Drive Failure: Array Is Not Redundant

Det finns bara en tidpunkt att reparera en havererad raidfemma.

Det är inte imorgon, inte snart, inte om en timme. Det är right at fucking once. När en disk ger sig är andra inte långt bakom.

Med disk 14 i arrayen ersatt direkt (ibland funderar jag på hur många som har reservhårddiskar hemma…), hetswappad och påbörjad rebuild, så kom det som ett brev på posten: “error reading from drive 1”. Jag funderar lite på att börja experimentera med värmeeffekter och se ifall hårddiskarna bara behöver kylas ner, men kör med rysk ingenjörskonst och klickar i “ignore errors on rebuild”.

Det är vid såna här tillfällen man förstår varför RAID6 finns.

(Och då kör jag ändå en full verify på arrayen en gång per vecka…)

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter Krantz

  Nej, det är vid sådana tillfällen man inser att det är dags att skaffa sig något bekvämare än en diskarray hemma i garderoben.

  När kommer det en lokal svensk tjänst som ger samma prestanda?

 2. Basic

  Jag råkade ut för samma sak för något år sedan. Som tur var så kör jag mjukvaruraid och kan programmera, så genom att läsa lite linux-kod kunde jag skriva ett program som läste från de 3 diskar som fungerade för varje enskilt block (dvs jag hade kvar de två trasiga, och skrev till två nya), och kunde därmed räkna ut vad som skulle vara på den fjärde (XOR mellan allt, jättesvårt). Med en fin fsck efteråt så förlorade jag inte en enda fil.

  Det var lite “see a grown man cry”-fenomen innan jag fick det att fungera, och det var _skönt_ med kampsportsträningen kvällen innan. 🙂

  Tack och lov för open source, och tack och lov för mjukvaruraid.

 3. Rick Falkvinge (pp)

  Den börjar långsamt komma till liv igen, och det verkar som om det mesta på arrayen (som är i terabyteklass) fortfarande lever.

 4. JorgenL

  Värmeeffekter, jovars. Råkade ut för nåt liknande på systemdisken på min Windowsmaskin för ett tag sen. Hittade nån som i ett forum föreslog att lägga disken i frysen och sen köra. Testade och se! Bootade och funkade i 30 sekunder innan den la av igen.

  Vad göra? La disken i 3-dubbla plastpåsar, fyllde vatten mellan de två yttersta och ställde i frysen över natten. Dagen efter pluggade jag in isklumpen i datorn och lyckades köra i en halvtimma!
  Tillräckligt för att kopiera allt det där man borde haft backup på…

Comments are closed.

arrow