Tjänsteman: "FRAs uppdrag bryter mot grundlagen"

Det finns väl anledning att fråga var jag fått allt detta material om FRA ifrån. Den som satte mig på spåren var en tjänsteman inom säkerhets-Sverige med god insyn i FRAs verksamhet, som ska få förbli anonym i en vecka till. Vi kan kalla honom för Pseudo Nymsson för stunden.

Den här personen berättade rakt ut för mig att FRAs uppdrag bryter mot Europakonventionen och grundlagen, och att FRA vet om det. Det var han som berättade om prejudikaten, om positivt lagstöd, om det mesta. Det var bara för mig att gå hem och leta fram dokumenten och konstatera att han hade haft rätt.

Separator line

Detta är en postning i en serie om Försvarets Radioanstalt:

 1. Borde inte FRA och regeringen åtalas? (10 maj)
 2. Hur bryter FRA mot lagen? (15 maj)
 3. Utredning 2003: “FRA bryter mot grundlagen” (17 maj)
 4. Lagrådet 2007: “FRA bryter mot grundlagen” (20 maj)
 5. FRA spanar redan åt polisen! (22 maj)
 6. Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj)
 7. FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj)
 8. Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj)

Separator line

Första gången vi träffades så pratade vi om massor av saker, bland annat om konspirationsteorier, och vi kom in på hur det finns konspirationsteoretiker överallt – till och med på Piratpartiets forum. “Det finns till exempel gott om människor som påstår att FRA redan lyssnar i kabel,” sade jag, “att lagförslaget som ligger nu bara legaliserar sådant som redan sker.

Nejnej,” sade han, “FRA lyssnar inte i kabel. De lyssnar på satellit. Det har de gjort sedan 1976. Det strider mot Europakonventionen och grundlagen.

…Vad sade han just precis nu?

Under den middagen fick jag inte ut något mer av Pseudo, han duckade snabbt uppföljningsfrågor. Eftersom jag tidigare hade anat att det kanske, kanske, skulle komma en möjlighet att prata med personen under den här middagen, så hade jag också lagt en inspelande MP3-spelare i innerfickan. Tyvärr blev inspelningen kass — det hördes bara allmänt middagsskrammel; min och Pseudos röster gick att höra bitvis, men den där ordväxlingen gick bara inte att få ut.

Jag befann mig alltså i situationen där jag var tvungen att få Pseudo att säga samma sak en gång till. Det skulle dröja nästan ett halvår innan jag fick ett tillfälle till det. Då hade en duktig TV-reporter lärt mig hur jag ska montera gömd inspelningsutrustning för att få bra ljud, och det hade jag också gjort.

Följande ordväxling kommer att publiceras den 31 maj, men redan nu kan ni få ta del av orden:

Rick: Men du, i samband med det… det var en grej du sade första gången vi träffades som jag har funderat på lite grann, och det var det här med hur FRA spanar på radio kontra kabel. Du nämnde vid något tillfälle att spaningen i luften som FRA har gjort i ett antal år stred mot Europakonventionen? Jag kollade upp artikel åtta, den lämnar ju massor av utrymme för nationell spaning av säkerhetstjänster och så vidare?

Pseudo: Ja, men… Det gör den, men vad det inte… vad det… vad som också finns… nån slags prejudikat på, det är ju det att man ska ha… positivt lagstöd. Det räcker inte med att, att det inte är förbjudet.

Rick: Mhm-hm.

Pseudo:  Det måste alltså vara explicit tillåtet, det måste vara explicit sagt att här, den här myndigheten skall göra det här.

Rick: Okej, så det är det som…

Pseudo: Integritetsintrånget skall alltså vara specificerat.

Rick: Okej, så det är det som ändras nu i och signalspaningslagen där man säger att —

Pseudo: Ja.

