Stå upp och räknas!

Jag var på finska piratpartiets grundande möte nyligen, och fick äran att hålla en keynote. En av mina röda trådar i det talet var att idéer, oavsett hur kraftiga de är, aldrig någonsin gör skillnad i samhället av sig själva. Det som gör skillnad är människor som tror på idéerna, som är beredda att ta risker och vara obekväma, och som ställer sig upp och kräver riktig förändring.

Ett sådant tillfälle att stå upp och kräva sin rätt är nu på lördag den 31 maj, om du är i närheten av Stockholm, då vi samlas klockan 14 på Medborgarplatsen i Stockholm. Läs mer om det längre ner i brevet.

Jag pratade länge och väl i Finland om i stort sett det som Christian skriver under postningen Politiskt engagemang ger resultat. Jag pratade också om ett av mina levnadsmotton; “om du spelar efter reglerna, så kommer du alltid att förlora.” Det ska nu inte läsas som att man ska fuska eller bryta mot lagen — men däremot som att så länge man passivt accepterar regelverk som andra har satt upp för hur man ska leva, tycka, bo och göra karriär, så kommer man aldrig själv att ha kontrollen över sitt liv — därför att de flesta som har möjlighet att sätta sådana regler gör det utifrån att de själva ska behålla den kontrollen. Nyckeln till att förstå talesättet ligger i att förstå att “reglerna” är samma sak som “andras regler”. Talesättet gäller på alla plan.

Brevhemligheten avskaffas

Nu i dagarna kommer vi till en viktig sådan brytpunkt, där vi har att välja mellan att passivt acceptera de regler som andra sätter upp, eller att göra något åt det. Två lagförslag ligger just nu, som de flesta inte ens känner till. Det mest brådskande är den s.k. FRA-lagen.

Det som händer är att brevhemligheten avskaffas. Vi har inte längre rätt att skicka privata mejl eller att tala oavlyssnat i telefon. Det låter alarmistiskt och överdrivet, men ledarsidorna på t.ex. Svenska Dagbladet och Aftonbladet formulerar det likadant. Det är alltså inte så att kriminellas mejl och telefonsamtal ska avlyssnas ibland. Det är allas mejl och telefonsamtal. Hela tiden. Vi pratar om allmän avlyssning.

Problemet är att vanliga hederliga svenskar inte känner till det. Och när man försöker berätta, så tror de inte på en. Jag kan läsa innantill ur lagförslagen och ändå inte bli trodd. “Det där är ju Östtyskland”, säger folk. De tror helt enkelt att sådant inte kan förekomma i Sverige. Och det är inte heller så att det är ett vansinnigt lagförslag från någon enstaka riksdagsledamot ute på tokfältet — det är ett lagförslag som regeringen driver extremt hårt och som kommer att gå igenom, som det ser ut nu, i en omröstning den 17 juni.

På min blogg har jag skrivit en serie postningar (med början på Borde inte regeringen och FRA åtalas?) som visar genom dokument och inspelade samtal att den myndighet som ska sköta avlyssningen, FRA, länge har brutit mot lagen – grundlagen, till och med – med politikernas goda minne, och att samma människor nu anstränger sig riktigt hårt för att släta över det här. Och det är den myndigheten som ska få rätt att läsa mina mejl och lyssna på mina telefonsamtal!?

Jag nämnde två lagförslag. Det andra som ligger är det om s.k. trafikdatalagring. Det innebär att alla telefonsamtal, mejl och SMS du skickar ska loggföras i Statens Stora Loggbok — vem du kontaktade, när, hur länge ni pratade, och varifrån. Det är illa nog, det är horribelt, men notera särskilt det där sista varifrån. En del av paketet innebär nämligen att din mobiltelefon ska pejlas in och spåren av hur du rört dig registreras och lagras i ett helt år. Din mobiltelefon ska alltså göras om till en statlig spårsändare.

Men tillbaka till FRA. Nu på lördag, den 31 maj, så håller vi en manifestation i Stockholm för rätten till ett privatliv och mot allmän avlyssning. Den är på Medborgarplatsen klockan 14. På den manifestationen kommer jag också att spela upp en dold inspelning med en mycket hög tjänsteman inom säkerhets-Sverige som berättar exakt hur FRAs uppdrag bryter mot grundlagen idag, och hur lagen som ligger föreslagen plötsligt slätar över allt detta och gör det hela lagligt. Jag har redan postat orden från inspelningen, och på manifestationen kommer alla att få reda på vem det är. Det är en mycket, mycket högt uppsatt tjänsteman som vet precis vad han pratar om i de här sammanhangen.

