Askonsdag. Lägenhetskameror på.

“Svarte måndag, Vite tisdag, Aske onsdag, Skäre torsdag och Långe fredag.” Så brukade min mormor alltid säga till mig om påskveckan.

Imorgon är det alltså Askonsdag. Visserligen inte döpt efter justitieministern, men delar likväl namn med henne.

För att illustrera Asksamhället kommer jag därför att slå på mina lägenhetskameror här på bloggen under hela Askonsdagen, från klockan noll till klockan 24. Den som vill kommer att kunna se mig komma ut ur duschen, knata omkring yrvaken, laga mat och göra det man gör hemma en onsdag när man är mellan konsultuppdrag och försöker komma i form och ikapp i största allmänhet.

Vi har länge sett hur justitieministern Ask och hennes företrädare Bodström monterar ner rätten till privatliv bit för bit. Det här är vart vi är på väg. Både genom det röda och blå blockets politik.

Men naturligtvis är det inte ett verklighetstroget scenario, om man ska vara noggrann. I Asksamhället är det bara polisen och ett antal storföretags lobbyorganisationer som skulle få se bilderna från kamerorna, läsa min privata post, titta på mina privata bilder på datorn och lyssna på mina telefonsamtal. Som rutinåtgärder, utan att jag vore det minsta misstänkt. “Spaning.” Men aldrig allmänheten. Hade allmänheten tillgång till samma information, så skulle anklagelser kunnat bemötas. (Bortsett från att privatlivet vore borta även i det fallet. Det försvann redan när polisen och storföretagen fick oinskränkt tillgång till det.)

Det här lagförslaget, att polisen ska få titta på medborgare genom deras webbkameror utan brottsmisstanke, finns förresten redan. Det heter 2005:38.

Någon mer som vill fira Askonsdagen med mig? Kameror på!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Stefan S

  Antingen är det du som minns fel eller så hade din mormor ingen koll alls på detta med dagarna.
  I morgon är det inte askonsdag.
  Askonsdagen inleder fastan och inföll för 5 veckor sedan.

 2. Rick Falkvinge (pp)

  Stefan: Jag minns inte fel. Jag vet att de finns de som menar att askonsdagen inte alls ligger i påskveckan, utan tidigare, men jag följer den skola och tradition som jag växt upp med.

  Jag kollade runt snabbt innan jag tog det här initiativet också, för att se vilken tradition som verkade dominera, och alla (alla!) jag frågade ansåg att askonsdagen ligger i påskveckan. Det räcker för mig.

 3. Stefan S

  Jisses, då tycker jag att du borde kolla i en helt vanlig almanacka.
  Ingenstans lär du hitta askonsdagen utmärkt till i morgon, däremot onsdagen efter fastlagssöndagen i februari. Där har du din askonsdag.

  Onsdagen i morgon heter dymmelonsdagen och den kan du läsa om t.ex här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dymmelonsdag
  och då ser du också att den förväxling du har gjort är vanlig men inte rätt för den skull.

 4. Torbjörn Karfunkel

  Från NE:

  askonsdagen, onsdagen efter fastlagssöndagen, inleder den kristna fyrtiodagarsfastan före påsk. I många kyrkor tecknas denna dag gudstjänstbesökarna med aska i pannan. Askonsdagen avskaffades i Sverige vid reformationen, men återinsattes i kyrkoåret genom 1983 års evangeliebok och övertog då botdagens tema. Före 1000-talet var askceremonin en inledning till den offentliga kyrkoboten, efter vilken botgörarna återupptogs i kyrkan på skärtorsdagen.

  I den folkliga traditionen har benämningen askonsdagen lånats från fastlagsveckan och sekundärt fått ge namn åt onsdagen i påskveckan, dvs. dymmelonsdagen.

 5. Rick Falkvinge (pp)

  Stefan: återigen, det är ingen förväxling. Jag vet om att några kyrkoakademiker anser att den infaller på ett annat datum. Det som är väsentligt för mig är den tradition jag har med mig från min släkt – en tradition som alla andra jag frågade också hade med sig.

  Och eftersom alla jag frågade anser att askonsdagen infaller imorgon, så gör den i praktiken det, oavsett vad som står i kyrkokalendrar.

  Torbjörn: Tack för uppslaget från NE. Så den återinfördes som 40 dagar före påsk först år 1983, efter att ha varit borta i flera hundra år? Undra på att kyrkans nya definition inte finns i den allmänna traditionen.

