Tortyr av politiska fångar i Fjärde Riket

Jag har tidigare skrivit om hur CIA använder samma “förhörsmetoder” som Gestapo, och till och med använder samma nyspråk för tortyr — skärpt utfrågning.

Det är kontroverser just nu om att USAs nominerade justitieminister inte nödvändigtvis ser något fel med att använda s.k. waterboarding som en allmänt etablerad “förhörsmetod”.

Jag måste erkänna att jag hade varit helt missledd av media kring vad den metoden handlade om. Den har beskrivits som “simulerad drunkning som framkallar kvävningskänslor”. Om att man “droppar vatten på en våt trasa som ligger över ansiktet”. Det lät väl inte så farligt, tänkte jag.

Nu vet jag mer, beskrivet av officerer i motsvarigheten till svenska tolkskolan. Det är inte simulerad drunkning som USA utsätter misstänkta för. Det är kontrollerad och utdragen drunkning. Tro fan att det framkallar panikkänslor — det är en utdragen skenavrättning.

För att citera sagda officer;

Waterboarding is not a simulation. Unless you have been strapped down to the board, have endured the agonizing feeling of the water overpowering your gag reflex, and then feel your throat open and allow pint after pint of water to involuntarily fill your lungs, you will not know the meaning of the word.

Waterboarding is a controlled drowning that, in the American model, occurs under the watch of a doctor, a psychologist, an interrogator and a trained strap-in/strap-out team. It does not simulate drowning, as the lungs are actually filling with water. There is no way to simulate that. The victim is drowning. How much the victim is to drown depends on the desired result (in the form of answers to questions shouted into the victim’s face) and the obstinacy of the subject. A team doctor watches the quantity of water that is ingested and for the physiological signs which show when the drowning effect goes from painful psychological experience, to horrific suffocating punishment to the final death spiral.

Waterboarding is slow motion suffocation with enough time to contemplate the inevitability of black out and expiration – usually the person goes into hysterics on the board. For the uninitiated, it is horrifying to watch and if it goes wrong, it can lead straight to terminal hypoxia. When done right it is controlled death. Its lack of physical scarring allows the victim to recover and be threaten with its use again and again.

Läs mer från förstahandserfarenheter.

George W. Bush sällar sig därmed till listan av ett fåtal personer i historien som förespråkat denna metod i förhör av misstänkta. Andra på den listan är Hitler, Stalin och Pol Pot.

Det är dags för fega Sverige att ta bladet från munnen. Framför allt är det dags att sluta ha svenska soldater under amerikanskt befäl.

UPPDATERING 1: Bloggen Det progressiva USA skriver om samma sak idag.

UPPDATERING 2: Det slog mig att jag skriver att jag varit missledd av media om vad waterboarding egentligen innebär. Vart tog medias granskande funktion vägen? Är det inte precis sådant här avskyvärt maktmissbruk de ska avslöja, i stället för att vidarebefordra oredigerat nyspråk som meningslösa papegojor?

Pingat på intressant. Andra bloggar om: , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Sven Svensson

  Jag fattade inte heller vad som var så upprörandet med detta förräns jag läste lite mer om det, precis som du gjort nu. Det handlar inte om förhörsteknik, det handlar om regelrätt tortyr.

  Tycker detta från wikipediaartikeln är rätt talande: CIA officers who subject themselves to the technique last an average of 14 seconds before caving in.

 2. Thomas Tvivlaren

  Hög tid att definiera “kriget mot terrorismen” som ännu ett uttryck i det populära nyspråket med översättningen “kriget mot demokratin”.

  Skrämmande och äcklande!

 3. Magnus Berg

  Sveriges media, politiker, säkerhetstjänst och militärer agerar precis som under andra världskriget.

  På den tiden var det ett intimt samarbete mellan svensk och tysk militär samt säkerhetstjänst precis som nu. Fast nu är det USA som är samarbetspartner.

  SÄPO sitter i knät på CIA och hjälper till att få flyktingar utvisade till tortyr. SÄPO bryr sig inte ens om att kräva riktiga bevis. Och SÄPO:s ord väger i sin tur så tungt i Sverige att bevis inte krävs för att utvisa eller fälla i Svensk domstol.

  Carl Bildt kallade ju inte CIA:s tortyr för tortyr utan “omild behandling”.

  Och de som vi verkligen har alla anledning att vara förbannade på är media. Jag tycker inte man kan kräva av kommersiella medier att de ska vara opartiska och berätta sanningen, även om det självklart vore önskvärt. Men av public service-medierna har vi all anledning att kräva att få veta. Och de är likna förljugna nu som under andra världskriget. Det kör ju fortfarande i spåret “krig mot terrorism”. Och att USA krigar för att införa demokrati och frihet i Irak och Afghanistan.