Rick: …FRA har den här uppgiften? Och den har inte funnits tidigare, och det är det du menar som inte…

Pseudo: Näe, den har funnits tidigare, men så här, på det här sättet så blir den laglig.  Eller… eh… Man kan… Eller jag skulle säga det att… juristerna me- vill inte gå med på att…

Notera att Pseudo säger rakt ut att FRAs uppgift har funnits länge, men blir laglig först i och med FRA-lagen. Notera också att han inte alls säger emot mig i början när jag spinner vidare på vår tidigare konversation, där jag anknyter till att han tidigare sagt att FRAs spaning i luften strider mot Europakonventionen, utan tvärtom är väldigt mån att förklara exakt varför den strider mot Europakonventionen.

Tjänstemannen Pseudo Nymsson har tillräckligt med insyn i FRAs verksamhet för att veta exakt vad han pratar om i de här sammanhangen. Nästa lördag – den 31 maj – får ni höra klippet, och får reda på vem det är. Om ni är i Stockholm, så kom till Medborgarplatsen klockan 14, där jag kommer att spela upp det på demonstrationen. Bloggläsarna får det någon halvtimme senare.

Sedan den middagen — ett par månader sedan — så har jag grävt mer i detta, och har också haft hjälp av en av Sveriges bästa grävande journalister och hans team för att få reda på mer bakgrund. Ännu mer har kommit fram tack vare kommentarerna på den här bloggen och blandade mail.

Kontentan är hur som helst solklar: FRA bryter mot svensk grundlag, och de vet om det. Och om FRA vet om det, så vet uppdragsgivarna – utrikesdepartementet, försvarsministern, etc – också om det.

Jag upprepar vad jag sagt tidigare:

Det normala när grov organiserad brottslighet har pågått på regerings- och myndighetsnivå i flera decennier är inte att ändra lagen så att verksamheten blir laglig, och sedan låtsas som det regnar. Det normala och förväntade hade varit att omedelbart upphöra med den lagstridiga verksamheten och ställa de ansvariga brottslingarna inför rätta.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 2. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 3. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 4. Johan T

  Mycket intressant! Efter diverse efterforskningar har jag förstått att det under den senaste tiden framkommit graverande uppgifter om FRA:s eterspaning, som spridits bland riksdagens ledamöter. Det talas om flera läckor inifrån underrättelsesfären, bl.a. från Säpokretsar.

 5. steelneck

  “FRA lyssnar inte i kabel.”

  Hur hamnade de då i Sitics listor över IT-attacker? De listorna var ju så svåra att komma in på att redan några enstaka intrångsförsök gjorde att man hamnade bland topp fem. FRA-direktören fick ju tom. Sitic att börja publicera “tillrättalagda” listor, det skulle han ju inte krävt av dem om det var så att FRA bara surfade på nätet som hederligt folk. Det luktar..

 6. Krim

  MUMS!!!

 7. Krim

  Förresten, hoppas du har dina dokument på något bra ställe. Din lägenhet kanske börjar brinna, du kanske råkar ut för en liten olycka. Starka krafter är i rörelse. Håll dig frisk och kry till den 31:a – och helst därefter också!

 8. Jesper

  Lika brilliant som det är skrämmande. Jag undrar vad du kommer att bli åtalad för. Finns det någon som vill slå vad? Jag är beredd att sätta några spänn på upphovsrättsbrott, men om brott mot PUL kunnat ge fängelse och husrannsakan så hade det varit en stark kandidat.

 9. Marco Baxemyr

  Brilliant! (och skrämmande) Än finns det kanske hopp! Det är bara att hoppas att det här får så mycket publicitet som bara möjligt!

 10. Rick Falkvinge

  Krims kommentar var spännande, just den sortens kommentar har jag inte fått tidigare. Det är sånt man läser om U-länders medborgarrättskämpar…

  Å andra sidan borde både Krim och andra inblandade veta, att om det är någonting piratrörelsen är bra på, så är det just att se till att information inte kan tystas. Människor kan tystas, men inte information.

