Dagarna då korruptionen kom till Sverige

Idag är det en vecka sedan jag fick reda på att polismannen Jim Keyzer, som ledde polisutredningen mot The Pirate Bay, har fått tjänstledigt från polisen för att få ett välbetalt jobb på Warner Brothers i ett halvår. Det upptäcktes först av bloggaren kopit. Jag fick reda på det genom ett telefonsamtal till den konferens jag befann mig på.

Detta kallas på vanligt språk för “muta”. Det vore en sak ifall polismannen begärde tjänstledigt för att pröva på ett jobb vilket-som-helst någonstans. Men i det här fallet får han en halv årslön av målsägaren i ett mål han precis utrett. Sydsvenskan har dessutom grävt fram att han lämnade in sin ansökan om tjänstledighet precis när utredningen var färdig – vilket betyder att löneförhandlingarna pågick samtidigt som utredningen.

I USA ser man det här mönstret ganska ofta. Precis efter en tjänsteman på Naturvårdsverket har dragit i alla trådar som finns för att upplåta känsliga naturområden i Alaska för oljeborrning, så får hon en livstidsanställning på Exxon. Då chefen för livsmedelsverket FDA trumfat igenom nya kontroversiella mattillsatser tvärtom forskarrapporternas starka rekommendationer, så slutar han tvärt och får ett ospecificerat välavlönat jobb på Monsanto. I USA händer sådant relativt ofta, och är ren, oförställd korruption.

“Skulle aldrig hända i Sverige”, säger vi. “Vi är alldeles för ärliga.”

Pyttsan. Amerikanska företag gör som de är vana vid, och svenska tjänstemän är lika mottagliga för mutor som amerikanska tjänstemän. Skillnaden är att vi i Sverige inte är vana vid den här sortens korruption och inte har skyddslagar mot det.

För Pirate-Bay-åklagaren Håkan Roswall ser inte alls något fel i det hela. “Det kan tänkas vara positivt att den här polismannen har jobbat hos Warner Brothers, det skulle kunna bredda hans kompetens inom fildelningsområdet“, säger Roswall.

En kommentar på webben till SvDs story säger “Jag tror nog att Hells Angels vill anställa ett par narkotikaspanare för ett par tusingar i veckan också. Tänk så glada åklagarna skulle bli när poliserna fick handfast erfarenhet av gängverksamhet och narkotikahandel.” Det är mitt i prick.

Den här polismannen kan inte vara välkommen tillbaka till rättsväsendet efter en sådan här manöver. Även om manövern skulle vara legitim, vilket det finns goda skäl att tro att den inte är eftersom detta är ett mönster i Warner Brothers’ hemland USA, så räcker det att polismannen tar emot en halv årslön från målsägande för att rubba förtroendet för rättsväsendet. Rubba och rubba förresten, snarare knuffa det utför Grand Canyon. Polislagen måste revideras så att det är uppenbart att allmänhetens förtroende för rättsväsendets neutralitet alltid går före en enskild polismans anställningstrygghet. Nu är detta ingen fråga som Piratpartiet driver utan en personlig reflektion, men behovet har blivit uppenbart den senaste veckan. Om inte polismannen fälls för mutbrott måste det ske en lagändring.

För vad säger Jim Keyzers kollegor just nu? “Jävla fint erbjudande han fick“, säger de. “Undrar hur man ska utreda målen för att få en sådan bonus.” Dörren för poliskorruption har öppnats. Om den inte omedelbart slås igen med full kraft ända från regeringsnivå, så har ett mycket olyckligt prejudikat etablerats.

Karl Sigfrid (m) har lyft upp det hela i en fråga till justitieminister Beatrice Ask. Nu lär det inte komma något annat än blubb blubb från henne, på sedvanlig nivå så fort det handlar om medborgarrätt och immaterialrätt. Men att ärendet har lyfts upp på regeringsnivå, om än av en enskild riksdagsman, är ändå ett gott tecken på att larmklockor fortfarande ringer någonstans. Peter på Piratebay går ännu mer rakt på sak och skriver direkt till statsministern om hur detta bara är den senaste händelsen i en lång rad av rättsskandaler.

