Vad röker Dataföreningen när de utser IT-politiker?

Jag ser att Dataföreningen har utsett Eliza Roszkowska Öberg till “årets IT-politiker”.

Till att börja med är de ute och cyklar när de säger att Eliza har ansvaret för fildelningsfrågor hos moderaterna. Det har hon inte, det har Ulrika Karlsson i Justitieutskottet. Det vet jag inte minst eftersom jag debatterade det mot Ulrika på TV2 för mindre än en månad sedan.

För det andra är jag inte det minsta imponerad av Elizas track record. I det länkade blogginlägget skriver hon till exempel om hur positivt det är att lagstiftarnas informationstillgång begränsas (filter för bl.a. barnporr införs, något som tidigare har slagit mot allt möjligt annat – bland annat Piratpartiets hemsida, mitt under valrörelsen).

Att Dataföreningen utser en person som aktivt verkar för censur och informationsofrihet, och dessutom för lagstiftare som ovillkorligen måste se en ofiltrerad verklighet — att Dataföreningen utser henne till årets IT-person säger inget om politikern ifråga. Men det inkompetensförklarar Dataföreningen.

Som grädde på moset vill jag bjuda på detta screenshot från Elizas blogg:

Elizas blogg är inte Y2k-säkrad, år 2008

Just det. Elizas blogg skriver datumet som 24/4 108. Elizas blogg är inte Y2k-säkrad. Och det är 2008 nu. Årets IT-politiker, och har inte ens märkt (eller åtgärdat) en sådan sak. Tjena.

Uppdaterat 20:04: Det här är bara priceless. Nu är hon så stolt över artikeln om henne i Computer Sweden att hon kopierar in hela artikeln till sin blogg, med betoning på “hela”. Och hon är “IT-politiker”? Hur bra koll har man på aktuella IT-frågor om man gör något sådant? (Uppdaterat 28 april: nu är upphovsrättsintrånget borta från bloggen, förmodligen efter uppmärksamhet, och hon länkar i stället ordentligt till artikeln på CS. Jag ser också att datumet är ordnat nu. Men det där var egentligen små indikatorer på allmän IT-tafatthet; det viktigaste för mig är att hennes track record visar att hon inte förstår djupet av de viktiga IT-frågorna som informationsfrihet och deras samhällspåverkan alls.)

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Joshua_Tree

  *skratt* Men jösses. Jag blir mörkrädd. Inte konstigt att FRA står för dörren, att en screenshot anses som bevismaterial, med mera. Vi leds uppenbarligen av en skock teknologiskt imbecilla.

 2. Rick Falkvinge

  En kommentar till den här postningen (från Isecore) försvann i databastrassel som jag precis reparerade (hoppas jag). Dessutom är kommentarsräknarna fel mer eller mindre över hela linjen. Få se om det står två eller en kommentar till den här postningen efter jag postat min (det borde stå två med Joshua_Trees kommentar också…)

 3. Rick Falkvinge

  Det stod två. Okej. Då verkar det som om installationen börjar krya på sig. Peppar peppar.

 4. Rikard

  Herregud, här kom det tredje skälet att inte gå med i DF eller att lämna organisationen om man redan är med.

  Först lösenordsskandalen, sedan Christer Bergs artikel och nu detta.

  Gisses, måste vara den mest reaktionära teknikföreningen i Sverige (SIS/ISO inräknade).

 5. Tommy Eriksson

  Hon eller någon kunnig har ändrat datumformatet nu.

 6. Rick Falkvinge

  Tommy: Där står “Fredag 25.4.108” när jag tittar precis nu? Alltså fortfarande likadant…

 7. Patrik Fältström

  Jag försvarar valet av Eliza pga hennes intresse av IT-Politiken. Inte rätt alla dagar, MEN, tex är hon den enda(!) politikern som under de 5 år jag varit rådgivare i IT-frågor åt regeringen kontaktat oss rådgivare på egen hand och ställt frågor.

  Utan att prata med folk, och utan att lyssna blir det aldrig rätt. Jag föreslår att de som anser valet var fel tar kontakt och träffar Eliza. Speciellt om ni anser att ni kan lära henne något. Hon kommer lyssna.

 8. rikard

  Nu intervjuas Eliza på IDG.

  En liten nyordlista behövs för att kunna dechiffrera artikeln:

  e-förvaltning: massavlyssning av privat kommunikation

  it-säkerhet: det tillstånd som uppstår när regeringen bestämmer vem som får säga vad, när och var

  it-nation: övervakningssamhälle

 9. rikard

  Och här är hon övervakad. Komplexa människor, våra politiker.

 10. Rick

  Spam alert.

 11. Rick

  Det snackas jämnt om mygel i DF. Och en titt på damen i fråga så förstår man att det är kört. Jag vill minnas Rick Falkvinge myntade ett bra sätt att beskriva sådana individer. Fullblods-någonting. 😉

 12. Hans J

  …Fniss…

  Dataföreningen ville väl stödja en moderat…

  Att ha en efterbliven blogg borde möjligen i detta fallet ge ett omnämnande som en förra årtusendets politiker (“IT” skulle visst vara med någonstans)

Comments are closed.

arrow