  (Kommentaren editerad på morgonen den 25 maj när jag nyktrat till från festande)

 11. Rickard Olsson

  Det finns kopior av allting utspridda både här och där över nätet. Är det nåt vi är bra på är det ju att sprida kopior. 😉

 12. HR

  Undrar varför vissa funktioner inom partiets datorsystem är nere just när Rick befinner sig utomlands…. forumet bland annat.

  De berörda servrarna gick ner eftermiddag/tidig kväll om jag minns rätt.

  Lite underligt är att forumet då, har varit uppe i veckor och just nu hänger sig det samtidigt med ett (eventuellt blött?) firande i Finland.

 13. steelneck

  @HR: Service unavalable.. har de börjat trakasera politiska dissidenter så har de verkligen skitit i det blå skåpet. Då snackar vi angrepp på demokratin i ordets rätta bemärkelse. Men så dum tror jag inte att de är, jag är nog också rätt säker på att det i ett sådant fall finns så mycket rättskänsla bland anställda inom systemet att det börjar läcka som ett såll.

 14. Rick Falkvinge

  Forumet är nere för att en av partiets servrar, den med forumdatabaserna, har hängt sig utan förvarning (den svarar inte ens på ping och kan inte mjukomstartas). Ett enkelt tryck på den fysiska resetknappen borde fixa det, men det är svårt att göra från Finland, och det kan dessutom ha fler orsaker än själva servern (trasig port på switchen, en fågel har bitit sönder nätverkskabeln, …)

  Estimerad return to service söndag kväll.

 15. Lars

  Tror att jag hittat något som kan vara av intresse som gäller FRA:s behandling av personuppgifter.

  Personuppgiftslagen (PUL) trädde i kraft 24 oktober 1998. Den måste också ha gällt för FRA, eftersom jag inte kan hitta någon lag eller förordning från den tiden som ger myndigheten några extraordinära befogenheter inom personuppgiftsområdet.

  Tydligen insåg också regeringen detta sentomsider och utfärdade en förordning 6 september 2001 som innehöll uttryckliga undantag från PUL för Försvarsmakten och FRA. Denna förordning upphävdes 1 juli 2007, då FRA fick sin egen PUL med tillhörande nya förordning.

  Vad jag förstår hade FRA alltså under perioden 1998 – 2001 inga som helst undantag från PUL. Hur hanterade FRA känsliga personuppgifter m.m. under den här tiden? Detta är defintivt något för en kommission att titta närmare på.

  Eller kanske att FUN:s ordförande, Anders Björck, vet hur det såg ut i FRA:s databaser och register vid den här tiden? Han påstod ju vid riksdagshearingen 2007 att han släppts in i FRA:s alla register.

  Det som ledde mig på spåren var den nya PUL-lagstiftningen för FRA. Jag gick tillbaka till förarbetena och hittade Underrättelsedatautredningens betänkande från 2003. Då föll bitarna på plats.

 16. opassande » Blog Archive » Lite mer om FRA

  […] Falkvinge har kommit med sin senaste artikel angående FRA: Tjänsteman: “FRA bryter mot grundlagen”. Begångna brott mot grundlagen diskuteras över en middag, […]

 17. Krim

  Ohoj, jag är med på skeppet. Det var bara en kommentar i största välmening. Man vet ju hur det går till i bananrepublikerna, och Sverige tar snart klivet över gränsen till något liknande statsskick.

 18. Rick Falkvinge

  Krim: Ok, tack. Jag hade nämligen en massa besök från Rikspolisstyrelsen på bloggen precis innan du skrev din kommentar, så det såg lite väl mycket ut som en varning 🙂

  (…trodde jag. Nu ser jag att de besöken visserligen var strax innan din kommentar till klockslaget sett, men dagen innan…)

  Vi får väl se vad myndigheterna upptäcker på måndag när de kommer tillbaka till jobbet. De jobbar 8-17, måndag till fredag. Det gör inte vi medborgarrättskämpar…

 19. Mary

  Ibland tror jag mer på allmän dumhet än på konspirationer.

  Men dumhet är det värsta man kan slåss emot å andra sidan.

