Grattis till Islands kulturälskare

Igår blev kultursökmotorn Torrent.is helt frikänd i Islands högsta domstol. Utslaget är välkommet, och operatören Svavar Kjarrval är bara att gratulera. Upphovsrättsmaffian ska dessutom betala rättegångskostnader och skadestånd på totalt 900 000 isländska kronor – ungefär en tiondel i svenska.

Tyvärr frikändes Torrent.is på legala formaliteter, och inte på att verksamheten som sådan är laglig – det prövades inte. Det visade sig nämligen när fallet väl kom till högsta domstolen, att maffian inte hade tillstånd att representera rättighetsinnehavare i en isländsk  domstol – de saknade vad som på svenska skulle kallats ett laga målsägarombud (isländska málsóknarumboð, om jag minns rätt) och fick därför över huvud taget inte åtala.

När maffian sedan försökte byta målsägare mitt under pågående rättegång, så fick högsta domstolen med rätta ett tuppjuck, ogillade åtalet och sparkade ut dem. De beklagade sig senare högljutt över detta, och menade att det var otroligt att domstolen nekade rättighetsinnehavare sina rättigheter och tyckte att det var en onödig formalitet att isländska Antipiratbyrån var tvungen att ha tillstånd att representera rättighetsinnehavarna.

Grattis till Island! Torrent.is återvänder online den 16 maj.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Trezker

    Haha, det finns bara en sak att säga.

    pwned

Comments are closed.

arrow