Renforsutredningen

Ja, vad ska man säga.

Jag nöjer mig egentligen med att klistra in det jag sade i pressmeddelandena imorse och nu nyss, det skrev jag ungefär som en bloggpost fast inte med lika många svärord och könsdelar som jag skulle gjort annars.

Från imorse:

Idag måndagen den 3 september kommer Beatrice Ask att ta emot ett utredningsbetänkande om upphovsrätten på Internet. Utredningens uppdrag är att föreslå åtgärder för att stimulera “lagliga alternativ” för nedladdning av film och musik.

Redan innan utredningen presenterats dömer Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge ut den som meningslös.

– Det här är som att utreda hur man kunde stimulerat marknaden för isutkörarna tio år efter alla hade skaffat elektriska kylskåp, säger Falkvinge. Teknikskiftet är redan genomfört. Fildelning och bredband är här och musikkartellerna är redan dömda att försvinna, precis som isutkörarna och gatlyktetändarna en gång var. Utredningen är ett fullständigt slöseri med skattemedel som tillsattes av en pressad justitieminister för att slippa ta en debatt i valrörelsen som han inte förstod då, och som hans efterträdare inte förstår nu heller.

– Idag är det gratis för vem som helst att distribuera musik och film. Vill skivbolagen finnas kvar måste de hitta på något att tillföra som någon vill betala för. Annars försvinner de. Det borde de kunna räkna ut själva utan statens hjälp, säger Rickard Falkvinge.

– Internetrevolutionen har inneburit fantastiska nya möjligheter, inte minst för artisterna. Den utvecklingen går inte att stoppa, hur mycket de gamla skiv- och filmbolagskartellerna än skulle vilja det, säger Rickard Falkvinge.

Utredningen tillsattes av dåvarande justitieminister Thomas Bodström under valrörelsen 2006. Då debatterades fildelningsfrågan intensivt i media efter razzian mot The Pirate Bay. Att tillsätta utredningen sågs allmänt som ett försök från Bodströms sida att skjuta på frågan till efter valet.

– Nu när utredningen äntligen är klar, efter mycket slöseri med skattemedel, så kanske vi kan lägga den till handlingarna och starta en seriös debatt istället, säger Rickard Falkvinge. Det handlar om att skapa bra regler som gynnar det snabbt framväxande informationssamhället baserat på öppenhet och mångfald. Inte om att bestämma vad som är rätt pris på en poplåt.

…och så nyss, när vi hade sett spektaklet till presskonferens:

Idag presenterade Cecilia Renfors på regeringens uppdrag utredningen “Upphovsrätten på internet”. Det mest kontroversiella förslaget i utredningen är att internetleverantörer ska tvingas stänga av abonnemanget för kunder som begår upphovsrättsintrång, om rättighetsinnehavarna begär det.

– Tre steg tillbaka i total förvirring, säger Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge. Det här innebär att rättssäkerheten försvagas, internetlevernatörerna tvingas bli censurorgan, och att klappjakten på ungdomar intensifieras. Det här är inte rätt väg mot framtiden.

– Utredaren har visserligen en poäng i att skiv- och filmbranschen lämnar mycket att önska. Men tåget har inte bara lämnat perrongen, utan har passerat gränsen till Tyskland och är på väg mot Nordafrika. Det utbud som monopolen lyckas prestera i form av s.k. “lagliga tjänster” är i bästa fall patetiskt. Men det spelar nu ingen roll, säger Falkvinge, eftersom tekniken redan har förpassat dem till historiens skräphög.

Av presskonferensen framgick att utredaren varken är insatt i de internationella konventionerna om upphovsrätten, hur internet fungerar tekniskt, eller hur abonnemang ser ut redan idag. En av journalisterna frågade hur man skulle hantera de situationer där det inte finns något internetabonnemang inblandat, till exempel när man använder ett öppet trådlöst nät. “Om det blir en sådan utveckling räcker inte det här förslaget”, svarade utredaren.

