Folder till vårkampanjen – releasekandidat

Grafiken kommer att göras om av professionella reklamare, men här är copy på materialet iaf. Sista chansen att hitta showstoppers.

Folder3a

Folder3b

Baksidan

Den här foldern innehåller kortfattad information om redan lagda lagförslag som säger att din telefon och din e-post i stort sett alltid ska vara avlyssnad och registrerad. Din och alla andras.

Många frågar oss vad man kan göra åt det. Det första man kan göra är precis det som du gör just nu: att ta reda på mer om lagförslagen.

Nästa sak man kan göra är att prata med sina vänner och bekanta om det. Enda sättet att få politiker att lyssna är att skapa opinion. Det görs i vardagen. Över lunchbordet. På fikarasten.

Det går också att engagera sig i Piratpartiet.
Tyvärr är vi det enda partiet som tar strid för rätten till ett privatliv. Men redan att du läser den här foldern hjälper dig, och oss alla, att behålla den självklara rätten att kunna föra ett privat samtal.

Läs mer på www.piratpartiet.se.

Första uppviket

Två lagförslag som lagts och som Alliansen planerar att genomföra säger att din telefon, e-post och SMS i stort sett alltid ska avlyssnas och registreras. Din mobiltelefon ska dessutom pejlas in geografiskt, och spåren sparas i ett helt år. Liksom uppgifter om alla du pratat med. När. Och hur länge.

När vi berättar om de här lagförslagen blir vi ofta inte trodda. Vi kan läsa innantill ur dem och det hjälper inte. “Det där är ju Östtyskland”, säger folk.

Ingen nation, vare sig nutida eller historiskt, har haft en så långtgående övervakning av sina medborgare. Undra på att vi inte blir trodda när vi berättar om det. Det här är ju Sverige – här misstänker och avlyssnar vi väl inte vanliga hederliga Svensson?

Avlyssningen ska göras av en myndighet som heter Försvarets Radioanstalt, FRA. I juni tänker Alliansen fatta beslut om att de ska avlyssna alla samtal, e-mail och annan internettrafik som passerar någon av ett antal knutpunkter vid landets gränser. I praktiken passerar de flesta samtal och mail minst en sådan knutpunkt, även om samtalet går helt inom Sverige.

Dessutom ska alla dina samtal och e-postmeddelanden registreras, så att det går att kartlägga vilka du varit i kontakt med. Den uppgiften läggs på ditt telebolag, så att myndig-heter ska kunna hämta ut uppgifterna när de vill.

Nu är det inte Alliansen som tog fram de här förslagen. Det var den förra regeringen. Så alla sju riksdagspartier är lika skyldiga till det här. Alla sju riksdagspartier har antingen stött en regering som tog fram dem, eller sitter och röstar igenom förslagen idag. Det finns enstaka politiker i riksdagen som protesterar. Men de röstar ändå inte mot förslagen.

Tyvärr är det bara Piratpartiet som strider för rätten till ett privatliv. Vi blev det tredje största partiet utanför riksdagen i valet 2006, och växer snabbt. Våra kärnfrågor är just personlig integritet, rätten till ett privatliv och digitala samhällsfrågor.

Innersta uppviket

FRA

FRA-lagen innebär att Försvarets Radioanstalt (FRA) hela tiden avlyssnar alla telefonsamtal och allt på Internet (mail, surfning etc) som passerar ett par knutpunkter “vid landets gränser”. I praktiken passerar de flesta samtal och mail någon av dessa knutpunkter, även om samtalet eller mailet går från svensk till svensk.

Lagen föreslogs av den socialdemokratiska regeringen på sommaren 2005, men drogs tillbaka inför valrörelsen då den hade fått för mycket uppmärksamhet, och genomförs nu av alliansen i stället.

De telefonsamtal som bedöms som intressanta sparas automatiskt ner för vidare analys, precis som när Stasi läste brev en gång i tiden och upptäckte något som borde granskas närmare.

Omröstningen i riksdagen sker den 17 juni.

TRAFIKDATALAGRING

Trafikdatalagringen kommer från ett EU-direktiv som Thomas Bodström drev igenom i EU på våren 2006. Den skulle ha varit helt omöjligt att få igenom i riksdagen, så i stället tog han och några andra omvägen över Bryssel, så att det går att “skylla på ett EU-direktiv”.

Datalagringen innebär att alla samtal och all e-post du skickar ska registreras. Vem du pratade med, när, och hur länge. Spåren ska lagras i ett år. Om det var från en mobiltelefon, så ska även positionen registreras. Det betyder alltså att din mobil blir en statlig spårsändare, där spåren av hur du rört dig ute på stan lagras i ett år.

Flera länder i EU vägrar införa direktivet i lag, eftersom det strider mot både Europa-konventionen och allmän anständighet. Inte Sverige. Sverige inte bara inför datalagringen, utan registrerar mer än EU-direktivet kräver, och under längre tid.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Ahruman

  ”Den här foldern innehåller kortfattad information om redan lagda lagförslag som säger att din telefon och din e-post i stort sett alltid ska vara avlyssnad och registrerad.”
  Bör vara flertal: ”…avlyssnade och registrerade”.