  Mary’s last blog post: Rädda brevhemligheten…

 20. steelneck

  Javisst Mary, var och en pinkar in sitt revir och sätter på skygglapparna i “utvecklingen” av just sitt område. Den gamla mardrömmen Sovjetunionen föll och vips satt de där halvt sysslolösa och fick tid över att vara kreativa.

  Sånt kan man se inom alla områden där det svänger. Köper en stor industi in en massa nya maskiner på ett bräde, så kommer verkstan som tidigare hade fullt upp att gå omkring med händerna i byxfickorna, det sticker i ögonen på verkmästarn som hittar på nya arbetsuppgifter åt sina gubbar. I det fallet kommer problemet när alla de där maskinerna börjar komma till åren..

 21. Länkaren

  Staffan Danielsson har skrivit ett nytt inlägg.

  http://staffandanielsson.blogspot.com/2008/05/svd-fr-frsvar-lgg-ned-fra.html

 22. Jens

  Lars: Det finns också kopplingar mellan Anders Björck och FRA-chefen Ingvar Åkesson. De båda lärde känna varandra redan under Ebbe Carlsson-affären, när Åkesson var föredragande i KU.

  Sedan arbetade Ingvar Åkesson också som rättssakkunnig och rättschef på Försvarsdepartementet, då Anders Björck var försvarsminister.

  Det är alltså Björck som ska kontrollera vännen Åkessons FRA.

 23. Rick Falkvinge

  Steelneck: Väldigt sant. Parkinsons lag gäller även säkerhetstjänster.

 24. Rick Falkvinge

  Lars: att alla är i säng med alla verkar mer vara regel än undantag, och jag håller med dig om att man är mer än lovligt naiv om man tror att de kommer att göra något annat än att gå ut och äta goda middagar (på skattebetalarnas bekostnad) och skratta åt det hela.

  Däremot tror jag inte att man kan åtala någon för en gärning som har legaliserats efter gärningen. Eller rättare sagt, den tilltalade i en domstol får själv välja om han/hon vill att förhandlingarna ska tillämpa lagrummet från tiden vid gärningen, eller lagrummet som gäller vid själva förhandlingarna. Det innebär att en legaliserad tidigare kriminell handling i praktiken inte kan åtalas.

  Men nu handlar det inte om juridik, nu handlar det primärt om opinionstryck. Det som händer är en sån sjujävla korruptionshärva att Sverige inte fattar det eftersom alla har fått lära sig att det bara är andra länder som sysslar med sådant. “Kan inte hända i Sverige” var ett favoritcitat från politiker när jag växte upp.

 25. Anders Andersson

  Lars, det som hände den 24 oktober 1998 var att personuppgiftslagen ersatte datalagen från 1973, som i praktiken reglerade ungefär samma saker. För att omställningen inte skulle bli för arbetskrävande skrev man dock in följande övergångsbestämmelse i PUL:

  2. I fråga om behandling av personuppgifter som påbörjats före ikraftträdandet eller behandling som utförs för ett visst bestämt ändamål om behandling för ändamålet påbörjats före ikraftträdandet skall till och med den 30 september 2001 den äldre lagen tillämpas i stället för den nya. Detta gäller även bestämmelserna i den äldre lagen om överklagande.

  Den förordning du nämner trädde i kraft den 1 oktober 2001, alltså precis lagom till när PUL skulle börja gälla för den automatiserade behandling som FRA bedrivit sedan före 1998 (den manuella delen av behandlingen fick en ännu längre respit, ända till 2007).

  Det som FRA inte fick göra under perioden 1998-2001 var att påbörja ny verksamhet utöver den som varit tillåten under datalagens tid, då den sannolikt reglerades med hjälp av tillstånd direkt från regeringen.

  Som Rick skriver, så är det inte särskilt meningsfullt att leka paragrafryttare med tio års eftersläpning och försöka få någon fälld juridiskt för ett gammalt formfel (som i detta fall inte ens föreligger). Det viktiga är vad som har gjorts i sak, för det kan diskuteras politiskt.