– Det är märkligt att en statlig utredare som har haft över ett år på sig inte har upptäckt att det finns något som heter trådlöst internet redan idag, säger Rickard Falkvinge, och att de nya trådlösa standarder som kommer är gjorda för att täcka hela stadskärnor.

– Lika dåligt informerad tycktes utredaren vara när det gäller de internationella konventionerna om upphovsrätten. Hon påstod att konventionerna förbjuder Sverige att tillåta kopiering för icke-kommersiellt bruk. Men Sverige har redan ett sådant undantag när det gäller datorprogram som kopieras för privat bruk. Utredaren har bara okritiskt sugit i sig vad de extremaste upphovsrättsivrarna påstår, utan att ens kolla vad som faktiskt gäller, säger Rickard Falkvinge

– Hur som helst är lagen föråldrad och behöver ändras. Dagens upphovsrätt stammar från 1709, när monopol och karteller var det normala. Sådana mekanismer har ingen plats i en marknadsekonomi, speciellt inte när de hotar demokratiska grundvärden. Detta har gått utredaren helt förbi, och hon föreslår i stället att budbäraren görs ansvarig för meddelandet. Detta skulle bryta en tvåtusenårig rättssäkerhetstradition som går tillbaka till Romarriket, bara för att behaga skivindustrin, avslutar Falkvinge.

Ledsen för att jag är lat och inte skriver samma sak en gång till. 🙂

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Thomas Tvivlaren

  Det här börjar bli en parodi på en parodi på en parodi…

  Först har vi en pinsamt oansvarig samling marknadsaktörer som är för hopplöst urkassa för att anpassa sig till den nya verkligheten som informationseran innebär. Ja, man är urkass i mina ögon om man så uselt gör det man är satt att göra och få betalt för under minst 10 jädrans år utan att komma till skott och göra det som alla andra marknadsaktörer gör när förändringens vindar blåser!

  Sedan har vi svenska lobbyister som är bundis och kompis med dåvarande justitieministern. För att inte tala om den direkta gräddfil som bereddes huvudorganisationen direkt in på regeringsnivå och som ledde till en hoper sekretessbelagda e-mail…bl.a.

  När “Maradona” Bodström sedan sugit i sig av kompisens och det stora landets svammel så tycker han att en utredning bör tillsättas. En utredning som till sin konstitution är så partisk så man skäms för att vara svensk.

  När detta beställningsjobb sedan är färdigt så är det precis som vanligt men mycket värre. Inte nog med att man relativt ogenerat antyder att skivbolagen m.fl. verkligen är superkassa. Nej, man tycker ÄNDÅ att de trots att det är superkassa och trots att de harvar på med antika affärsmodeller har RÄTT till att fortsätta att vara superkassa och att harva på med antika affärsmodeller! Dessutom på bekostnad av demokratiska fundamenta för vårt samhälle!

  Verkligheten överträffar i sanning alltid dikten… Det här landet är numera en bananrepublik!

 2. opassande.se

  “Maradona Bodström” *asg*

  Seriöst galen slutsats på den utredningen. Men så sa till och med Beatrice Ask på Aktuellt att hon inte trodde att det skulle genomföras. Sa något om “det snällare alternativet” av intressegrupps-polis de snackade om härom sistens, istället.

 3. Rickard Olsson

  Riktiga bananrepubliker har något mycket värdefullt som det här landet tyvärr totalt saknar inhemsk produktion av: Bananer.

  Dårpippiproduktionen går däremot på högvarv, synd bara att efterfrågan på idioter är såpass liten på världsmarknaden…

 4. Rick Falkvinge (pp) » Antipiratlagen IPRED1: Digitala analfabeter

  […] utredaren Renfors ville stänga av fildelare från Internet inte känner till att det finns trådlöst internet överallt i stadskärnorna, så är läget värre än […]

Comments are closed.

arrow