Fp i Stockholm skickade in en debattartikel till SVT Opinion för ett tag sedan. En av de drivande krafterna bakom den, åtminstone i bloggosfären, tycks ha varit Leiph Berggren (fp). Den skriker i högan sky om hur FRAs allmänna avlyssning är ett demokratiskt haveri som annars bara återfinns i totala diktaturer.
Det är rätt i sak. Men det konstaterandet ändrar inte på att 178 personer kommer att trycka på knappen för att införa det den 17 juni. (178 är Alliansens antal mandat. Oppositionen har 171.)
Det har sagts mig att Centerns stockholmssektion tog samma ställningstagande inför förra gången de röstade.
En tydlig trend i det här pågående demokratihaveriet är att det är lätt att snacka, men ack så svårt att faktiskt göra något som gör skillnad. Talk is cheap. Det är lätt för mp och v att rösta mot nu, men de stödde likförbannat regeringen som lade fram förslaget (och justitieministern som drev igenom datalagringsdirektivet). Det var lätt för c att utmåla sig som integritetens riddare i valrörelsen, men likförbannat tryckte centerledamöterna på ja-knappen förra gången. Alla utom en som avstod. Ingen röstade alltså mot att införa en massövervakning.
Hur som helst. Folkpartiets och Centerns Stockholmssektioner har tagit tydlig ställning till att det är ett dåligt förslag att införa allmän avlyssning. Men partiföreningarna har faktiskt mycket mer möjlighet att sätta press på riksdagsgruppen än att tycka saker, prata, och skicka in debattartiklar. Det behövs förmodligen bara ett enda beslut, som kan tas i partiföreningarna hos fp och c, för att få tillräckligt många ledamöter att rösta nej.
Det enkla beslutet grundar sig i det faktum att det är partiföreningarna i Stockholm som sätter ihop riksdagslistorna. Dessa föreningar har makten att abrupt ända den politiska karriären för de riksdagsledamöter från Stockholm som trycker ja till att införa en allmän avlyssning. Till skillnad från debattartiklar, så är detta ett medel som faktiskt har effekt. Den enda anledningen till att många riksdagsledamöter röstar för den här hemskheten är grupptryck, känslan av att den politiska karriären är i fara om man inte följer gruppen. Men det är inte riksdagsgruppens ledare som tillsätter ledamöter – det är de politiska föreningarna.
Det beslut som Stockholmsföreningarna för Folkpartiet och Centern kan ta, och som faktiskt gör skillnad, skulle vara följande:
att den riksdagsledamot som röstar ja till FRAs allmänna avlyssning i den kommande voteringen aldrig mer får kandidera för en valsedel genom vår förening.
att bara de riksdagsledamöter som röstar nej till FRAs allmänna avlyssning i den kommande voteringen kan komma ifråga för framtida valsedlar för vår förening. (uppdaterad)
Centern har fem ledamöter genom valkretsar 2 och 1, folkpartiet har sju. Det behövs fyra alliansledamöter som röstar nej. Tolv ledamöter skulle påverkas av ett beslut hos både c och fp:s Stockholmsföreningar.
Nu är frågan: Vill man verkligen stoppa FRAs allmänna avlyssning, eller var det bara kul att få in en debattartikel och synas i media? Var man ute efter att prata, eller att handla?
Uppdatering — jag ser i kommentarerna här att många som förmodligen var obekväma med massavlyssningen valde att kvittera ut sig i stället, och nu skriver Federley på sin blogg att “man kanske blir sjuk den dagen, eller påkörd, eller gravid, vem vet?”. Därav att det förmodligen inte räcker att kräva ett icke-ja — man behöver förmodligen kräva ett nej. Se också vad Christian Engström skriver, och ära den som äras bör, det här var hans idé när vi spånade på telefon igår. Han beskriver också upplägget lite mer nyanserat än vad jag gör. Jag är inte så bra på att vara nyanserad när lagstiftare vill ta bort min brevhemlighet.
[…] intressant, och vad jag kan se fullt genomförbart, förslag kan man läsa hos Rick Falkvinge. C och fp, som ju gått ut och sagt offentligt att de inte vill att FRA ska genomföras, har […]
Jag kan inte undgå att notera att du utgår ifrån att riksdagens största parti, S, kommer rösta emot något som i grunden är deras eget förslag?
Om nu en hög med alliansledamöter går ut och säger “vi tänker rösta nej” så kommer nog motsvarande mängd S att rösta ja.
Jag tror vi gör fel som utgår ifrån att S inte vill ha den makt FRA-lagen innebär när de med största sannolikhet flyttar in i Rosenbad vid nästa riksdagsval.
WysiWyg’s last blog post: Guldpirat!