  Europakonventionen om mänskliga rättigheter är inte helt lätt att tolka den heller, men den smäller högre än PUL – alla gånger. Dessutom handlar den om sådant som ännu inte reglerats i Sverige, och som varit oreglerat i över 30 år, i praktiken ända sedan den förra registrerings- och avlyssningsskandalen (IB).

  Det är förmodligen när man som politiker ställs inför en sådan här soppa som man tycker det är skönast att ta på sig “integritetsglasögonen”, så att man inte ser vilken dag riksdagen har omröstning eller vilken knapp man egentligen trycker på när det väl kommer till kritan.

 26. Lars

  Anders Andersson: Tack för att du redde ut begreppen. Min tanke var inte heller att driva saken juridiskt. Och visst håller jag med om att detta snarare är en pseudofråga i relation till resten av soppan.

 27. steelneck

  http://staffandanielsson.blogspot.com/2008/05/svd-fr-frsvar-lgg-ned-fra.html

  Ser ni hur de hotar på samma sätt som maffian i sin beskyddarverksamhet? -Ni måste gå med på detta för annars riskerar något hemskt att hända. I maffians fall kanske att ditt hus brinner ned om du inte betalar torpedens boss för “beskydd”, i STAFFAN DANIELSSONs fall att du kan råka ut för hemska terrorister om den som kontrollerar hans trådar inte får kränka ert privatliv. Taktiken är densamma.

  Passar på att klippa ihop lite av tidigare skriverier nedan som beskriver det som STAFFAN DANIELSSON uttrycker, crtl+c – ctrl+v den som vill.

  Att spekulera om det värsta, med rädslan för det spekulerade som drivkraft är i bästa fall “cover your ass politics”, och det innebär en fundamental förändring från bevis och fakta-baserade beslut (what is!) till spekulerande beslut, från välgrundat till ogrundat byggt på rädsla och farhågor (what if?). Konsekvensen är: Hur kan någon som blir drabbad, eller ser någon drabbas, på grundval av vad som tros kunna hända, motbevisa den spekulationen? En ren fantasi i någon annans huvud, en uttryckt rädsla för något som inte hänt. Det kortsluter hela systemet om att man skall betraktas som oskyldig till motsatsen bevisats, och detta gäller såväl i stort som smått, från individ till världspolitik.

  Ytterst ser vi “preemtive strikes” där hela länder attackeras med en farhåga som det officiella motivet. Leder det till en säkrare värld tror ni? Vad tror ni händer om en privatperson agerar likadant? -Jag gillar inte min granne, han kanske vill mig illa, så det är bäst att jag går dit och straffar honom på förhand, för säkerhets skull.. – Jag lovar, den som beter sig så kommer inte att kunna känna sig säkrare..

  Det är fullständigt visionslöst, de har bara rädsla som sin enda agenda. Förr hade vi höger och vänster, de trodde i alla fall på något och hade sina drömmar om en bättre värld. Men vad vi ser idag är politiker som inte tror på någonting, förutom sina mardrömmar. Ett samhälle som inte drömmer om något bättre är i synnerhet rädd för de som tror och drömmer om nånting, och klistrar gärna på dem etiketter som fanatiker eller liknande. De med de störta rädslorna är de som styr, och finns inte hoten så skapar man dem.

  Någonstans vet de ju också om att de gör fel, detta bara genom det enkla faktum att de målar upp mörka hot och mardrömmar, de säger ju aldrig att de skall vi övervaka, spionera och rota i oskyliga människors privatliv och korrespondans utan någon som helst misstankebeskrivning. De vet att de gör fel, det är därför de känner sig tvungna att skrämma folk till lydnad.

  Mentala hot grundat på doktrinära hot kan vara mycket effektivt i att kontrollera människor. Det är nämligen ett oerhört lätt sätt att kontrollera människor genom deras egna rädslor, en metod de flesta religioner sysslat med i tusentals år. Samma sak har skett genom årtusenden, förr funkade religion förträffligt, och det gör den väl fortfarande till rätt stor del här o där, i synnerhet gällande det sexuella. Dock funkar religion rent generellt allt sämre i den upplysta västvärlden, i synnerhet här i skandinavien. Vi är inte rädd för något religiöst hot eftersom de flesta av oss helt enkelt inte är religiösa till någon nämnvärd omfattning.

