Danmark tar ytterligare steg ner i repression

Danmark har länge varit ett land utan pirater som har ställt sig upp och sagt “NOG!” till lobbyn och politikerna. Det har lett till att lobbyn kunnat härja nästan obehindrat där.

Till exempel är Danmark såvitt jag vet det enda land som har sex års fängelse för upphovsrättsintrång, med den uttryckliga motiveringen att det ska matcha stöld (lagstiftarna har alltså köpt den 300-åriga avsiktliga lögnen från lobbyn, om att monopolet är “egendom”, rakt av). Bara det är skäl för stora larmklockor.

Den senaste nyheten är att det danska folketinget föreslår en tribunal för att börja stänga av upphovsrättskränkande websites, för att undvika domstolsförhandlingar (länk på danska, Google kan översätta). De ska kunna stänga av sites baserat på IP-nummer, inte på DNS. Den som förutsåg att skivindustrin ville ha DNS-blockeringar i början för att etablera för lagskrået att blockeringar var okej, medan alla struntade i dem och gick runt dem trivialt, fick alltså helt rätt.

Tribunalen ska kunna höra fall om upphovsrättsintrång och kunna besluta om avstängning på IP-adressbasis, utan att blanda in rättsväsendet. Det ska dessutom finnas ett sekretariat som meddelar beslut som liknar tidigare fall, så att tribunalen bara behöver ta ställning till nya fall där prejudikat behöver etableras.

Det här är inget mindre än att reducera Internet till ett kabel-TV-nät. Vilket förvisso är precis vad gammelmonopolisterna vill. Alldeles nyligen slog man sig för bröstet över vilken “succé” det hade blivit att upplåta all tillgänglig musik, DRM-skadat som fan, genom internetoperatören TDC mot ett tvåsiffrigt antal miljoner. Sydsvenskan intervjuar en person hos Warner Music, som beskriver det som en succé. Ja ja. Stim beskrev sitt förslag som en succé också, ända till någon faktiskt undersökte vad det handlade om. Maffian är desperat. Notera själv den diskreta avslutningen i Sydsvenskans artikel:

Musiken som laddas ner är kopieringsskyddad och fungerar bara att lyssna på så länge som man är kund hos TDC. 

Så mycket för att tillhandahålla något som kunderna faktiskt vill ha. Och som ett anekdotalt tecken på vår kamp för medborgarrätt, så visar Danmark inte mycket respekt för medborgarrätt över huvud taget — det gäller inte bara upphovsrättsliga frågor, det verkar vara en direktsänd match av “etablissemanget vs. framtiden” i Danmark.

Så sent som idag fick jag reda på att en 17-årig skolungdom som uttryckte sig kritiskt mot etablissemanget i dansk TV hade gripits direkt av polis, för att släppas först efter tre månader, utan att ha åtalats för något. Det strider mot så många punkter i Europakonventionen att jag inte ens tänker räkna upp dem alla (häktningstiden, minderårig, trakasserier från myndigheter, rättslig representation, etc). Från etablissemangets håll arbetar man tydligen väldigt hårt på att lära motståndare att “ifall du säger emot oss, så straffar vi dig, inom eller utom lagen, så passa dig”.

En bekant boende i Kina uttryckte förvåning över min bestörtning — där är det tydligen fullt normalt att åka in på rehabilitering om man uttalar sig tveksamt offentligt. Piratpartiet har jämfört Danmark och Kina vid tidigare tillfällen (Danmark censurerar Pirate Bay, det gör inte Kina). Jämförelsen känns mer och mer relevant.

Men det behövs inte så mycket för att vända trenden, är vår erfarenhet. Piraternas argument vinner. Varje gång. Som Oscar Wilde sade, “ingen armé kan stoppa den idé vars tid har kommit”. Det finns ingen debatt där vi inte går ut som segrare. Vad som behövs är bara att någon ställer sig upp och säger “NOG!

Nästa helg invigs finska Piraattipuolue i Tampere. Om en månad hålls den tredje internationella piratkonferensen, den här gången i Uppsala, där Europas piratpartier samlas (och alla andra som kan få Schengenvisum, vilket hittills har varit inga alls – kan man inte ses nånstans där länderna låter bli att jobba så hårt på att medborgare inte ska få träffa folk från andra länder?). Därför är det med stor glädje jag läser på den internationella koordinationslistan att Danmark kommer att inviga sitt piratparti inom kort.

From: Ole Husgaard

You have probably already guessed it: We are about to formally create the PP in Denmark.

We got the domain piratpartiet.dk, and I have set up a minimal greeting-card type web page.

Det här gör mig otroligt glad. Ole var med redan på det första internationella piratpartimötet i Wien, och har varit enveten som en lus på att få det här att funka i sitt hemland. Jag är väldigt glad att kunna välkomna Danmark med i den internationella gemenskapen av piratpartier.

Slutligen, tänk på de berömda orden av Oscar Wilde:

“Varje piratparti som grundas är ett steg på en lång resa som oundvikligen slutar i seger.”

Oscar Wilde

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Stefan

  Är inte insatt i hur lagssystemet fungerar i Danmark, men borde han inte vara berättigad ersättning för den tiden han var frihetsberövad?

  Stefan’s last blog post: Bloggare får 3 års fängelse

 2. Rick Falkvinge

  Stefan: det kan nu förvisso hända, men i civiliserade stater får man inte sitta häktad/anhållen/gripen i tre månader utan att åtalas för något, särskilt inte om man är minderårig, och i synnerhet inte på grundval av vad man säger i TV.

  I Sverige är gränsen 14 dagar för vuxna och grova brott. Åklagaren får visserligen begära förlängning, men bara om det finns grund för åtal och förundersökningen inte är klar.

 3. Stefan

  Du har helt rätt, det borde inte få förekomma. Reagerade bara på att tidningen inte nämnde något om ersättning.

  Vad har polisens ursäkt varit nu i efterhand när det har kommit upp som nyhet?

  Stefan’s last blog post: Bloggare får 3 års fängelse

 4. Ian Krist

  Bra skrivet.

  Vet inte hur det står till för andra människor men själv känner jag lite obehag över att ett ‘grannland’ kan göra sådant här. Vidare skulle jag vilja säga “aldrig i det moderna samhälletm aldrig i EU” men vet att det argumentet bara är tom luft.

  Jag är sedan länge övertygad om att en skrämmande mängd politiker har sin egen agenda och ger blanka fan i vad folket tycker. Som om regeringen har något existensberättigande förutom att förmedla folkets röst.

  Titta bara på den svensk som blev gripen av CIA och inspärrad på Guantanamo Bay i tre månader utan rätt till advokat eller någonting. (Var det inte så?) Jag har inte så stor koll på svensk och internationell lag men är rätt säker på att ett sådant förfarande bröt mot väldigt många lagar och förordningar.

  Tack vare piratpartiet och god opinion kanske Sverige slipper bli som Danmark.

 5. Bloggare får 3 års fängelse

  […] yttrandefrihet. Denna känsla bestod fram tills det att jag läste Rick Falkvinges senaste blogginlägg som berättar om en 17-årig dansk ungdom som blivit gripen och häktad i tre […]

Comments are closed.

arrow