Monique Wadsted, Hollywoods juridiska ombud i Sverige, formulerar det ganska rakt på sak: “Det är väl ett uttryck för att Warner Brothers i Sverige tycker att Jim Keyzer har gjort ett bra jobb.” Ja, så ser jag det också. Men det kallas fortfarande för muta att belöna honom med en halv årslön för det.

Som grädde på moset har Jim Keyzer nu börjat skriva till bloggare och bett att hans namn plockas bort från posterna. Ja, det tro sjutton att det inte är kul att ha gått från noll till fyratusen träffar på Google på en vecka, och alla innehåller orden “mutskandal” och “korruption”.

Men, som di gamle säger, har man tagit fan i båten får man också ro honom i land. Det är bara Jim som har satt sig i den här situationen, och bloggare agerar medborgarjournalister av första rang, och Google glömmer inte. Och vad gäller Jims hotbrev så tänker jag inte krypa för hot utan vara övertydlig: Jag anser att Jim Keyzer agerat bedrövligt, att hans agerande tydligt indikerar att han tagit emot mutor i tjänsten som polis, och att han egenhändigt bidragit till att introducera korruption i rättsväsendet genom sina handlingar. Jag anser att Jim Keyzers agerande är en skam för den svenska polis- och tjänstemannakåren, och det säger jag som medborgare, som politiker, och som medborgarrättsaktivist.

För att lägga sten på börda har upphovsrättslobbyn gjort samma sak en gång tidigare. Då var det Antipiratbyrån som anställde en person, och löneförhandlingarna pågick medan polisen fortfarande utredde ett piratkopieringsmål. Enligt Håkan Roswall vittnade denne polis sedan i rättegången, och domstolen tog ingen hänsyn till att personen nu stod på målsägarens lönelista.

En gång kan vara en isolerad företeelse, med väldigt god vilja. Två är ett mönster. Speciellt när det här är en väl etablerad belöningsmetod för samarbetsvilliga tjänstemän i lobbyns hemland USA.

Många har bloggat om korruptionsskandalen. För att ta ett axplock i bokstavsordning, så läs mer hos Christian Engström (pp), Copy Me Happy, Copyriot, Dumheterna, Free and Thinking, Henrik Alexandersson, I Hell-mans Värld, Jörgen Boström, Karl Sigfrid (m), Kapten Träben, Konsolidering, Kopit (ett, två, tre) , Kulturbloggen , Mina Moderata KaramellerOnsdag, Opassande (ett, två), Piratbyrån, ProjO (ett, två) , Sigge Lund, Smidefors, Syrrans granne, TorrentFreak. Bland gammelmedia har det nämnts i IDG (ett, två, tre, fyra), Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sydsvenskan (ett, två, tre) och många fler. Piratpartiet skickade ut ett pressmeddelande. Det gjorde Pirate Bay och Piratbyrån också.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. steelneck

  Rick yttrade:
  Om inte polismannen fälls för mutbrott måste det ske en lagändring.

  Är det någon som anmält honom för mutbrott då?

 2. Rick Falkvinge

  Bra fråga. Jag bara antog det. Annars gör jag det själv.

 3. Den mutade polisen heter Jim Keyzer « Christian Engström (pp)

  […] “Dagarna då korruptionen kom till Sverige” skriver Rick Falkvinge i en postning. Läs den. I USA är det här vardagsmat, men i Sverige har vi hittills varit i huvudsak förskonade. Nu har amerikanska storföretag kommit hit och gjort på samma sätt som de bruka göra hemma. […]

 4. Mind

  Det är helt bedrövligt, förhoppningsvis får detta lite mer “vanliga” människor som inte är så insatta i vad som pågår att vakna till litegrann.