  Så hur göra om religion inte funkar? Jo, skapa andra rädslor som fyller samma funktion som skärselden fyllde förr. Det är detta de sysslar med vare sig de vet om det eller bara aningslöst agerar marionett åt andra intressen. Det funkar alldelens förträffligt, för som varelse har inte människan förändrats särskilt mycket under de senaste årtusendena, mentalt funkar vi likadant nu som då, vi har bara staplat kunskap genom tiden – Standing on the shoulders of giants.

  Rädda människor är farliga människor, i synnerhet de med makt eller vapen i hand, för de agerar inte efter förnuft – de vet inte riktigt vad de gör. De försöker bota rädslan för sina egna fantasier, som kan vara socialpsykologiskt mer eller mindre indoktrinerade i det undermedvetna. Men en mardröm är inte mer verklig än vad andra drömmar är, skillnaden är att den har en primitiv rädsla vidhäftad som inte är lika lätt att vifta bort som en lika imaginär förhoppning om något gott är. Därmed dränks visioner om något bättre i rädslan för det onda, och man styrs av sin rädsla som hugger huvudena av precis de ideal man annars är för. Men ens handlingar sprungna ur farhågor är verkliga, lika verkliga som konsekvenserna av dessa handlingar.

  Var har det sin politiska grund?

  Som politisk filosofi kan vi idag sätta ett namn på det, Struassism. Namnet kommer från Chicago-professorn i politisk filosofi, Leo Strauss. Strauss var född 1899 i tyskland, han var i stort sett uppvuxen under krig och elände och han såg hur weimar-republiken upplöstes till kaos, han såg också hur nationalsocialisterna återställde sin “ordning” – Host! Strauss studerade Machiavelli och Nietzsche. Framförallt Machiavelli ansåg att målet helgar medlen så länge staten har fördel av det, därifrån härstammar antagligen straussismens “Noble lies and deadly truths” i kombination med Nietzsches ideer som mycket kortfattat kan ses som nazismens profet. En annan som stod Strauss nära var en professor i 30-talets tyskland vid namn Carl Schmitt, denne kan sägas vara en av ideologerna bakom nazismen, kanske den mest hängivne som höjdes till skyarna av Göring. Mycket av Schmitt känns igen hos Strauss och de nekonservativa i USA, som t ex. att en regering måste ha vissa diktatoriska drag för att kunna vara beslutsam och att en beslutsfattare under konstitutionella lagar måste kunna bryta dem. 1938 ordnade Schmitt så att hans vän Rockefeller tog Strauss under sina armar och fick flytta till USA där han så småningom hamnade i Chicago.

  I sin bok On Tyranny skrev Strauss om människors naturliga ojämlikhet (sic!) och nödvändigheten att styras av vise män, han ansåg även att massan inte kan hantera sanning och därigenom måste de styrande göra detta i hemlighet. Här upphöjdes alltså lögnen till religion, “noble lies” för att styra massan till vad eliten tycker är bäst för dem. Straussister har nog lätt att tolka Platons Staten som en instruktionsbok. De kanske viktigaste adepterna av Strauss teorier är Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Richard Perle, Gary Schmitt och William Kristol. Dessa herrar, men även andra som öppet ser sig som straussister strålade samman i bla. tankesmedjan PNAC (även Jeb Bush hittas där) vars politik nu genomförs under G.W. Bush. Neocons dance a Strauss waltz Lyssna på nästan vilket tal som helst av Bush med detta jag luftat här i bagaget så blir saker o ting väldigt tydliga, ja det går uppenbarligen lika bra med STAFFAN DANIELSSON, det är bara att läsa innantill. Ren å skär straussism med mörkruttna politiska rötter. BBC formulerade det väldigt tydligt i en dokumentär jag hoppas att svensk TV skall sända nån gång på bästa sändningstid, den heter Power of nightmares – The rise of the politics of fear. Mån tro om detta är något som centerpartiets medlemmar vill kännas vid som sin ideologi?

