Äntligen skriver gammelmedia något om FRA!

Den första gammelmedieartikeln om FRA har dykt upp. Den är lite småfattig men är ändå på rätt spår. Det är Aftonbladet som skriver.

Det är småfel här och där (de har t.ex. stavat fel till tri-aceton-tri-peroxid) men på det hela är det fanimej på tiden att de börjar skriva om hur allvarligt det här är. Huvudvinkeln är rätt (“dina mail, SMS och telefon kommer att avlyssnas”).

Korrigering – det var visst en ledare. Då var det inte så signifikant ändå, ledare har det skrivits förut

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Marco Baxemyr

  Synd att de missade att inkludera faktan om Internettrafikens vägval..

 2. Mary

  Vad är det här då? – mitt i alltihopa…

  http://thepiratebay.org/blog.php

  Mary’s last blog post: Är det fiffel på gång här – på högsta nivå…

 3. steelneck

  @Mary: I någon av bloggarna jag brukar läsa var det någon som förbarmade sig över “offret” häromdagen, med en vidhängd uppmaning att folk borde fortsätta att donera, typ. plåster på såren. Jag tyckte det lät lite konstigt, men tänkte inte mer på det just då. Men med det du länkade till nu så hamnar saken i ett annat läge. Skall se om jag hittar igen det.

 4. rikard

  Läs också kommentar nummer 18 på den bloggen (påstås vara fildelarens sambo).

  Jag tror det här är falska rykten som vissa spridit för att de är sura att han har så starkt folkligt stöd och fått så mycket donationer…

  Eftersom TPB inte har så mycket att vinna på att hitta på det här, så lutar det åt att upphovsrättslobbyn ligger bakom det här.

 5. rikard

  Nummer 18 på TBP-bloggen alltså.

  Nåväl,

  Intressant att läsa hur tyskarna ser på det här med övervakning. Det har tydligen varit en övervakningsskandal i Tyskland. Även i NYTimes.

 6. Mary

  Det verkar som om det hela var falskt alarm och att killen i Linköping är mycket upprörd över det. Jag borde kollat källan lite bättre innan jag skrev, jag brukarvara noggrann med sånt, men å andra sidan så återger jag bara vad som står på TPB:s hemsida och ställer frågan.

  Egentligen tror jag inte att det är killen i Linköping man är ute efter utan musikindustri. Det kanske slår orättvist nu och jag är olycklig över att jag gav mig in i det hela av den anledningen. Men när man läst om stämningsansökningar med artister som inte vill vara med osv så blir man lite misstänksam. Men krutet hamnade kanske på fel ställe.

  Fildelaren i Linköping har jag full sympati för – han har hamnat i ett nålsöga mellan gammalt och nytt.

  Huruvida domen är rättvis eller ej kan jag inte bedöma.

  Mary’s last blog post: Roslagsbanan utanför huset ännu en sommar…

 7. Markus "LAKE" Berglund

  UNT skriver en ledare idag också:
  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=25-AV_ID=758429,00.html?from=sectionlinks25

  Markus “LAKE” Berglund’s last blog post: Hur skyddar man sig från FRA?

 8. Fredrik

  Angående ditt kommande scoop om tjänstemannen:

  Jag har funderat på hur detta kommer att bemötas av

  a) tjänstemannen själv
  b) FRA
  c) ansvariga politiker

  Mina gissningar:

  a) Tjänstemannen beklagar att han uttryckt sig otydligt. Naturligtvis har inte FRA sysslat med olagligheter. Det faller på sin egen orimlighet. Däremot har det funnits vissa oklarheter som FRA hela tiden gjort politikerna uppmärksamma på. Ja, när det gäller uträtandet av vissa frågetecken omkring verksamheten, så har myndigheten varit drivande.

  b) Ingvar Åkesson instämmer och framhåller att FRA vidtagit en lång rad åtgärder på egen hand gneom att införa ett mycket restriktivt internt regelverk för att ytterligare stärka integritetsskyddet. FUN har också haft full insyn i FRA:s spaning och inte framfört någon som helst kritik. Åkesson hänvisar också till de lagar, förordningar och föreskrifter som noga reglerar signalspaningen idag.

  c) Sten Tolgfors instämmer med a) och b): Så snart det stod klart att FRA:s verksamhet behövde en tydligare lagreglering satte man skyndsamt igång med arbetet hos FÖD. Av olika skäl har dock detta dragit ut på tiden, men nu har vi förhoppningsvis en ny lag om signalspaning på plats inom kort. Detta är mycket glädjande och viktigt för att stärka integritetsskyddet och för att ge FRA nödvändiga verktyg att värna landet.

  Mikael Odenberg uttalar sig också. Han kritiserar socialdemokraterna för deras senfärdighet, när de satt i regeringsställning. Precis som Åkesson hänvisar han till nuvarande regelverk och framhåller att även lagrådet slagit fast lagligheten i FRA:s eterspaning. Punkt. MOD tillägger: Det är beklagligt att seriösa medier ger rättshaveristerna inom Piratpartiet detta utrymme omkring en icke-fråga.

 9. rikard

  MOD kommer intervjuas i P1 idag angående FRA…

  P1 onsdag 28/5 kl 15.03, Nordegren i P1

 10. Mary

  Jag gillar Mikael Odenberg (vi har faktiskt suttit i Statens Ungdomsråd ihop en gång i världen ;-).

  Men han sitter väl inte kvar i Riksdagen längre så det förvånar mig att ingen annan också stiger fram i de här frågorna, även om Mikael O naturligtvis har en massa kunskap om saken och det är bra att någon engagerar sig.

 11. rikard

  P1 verkar mest handla om försvarsbudgeten :/

 12. rikard

  Så kan det gå när man bara skannar av nyhetsflödet efter nyckelord. Här blev det röd flagg för Odenberg och Försvaret.

  Nä, det här med att leta nyckelord verkar inte vara någon bra metod.

 13. Jens

  Nu har Staffan Danielsson skrivit några rader om FRA och centerns “kontrollstation” igen.

 14. berlin

  Gut!

Comments are closed.

arrow