Därför hatar jag fascistregimerna

UPPDATERING: Den här postningen har orsakat en massa onödiga kontroverser. Tydligen hade jag tagit lite för många saker för givet. Titta på nästa postning i stället, där förklarar jag mer utförligt vad det är jag menar.

Strunta i resten av den här.

Jag är extremliberal och ultrakapitalist.

Just därför hatar jag fascistadministrationerna i USA och Israel. De står för allting som liberalism och kapitalism inte står för.

Varför är det så svårt att förstå? Varför är det så associerat med traditionell “vänster” att vara Israel- och USA-kritiker? Varför håller högern i Sverige på och vurmar för ett USA som inte längre har något med kapitalism att göra, som övergav den linjen i och med Edmund Pratts förändringar i Advisory Committe on Trade Negotiations på tidigt 80-tal?

(Piratpartiet för som bekant ingen ekonomisk politik, och därför är mina åsikter i ekonomisk politik irrelevanta för partiet jag leder. Bara som ett förtydligande. Piratpartiet hyser allt från ultrakapitalister till anarkokommunister, som är väl medvetna om – och accepterar – varandras skillnader på ett sätt jag inte sett i någon annan organisation.)

UPPDATERING: Med några timmars perspektiv känns det som om rubriken var lite omotiverat känslomässig – jag “hatar” ingenting. Däremot känner jag en djup avsmak för sättet de administrationerna agerar, systematiskt kränker grundläggande människorätt och samtidigt utmålar sig som rättfärdiga knektar i vit rustning, och en oro för sättet det sprider sig.

Det är värt att notera att jag ingenstans har något emot folket i respektive land. Bara administrationerna.

Pingat på intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Thomas Tvivlaren

  En skrämmande tanke är ju att väldigt många bara gör som deras närmaste och ofta mest inflytelserika omgivning alltid gjort. M.a.o. man gör det föräldrarna gör och sedan rullar livet på utan att man behöver ifrågasätta så mycket. Därmed inte sagt att ifrågasättande per definition leder annorstädes men det är ju åtminstone en grundförutsättning för att man ska kunna ta aktiva och självständiga beslut.

 2. Thomas Tvivlaren

  …och där bidde det lite för lite av klipp-och-klistrandet. Fortsättning:

  Om man då kommer från en åsiktsbakgrund där kritik mot USA och Israel betraktats som vänster och dessutom bara “ärvt” vad någon annan tycker och tänker utan kritiskt ifrågasättande så har vi åtminstone en del av förklaringen.

  Konkret så innebär det att den okritiskt tänkande bara fortsätter i invanda spår. Sedan är det nog alltid lättare att relatera till representanter för partier och politiska åsikter än till vad partier och deras ideologi ursprungligen stod för. I synnerhet i dessa tider när s.k. triangulering nyttjas in absurdum med resultat att partidentiteterna blir ytterst suddiga.

 3. Niklas

  Ditt Israel- och USA-hat gör att Piratpartiet härmed har förlorat mig som sympatisör.
  Med sådana idioter i ledningen är det uppenbart att Piratpartiet inte går att lita på.

 4. Rick Falkvinge (pp)

  Niklas: Om du inte ser varför jag är kritisk till USAs och Israels administration, så tror jag inte att du förstod Piratpartiets grundprincip “rätt till ett privatliv”.

 5. Anders

  Så oerhört populistiskt att ge sig på Israel och USA och använda sig av uttryck som “fascistregimer.” Det är något man förväntar sig av RKU. Du har förlorat ytterligare sympatisörer.

 6. Rick Falkvinge (pp)

  Anders: Det var det som var min poäng, att det av någon anledning är förbehållet folk med vänstersympatier att kritisera Väst för att de konsekvent bryter mot människorätt.

  Medan jag är ultrakapitalist.

  För i ren faktasak, så är det inte svårt att klassa USAs administration som en regim med klara fascistoida drag idag. Det finns gott om amerikaner som gör det själva.

  Därför har jag svårt att se varför det skulle vara kontroversiellt. Obekvämt, kanske. Men inte kontroversiellt i sak.

  Se mer om mina postningar om “fjärde riket”.

 7. Trezker

  Det finns mycket att ogilla hos de flesta ledande organisationer i världen. De skyltar med fina idéer och principer, demokrati, frihet, ovillkorlig kärlek etc… Men har de personer som faktiskt har makten på något sätt ändrats från den tid då alla kungar var släkt och skickade folk i krig pga barnsliga rivaliteter?

  Jag tror inte mänsklighetens tankegångar har utvecklas så mycket. Och nu har jag glidit bort från vad jag skulle sagt…

  Anyway, jag stödjer fortfarande Rick. Hat/ogillande mot USA och Israel är fullt förståeligt. Jag applåderar att han säger det öppet istället för att smyga med det som en vanlig politiker hade gjort.
  Yttrandefrihet ska användas, hur ska man kunna diskutera Ricks åsikter om han inte berättar om dom? Dessutom är åsikter inte satta i sten. Mina egna åsikter är skrivna i sand väldigt nära vattnet, jag låter dem ständigt bli ifrågasatta och utvärderade.

 8. Niklas

  Rick,

  På vilket sätt skulle Israel inskränka rätten till ett privatliv? Och hur kan du på något sätt anse den eventuella inskränkningen som större än den som förekommer i ALLA diktaturer, inkl. av alla regimer i arabvälden?

  Jag noterar att du beklagar ditt ursprungliga hårda ordbruk, men jag tycker att man kan begära ett bättre omdöme frå en politisk företrädare.

  Mvh
  Niklas

 9. Tobias Struck

  Rick. Jag är liberal nationalist och hatar också USA:s fascistiska regim.

 10. Argument

  Du säger ultrakapitalist. Är du minarkist eller anarko-kapitalist? När du säger “ultrakapitalist”, menar du laissez-faire-kapitalism eller statskapitalism? Menar du en fri marknad eller en marknad likt den vi har idag, där staten stöder företagen på olika sätt (tullar, copyright, patent osv)?

  Att det anses fel för en “liberal” att kritisera USA beror på att de flesta som kallar sig “liberala” antingen är mer konservativa eller socialdemokratiska med några drag av liberalism. USA är långt från ett liberalt land numera, med en stor, imperialistisk stat och många förbud. Marknaden är full av regleringar och staten styr och mutar olika storföretag med olika privilegier. Jag tror inte många sanna frimarknadsförespråkare gillar USA.

  Angående att ni har folk från olika ideologier så stämmer det bra. Jag känner några vänsterpartister som röstade på Piratpartiet, jag känner några nyliberaler/libertarianer/klassiska liberaler som röstade på partiet, jag känner en mutualist (individualanarkist) som röstade på partiet, jag känner en anarko-kapitalist som röstade på partiet, jag känner en anarko-kommunist som röstade på partiet, osv. Jag känner dock ingen konservativ som röstade på partiet.

  Slutsats: Piratpartiet stöds av folk som inte är särskilt konservativa. Dagens “liberala” partier har en hel del konservativa drag (som Folkpartiet och Moderaterna), tyvärr.

Comments are closed.

arrow