Stims jättebluff till "fildelningslösning" avslöjad

När Stim gick ut och påstod sig ha en “lösning för fildeningsproblemet” som gick ut på en – gissa vad – månadsavgift, så reagerade vi förutsägbart. “Jaha, här kommer den så kallade kompromissen om bredbandsskatt igen”. Men Stims lösning var ännu mer urvattnad än så – de företräder ju bara musik. En del av musik, till och med. Magkänslan infann sig direkt: de var inte alls ute efter att göra fildelning lagligt, eftersom de inte kan representera alla rättighetsinnehavare (bara en del av musikkåren).

Efter att ha snackat lite internt bestämde vi oss helt enkelt för att vänta. Om de får tillräckligt mycket rep, så kommer de att snubbla över det och avslöja sig själva. Och så skedde också i SvD alldeles nyss. De vill inte alls legalisera fildelning, de vill ha en garanterad inkomst mot att de upplåter en del av sin musik för nerladdning. Inte fildelning. Fildelning ska fortfarande vara olagligt. Nedladdning.

Det här är naturligtvis en icke-lösning. De vill ha en onlinebutik med garanterad omsättning. De ser möjligheten att tjäna pengar på den politiska förvirringen, och det utan att slutkunden nödvändigtvis betalar direkt, de söker närmast en beskattningsrätt med minimal motprestation. De är inte alls ute efter att lösa problemet, och hade inte en tanke på att låta folk fildela.

De har länge skickat ut pressmeddelanden av typen “Internetoperatörer positiva till STIM” och liknande. När någon äntligen undersökte sanningshalten i det, så blev det i stället som SvDs rubrik och ingress:

Stims förslag om fri fildelning av all musik på nätet mot en extra månadsavgift blir för dyrt för kunderna, misstänker internetopera­törerna. Förslaget visar sig dessutom inte alls handla om att släppa fildelningen fri ­eller göra det tillåtet att ladda ner vad som helst.

Att Stim fått stå i riksdagen och presentera sin allmänna beskattning som en lösning på problemet är närmast upprörande, och det är trevligt att se att de äntligen snärjt in sig så långt att de inte klarar av att korten synas. Som Eva Modin på Stim förklarar:

“Man får tillgång till typ all musik, men inte bokstavligen.”

–Eva Modin, Stim

Ja, vad ska man säga?

“Vissa citat är helt enkelt historiska direkt då de yttras.”

Oscar Wilde

Det här förslaget skulle göra en viss — viss — del av kulturproduktionen tillgänglig, och dessutom bara den musikaliska kulturproduktionen, och det under rättighetsinnehavarnas distributionskontroll. Hur de har gjort vet vi sedan tidigare: DRM-skador, dålig kvalitet, krypteringar och inlåsningslösningar, etc, medan materialet på fildelningsnätverken alltid håller högsta tänkbara kvalitet (flera olika kvaliteter, oftast, så att man kan välja) utan några som helst skydd. De skulle alltså tillhandahålla en sämre kulturvara än vad som annars finns tillgängligt, med mindre sortiment, utan att låta folk kommunicera den simsemellan sig. Det är inte en lösning. Det förtjänar inte ens att utvärderas som möjlig lösning.

Det visar också varför bredbandsavgift och beskattningsrätt är en bedrövlig lösning. I samma sekund som upphovsrättsmaffian får en garanterad inkomst av oförstående politiker, så kommer de att differentiera det som finns “allmänt tillgängligt” gentemot sitt “premiumsortiment”, dvs CD-kvalitet och liknande. Det som skulle finnas tillgängligt genom sådana nedladdningsportaler skulle inte vara i det format som folk ville ha (det har vi sett exempel efter exempel på — den enda butik som sålde vad folk ville ha, AllofMP3.com, stängdes ner av maffian, och just därför). Det som skulle finnas tillgängligt skulle inte vara det material som folk ville ha. “Filmmusiken säljs endast på DVD med filmen.” Det skulle inte vara de sekundsnabba releaser som vi har kommit att vänja oss vid. (Vi vet alla hur maffian bara kan tänka i termer av att man släpper på premium först, sedan här, sedan där, och sist där det är allmänt tillgängligt.)

Ifall en bredbandsavgift infördes, så skulle maffian sätta upp en nedladdningssite – nedladdningssite – för sekunda varor, och sedan ha en ny garanterad intäktskälla att bekämpa fildelning och framtiden med utan något krav på motprestation. Det är en kraftig försämring mot dagens läge.

Läs även Opassande och Brokep på samma ämne (men långt tidigare, innan Stim börjat snubbla över sin egen inkompetens).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hundra filmer räcker väl? « Basic personligt

  […] har några exempel från lögnarna på Stim, och de är nog i samma […]

 2. […] som beskriver det som en succé. Ja ja. Stim beskrev sitt förslag som en succé också, ända till någon faktiskt undersökte vad det handlade om. Maffian är desperat. Notera själv den diskreta avslutningen i Sydsvenskans artikel: Musiken som […]

 3. […] står att läsa lite mer om Stims planer för en piratavgift i Sydsvenskan. Eftersom det är hög krångelfaktor på en sådan här […]

 4. Andreas G

  Det dom vill är väll att registrera vad för musik en person lyssnar på och personen får då betala en viss summa i månaden och då få införskaffa den musiken hur han vill så länge den musikens upphovsman är med i stim’s deal? Vars har du fått att det handlar om en musikbutik? Vars står det att det kommer vara drm-befläckat? Det är klart att det det inte täcker all fildelning och absolut inte löser det stora fel som finns i dagens immaterialrättstänk men det skulle ge en möjlighet till en helt ny inkomstkanal för musiker och skapa möjligheter för nya företag som inte säljer musik men som säljer tjänsten. Ett bibliotek av musik med jämn kvalitet.

  Jag kanske har helt fel men vars ser du att dom vill skapa en nedladdningssite? Sedan att kalla dom maffian är inte ett bra sätt att locka supportrar, det finns många som inte ser alla negativa effekter av den hårda upphovsrätts lagstifningen som finns och det faktum att piratpartiets partiledare demoniserar musikbranschen lär knappast hjälpa. Påminner mig om hur homofober pratar om homosexuella. “Homomaffian vars mål är att krossa all diskution om homosexualitet och ta ner alla deras motståndare”. Att göra motståndarna till en onskefull klump utan känslor upplever jag är raka motsatsen till vad piratpartiet vill kämpa för.

 5. Rick Falkvinge

  Andreas: jag hör vad du säger, men “maffia” har varit en etablerad term för upphovsrättslobbyn sedan den amerikanska skivindustrilobbyn och filmindustrilobbyn gick ihop till Music And Film Industry Associations of America, MAFIAA.

  Det är dessutom precis så de beter sig, med regelrätta utpressningsmetoder. Finns ingen anledning att vara apologetisk gentemot det.

 6. Henrik

  Ja nu kanske det är ett tag sedan det var på tal, men jag snappade alldeles nyss upp att något ändå kan vara på väg mellan stim och någon eller några ISPs (jobbar på TT Spektra).

  Värt att kolla upp?

 7. Per-Erik Andersson

  Jag har lagt upp ett förslag på lösning till fildelningsproblemet, som jag
  även skickat till varenda adress på STIM jag hittade. Se http://www.kmph.se (Idétanken är ett forum för idéer av alla för alla.) Kommentera gärna idén där också.

 8. Hans J

  Det finns inget “fildelningsproblem” !

Comments are closed.

arrow