  Som Emma kommenterade också — nånstans är det ett tecken i tiden att det är enklare att diskutera kyrkoskolboks- kontra traditionsdefinitioner av när dagen infaller, i stället för att diskutera sakfrågan…

 6. Thomas Tvivlaren

  Kudos Rick! Dessvärre instämmer inte “regeringen” på hemmafronten till de dylika upptåg annars vore det frestande. 🙂

  Som redan antytt så är det intressant och tragiskt att kommentarstråden hittills mest rört definitionen på askonsdag…

 7. Anonymous

  Hur ska vi kunna lita på att en politiker som inte ens kan ha fullständig ordning hemma, ska kunna ha ordning i sverige? Oöppnade brev på hallbordet. Tsk-tsk-tsk!

 8. Mind

  Jag tycker det är lättande att se att han är en vanlig människa precis som oss andra och därför känner jag att jag kan lita på honom baserat på hans tidigare beteende =). Orolig hade jag blivit om det hade sett helt perfekt ut, posten lagd med millimeterprecision sorterad osv, ja ni fattar.

 9. Stefan

  Askonsdagen inföll i år den 6 februari.

  Askonsdagstraditionen har inte heller såsom det påståtts i denna tråd varit försvunnen i några hundra år. Tvärtom. Den har funnits hela tiden, om än kanske just inte i den lilla avkrok som heter Sverige.

  Att vissa i vårt land misstagit sig och kallat onsdagen i Stilla Veckan för askonsdagen är inte resultatet av en etablerad tradition utan just ett misstag. Det kan liknas vid tron att “Advent” betyder “Väntan”, vilket är en annan folklig missuppfattning.

 10. mymlan

  I morgon är det dymmelonsdag. Enligt traditionen. Har inget med kyrkan att göra vad jag vet.

 11. Mårten Fjällström

  I Asksamhället är ingen dag undantagen från övervakning. Så kontroversen om var Askonsdagen egentligen infaller gör bara det hela mer symboliskt.

  I Asksamhället blir alla onsdagar Askonsdagar.

 12. Stefan

  Från dymmelonsdagen och framåt ringer man inte i kyrkklockorna alternativt slår på dem med en träkläpp (dymmel), alternativt lindar in den vanliga kläppen med tyg för att dämpa klangen. Traditionen ser lite olika ut.

 13. Rick Falkvinge (pp)

  Stefan, Nationalencyklopedin har redan konstaterat att det i folklig tradition finns fullt stöd för att kalla onsdagen i påskveckan för Askonsdag.

  Precis som min mormor en gång lärde mig, och som alla runt omkring mig igår höll med om när jag frågade dem.

  Kyrkoboken må ha en annan definition. Det hindrar jag dem absolut inte från. Men de har ingen rätt att ta ifrån mig den tradition jag växt upp med – och uppenbarligen många andra också.

  Kan vi nu diskutera själva sakfrågan i stället?

 14. Mind

  Jag läste en intressant grej. Har inte direkt med övervakningen att göra men väl om “förluster”.

  http://arstechnica.com/news.ars/post/20080305-for-movie-biz-tales-of-piracy-and-record-profits.html

 15. Bel

  Men askonsdagen…!!! Bleh!
  Kul initiativ 🙂 Härligt att ha en politiker med lite humor, istället för “vissa andra” besserwissrar som hela tiden verkar hitta till politiken…
  http://www.youtube.com/watch?v=mA7yxpP02bI
  Du har mitt stöd in till rikstan, Fladdervinge 😉

 16. Anonymous

  “Och eftersom alla jag frågade anser att askonsdagen infaller imorgon, så gör den i praktiken det, oavsett vad som står i kyrkokalendrar.”

  Själv anser jag och alla jag har frågat idag att du är emot all form av fildelning och för en aggressiv hetsjakt på alla som fildelar olagligt. Så då är du i praktiken det, oavsett vad som står i partiprogrammet. Dessutom anser jag att du är en dvärgkvinna som bor i Hamburg och gör skulpturer av elfenben.

 17. opassande.se

  Vad gör många inte för att slippa ta tag i övergreppen mot integriteten… *rullar med ögonen* Tragiskt.

 18. Anonymous

  “I Asksamhället blir alla onsdagar Askonsdagar.” Bra formulerat, Mårten! Asksamhället är ett bra namn – det låter precis så trångt och instängt som det är. – Winston Smith

Comments are closed.

arrow