 5. […] Rick Falkvinge, Piratpartiets ledare bemöter Keyzers mail med följande ord: Och vad gäller Jims hotbrev så tänker jag inte krypa för hot utan vara övertydlig: Jag anser att Jim Keyzer agerat bedrövligt, att hans agerande tydligt indikerar att han tagit emot mutor i tjänsten som polis, och att han egenhändigt bidragit till att introducera korruption i rättsväsendet genom sina handlingar. Jag anser att Jim Keyzers agerande är en skam för den svenska polis- och tjänstemannakåren, och det säger jag som medborgare, som politiker, och som medborgarrättsaktivist. […]

 6. Piece of The Mind» Blog Archive » Har du vaknat

  […] bloggar som skriver om detta: Kopit Falkvinge Christian Engstr

 7. Den mutade Jim Keyzer « Basic personligt

  […] polisen heter Jim Keyzer” hos Christian Engström. Sedan såg jag Rick Falkvinges “Dagarna då korruptionen kom till Sverige” med en länk till Kopit, och då började det klarna. Den mutade polismannen Jim Keyzer hade […]

 8. Rikard

  Och i fallet i Danmark angående blockeringen av thepiratebay, så var det *enda* expertvittnet tidigare anställt av IFPI.

 9. Anders Troberg

  Jag tycker att vi ska ta det steget längre och kräva att åtalet mot TPB läggs ned, eftersom ingen kan garantera att Jim Keyzer inte lämnat otillbörlig konfidentiell information till ena målsägaren, sin nuvarande arbetsgivare.

  På de grunderna kan inte en rättvis rättegång hållas och då ska ingen rättegång hållas överhuvudtaget.

 10. Korrupta snutar | Svensson

  […] Bloggat: Christian Engström, Kopit, CopyRiot, Opassande, Rick Falkvinge, Borgarmedia: SVD1, SDS, IDG, SVD2, DN, Ny Teknik, Läs även andra bloggares åsikter om Maffia, […]

 11. Kjell G. Holmsten

  Jaha och var är nyheten? Korruption och mutor det är vardagsmat i USA och nu även i EU och Sverige! När forskare? Politiker? Journalister? Direktörer? Gjort ett bra “jobb” så väntar belöningen i form av högre lön, Toppjobb hos “kompisarna” mm. Vi små mutkolvar åker dit av bara “f”. Sorry det var den storryn.

 12. Ulf

  Det är dags att sluta köpa produkter från Warner Bros Time Warner med flera. Jag sade just upp min prenumeration på tidskriften Time, en liten sak kanske, men om fler gör det så svider det säkert.

 13. opassande » Blog Archive » The Pirate Bay större än Sverige

  […] Keyzer får i skrivande stund 50700 träffar på google — det var bara 4000 senast igår tydligen. En lätt ökning som på ett enkelt och pedagogiskt sätt visar folks intresse för den […]

 14. opassande » Blog Archive » Jim Keyzer hotar bloggar

  […] Rick Falkvinge (pp) skräder inte på orden när han beskriver hur det ser ut och förväntar sig att någon anmäler Keyzer för mutbrott, om ingen annan så han själv. Det är nästan obegripligt att Keyzer skriver noter om brott mot pul till såna som har fräckheten att ifrågasätta varför jäv är ett “naturligt” inslag i svenska rättsväsendet. […]

 15. Penny

  Tyvärr Rickard, korrumption kom inte till sverige med detta, korrumption har funnits länge.
  Tex:
  Varför utnämns avdankade politiker till höga poster inom olika verk?

  Jag har hört ryktas om en och annan sommarstuga som bekostas av arbetsgivaren, i detta fall landstingen

  Jag är tveksam till id’en att sätta sin egen lön.

  HSB-affären?

 16. Rick Falkvinge

  Jag har nu blivit meddelad att en polisanmälan har gjorts, baserad på detta blogginlägg. Hatten av till vederbörande.

