Askonsdagen 2008. Eller 1983.

För att fira Askonsdagen och justitieminister Asks gärningar slår jag på mina två lägenhetskameror och lägger ut till allmän beskådan. Det här är hur nära 1984 vi är nu.

För alla som säger “Har du inget att dölja, så har du inget att frukta”: föreställ dig först att det sitter kameror i ditt hem, och se om du känner dig lika bekväm. Lagförslaget ligger redan. Och även om inte just det lagförslaget går igenom – den här gången – så ligger det många, många andra som vittrar sönder, kränker och slår sönder de tonade rutorna till privatlivet.

Kamerorna slås på klockan noll på Askonsdagen och av klockan tjugofyra. De sitter i min hall, monterade så att de även bevakar varandra. Bilderna uppdateras var femte sekund.

UPPDATERAT: Ok, slut i rutan. Askonsdagen 2008 är över. Synd att det blev mer debatt än vilken tradition som är “rätt” om när Askonsdagen infaller än vad justitieminister Ask håller på med.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. ctail

  Enligt Wikipedialänken var askonsdagen i år den 6 februari. Idag är det dymmelonsdagen.

 2. Rick Falkvinge (pp)

  1) Wikipedialänken säger tydligt att det finns två olika definitioner på askonsdag: kyrkoårets, som är purfärsk (infördes 1983), och en i folklig tradition, som är påskveckans. Jag lärde mig att påskveckans onsdag heter askonsdag av min mormor, och hon lärde det sig av sin mormor. Det kan inte ett politiskt beslut i en kyrkofullmäktige ändra på. Nationalencyklopedin säger samma sak.

  2) Sakfrågan är intressantare.

 3. Rick Falkvinge (pp)

  (Disclosure: nationalencyklopedin var före, jag korrigerade Wikipedia efter Nationalencyklopedin, som är en auktoritativ källa enligt WP:RS och WP:WEIGHT.)

 4. ctail

  Nja, askonsdagen betecknade väl inledningen till fastan, 40 dagar före påsk, redan på medeltiden. Den “folkliga traditionen” skulle jag snarare kalla “folklig missuppfattning”.

  Naturligtvis hade det inget att göra med poängen i ditt inlägg, men i sakfrågan hade jag inga invändningar.

 5. Rick Falkvinge (pp)

  Rätt, askonsdagen fanns på medeltiden också, men försvann i samband med reformationen i Sverige. Den återinfördes 1983.

  Sedan kan man diskutera ifall ord får ändra betydelse. I svenskan betyder “rolig” att något är lustigt; i alla andra skandinaviska språk betyder det lugn – motsatsen till orolig. Det kommer av ro (sinnesro), och byggs från “i ro” till ro-lig på samma sätt som t.ex. “i sak” byggs till sak-lig.

  Betyder det att svenskarna har missuppfattat betydelsen av ordet?

  Eller är det så att ett språk och en kultur definieras av dess utövare?

 6. ctail

  Naturligtvis definieras språket av dess brukare, men “traditionen” att kalla dymmelonsdagen för askonsdagen är inte tillnärmelsevis lika etablerad som betydelseglidningen av rolig. Jag hade t.ex. inte en aning om att den fanns förrän du pekade ut den för mig.

  För att tycka att frågan är mindre viktig argumenterar du ganska hängivet.

 7. Urban Sundström
 8. Anders Andersson

  20.46: Okänd besökare vistades i lägenheten samtidigt som Falkvinge.

 9. Rick Falkvinge (pp)

  Anders: min syster, Paula.

 10. Stefan

  Jag förstår att du uppfattar Wikipediareferensen som sanningsvittne i den här frågan, eftersom det är du själv som har skrivit den.

  Idag är det Skärtorsdag, och enligt folktron beger sig häxorna till Blåkulla. Jag föreslår att du skriver en artikel om det på Wikipedia så att du har något att hänvisa till när du säger att det är sant att det är på det viset.

 11. Rick Falkvinge (pp)

  Stefan, snällt att du påpekar det.

  Men om du kollar så ser du att jag redan skrivit samma sak i kommentar tre i den här tråden, just eftersom jag gillar öppenhet och transparens. Jag ansåg att Wikipediaartikeln inte var korrekt, och med hänvisning till en auktoritativ källa (Nationalencyklopedin) så korrigerade jag den.

 12. Anonymous

  Det är ASBRA att du tar upp det här! Askondag är en bra tradition tycker jag, även om jag hoppas att vi slipper fira den mer än 3 år till. (Oh, ångesten slog just till.. 3 år till. Aaarrghhh..)

  (Snälla blogga mer!!!)

 13. JorgenL

  En liten kommentar till kommentaren om bristen på debatt om själva sakfrågan, övervakning…

  Att någon lägger ut sin vardag på nätet är inte i sig speciellt uppseendeväckande eller kränkande, det finns redan tusentals webcams som står på i folks vardag, de flesta av dem (no offense) lika ointressanta som din.

  Grejen med Ask/Bodströmsamhället är ju att de vill övervaka utan att fråga och utan att tala om det, och det är ju det som är den fundamentala skillnaden.

  Till skillnad från ditt experiment, där du vet om när kameran är igång och vad den ser, så kommer vi inte att veta vad storebror tittar och lyssnar på. Du kunde i ditt fall välja att sätta på dig en morgonrock när du passerade kameran.

  I storebrorsamhället måste vi alltid ha morgonrocken på oss, eftersom vi inte vet vem som tittar eller när. Så för säkerhets skull måste vi ALLTID censurera oss själva när vi kommunicerar på nätet, man vet ju inte hur saker man skriver kan missuppfattas när de betraktas utryckta ur sitt verkliga sammanhang.

  Det pedagogiska problemet är att de flesta inte tänker det extra steget, inte ens när de ser ett sånt här experiment.

  De ser bara ytterligare en webcam, och reflekterar inte över just den fundamentala skillnaden mellan att själv välja när man är offentlig och att nån annan gör offentligt det man vill behålla privat.

 14. Rick Falkvinge (pp)

  Jörgen: Väldigt, väldigt sant.

  Speciellt aspekten med självcensur är allvarlig.

Comments are closed.

arrow