  Janne Flyghed har skrivit en mycket intressant doktorsavhandling om rättstaten Sverige under andra världskriget. Den finns som bok med titeln “Rättsstat i kris” och säljs på rea för 59 kronor på Federativs förlag.
  http://www.federativsforlag.se klicka på “REA!” länken.

 4. Johan

  Media är medlöpare, alltsomoftast. Bara genuint oberoende källor går att lita på. Chomskys ideér vittnar om detta, även i Sverige.

 5. Amelia

  Jag är osäker på om du refererar till amerikanska medier eller svenska medier nu. I svenska medier kan de egentligen inte säga så mycket annat än vad som kommer från USA. Dels har det ingen större poäng, eftersom vi ändå inte kan påverka den amerikanska militärens och regimens inställning till amerikanska militära operationer. Dels har amerikanska presidenten flertalet gånger uttalat sagt att de som inte stödjer dem är fiender, vilket betyder att man troligtvis vill undvika en diplomatisk incident som skulle reflektera dåligt på vår nation.

  När det gäller amerikanska medier så rapporterar de över huvud taget väldigt fattigt om allt som inte är underhållningsrelaterat. Eftersom alla medier i USA drivs på kommersiell basis så är man helt enkelt inte så intresserad av att rapportera om sånt som amerikaner inte vill höra. Bland sådana saker faller säkert tortyrmetoder. Jag skulle själv känna mig rätt tom, otroligt arg, och försvinnande maktlös ifall någon rapporterade om att svenska militären sysslade med sånt där. Vore jag mer bekymmerslös skulle jag definitivt byta kanal.

 6. Trezker

  Jag mår riktigt dåligt nu. Hur kan dom leva med sig själva efter att ha utsatt någon för tortyr?
  Och den doktor som går med på att delta borde aldrig få utöva läkarkonsten igen.

 7. Erik

  Det är klart att man kan påverka, om man ger upp tron på det, kan man lika gärna ge upp och låta blackwater och exxon ta över världen.

 8. Klauk

  mja, så nytt är det inte egentligen. I den av USA etablerade och ledda militära “School of the americas”, har man lärt ut tortyr till sina centralamerikanska vänner sedan tidigt 80-tal.

 9. Oscar Swartz

  Den nye föreslagne justitieministern i USA har ju trotts inte konfirmeras eftersom han inte tagit avstånd från tortyr och waterboarding. Fast nu har ett par demokrater i senaten svängt efter att han sagt att han tar avstånd från allt som inte är i linje med lagen. (En av dem är f.ö. Dianne Feinstein från Kalifornien, en trogen Hollywoodsupporter som pushar för striktare copyright.). Men Bush tycker ju att waterboarding är i linje med lagen: “Mr. Bush, in the Oval Office meeting, declined to address waterboarding. “I’m not going to talk about techniques,” he said, adding, “My view is this: The American people have got to understand the program is important and the techniques used are within the law.”

 10. the blogger himself

  …Och ingen i den nuvarande administrationen kommer att uppleva något rättsligt eftermäle, utan får mest försöka uthärda allmänt förakt för att tusentals amerikanska soldater har dött i onödan… och bland vissa som administrationen som fick Nixon-erans paranoia och gränsöverskridning att framstå som en idyll.

 11. Anonymous

  Jag blir illamående!
  Dränka folk som förhörsmetod… Det är så totalt meningslöst, man får ju inte ut några användbara uppgifter från fången ändå. Jag skulle erkänna precis vad som helst!

  Jag minns att i tonåren såg man upp till USA, allt som kom därifrån var häftigt. Coca-cola, hollywood och rymdresor.

  Nu… USA är planetens svarta får. De gör allt fel. Vägrar använda SI-enheter, vägrar ratificera internationella standarder och FN-resolutioner…

  USA är ett frimurar-experiment som spårat ur…

 12. Mind

  Det vore på tiden att vi tog officiellt avstånd från USA och deras metoder, diplomati be damned. Någon gång måste man säga ifrån. Historien kommer döma eftervärlden som aldrig sa ifrån på skarpen.

 13. Thomas Tvivlaren

  @Mind: Instämmer! Det stora och “lite” kusliga problemet är att historien skrivs av de som segrar och de som segrar är normalt de som är starkast ekonomiskt/teknologiskt… Det spelar givetvis roll att USA:s ekonomi är konkursmässig men då hela jämrans världen är mer eller mindre beroende av det stora landet så faller de inte ensamt. Sedan kan man också fråga sig om de andra spirande stormakterna Ryssland och Kina har mer att erbjuda mänskligheten? Jag tvivlar.

  Kort och gott, vi sitter i skiten och det med besked!

 14. Anonymous

  Haha, här var det minsann tjockt av idioter.

  Fuckvinge, du är tydligen nazist. Jag håller tummarna för att du och hela din familj rövknullas av 20 galna islamister. Du verkar ju gilla dem.

Comments are closed.

arrow