På hemväg

Ännu en resdag. Flygen går inte så himla ofta på söndagar, och utcheckningen från hotellet var redan klockan tolv. Det är brutalitetstidigt när man har varit ute med finnar kvällen innan.

Idag har jag volymen på mobiltelefonen lite lägre. Upptäckte att jag behövde det.

Finska Piraattipuolue kommer förmodligen att snabbt komma upp på barrikaderna jämsides med svenska pp. Det var ett femtiotal delegater där på deras första landsomfattande möte i Tampere, och stämningen var intensiv — där andra länder har fokuserat på teknik, på stadgar, på formaliteter, eller på filosofiska aspekter, så pratade de här mest bara om en sak. Om att sätta igång. Samla in signaturer, få partiet registrerat. Deras fokus var stenhårt och det var på att kavla upp ärmarna.

Ser fram emot sällskap på barrikaderna! En aktivist kan få in som mest 20 namn på en timme, visar erfarenheten från Sverige. Det är bara att bygga en organisation för att samla in signaturerna (tog oss tre veckor, jag tror pp.fi är i stort sett klara med det) och köra så det ryker.

Europaparlamentsvalet är ett år bort och det kan räcka med 1,5% för att få in en delegat där för pp.fi, beroende på hur rösterna fördelas (de har ingen lagstiftad spärr, om jag förstod rätt, men distrikten har olika mycket konkurrens om tillgängliga platser).

Sedan var vi ute på kvällen och det… var öl som vanligt och en och annan caipirinha. Jag fick inte så mycket nytta av all finska jag lärt mig (“puhutaanko tai juodaanko?”, ska vi prata eller dricka? — finnar säger inte “skål”) men eftersom jag skulle checka ut från hotellet redan klockan tolv fick jag bryta tidigt, runt ett på natten.

Hemma ikväll. Tyvärr blir det ingen avkoppling då utan jag får börja med att börja gräva i varför i @#$ servrarna inte svarar som de ska. Har öppnat plånboken för årets IT-budget för att det här aldrig ska hända igen — nu går vi snart in i ett valår följt av ytterligare ett; vi behöver kunna starta om burkarna hårt även om vi inte är på plats. Att burkarna krånglar är en sak. Att vi inte kan åtgärda det är däremot oacceptabelt. (Dessutom innebär de prylarna att vi kan höja dataskyddet också, och inte bara driftsäkerheten.)

Apropå det ser jag nu på morgonen att Teflonminne och nef blivit guldpirater. Hatten av! Partiet har en budget som är skrattretande liten jämfört med de andra partierna och till och med jämfört med de andra utmanarpartierna, så varje person som sätter upp en stående överföring gör skillnad på riktigt. Vi har andra styrkor och fördelar som vi försöker utnyttja till max – framför allt att vi kan kommunicera och skala ut effektivare än någon annan politisk organisation.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. john

  Måste tacka för det där Chili Con Carne receptet, den var lika god som den var enkel att göra. Smaskens till sista slicken alltså! Det tyckte min finska semi-vegetarian flickvän också. Kan alltid locka in henne i partiet med CCC.

  Upptäckte en intressant artikel idag: http://techdirt.com/articles/20080523/1203101212.shtml

 2. […] på Ricks blogg att Teflominnet och nef har blivit guldpirater och kom på att tänka att jag inte har lagt […]

 3. NN

  It was the election to the Finnish parliament in which 1,5 percent may be enough to get us a seat or two. To get a seat to the European parliament, we would need something like 7 percent of the votes. But you are right, ingen lagstiftad spärr for neither the Finnish parliament nor the EU election.

 4. polymeriska tankar » Jag är liksom jag

  […] ta överhanden. Som här, t.ex. där jag fick en egen länk. Men inte här. Eller för den delen här. Eller ens här, men trots det så tänker jag faktiskt “stå upp och räknas” – stå […]

Comments are closed.

arrow