Nytt intressant skivbolag

Jag fick en pressrelease från ett skivbolag som lanserades idag. Det gjorde mig nyfiken.

Sedan tittade jag mer och blev närmast lyrisk. Det är mer och mer uppenbart att skivbranschen står inför en parallell till när lågprisflyget sopade undan de gamla jättarnas monopol och ockerpriser. Skillnaden i skivbranschen är att de gamla jättarna är i säng med politikerna, som försöker skydda deras marknadsandelar med lag.

Så här skriver det nya skivbolaget GramTone:

Om du kommer över fildelat material som är skapad av Gramtones artister, så finns det värre saker här i världen. Njut, men överväg följande:

Om du gillar materialet, så donera det du tycker musiken är värd. Allt går direkt till respektive artist utan mellanhänder. I vår factory outlet, som snart startar här, så kommer du att kunna donera direkt till artisten.

Om du inte gillar oss så mycket att du vill betala oss, så tycker vi att du ska använda dina pengar till att stödja världsförbättrande organisationer som Greenpeace, Amnesty, Fair Trade Foundation och andra. Du som redan gör det kommer inte undan! Stöd någon ny!

Om du absolut inte vill betala några pengar för vårt material så måste du lära dig våra sångtexter, komma på våra konserter, stå längst fram och sjunga med.

Politiker, lyssnar ni? Det finns fler sidor av skivindustrin än de lobbyister ni brukar lyssna på.

Skivbolaget har en intressant prispolicy som illustrerar tydligt att artisten bara får 5-10 kronor vid ett normalt skivinköp (jämfört med det tiodubbla från dem) och har dessutom gjort något så unikt och framsynt som teknisk innovation baserad på MP3 — de har paketerat ett antal MP3:or i vad de kallar för ett “webbalbum“, som är ett mjukvarupaket utan DRM som fungerar på Windows, Mac och Linux (!), och som är ett slags behållare för musik — har du en gång köpt albumet, så kan och kommer artisten med jämna mellanrum att fylla på mer saker i albumet. Livekonserter, extraspår, etc. Sådant som gammelbutikerna brukade ge ut en helt ny skiva för. Ett album som innehåller tio spår när man köper det kan innehålla tjugo ett år senare.

Innovation! Som faktiskt ger mervärde åt både konsumenten och artisten! Bravo!

Åh, och som om det inte vore nog: de säljer rättvisemärkta kläder också.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. LOI

  najs!
  äntligen ett bolag som fattat det hela.
  hoppas att det går bra för dom och länge leve inte dom stora onda skivbolagen

 2. Stefan Flod

  Fantastiskt. 🙂

 3. Anonymous

  Älskar det!

 4. Anonymous

  Ge dem världsherravälde!
  The Modesty is the shit!

  Skjortavdelningen

Comments are closed.

arrow