 28. RedLib

  Har skrivit en bloggpost om frågan med fokus på det vansiniga i att bygga denna övervakningsinfrastruktur.

  RedLib’s last blog post: Vad innebär FRA-lagen? SKRIK HÖGT!

 29. Yhvd

  Rick, vet tjänstemannen ifråga om att du kommer gå public? Nu vet jag inte hur ni känner varandra men känner ni varandra i en social kontext kan det bli jobbigt annars. Det kan såklart bli jobbigt oavsett, men risken är större.

 30. Rick Falkvinge

  Yhvd: Jag tror inte han vet om det, och det är inte ett problem för mig. Att välja mellan en ytlig bekantskap eller att slåss för det fria samhället är inte direkt ett svårt val.

  Det är de där ytliga bekantskaperna med etablissemanget — doften av köttgrytorna — som skapar korruption.

 31. Jakob

  Här är det åtminstone någon i riksdagen som tycks engagerad i frågan:

  http://evalenajansson.blogspot.com/2008/05/det-blev-fr-jobbigt-att-inte-flja.html

 32. Tystnad är samtidens vrål » Teflonminne

  […] Det hörs ju inte ett jota i generalmajorsmedia av de stora kritiska rösterna vi har. Falkvinge har tidigare fått ett mikroögonblick screentime, ett par andra släggor har fått köra engångsligg […]

 33. Hoppsan FRA! « Dexion

  […] maj, 2008 av Sophia Blomqvist Jag ligger några dagar efter i nyhetsuppdateringen, men ser nu att Rick Falkvinge publicerat helt fantatstiska uppgifter på sin […]

 34. Beta Alfa » Blog Archive » Det här är dagens Sverige

  […] 31 maj kommer Rick Falkvinge att spela upp ett ljudklipp med rösten av en tjänsteman på FRA som berättar att FRA medvetet bryter mot Europakonventionen […]

 35. Gertkvist

  Sverige – du unika, särskilda land där politiker och polis inte behöver lagstöd för sin verksamhet.

  Sverige – du lilla, inåtvända land där alla känner alla och alla är medskyldiga till det mesta.

  Sverige – du homogena och enhetliga land där alla sätter en ära i att vara konformister, att ingen verklig opposition bedrivs och där kooperativism är det finaste som finns.

  Sverige – du skenheliga som ser internationella fördrag och avtal som något att skriva under och sedan ignorera.

  Anledningen att jag röstade för EU-medlemsskap var att ovanstående var något som EU och de icke-svenska rättstraditionerna skulle rasera i grunden. Och det är lika härligt varje gång som något av Sveriges företrädare upptäcker att marken öppnar sig under deras fötter.

  Häng dom högt, Falkvinge. Eftersom de säkert påstår sig ha vitt mjöl i påsen bör de dessutom hängas ut med namn, bild och CV. Personlig integritet är ju bara något för fildelare …

 36. Winston Smith

  Enligt flera remissyttranden så strider ju den föreslagna FRA-lagen mot grundlagen och Europakonventionen.

  http://www.advokatsamfundet.se/Documents/Advokatsamfundet_sv/Nyheter/Yttranden.pdf

  Så FRA:s verksamhet förblir väl olaglig även om FRA-lagen antas av riksdagen?

 37. […] manifestation mot FRA-lagen. Medborgarplatsen i Stockholm, kl 14.00. Under manifestationen kommer Rick Falkvinge att spela upp en inspelad konversation med en tjänsteman på […]

 38. anonym

  Jag hoppas verkligen att detta kan bidra till att rädda oss från den annalkande polisstaten. Du skulle då i mina ögon vara att betrakta som nationalhjälte.

