Potentiell nobelpristagare

Det var bara en tidsfråga innan någon utanför den etablerade forskarvärlden skulle komma och försöka lösa dagens stora problem i partikelfysik, nämligen hur alla partiklar hänger samman, och hur man får med gravitation i bilden. Eller rättare sagt, många har säkert försökt, men det som slår en med förslaget från Garrett Lisi är hur… enkelt det är, vilket uppfyller principen om Occam’s Razor. Det är som när Einstein skrev e=mc2 på tavlan och alla i rummet tyckte att “nä, så enkelt kan det inte vara”.

(Dagens teorier kan kombinera elektricitet och magnetism till elektromagnetism, de kan förklara stark och svag kärnkraft – alltså atomer, molekyler och radioaktivt sönderfall – men de kan inte koppla ihop det med gravitation.)

Av allt att döma ser det ut som om Lisi har hittat motsvarigheten till atomernas periodiska system på partikelnivå. Extra intressant är att modellen förutsäger ett antal partiklar som vi inte har tänkt på idag, precis som periodiska systemet gjorde om då okända atomer när det föreslogs. De förutsägelserna går att testa i Large Hadron Collider som nu byggs.

Om han har rätt – och det bästa är att det går enkelt att testa, till skillnad från supersträngteorierna – så är han en lågoddskandidat för Nobelpriset i fysik, och i klass med Einstein, Mendeleev och Moseley.

Länk till avhandlingen här.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Anonymous

    Fruktansvärt sexigt. Jag kan precis tillräckligt mycket matematisk fysik för att bli irriterad över att inte förstå hela artikeln, men bekanta med större kunskap har försäkrat mig om att det i alla fall inte finns några uppenbara misstag i teorin. Det är mycket kul som kan hända när de börjar köra LHC!

  2. Anonymous

    Fast rubriken “An exceptionally simple theory of everything” är ju lite väl svulstig (om än fyndig med tanke på att E8 hör till de “exceptionella” och “enkla” Liealgebrorna). Liknelsen med det periodiska systemet är rätt bra – bara för att vi har en hyfsat enkel tabell så betyder det inte att vi inte behöver kvantmekanik med all avancerad matematik den kräver för att förklara varför tabellen ser ut som den gör. På samma sätt så räcker det inte att veta att de grundläggande krafterna och partikelfälten ser ut att ha en E8-symmetri, vi vill ju också veta varför den symmetrin uppstår. För det kommer vi att behöva strängteori, LQG, spinnätverk eller någon helt ny grundläggande teori.

  3. Rick Falkvinge (pp)

    Jo, fair enough. När periodiska systemet sattes upp utgick man i viss mån från materiella egenskaper och i viss mån från atomvikt. Det tog lång tid innan man upptäckte både protoner (atomnummer) och valenselektroner (gruppstyrningen).

Comments are closed.

arrow