Det här har uppmärksammats av ganska många bloggare i Stockholmstrakterna, folk som inte skriver om pirater annars, som skriver om bevismaterialet och demonstrationen och flera vill komma för att ta del av det hela: Sophia Blomqvist, Henrik Alexandersson, Johan Ingerö, Anders Gardebring, Beta Alfa, Jakob DlouhýJoshen, och många andra. Plus naturligtvis alla piraterna: Basic Personligt, Cynism, Opassande, etc.

Hur kan jag påverka?

Som jag sade tidigare, om du känner dig berörd av det här, så är det allra viktigaste att du kommunicerar det till andra runt omkring dig. Idéer räknas inte. Människor räknas. Piratpartiet växer inte från mitten. Piratpartiet växer på organisationens kanter, och bara på kanterna. Det är det enda stället vi kan växa på.

Det betyder att det är du som kan göra att Piratpartiet växer — eller inte växer. Vi som sitter och engagerar oss på mer eller mindre heltid har ingen inverkan alls på det, för alla våra vänner är redan hängivna pirater eller vet åtminstone exakt varför vi är det och har tagit ställning till våra argument. Det är du som pratar om privatlivsfrågor och andra piratfrågor med dina vänner, släkt och bekanta, och engagerat visar varför du tycker de är viktiga, som gör att Piratpartiet växer. Över lunch. Över en eftermiddagsfika på jobbet. Vid middagsbordet. Överallt där du träffar människor – människor precis som du själv.

Det här är allra viktigaste sättet att stå upp och räknas. Att stå för sina idéer, och att göra det i sina egna sociala sammanhang. Det är så vi tillsammans skapar en rullande boll som inte går att stoppa. Att prata, prata, prata om frågorna närhelst man kommer åt gör större skillnad än något annat.

Och om du känner att du inte kan det, för att du behöver något speciellt, så tala om det! Om det finns något som vi kan ge dig från centralt håll, som gör att det blir enklare för dig att prata om frågorna, så gäller det förmodligen fler än dig — så skriv och tala om det!

Är du Guldpirat?

Ett annat konkret sätt som du kan bidra är genom att bli Guldpirat — ett annat ord för att donera en liten summa varje månad. Piratpartiet har inga anställda; alla som jobbar med detta gör det på sin fritid. Även vi som sitter centralt. Partiet har helt enkelt inte pengar att anställa någon, långt därifrån.

Vi börjar å andra sidan få pengar nog att köpa trycksaker för att sprida idéerna och för att ha närvaro på de viktigaste eventen på året. Men fortfarande är det långt kvar till där vi vill vara! Idag är det runt fem procent av våra medlemmar som donerar regelbundet. Vi vill ha upp den siffran till tio procent. Eller för att prata pengar: idag får vi in strax under tjugotusen i månaden. För att kunna täcka alla events och kampanja som vi behöver — fortfarande helt ideellt — så behöver vi mellan fyrtio och femtio tusen. Och mycket hellre små slantar från många, än stora slantar från några få.

Flera personer har blivit guldpirater öppet nyligen. Läs t.ex. Teflonminne, Empty Minds, Lösa Tankar, Konc, Dr Hossmo och Cynism.

Donera en slant varje månad. Mängden spelar inte så stor roll, det viktiga är att det är regelbundet. Läs mer på sidan om Guldpirat.

Hur pratar jag om det här med vänner?

Först och främst har många, pirater och andra, skrivit bra infallsvinklar. Vi börjar med vad de skriver.

Oscar Swartz har sammanfattat med att det är en busenkel fråga. Anna Troberg skapade en motståndsrörelse på nätet och skrev också bra på SVT Opinion. Röd Libertarian skriver att frågan i korthet innebär “SKRIK HÖGT”. Joshen har en genomgående argumentation i postningen “FRI, inte FRA”. För den som vill hitta mycket mer, så ger en snabb bloggsökning 417 träffar på FRA.

Många säger “jag har inget att dölja, så jag har inte heller något att frukta”. Det är en oerhört falsk inställning som bara kan yttras av någon som inte har varit under övervakning. Enklaste sättet att få dem att tänka igen är att fråga “Låser du dörren om dig på toaletten?”.

Jag skriver mer om rent-mjöl-i-påsen-argumentet här.

Sedan tänkte jag rent allmänt svara på de “lugnande besked” som politikerna kommer med, och varför de är helt falska. De pratar om tre saker — att det bara rör telefonsamtal och mejl med utlandet, att bara lite grann kommer att avlyssnas, och att det absolut inte kommer att beröra svenskar. Allt detta är lögn.

