Good Copy, Bad Copy ikväll på SVT

Den danska välgjorda dokumentären Good Copy, Bad Copy sänds ikväll på SVT2 klockan 20. Piratpartiet är med i ganska stora delar, liksom Pirate Bay. Tack till DN för sökträffen.

För oss som inte har TV, så finns det naturligtvis en torrent av programmet (med skaparnas goda minne). Den går också att se direkt på deras website.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] dokumentär på TV ikväll kl 20.00 — svenska piratpartiet skildras också i programmet. Rick Falkvinge förtäljer att skaparna av dokumentären lagt upp den som torrent också, för de som saknar en burk […]

 2. Rikard

  Mycket intressant och bra film! Och du lyckades verkligen förmedla PPs budskap på ett positivt och sakligt sätt. Det är så skönt när budskapet levereras sakligt och utan att vara drivet av konflikt eller konfrontation.

  Jag gillar verkligen visionen med “all världens kultur vid fingertopparna”, samt att det får orimliga konsekvenser för individer och samhället om rättsapparaten ska upprätthålla upphovsrätten i varje fall. Att fördelarna överväger nackdelarna.

  Filmen lyckas också visa att det är en myt att upphovsrätten är det enda som stimulerar skapande. Strålande!

  Jag tycker de lyckades göra situationen ganska klar:

  * Upphovsrätten har faktiskt en hämmande funktion på nytt skapande
  * Upphovsrätten är inte det som driver skapandet av film, så som exemplet Nigeria visar (enligt filmen skapas det dubbelt så många filmer per år i Nigeria som i Nordamerika)
  * Det är främst Ifpi och MPAA som driver opinion för skarpare straff (fängelse säger Ifpi-killen tillochmed) men är det verkligen en lönsam väg ens för dem?
  * Det går inte att stoppa det sagda organisationer kallar piratism
  * Internet är ett utmärkt medium för att nå ut med kulturella yttringar och det borde naturligtvis uppmuntras och inte begränsas

  Jag tror att om PP lyckas föra ut budskapet på ett sätt där man inte fokuserar på konflikten mellan ungdomsgenerationen som fildelar och de onda korporationerna/rättssystemet/politikerna utan i stället visar på vilken fantastisk potential ett fritt internet har, hur bra det går att vara kreativ (mashups, Grey Album, Creative Commons, ideell upphovsrätt) utan upphovsrätten som främsta drivkraft så kommer folk att inse att det inte bara är lönlöst att bekämpa fildelning och andra brott mot upphovsrätten, utan även att Ifpi och MPAA mfl försvarar upphovsrätten av helt fel skäl (sett ur samhälls- såväl som ekonomiskt perspektiv).

  Att det begås övergrepp och jäv i processen, samt att politiker verkar låta sig köpas eller påverkas av “ena sidan” har egentligen ingen betydelse för sakfrågan och visionen. Men det styrker inte precis argumenten för att staten ska prioritera brott mot upphovsrätten heller.

 3. C2

  Wow vilken film! Som Rickard skrev ovan fick du på ett sakligt sätt fram PPs ståndpunkter och det hjälpte många anra till med också, även om de inte var piratpartister utan var (är?) akademiker eller affärsmän. Som jag skrivit tidigare bör du fundera på dina konspauser, men det var mycket bättre här än vad jag sett dig göra tidigare.

  Sedan tycker jag definitivt att vi ska ta lärdom av Brazilien och Nigeria i debatten i Sverige (och övriga västvärlden) kring upphovsrättsfrågan.

 4. Rick Falkvinge

  Rikard: Tack, jag tar till mig det. Ett problem är att vi är och har varit väldigt reaktiva; det är mycket lättare att få en respons om man säger att något är fel, än om man säger att något kan göras bättre.

  Men det senare ger också högre utdelning. Jag ska försöka fasa över till större andel sådant i min retorik – nu brukar det komma som en eftertanke snarare än en huvudpoäng.

 5. steelneck

  Men… Var tog gubben i helskägg med den tyska brytningen vägen? Han var inte alls med i det som sändes på TV nyss. Jag kollade ungefär halva filmen på skaparnas webbplats (varför tog du bort länken?) innan klockan blev 20 och jag bytte till TVn. Jag tyckte att den där gubben var mycket tänkvärd i sin eftertänksamhet och sade saker som fick mig att tänka på både RMS, Eben Moglen och Lessig, vem var han? Fasen, jag misstänker att jag borde veta vem han var, jag kan tom varit i diskussion med honom inom FFII.

 6. Ian Krist

  Mycket bra dokumentär. Är glad att jag såg den och önskar att jag kunde fått fler i min omgivning att se den.

 7. Rick Falkvinge

  Den går i repris på söndag kl 16:55 och på tisdag kl 23:25.

 8. steelneck

  Uppföljning till mitt förra inlägg..

  Versionen i flash-videon på deras webbplats är den fulla versionen med extramaterial. Sånt som inte sändes av SVT och inte heller finns i den där torrenten.

  Gubben jag saknade är Yochai Benkler, intervjun med honom är hela 18 minuter och 45 sekunder. Mycket väl spenderad tid för den som är intresserad. I extramaterialet hittas också en intervju med Paul Gerardt från BBC som diverse “TV-moguler” nog skulle behöva lyssna uppmärksamt på, klart intressant.

 9. Rikard

  Vad tycker George Clinton själv då, om att hans låt samplades? Se själva i denna underbara intervju!.

  Han älskar när folk skapar ny musik medelst samples visar det sig. Synd bara att han inte äger rätten till sin egen musik. Copyright är inte samma som att skaparen äger sin musik nämligen. Det är går att avtala bort (många artister känner sig lurade i den aspekten men det är en annan fråga).

 10. Henrik Moltke

  We really wanted to include Benkler in the film, but chose to leave out the whole free software / free culture issue a bit (and thus, not include Benkler) because the original airing on Danish TV included Alternative Freedom (http://www.alternativefreedom.org/), which goes into depth with these issues. Also, we felt like contributing with new material and a fresh attitude to the trench wars. If there were time I would love to share more of our unused material, because there are several gems like Benkler (for those interested in these issues, his book (for which the website has mysteriously disappeared).
  We have an educational DVD coming out in Germany very soon which includes extra material and maybe something brewing in Sweden.
  Thanks for your support and interest, and good luck with your quest, Rick 🙂

  Henrik

 11. Henrik Moltke

  Sorry, the link above to Alternative Freedom is no longer working. A while ago you could purchase a DVD from there.

 12. Henrik Moltke

  PS I wonder why no-one has ripped the Swedish version and put it up on The Pirate Bay (not that I support this kind of activity, of course)

 13. Rick Falkvinge

  Henrik: Honored to have you here! Like I’ve said in other places (but not in my overly short highlight that your film was airing), I think your work was fantastic.

  Thanks for the support – looking forward to see and hear what you have brewing down the road!

Comments are closed.

arrow