Miljörörelsen borde förstå piratrörelsen bättre

Miljörörelsen, eller de gröna, eller vad man vill kalla dem, är visserligen de som har argumenterat hårdast för fri fildelning i den svenska riksdagen. Eller rättare sagt, de har inte argumenterat för fri fildelning över huvud taget. De har argumenterat för fri nedladdning samtidigt som man säger att uppladdning fortfarande ska vara kriminellt, fast lite mindre kriminellt.

Det är visserligen ett steg framåt, men man förväxlar fortfarande upphovsrättsmonopolet med äganderätt – nu så sent som i en nyligen inlagd motion av Per Bolund, Max Anderssson mfl.

Miljöpartiet har alla förutsättningar att förstå vad det faktiskt är vi pratar om. Ändå tittar de bara på fenomenet genom en hushållspappersrulle.

Miljöpartiet protesterar mot att vår ekonomiska modell behandlar vissa saker som oändliga, när de i själva verket är starkt begränsade. Till exempel utsläppsabsorbtionsmöjligheter. Det är hela basen för miljörörelsen.

Piratpartiet protesterar mot att vår ekonomiska modell behandlar vissa saker som starkt begränsade, när de i själva verket är oändliga. Och mot den sociala kostnad i nedmonterad rättssäkerhet som krävs för att upprätthålla den starka ekonomiska begränsningen av de saker som i själva verket kan mångfaldigas perfekt till ingen kostnad alls.

Så länge mp pratar om upphovsrätt och äganderätt i samma mening, så har man inte förstått den här fundamentala ekonomiska principen. Äganderätt handlar om saker som är begränsade. Upphovsrätt om saker som inte är det.

(Sedan finns det andra ideologier som håller med piratrörelsen utifrån sin egen världsbild. Mp är hittills närmast att förstå helheten om vad piratpartiet egentligen pratar om. Liberala Ungdomsförbundet har förstått vår ideologi utifrån individens rätt att inte övervakas av staten, och utifrån ett statsgransknings- och maktbalansperspektiv – något som mp å andra sidan inte alls snappat upp. Och ytterligare tredje förbund har plockat upp aspekten av att vi slåss för medicin för tredje världen och mot kunskapsmonopol.)

Andra bloggar om: , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. www.channuoi.edu.vn

    I am actually grateful to the owner of this web site who has shared
    this enormous post at at this place.

Comments are closed.

arrow