Fahrenheit 451, nyutgåva 2007

I ett nytt genidrag har politiker i USA bestämt att brandmän ska tränas i att leta efter och rapportera subversivt material som de hittar i folks hem vid rutininspektioner.

Bild ur filmen Fahrenheit 451

Anledningen till att man har valt brandmän för uppgiften, och inte polis (som normalt skulle ha en sådan samhällsuppgift), är riktigt enkel. Polis har en massa regler för när de får gå in i folks hem – de ska vara misstänkta för brott, en domare ska ha skrivit under husrannsakansorder, och en massa annan krånglig byråkrati som hör till något som kallas “medborgarrätt”, som uppenbarligen står i vägen för det s.k. kriget mot terrorismen.

Brandmän har nämligen inga sådana restriktioner. De gör regelbundet tekniska inspektioner av brandsäkerhet inuti folks hem och på deras arbetsplatser, och har därför fått uppgiften att även leta efter material som kan anses antiamerikanskt medan de ändå är där.

Bild ur filmen Fahrenheit 451

Ibland undrar jag om politikerna i det blivande Fjärde Riket ser på dystopiska filmer som Fahrenheit 451, 1984 och Children of Men som ett skräckscenario eller som en inspirationskälla. Och våra svenska politiker är inte ett dugg bättre — de ligger bara lite efter, som tur är, och det ger oss tid att agera på ett sätt som medborgarna i USA inte får.

Pingat på intressant. Andra bloggar om: , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders Andersson

  Nog för att man brukar tala om “eldfängd” litteratur och “brännhett” stoff, men måste politikerna ta allting så bokstavligt? Exakt vad är det man menar att brandmännen skall leta efter; sprängämnen (som ju definitivt brukar vara brandfarliga) eller bombrecept på papper (som knappast brinner bättre än ett recept på kyckling med curry)? Vad gör de om de träffar på ett gäng politiska extremister som sitter runt ett bord och producerar varmluft; skall de anmoda fastighetsägaren att installera bättre ventilation då?

  Fahrenheit 451 har länge varit en av mina litterära favoriter, men jag minns inte huruvida Bradbury förklarade hur det gick till när brandmännen en gång fick den här rollen som kulturbekämpare. Nu kom förklaringen.

 2. Jesper

  Jag känner igen känslan av denna nyhet från när jag läste ett utdrag ur “Kris i befolkningsfrågan” av makarna Myrdal medan jag hade Aldous Huxley’s “Brave New World” i huvudet. Kombinationen blir starkare än ingredienserna var för sig.

 3. Leo

  Skrämmande. Mycket skrämmande.

  Det är dags att agera nu. Och 2009. Och 2010.

 4. Anonymous

  Här finns en annan “roadmap” som vissa verkar följa, istället för att se som ett avskräckande exempel. Dock inte av samma breda magnitud utan mer specifikt. The Right to Read av RMS.

  //steelneck

 5. Anonymous

  Om detta förslag går igenom blir resultatet bara att samhället blir mindre säkert.
  De terrorister man blint letar efter kommer att veta att brandmännen söker efter spår, och de kan nog gömma spåren då brandmannen ringer på dörren.
  Däremot kommer en hel del folk att bli misstänksamma mot brandmän och vägra släppa in dem. Eventuella brandrisker kommer då bli oupptäckta, med fler bränder som följd.
  Låt brandmännen göra det som de är bra på; förebygga och släcka bränder.
  Låt polis och åklagare jaga brottslingar.

Comments are closed.

arrow