 17. […] justitieministern på vad som har hänt. Det här är systemhotande brottslighet som riskerar att styra in Sverige på en väg som rimligen ingen tycker är den rätta. Men de som har makten måste inse det innan det är för […]

 18. Till salu: Svenska poliser

  […] förfarandet är inte ovanligt i USA, så det är föga förvånande när mediaföretag från USA använder samma metoder i Sverige. Det […]

 19. […] har hon kommenterat den mutade polisen Jim Keyzer, på frågan från Karl Sigfrid, och tycker bara det är positivt att poliser får pengar av […]

 20. Grönt ljus för korruption, tyvärr « Christian Engström (pp)

  […] metoden i system. I USA fungerar det redan så här i många fall, som Rick Falkvinge påpekar i ett tidigare inlägg. Personer som i kraft av sin tjänsteställning kan fatta myndighetsbeslut får generösa […]

 21. […] dagens avsnitt av staten och kapitalet så har gänget bakom Pirate Bay upptäckt att den mutade polisen Jim Keyzer, som ledde förundersökningen mot dem, i själva verket varit anställd […]

 22. Anna Troberg » Jim Keyzer - den billige polisen

  […] en dålig deal om det bara är för sex månader. Det finns de som fått den här typen av “anställningar” på […]

 23. Lika inför lagen « lePlaid

  […] är experter på precis det de är tänkta att vara att utreda brott (visst det finns rötägg som Jim Keyzer-den mutade polisen). Behöver de experkompetens inom ett visst område så inhämtas denna. Att föreslå att läkare […]

 24. "GLÖM INTE MIKAEL"

  Det finns väl ingen som kan ifrågasätta om vi har ett mutbart och korrupt system i det här landet.Det är dags att hålla Sverige rent genom att tillsätta en utomstående tillförlitlig kommision att granska svinerierna.lagstifta om att allmänheten skall ha full insyn om hur och vad politiker och högre chefer inom den offentliga sektorn använder skattepengarna till.Deras fiffel leder till fallskärmar inte fängelse.Det sägs att en av tio födda bär på psykopatiska drag.Dessa maktgalna pengagiriga empatilösa människor hittar man ofta i maktposisioner av skilda sort.Jag behöver väl knappast nämna att dom är FARLIGA.Maktlystna (psykopater)är onda människor!Om du vill veta hur man kan se vem som är psykopat finns det en sida med massor av info.som heter “det angår oss alla”.Psykopat betyder för övrigt själlös,vilket förklarar varför många makthavare bara har ett mål för ögonen,nämligen SITT EGET:

 25. Thomas

  Är svt mediaindustrins megafon?
  Fildelning går under jorden.
  Anonymiseringstjänsterna ser en explotionsartad kundtillstömmning.
  Pirate bay’s Ipredator kan vara igång om en månad med 180.000 användare.
  Man kan undra varför anonymiseringstjänster bara kopplas till fildelning,som om det vore enda anledningen till att vilja ha en privat komunikation.
  Och vem är det som oemotsagt får kommentera,jo naturligtvis den opartiska Ponten som säger.

  -Anonymiseringstjänsterna är sällan ett problem för oss. Någonstans lagras uppgifterna och även en kort lagringstid räcker för oss. Däremot är det här ett problem för alla brottsoffer som saknar egna utredningsresurser, säger Pontén.

  Kan det månne vara så att detta är början till nästa attack mot demokratin ,Förbjud Anonymiteten.

 26. Thomas Tvivlaren

  @Rick Falkvinge: Högaktuellt inlägg det här.

  En undran, vad hände med polisanmälningen som nämns i kommentarstråden? Lades utredningen om mutbrott ned med vändande post som sig bör…eller i varje fall som vi blivit vana vid när det är makten är i svaromål?

 27. Polisen vill kränka mänskliga rättigheter « Calandrellas blogg

  […] som blev glad av att veta att en polis insats ”uppskattades” (polisen i fråga hade varit involverat i ett mål som berörde ett internationellt företag, ett internationellt företag […]

 28. […] korruption som rättsprocessen mot The Pirate Bay lade i öppen dager är ett sår som inte läkt. Hur ska vi rimligtvis kunna lita på chefsåklagarens […]

Comments are closed.

arrow