Min favoritbok någonsin…

…min favoritbok någonsin avslöjar bedrägeri och rovdrift på kreatörer. Inte på det vanliga journalistiska sättet, utan med så mycket humor att man gråter av skratt när man läser den.

Det är alltså inte så mycket innehållet i sig som är min favorit, utan aktionen för att sätta dit låtsasförlaget PublishAmerica, som påstod sig vara ett seriöst förlag, men i själva verket gav grönt ljus åt allt som kom in, bara för att sedan mjölka de stackars tro-sig-vara-författarna på alla stålar de kunde pressa ut (genom att tvinga dem att sälja dåligt tryckta och dyra exemplar av sin egen bok till familj, släkt, vänner etc).

PublishAmerica försvarade sig mot ryktena och hävdade att de minsann var ett seriöst förlag som bara publicerade kvalitetslitteratur. En författare bestämde sig då för att sätta det hela på prov, och bad ett stort antal professionella författare att skriva varsitt kapitel så dåligt de kunde i en bok där de bara fick minimal information om vad kapitlet skulle handla om.

När kapitlen var sammanställda, så letade de upp alla småpassager som påminde om författartalang och raderade dem.

Resultatet var Atlanta Nights av författarnamnet Travis Tea. Boken finns för fri nedladdning. Intressant nog säljer den ganska bra även på papper ($15.78).

“You won’t believe what’s between these covers!” — Steven Harper

“After reading ATLANTA NIGHTS, one has to believe that it was snapped up for publication by the very first editor whose desk it crossed. Its quality and literary value are evident from the very beginning.” — Sean P. Fodera

“You have to read this book to believe it.” — Laura J. Underwood

“Maybe once in a lifetime, there comes a book with such extraordinary characters, thrilling plot twists, and uncanny insight, that it comes to embody its time. ATLANTA NIGHTS is a book.” — Adam-Troy Castro

“The world is full of bad books written by amateurs. But why settle for the merely regrettable? Atlanta Nights is a bad book written by experts.” — T. Nielsen Hayden

Några highlights:

 • Personer i handlingen byter kön, hudfärg etc. slumpmässigt genom storyn. (Författarna hade ju ingen information om sådant, och skrev ett dåligt kapitel var.)
 • Hela kapitel 34 är slumpgenererat av en dator.
 • Den litterära stilen är något alldeles i särklass speciell. Och varierande.
 • En lifetime achievement award går till en speciell plot twist: det förekommer i dåliga böcker att huvudpersonen vaknar och handlingen ditintills bara hade varit en dröm. Atlanta Nights tar konceptet till nya höjder, när boken fortsätter ändå.

Jag upptäckte just att Wikipedia har en artikel om boken också. Läsvärd.

The distinctive flaws of Atlanta Nights include nonidentical chapters written by two different authors from the same segment of outline (13 and 15), a missing chapter (21), two chapters that are word-for-word identical to each other (4 and 17), two different chapters with the same chapter number (12 and 12), and a chapter “written” by a computer program that generated random text based on patterns found in the previous chapters (34). Characters change gender and race; they die and reappear without explanation. Spelling and grammar are nonstandard and the formatting is inconsistent.

Resultatet? Givetvis erbjöd PublishAmerica dem ett kontrakt, som de omedelbart publicerade. Game, set and match.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mind

  Jag skrattade gott då jag läste det här. På något vis kommer jag att tänka på MegaHAL. Undrar hur det hade blivit om MegaHAL skrivit en hel bok?

  Mind’s last blog post: Beatrice Ask gillar mutor

 2. Mats

  När kommer filmen?

Comments are closed.

arrow