Wysiwyg: S har gått ut och sagt att de kommer att rösta emot förslaget som det ser ut. Anledningarna till det kan man naturligtvis spekulera i, men det är det kända dagsläget.
Och givetvis är S lika genomkorrupta som Alliansen i den här frågan, det har du rätt i — det är ju för sjutton deras förslag. Jag har själv hört Thomas Bodström sitta i riksdagen och säga klart och tydligt att han vill att förslaget går igenom.
Hmmm…
Kanske dags att sätta ihop en site och hänga ut de som kommer rösta ja.
Perty: Det tycker jag absolut.
Det finns också en annan politikerlista som är av visst intresse.
Nedanstående riksdagsledamöter från alliansen deltog inte i FRA-voteringen förra året. Många av dem är kritiska till förslaget, men valde den enklaste utvägen: att kvitta ut sig.
Det ska samtidigt sägas att det säkert finns en och annan förespråkare bland namnen, eftersom man ju kan vara frånvarande av olika anledningar.
Moderaterna
Arkelsten, Sofia
Avsan, Anti
Axén, Gunnar
dePourbaix-Lundin, Marietta
Hjälmered, Lars
Johansson, Mats
Kinberg Batra, Anna
Lindblad, Göran
Olsson, Kent
René, Inger
Sigfrid, Karl
Sundell, Ola
Karlsson, Ulrika
von Sydow, Henrik
Folkpartiet
Ertsborn, Jan
Larsson, Nina
Lindberg, Camilla
Lundqvist-Brömster, Maria
Ohlsson, Birgitta
(Pehrson, Johan – dock för FRA)
Westerholm, Barbro
Wikström, Cecilia
Centern
Kornevik Jakobsson, Maria
Levi, Lennart
Lundgren, Kerstin
Sandström, Åke
Kristdemokraterna
Lindén, Lars
Runegrund, Rosita
Svensson, Alf
Tjernberg, Gunilla
Fredrick Federley (c) avstod, men det ska han tydligen inte göra i år enligt Ekot.
Johan Pehrson, som alltså inte råkade vara med vid voteringen i fjol, har talat sig varm för FRA-lagen. Han är som bekant också ledare för Fp:s riksdagsgrupp.
Så här argumenterar han:
http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/ListPage____65116.aspx
Det är ju ett jäkla schackrande och handlande mellan politikerna. “Om ni inte tillmötesgår oss i den här frågan, kommer vi att fälla er i den här frågan.” Man röstar inte enligt övertygelse, utan efter vad inpiskarna säger.
Skulle jag vara politiker, så skulle jag aldrig underlåta mig till sådant handlande. Därför kan jag aldrig heller bli politiker :).
Tyvärr, men så är det i riksdagen idag.
[…] som Rick Falkvinge (pp) påpekar, har faktiskt distrikten i fp och c makten att påverka de sittande politikerna. Det är […]
Intressant att se hur juristen Johan Pehrson beskriver FRA:s eterspaning:
FRA har sedan årtionden haft möjlighet att signalspana på allt som gått i etern – såväl mejl som telefonsamtal. Något särskilt tillstånd för detta har inte behövts.
Vill minnas att Pehrson var påtänkt som justitieminister i alliansregeringen…
Det vore utmärkt om partiföreningarna satte ordentlig press på riksdagsledamöterna..
Det är alldeles för riskabelt att hoppas på mirakel och ryggrad. För mycket är på spel.
@Perty:
Det finns redan en sådan sajt. Men den behöver hjälp att underhållas! Och det är en WiKi så alla kan bidra.
@rikard
Jag känner till den men den har varit lite inaktiv. Tänkte mig nått med i stil med “om detta må ni berätta” liknande.
Nu har Fredrick Federley gått ut kommenterat den stundande FRA-voteringen på sin blogg
Tobias: Tack, den där postningen gör att jag inser att jag behöver uppdatera min…
[…] om detta? Det hörs ju inte ett jota i generalmajorsmedia av de stora kritiska rösterna vi har. Falkvinge har tidigare fått ett mikroögonblick screentime, ett par andra släggor har fått köra […]
Den akademiska friheten satt ur spel i Storbritannien: http://news.slashdot.org/news/08/05/26/232221.shtml
[…] att “om ni inte röstar nej till FRA kan ni fetglömma valbar plats 2010″, ungefär som Rick Falkvinge (pp) var inne på i sin bloggpost igår. Tyvärr går det inte att genomföra exakt på det […]
[…] Federley annat än principfastheten, exempelvis tillfredställelsen att gå i maktens korridorer, framtida karriärmöjligheter inom sitt parti och en statlig lönegaranti efter ett par mandatperioder. Jag hör faktiskt till […]
[…] verkligen att Fredrik Federley blir gravid inom de närmsta veckorna Samt att det trycks på från andra som inte tycker om denna […]