Now Playing: Metallica – Unforgiven.mp3

Det går att läsa på Slashdot om att Metallica nu har bestämt sig för att försöka tjäna lika mycket pengar som Nine Inch Nails och Radiohead genom att flörta med fildelarna och gå förbi skivbolagen, och lägga ut en skiva direkt på nätet.

Men ingen har glömt att Metallica var det första bandet som ställde sig bakom skivindustrins skoningslösa klappjakt på framtiden, att Metallicas fans var de första som sparkades ut ur finrummet, att deltagarna i Metallica var de som citerades när skivindustrin ville demonstrera hur äckligt musikälskare betedde sig när de ville sprida musik och värme mellan sig. Nu ser alltså Metallica att andra band kan skära guld med täljkniv genom att gå förbi skivbolagen helt och hållet, och vänder sig direkt till sina tidigare avskydda fildelande fans inför nästa skiva.

Vad Metallica missar är att en kund inte går tillbaka till samma ställe om en artist öppet deklarerat att kunden är persona non grata, äcklig, avskyvärd, tjuv och parasit. Det bygger inte upp en förtroenderelation som gör att man som potentiell kund vill ge mera pengar till någon. Alla transaktioner bygger på någon typ av förtroende, och Metallica har kört hela sitt förtroendekapital i sank.

Metallica: Unforgiven.

Läs även Basic Personligt.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Janne

  Helt rätt. Jag tycker om en hel del av Metallicas musik, men efter deras agerande så finns det inte en chans att jag tänker betala för nåt med dem. Inte ens för en konsert…

 2. opassande » Blog Archive » Gratis underhållning online

  […] lite kontanter. Bandet gjorde sig världsberömda med att hata fildelare och reaktionerna har inte låtit vänta på […]

 3. Joshua_Tree

  Det här bekräftar det jag misstänkte när jag hörde Metallicas förra album: de har låtit lobotomera sig själva.

 4. steelneck

  Okej, visst, det kan finnas ett vis element av: När fan blir gammal… Men vaddå? Långsinthet klär ingen. Om de nu vill försöka bygga upp några brända broar så är väl det bara bra. De har suttit några år i det där berömda hörnet och väntat på att färgen skall torka, välkomna dem istället nu när de försiktigt börjar trippa fram på det skinande nya golvet av insikt.

 5. Rick Falkvinge

  Det är det som är grejen. De har inte sett någon insikt, de har bara sett pengar.

 6. Anonym

  Det måste väl ändå vara toppen om de bara sett pengar.
  Om Metallica, som tidigare var fildelarnas svurne fiende, vänder på kappan och inser att det faktiskt finns pengar att hämta så kanske vi kan få slut på den där idiotiska frågan: “Hur ska artisterna tjäna pengar då?”.
  Hoppas att de tjänar miljoner, då kan man peka på dem och säga:
  Metallica släppte sin musik fri, och de gjorde det endast för pengar!

 7. Enligt Min Humla » We’re only in it for the money

  […] Emma Opassande och Rick Falkvinge läser jag att Metallica gjort en pudel med extra allt och hintar om släppa sin musik fri. Detta […]

 8. deep.edition » Långfil med strutsflingor

  […] skivbolag och faktiskt bli en del av en ny tid (även om man kan fundera om gubbarna fattar vad det egentligen handlar om) så fortsätter Antipiratbyrån att dra fram argument som alla andra inser inte längre […]

Comments are closed.

arrow