Kontraster i Rangoon, Burma

Jag slog just upp exakt var Burma ligger på Google Maps (ok, jag visste bara att det låg strax öster om Indien, men inte exakt var. Nu vet jag att kuststräckan på norra kusten av Indiska Oceanen går Indien-Bangladesh-Burma-Thailand).

Det gick snabbt att hitta Rangoon, och när man växlar till satellitbild så ser och förstår man långt mer än vad man får reda på genom nyheterna. Till exempel den här bilden från huvudstaden: Förfallna ruckel som ligger tätt packade med någon slags gata i mitten av området. Det här är ändå i en huvudstad. Jag kan inte minnas att jag sett sådant i någon annan huvudstad. De brukar hållas snygga även i diktaturer. (Eller, å andra sidan, huvudstadsfunktionen flyttades väl nyss härifrån, om man ska vara helt ärlig…)

Men ögonen lyftes inte riktigt mycket förrän jag panorerade lite västerut och såg hur det såg ut på andra sidan gatan – bokstavligt talat. Följ länken till Google Maps, det här är bara på andra sidan vägen. Aldrig har jag sett så tydliga skillnader mellan priviligerade och opriviligerade, så uppenbart, redan vid första anblicken.

Undra på att folk fått nog.

Andra bloggar om: ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hampus Eckerman

  Du kan hitta samma typ av ruckel växlade med nya hus i Phnomh Penh, Beijing, Jakarta, Beirut och flera andra huvudstäder. Snarast var Yangoon lite mindre iögonfallande gällande förfall när jag var där än de andra städer jag varit i innan. En av orsakerna är att militärdiktaturen helt enkelt flyttat ut de fattigaste från huvudstaden. Staden är vacker med gott om grönska.

  Där är nackdelen med att försöka använda sig av satellitkartor istället för att själv ha varit på plats.

 2. Rick Falkvinge (pp)

  Hampus: Oj. Respekt.

  Jag gjorde bara en femminutersobservation, men den spelar naturligtvis inte i samma division som en on-site-upplevelse.

  Sedan borde jag väl förstått att diktaturen flyttat bort oönskade element. Diktaturer brukar göra så. :-/

 3. Rickard

  > Sedan borde jag väl förstått att diktaturen flyttat bort oönskade element. Diktaturer brukar göra så.

  Kanske därför de flyttade ut hela statsapparaten i djungeln?

Comments are closed.

arrow