Informationstekniken förändrar det mesta

Jag är i Tampere nu för att vara med på ceremonin när finska Piraattipuolue invigs.

När jag slog på telefonen då jag landade i Tampere fick jag ett SMS med texten “Hej och välkommen till hotell XYZ. Du har rum nummer 1234. Adressen hit är Hejsangatan 8. Dörrkoden till ditt rum är 12345. Välkommen!”

Inget behov av incheckningsdisk över huvud taget. Inget behov av att stå i kö för att bli tilldelad ett rum. Inget sånt. Jag hade visserligen informationen utskriven i väskan också, men nu fick jag allt jag behövde till mobilen för bekvämlighets skull. Bara att gå rakt upp på rummet, och jag visste vilket rum jag hade långt innan jag kom till hotellet. Massor av besparingar i administration, som antingen kan användas till lägre slutkundspriser, högre marginaler, eller både och.

Gammelindustrier, lyssnar ni?

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. steelneck

  Näe det gör de inte, de förstår det inte. Å när herrarna själva upplever det så tycker de att det är makalöst fantastiskt och gränsande till science fiction. Å skulle de vilja försöka ta “hem” tekniken så överskattar de svårigheterna, på grund av sin egen efterblivenhet, så till den milda grad att de måste omorganisera från grunden, anställa en ny chef där de sätter kraven så högt att endast någon i 60-års åldern med kunskaper från 80-talet kan komma på fråga. 5 år senare efter mycket revirpinkande, hålla-handen-möten och middagar med IT-folk har företaget skaffat in det som är på väg att utfasas idag, dvs. någon hopplöst omodern proprietär historia inköpt av några slipade hästhandlare som skrattar hela vägen till banken och vet att de har en stadig inkomst de närmaste 5 åren i undehåll och utbildning av klagande personal som redan från början förstod hur omodernt det är. Nåt sånt.

 2. steelneck

  Hur många elektroniska fotspår har du efterlämnat?

 3. Daniel

  Jag börjar ställa mig tveksam till den teknik jag använder varje dag. Min mobiltelefon kan spåra och avlyssna mig. Mitt kreditkort både spårar min ekonomi och kameran i bankomaten filmar mig.

  Jag börjar bli lite paranoid 🙂

  Snart kanske vi får de roliga nya brittiska passen som lagrar all vår information så vi registeras ordentligt i alla våra gräns förflyttande. Extra kul är ju det att det är lätt att sno infon.

  Visste ni det att finns redan chips som kan motta radio vågor. Kanske en dag springer vi runt med moderna idkort som kan snacka med sensor var befinner oss. Dessa chips används idag i vissa affärer som stöldskydd.

  Nej ärligt jag skall förnya mitt medlemskap i piratpartiet.

 4. Manne

  hur länge behåller hotell som använder incheckningsdisk uppgifterna då?

Comments are closed.

arrow