Releasekandidat för vårkampanjens omslag

Diskussionerna fortsätter, men det här är nog så färdigt det kan bli. (Famous last words…)

Spring 2008 campaign, draft 5

Om det här är en go, så tar vi fram affischer i stående A3 också och en Z-vikt folder.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nicklas

  Vet inte riktigt, men jag tror att de som inte är tillräckligt insatta i övervakningsförslagen/lagarna osv inte riktigt kommer att förstå poängen.

  Tyvärr så har jag ingen bra idé om vad man skulle kunna lägga till för att klargöra poängen.

 2. Rickard Olsson

  Politikerna VILL faktiskt lyssna på dig.

  Vi är det enda partiet som inte vill avlyssna dig.

 3. Andreas Rönnqvist

  Jag håller med om att vi borde vara LITE mer förklarande – vi som är insatta förstår poängen mer, men vi vill väl nå ut till de som inte förstår vad som händer? Rickards förslag med en variant:

  “Vi är det enda partiet som inte vill AVLYSSNA dig.” för att lägga emfas på att det handlar om avlyssning.

  Andreas Rönnqvist’s last blog post: Untapped Potential Again Available In Print

 4. Rick Falkvinge

  Gör inte bilden plus rubriken det fullständigt solklart? Texten längst ner står inte i ett vakuum…

 5. steelneck

  Ett klart bättre ansikte. Vitbalansen är dock mindre kul.. fast jag inser att det bara är utkast.

  Leta reda på någon som kan fotografera, hitta en bra modell och gör det riktigt bra, så att det gör sig bra i tryck. Tänk på att det bör funka även i svartvitt (vilket det gör nu i detta utkast).

 6. Rick Falkvinge

  Nja, vitbalansen (sepiabyråkratbeige) är avsiktlig…?

 7. Jon Severinsson

  Jag gillar ordleken (lyssna vs avlyssna) men tror att oinsatta kan få svårt att förstå poängen *första* gången de läser affishen.
  Samtidigt så föredrar jag en kort och koncis slogan över en lång förklarande text, så denna text är bättre än tidigare förslag.

  Men vad tycker du om följande modifikation:

  “Vi är det enda partiet som inte vill lyssna på ALLT du säger.”

  Ordet “ALLT” bör framhävas på något sätt (t.ex. versaler, fet text eller större teckenstorlek) men exakt hur kan en grafiker avgöra bättre än jag.

 8. asta

  Tycker att ALLT borde finnas med, “Politikerna vill faktiskt lyssna på det ni säger”, är ju egentligen en positiv grej. om man inte tänker på den skumma figuren som är på bilden…. men varför lila? ser ju förskräckligt ut.

 9. Hans

  Jag skulle vilja föreslå en lista med lagförslag om avlyssning/integritetskränkande prylar som ligger ute just nu. Och kanske sådana som redan klubbats igenom i år. Det skulle nog få plats i en ny ruta i vänstra delen av bilden utan att skymma ansiktet för mycket.

  Opassande har ju nyligen publicerat en snygg sammanställning: http://opassande.se/index.php/2008/05/04/oversikt-over-overvakningslagar/

  Bara någonting i stil med:
  “Prop. 2005/06:178
  Prop. 2005/06:177
  SOU 2005:38”

  Dvs typ bara lista beteckningarna, en per rad, för att ge lite kött på benen åt dom tunga orden. Själva beteckningarna säger ju inte någonting till vanligt folk men alla kan kolla upp vad det handlar om och även om dom inte ids kolla (mest troligt) så kommer ingen tro att vi bluffar.

 10. ctail

  Mycket bättre än det första, men sämre än det bästa. Framför allt saknar jag det slagkraftiga ordet “massövervakningslagar”.

  ctail’s last blog post: Anledningar att surfa in

 11. isecore

  Varför inte dra till med storsläggan?

  Istället för lyssna/avlyssna kanske “Vi är det enda partiet som inte vill SPIONERA på dig”

  isecore’s last blog post: Movie Review: National Treasure: Book of Secrets

 12. Anders Andersson

  Det barskare ansiktet är bättre, men det syns att det är påklistrat. Om det inte är vitbalansen som avslöjar det i en monokrom bild, så är det åtminstone belysningen (avsaknad av skugga på skjortkragen). Bilden väser “collage, collage, collage och klippdocka”. Figuren ser ut att heta Winston Olsson, inte Winston Smith. Den brister med andra ord i autenticitet, vilket är mindre bra när man skall övertyga betraktaren om att 1984 faktiskt står för dörren (om det året inte rentav redan har passerat).

  Man kan imitera motividén från en filmaffisch utan att fotografiskt kopiera densamma. Framför allt är den tunna tråden från örat i diskretaste laget. Jag skulle föredra ett par riktiga hörlurar (däremot inget headset med mikrofon, eftersom övervakningen är enkelriktad).

  Kavaj och slips får gärna vara helt svarta, för att ge mer känsla av “Men in black”. Brun kostym doftar Kiviks marknad och begagnade bilhandlare. Att bilden som helhet är sepiabrun duger dock när man tar hänsyn till fototekniken.

  Isecore: Att något är sant betyder inte alltid att det är taktiskt vettigt att påpeka det. Är det någon skillnad i innebörd mellan “spionera på” och “avlyssna”, sakligt sett? För mig är det samma sak, om än med olika grad av godhet i intentionerna. Risken är att någon säger “nej, vi skall inte spionera, bara avlyssna en smula” och kommer undan med det – jaha, var det bara avlyssning det gällde, då är det ju inget att uppröras över. Om man uppriktigt menar att avlyssning är samma sak som spioneri, då bör man använda det av orden som den andra sidan föredrar för att undvika en pseudodebatt om just ordvalet. Frågan handlar inte om avlyssning eller spioneri, den handlar om avlyssning eller ej avlyssning.

Comments are closed.

arrow