  En anmälan om detta till europeisk domstol bör göras så fort som möjlighet, helst innan beslutet klubbas. Sverige saknar författningsdomstol och möjligheter att ställa staten och myndigheter mot väggen. Enda verkliga möjligheten till detta är genom EU. Skynda!

 39. Ulf J

  Det kanske är dags att syna “övervakningslobbyn” och övervakningsindustrin som ju är upphovsrättslobbyns och upphovsrättsindustrins kusiner.
  Det är klart det finns mycket pengar i att sälja leksaker till FRA så det finns säkert mer bottnar i sörjan…

 40. steelneck

  @Ulf J: Jag tror det är precis tvärt om. Alltså att upphovsrättsindustrin (mediakoncentrationen och dess ägare) är det industrimilitära komplexets marionetter. Fundera en stund på hur mycket pengar och resurser som lagts ned på att skaffa sig ögon och öron på världen sedan 70-talet, vi snackar rymdraketer och satelliter nu.. Vilka resurser och åtgärder kan man då vara beredd att ta till när när informatinsmängderna ökar dramatiskt och en allt större del av informationen går i kabel?

 41. Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Stå upp och räknas!

  […] som ligger föreslagen plötsligt slätar över allt detta och gör det hela lagligt. Jag har redan postat orden från inspelningen, och på manifestationen kommer alla att få reda på vem det är. Det är en mycket, mycket högt […]

 42. det är det här jag pratar om. « om världen jag lever i

  […] som ligger föreslagen plötsligt slätar över allt detta och gör det hela lagligt. Jag har redan postat orden från inspelningen, och på manifestationen kommer alla att få reda på vem det är. Det är en mycket, mycket högt […]

 43. […] FRA-övervakningen är att legalisera dagens olagliga arbetssätt. Du kan redan läsa orden här. Själva inspelningen släpps som sagt på lördag kl 14 (se förra blogginlägget). Då får vi […]

 44. EmptyMinds » Fika för frihet!!!

  […] som ligger föreslagen plötsligt slätar över allt detta och gör det hela lagligt. Jag har redan postat orden från inspelningen, och på manifestationen kommer alla att få reda på vem det är. Det är en mycket, mycket högt […]

 45. Nisse Burk

  Alltså, det är lite av löjets skimmer över detta, polis/FRA har sedan 40 talet pysslat med avlyssning medelst allehanda metoder fast
  det i lag var förbjudet.
  Fan i hellvete, FRA avlyssnar ju till och med arbetslösa som klagar på AF och klassar dem
  som potentiella terrorister. Allt göres bara för att skapa argument som medel för att hålla igång
  fascist cirkusen.

  Plask ,plask,i ankdammen!

 46. […] har väl inte missat Rick Falkvinges artikelserie om FRA och den olagliga avlyssning de bedrivet sedan 70-talet och som ska legaliseras genom FRA-lagen? På […]

 47. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 48. […] min tidigare postning om en anonym tjänsteman som sade att FRA bryter mot grundlagen, så sade jag att jag skulle tala om vem denne tjänsteman […]

 49. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 50. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 51. Daniel

  Har du någon länk till regeringsförslaget eller vad det heter?

 52. Kim Haverblad » FRA-lagen och den personliga integriteten

  […] med lagförslaget; att modernisera de tekniska möjligheterna för att samla in information på lagligt sätt. Möjligen så kan vi det vara så att det går att dra paralleller till amerikanska […]

 53. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

 54. Anna Troberg » Visa att du inte vill bli avlyssnad!

  […] om allt detta inte vore nog kommer Rick Falkvinge att avslöja vem den hemlige och pratglade tjänstemannen på FRA är. (Ni vet, han som så glatt delade med sig av det faktum att FRA brutit mot Europakonventionen och […]

 55. Anna Troberg » A- elle B-post? Det är frågan…

  […] slår på stortrumman gör media också det. Man ska dock inte glömma att det är en teknik som funkar åt båda hållen. Media backar upp de nyheter som säljer lösnummer vilken sida de än kommer […]

 56. […] Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj) […]

Comments are closed.

arrow