  ”Liksom uppgifter om alla du pratat med. När. Och hur länge.”
  Bör vara lista: ”…alla du pratat med, när, och hur länge.”

  ’“Det där är ju Östtyskland”, säger folk.’
  Använd riktiga citationstecken i svensk stil, ”Det där är ju Östtyskland”, inte raka som på bilden eller i engelsk stil som i bloggen.

  ”Det finns enstaka politiker i riksdagen som protesterar. Men de röstar ändå inte mot förslagen.”
  Bör vara en mening med komma.

  ”De telefonsamtal som bedöms som intressanta sparas automatiskt ner för vidare analys”
  Ta bort ordet ”ner”.

  ’…så att det går att “skylla på ett EU-direktiv”.’
  Citationstecken igen.

  Personligen skulle jag konsekvent använda ”e-post” i stället för att växla mellan ”e-post”, ”e-mail” och ”mail”.

  Ahruman’s last blog post: Hacking your Log Messages

 2. Rick Falkvinge

  Citationstecknen håller jag med om, jag skrev det i Notepad och där är det vanliga svenska citat, jag vet inte var de gjordes om.

  När det gäller meningsbyggnad så är det mer en stilgrej – att man kan välja att försärka ett budskap. Man. Kan. Prata. Långsamt. Helt korrekt skolsvenska blir aldrig gripande och fantastisk.

  håller med om grejen med e-post, det kan vara konsekventare, men är inte säker på hur det skulle se ut. Avvaktar ev. övriga kommentarer.

 3. Jon Severinsson

  Första paragrafen på baksidan är onödigt vag. ”redan lagda lagförslag” är inte särskild allarmerande. Vilken enskild riksdagledamot som helst skulle kunna ha lagt fram dem helt utan stöd från övriga riksdagen. Skulle gärna få in att de lades av det röda blocket förra mandatperioden och nu planeras att införas av alliansen, så att man direkt ser att alla sju partier står bakom förslagen, om inte i första paragrafen så åtmindstonde som en inskjuten andra paragraf.

  Lyckas dock inte komma på någon bra formulering, men någon annan kanske kan det.

 4. Rick Falkvinge

  Jon: Vi snackade om precis det i en chatkanal, men det är fel i sak… FRA-lagen lades fram av förra regeringen, men datalagringen gjorde det inte. Där var det Thomas Bodström som i rollen av justitieminister drev det till ett EU-direktiv. Lagförslaget kom först nu.

  Det är en teknikalitet, men det är såna som motståndarna hugger på direkt.

 5. Ahruman

  Tja, det viktiga med språkregler är ju att man vet när man bryter dem, och varför. De jag korrläser för på jobbet brukar inte veta det. 😉

  Ahruman’s last blog post: Hacking your Log Messages

 6. Jon Severinsson

  Rick: Och sedan när är Justitieministern inte del av regeringen?

  Men jag kanske tolkar ”lägga förslag” för brett. Om man tolkar det snävt (enbart räknar att faktiskt propositionera eller motionera) så stämmer det inte, men då får man väl ta till ”lagförslagen initierades av” eller liknande, så vi inte faller på en teknikalitet. Men då kanske det blir för krångligt…

 7. Janne

  När det gäller hur man ska få folk att inse vidden av förslagen är jag rädd att det inte biter att tala om att någon dator kommer att lyssna på telefonsamtal och e-post. Min erfarenhet är att alltför många regerar med “ja ja, men jag gör ju inget olagligt så det rör inte mig”. En bild på ett uppsprättat brev från moster i Linköping med en stämpel typ Läst och kontrollerat av… kan kanske få fler att tänka efter. (Kanske aningen sent till denna kampanj, men det blir väl fler).

  En annan fråga som dyker upp är hur den bästa taktiken för att förändra lagstiftningen rörande fildelning och avlyssning ser ut. Om Piratpartiets sympatisörer skulle engagera sig i sitt “näst bästa” parti och där driva dessa frågor så tror jag att man ganska snart skulle kunna få till en förändring av åtminstone något parti. Det dräller inta av aktiva i något parti, så om det kommer intresserade nya medlemmar så får de uppmärksamhet, om desutom ett större antal medlemmar skriver motioner till förbunds- och distriktsstämmor så kommer man ganska snart att bli tvungna att ta upp frågorna på nytt men från en delvis annan synvinkel. (Om man sedan inte tycker att man har nått tillräckligt långt så finns ju fortfarande möjligheten att rösta på Piratpartiet.)

 8. Rick Falkvinge

  Ahruman; testade med att sätta “avlyssnad och registrerad” i plural, men flytet blev enormt dåligt till nästkommande mening då, så jag låter det stå, även om en svensklärare skulle anmärkt på det.

