nåja, dom som har rättigheterna till detta livsviktiga kulturarv) förbjöd eller la sig i när radiostationer återger musiken åt konsumenterna, och självklart ska detsamma gälla försäljning av datafiler.

  Huruvida musiken vidarebefodras med radiosignaler eller ettor och nollor, och huruvida det är en blandning av låtar eller alla från en skiva i en följd är inte relevant, det är den som utför arbetet som sätter priset och bestämmer format!!

  Ska upphovsrätt överhuvudtaget finnas(vilken är en helt annan diskussion), så ska ersättning till artisterna utgå på procentiell basis från verksamhetens rörelsekostnad, inget annat.

  Att skivbolagen lägger sig i prissättningen på musikfiler som idag är horribelt, dom sätter priset så att man som konsument endast har möjlighet att skaffa en mikroskopisk bråkdel av all kultur som skapats under dom senaste hundra åren, dvs dom direkt förhindrar spridningen av kultur!!

  Men om vi ändå leker med tanken att det är skivbolagen som ska få sätta priserna, så finns en annan tankegång som visar hur fel det blivit, nämnligen att räkna på det i förhållande till hur stor musiksamling det är möjligt/rimligt att man ska ha.

  Min CD-samling närmar sig 400 skivor och jag har aldrig stött på någon som har så stor samling som mig, även om det säkerligen finns entusiaster som har samlingar på 500-1000 CD-skivor och mer, men hur vanligt är det?

  En normal konsument hade nog mellan 50-100 CD-skivor på sin höjd, och om vi räknar på 100 skivor gånger 10 låtar per skiva ger 1000 låtar. Innan MP3-filerna kom så var det en rimlig mäng musik i en konsuments skivsamling, och skivbolagen satte priserna utifrån det.

  Men dagens musikspelare rymmer 20000 låtar, och det får väl anses vara en rimlig storlek i dagens samhälle på en konsuments musiksamling?

  Och då hoppar vi för enkelhetens skull över det faktumet att om några år kommer musikspelarna rymma 2 miljoner låtar..

  Har skivbolagen följt sitt åtagande som upphovsrätten gett dom, och satt priserna så att konsumenterna ska kunna skaffa sig en sådan samling? NEJ!!

  Eftersom en normal musiksamling idag har en faktor på minst 20:1 storleksmässigt mot CD-skivornas tid, så ska följdaktligen priset på musik minskas med minst 20ggr, dvs 10 låtar som kostar 189kr på skiva, ska rimligt kosta max 9,90kr i MP3-format.

  Resultatet skulle blivit att skivbolagen hade kunnat få in samma mängd pengar, konsumenterna skulle kunnat fått 20ggr större musiksamlingar, och skivbolagen hade kunnat tjäna mer pengar pga minskade omkostnader för distrubutionen.

  Så vare sig det gäller lag eller pris, så är Ryssland och AllOfMP3 bevisligen ett föredöme för hela världen, då dom lyckas ge konsumenterna ett bra mycket större kulturutbud än vad skivbolagen klarar av.

  Utan tvekan så är den giriga skivbranschen både artisternas och lyssnarnas allra största fiende, och deras kommande undergång kommer vara det bästa som någonsin har hänt kulturlivet och kreatörerna.

 3. Blämbel

  Très intéressant!

  Engelskspråkiga källor finns länkade på Allofmp3, där det även rapporteras att tjänsten kommer att återupptas.

  Sen kan man fråga sig på vilka grunder Antipiratgruppens chef baserade sin utsaga om maffiainblandning… Kanske på fördomen om att alla ryssar är kriminella?

 4. Carl

  Jag tycker det är konstigt att inte fler svenska medier har rapporterat om detta. Jag såg det på IDG (tror jag) första gången men ingen har sagt nåt i vare sej radio eller TV. Hade det varit det omvända scenariot med ett fällande av allofmp3 så hade skadeglädjen osat i de tidningar som mer än gärna rackar ner på oss som gillar fildelning, internet och en fri marknad över densamma.

Comments are closed.

arrow