Vi är långt före

Carl-Johan Bonnier rycker idag ut till gammelmedias försvar på DN Debatt och frågar varför Sverige inte gör mer för att “skydda upphovsrätten på Internet”.

Det är de vanliga gamla patetiska argumenten, så jag ska inte bemöta dem här – vi har alla sett dem fler gånger än vi kan räkna.

Det som är intressant är att han ställer frågan, “Varför är just Sverige så långt efter?”. Det måste vara oerhört indikativt för en mogul ur gammelmedia att ställa den frågan. Frågan jag alltid får i de här sammanhangen, och senast fick av BBC igår är, “Varför är just Sverige så långt före?”. Internationellt i kultur- och teknikpolitisk debatt anses Sverige ha kommit utan tvekan längst i upphovsrättsdebatten. Min föreläsning på Stanford Law School beskrevs av andra juridiska fakulteter som “cutting edge“. Men upphovsrättsdebatten innebär också att de som tjänat på de gamla systemen känner sig hotade i alltmer ökad grad.

Gott så. Det är precis vad som händer i ett teknikskifte.

Bonnier påstår i artikeln att anledningen till att artister och småbolag inte rycker ut mer till upphovsrättens försvar är att de blir hotade då — när sanningen är att nya artister och inte minst nya, små bolag är de första att anpassa sig och dra nytta av nya fenomen. Det är inte för intet som sextusen (!) musiker är medlemmar i Piratbyrån.

Gamla monopolister är mer benägna att påkalla uppmärksamhet från gammelkollektivet för att förneka att världen ändrats så att de inte längre tillför värde. Till exempel genom att skriva på DN Debatt om att de borde få mer rättigheter av politikerna att behålla sina privilegiebrev i ett förändrat samhälle, i stället för att försöka affärsutveckla i en ny värld som de inte förstår sig på.

Carl-Johan Bonnier hamnade just på listan över “personer som inte förstått nånting och gör vad som helst för att skydda gårdagen”.

Under tiden fortsätter både juridiska och tekniska fakulteter att prata om Sverige som ett föregångsland i upphovsrättsdebatten. För att inte tala om alla diskussioner på nätet, där folk ofta pratar om att flytta till Sverige just för att vi kommit så långt i debatten.

UPPDATERING: Läs också Peter Krantz, Nikke Index, Det Progressiva USA, Opassande, Claes Krantz och ProjO.

Pingat på intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. projO

  Tack för att du länkar till videon, jag såg den från teknik-konventet (som Google anordnade tror jag?) tidigare och om jag inte missat det så finns det ingen länksamling med videos där du medverkar på piratpartiet.se?

  Videos är lättare ta till sig än textblock, och jag är imponerad av flytet i din engelska (något som är lätt att störa sig på, men svårt att prestera i själv) som gör dem väldigt lätta och intressanta att titta på!

 2. joakim

  Värt att notera i sammanhanget är att “hårdare tag” bara kommer driva på utvecklingen av hel-krypterade lösningar.
  På lång sikt resulterar detta i att vi i princip bara har två möjligheter. Antingen en dafacto-legalsiering av all typ av elektronisk kommunikation, eller ett förbud mot all typ av kommunikation som inte går att övervaka.
  Så, förutsatt att informations- och kommunikationsfrihet är något vi alls vill ha, måste upphovsrätten i sin nuvarande form, förr eller senare, försvinna.
  Den tekniska utveckling tvingar fram detta dilemma.

 3. Magnus

  Skriv ett svar till DN?

 4. Magnus

  Kul att få se lite sakliga bekräftelser på något jag själv misstänkte (om att Sverige skulle vara efterblivet inom området). Undrade bara vart har du fått siffran om 6000 musiker registrerade på piratbyrån ifrån, och så slutligen någon undring om hur i hela friden någon kan bevisa att just en specifik person har piratkopierat. Vem som helst kan ju säkert ha suttit framför skärmen eller?

 5. kulturbloggen

  Jag håller med om din analys men tror att Bonniersfären kommer att vakna upp och börja anpassa sig och på något sätt hitta ett sätt att tjäna stora pengar också i framtiden. På något sätt kommer de att hitta affärsideerna också med ny teknik.
  När de gjort det kommer de inte längre att kämpa för gamla upphovsrättsreglerna.
  RS
  kulturbloggen.com

 6. Anonymous

  Eh? Är sextusen musiker medlemmar i PB? Möjligtvis skulle sextusen musiker kunna vara registrerade på Piratbyråns forum, men jag har fortfarande svårt att köpa det. Varifrån kommer den uppgiften?

 7. LOI

  detta är ju också åt fel håll: http://www.idg.se/2.1085/1.131367

  bara fel, fel, fel,

 8. Svamp

  HemPC.

  Bredbandsutbyggnaden som har drivits på starkt av Bredbandsbolaget och statens bredbandspengar.

  Tekniken utgör grunden till fildelning. Får människor förutsättningarna med tekniken så anammar dom det.

  I dom svenska hemmen hittar vi relativt många datorer och relativt snabbt bredband. Vi hittar även en ovanligt hög acceptans för vad man kan använda det till.

Comments are closed.

arrow