  E-post har jag däremot gjort om så att det är konsekvent, även om det innebar att vissa saker fick formuleras om (“e-postmeddelande” är verkligen ett otympligt ord…)

 9. steelneck

  Ny skruv (mota olle i grind):

  .., här behndlas inte folk med rent mjöl i påsen som misstänkta brottslingar?

 10. SixDays

  Den här meningen är helt krystad:
  “I juni tänker Alliansen fatta beslut om att de ska avlyssna alla samtal, e-mail och annan internettrafik som passerar någon av ett antal knytpunkter vid samtal och mail minst en sådan knytpunkt, även om samtalet går helt inom Sverige.”

  Ett komma bör tryckas in mellan “knytpunkter” och “vid samtal”

  SixDays’s last blog post: “Passa dig noga din utländska nigger.”

 11. Onsdag

  En grej som jag tänkte på är att det skulle kunna vara bra att göra en webbversion av foldern, med identiskt material men lite förstärkt med hyperlänkar, samt en bannerbild som folk kan lägga på sina bloggar för att länka till foldern. Jag tror att identiska kampanjer som förs både på webben och på gatan kan få större genomslagskraft. Fast jag är ingen PR-expert.

  Janne: Jag gillar iden om ett uppsprättat, stämplat brev. Det skulle man kunna ha istället för “bild dator” ovanför FRA-texten.

  Allmän fråga: Hur funkar egentligen vikningen? Går verkligen rubriken “Nu införs allmän avlyssning av telefonsamtal och e-post” rakt över sidkanten, från baksidan till framsidan?

  Onsdag’s last blog post: Ifpi: “Vi vill döda internet”

 12. Ahruman

  Onsdag: ser ut som om det är tänkt att vikas som en spiral snarare än ett Z. När man öppnar första flärpen ser man alltså “Nu införs allmän avlyssning av telefonsamtal och e-post”. Andra flärpen visar de lila detaljspalterna. Baksidan är mittersta delen av undre bilden.

  Ahruman’s last blog post: Hacking your Log Messages

 13. Rick Falkvinge

  Även om jag är tacksam för ytterligare kommentarer, så är det bäst att säga att den har gått till tryck nu, det sista erratat gick iväg 0700 imorse. Så de fel som inte hade fångats då, går med i tryck.

  20k foldrar, 4k affischer, att fördelas jämnt på de fem distrikten.

 14. ctail

  Jag kommenterar sällan när jag inte har något gnäll att komma med, men jag måste säga att den här foldern blev alldeles lysande. Hur ska den spridas?

  ctail’s last blog post: Årets rosévin del 1

 15. Rick Falkvinge

  ctail: kul att du gillar den! Den trycks just nu (fast omdesignad av en professionell grafiker – den ser likadan ut i princip, men med en professionell touch) i 20k exemplar och kommer att distribueras till distrikten.

  Sedan är det distriktsledarna som väljer var vi kraftsamlar och kör kampanj någonstans. Räkna med de större städerna i varje distrikt: Malmö/Lund, Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg etc.

 16. Daniel

  George Orwell borde kanske snart ses i samma klass som Nostredamus.

  1984 börjar 20 år senare.

  Jag helt allvarligt chockad den rikting det svenska samhälle börja ta de senaste åren.

  Jag sitter just nu bara äcklad. Jag diskuterade just vilka möligheter vi har bara med mobiltelefon att övervaka och spåra folk idag…

 17. FRA-lagen aka Lex Orwell « Ur hjärtat

  […] att skaffa sig det, och jag hoppas att alla ni som inte har reflekterat över den faktiskt tar några minuter och gör det. Det är skrämmande. Riktigt, riktigt […]

 18. Hosanna » Blog Archive » Storebror ser dig Part 2

  […] tycker inte att det är ok. Vilket? Att FRA ska kunna nästla sig in i våra liv. Det är inte på det sättet man bygger ett tolerant […]

 19. Ahruman

  Blidde det nå’t av den här kampanjen, förresten? Här ute i ostockholm märks det i alla fall inget.

 20. Mina tio budskap. « Ur hjärtat

  […] Oscar Swartz som utlyste fyra lediga jobb. * Rick Falkvinge som visade en folder. * Blogge som talade till nationen. * Rick Falkvinge som förklarade lådorna. * Anna Troberg som […]

 21. Min FRA-story « Jan Lindgren

  […] fokus på just FRA-lagen (med sidospår om andra lagar). Vi hade en folder och affisch klara runt mitten på maj – vilket innebär att tryckeriet gjorde ett ruggigt bra jobb med tanke på att kampanjen varade i […]

 22. Mina tio budskap « My Weblog

  […] Oscar Swartz som utlyste fyra lediga jobb. * Rick Falkvinge som visade en folder. * Blogge som talade till nationen. * Rick Falkvinge som förklarade lådorna. * Anna Troberg som […]

 23. FRA-lagen aka Lex Orwell « [ri-sajklat]

  […] att skaffa sig det, och jag hoppas att alla ni som inte har reflekterat över den faktiskt tar några minuter och gör det. Det är skrämmande. Riktigt, riktigt […]

Comments are closed.

arrow