Det rör bara samtal och mejl med utlandet: All trafik som passerar ett 20-tal knutpunkter kommer att kopieras. Dessa knutpunkter är placerade för att fånga upp samtal och mejl som går till utlandet, men kommer att fånga det mesta inom landet också. Dessutom går de flesta samtal från svensk till svensk genom någon punkt i utlandet — så gott som alla mobilsamtal och mejl gör det, till exempel, och blir alltså avlyssnade.

Det är bara lite grann som avlyssnas: det här är en direkt lögn. De som säger så här menar, att eftersom alla mejl och telefonsamtal ska avlyssnas i realtid efter ungefär en kvarts miljon sökkriterier, så är det bara det som matchar sökkriterierna och sparas ner för senare analys som är avlyssnat och kränker den personliga integriteten. Det är direkt nonsens. Intrånget i integriteten sker när staten börjar filtrera allas privata mejl och telefonsamtal efter sökkriterier, inte när de hittar något de letar efter — vilket f.ö. också Lagrådet påpekade.

Det rör absolut inte svenskar, utan är bara internationell spaning: det här är möjligen den mest illasinnade lögnen. Det formuleras som att “försvarsunderrättelseverksamheten inte får spana på svenskar”. Men vad man inte säger, men fanimej borde berätta, är att exakt samma myndighet använder exakt samma utrustning till att även avlyssna åt polisen och säpo — men då är det ju polisarbete, och inte försvarsunderrättelseverksamhet, så då gäller inga begränsningar om att man inte får avlyssna svenskar. Att säga “försvarsunderrättelseverksamheten får inte avlyssna svenskar” är att använda sanna ord för att ljuga med budskapet — orden är medvetet konstruerade för att ge budskapet att FRA inte får spana på svenskar, men det budskapet är en ren lögn. FRA spanar åt polisen redan idag.

Det är nu det är dags att stå upp och räknas.

Det här är ett nyhetsbrev till Piratpartiet. Kommentera det gärna på forumet. Det går att kommentera anonymt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. rikard

  Hmmm, ert forum fungerar inte:

  Exception Details: System.Data.SqlClient.SqlException: SQL Server does not exist or access denied.

 2. Rick Falkvinge

  Databasservern fick värmeslag en kort stund, fixat nu.

 3. Johan T

  Lysande postning. Men jag undrar om du har rätt i det du skriver om FRA:s polisiära spaning. Varifrån kommer citatet om att “försvarsunderrättelseverksamheten inte får spana på svenskar”? Någon sådan formulering har jag inte lyckats hitta i regelverket.

  Här gäller det nog också att hålla isär vad som gällde före 1 juli 2007 och därefter.

  I den tidigare försvarsunderrättelselagen var ju mandatet “yttre militära hot”. Då ansågs följaktligen FRA:s spaning åt brottsbekämpande myndigheter ligga utanför mandatet. FUN hade då inte heller någon skyldighet att granska den delen av verksamheten. FRA hade dock såväl i sin instruktion som i regleringsbreven stöd för att få ägna sig åt polisiär spaning.

  Den 1 juli 2007 vidgades som bekant FRA:s mandat till “yttre hot”, där också den polisiära spaningen ingår.

  Vad jag vet står det ingenstans i försvarsunderrättelselagen eller propositionen att spaningen inte får riktas mot svenskar. Tvärtom framhålls att det är oväsentligt var personen befinner sig, så länge som hotet är att hänföra till “utländska förhållanden”.

  Detta gör det alltså möjligt för såväl FRA som KSI att använda sina särskilda metoder i Sverige. Det var ju inte minst detta som fick Säpo att gå i taket vid remissrundan.

 4. alfx

  @ Johan T

  Hur drar du slutsatsen att även FRA (inte bara KSI) ges, så att säga, mandat att använda “särskilda metoder”, (dvs metoder som strider mot lag)?

  Har någon gjort den tolkningen tidigare?

  Det är ett rent helsicke att få grepp om många av de här frågorna, men det är väl det som är meningen.

 5. Johan T

  Det står om särskilda metoder i propositionen. Där har du också definitionen:

  De huvudsakliga metoderna för inhämtning med särskilda metoder är personbaserad inhämtning och signalspaning.

  Det är alltså inte fråga om någon tolkning. När det gäller inhämtning med särskilda metoder, så det KSI som svarar för den personbaserade inhämtningen och FRA som sköter signalspaningen. Så är det åtminstone tänkt.

  Det är förstås riktigt att man ofta jämställer “särskilda metoder” med metoder som strider mot lag. Så torde med säkerhet vara fallet beträffande KSI:s verksamhet.

  Vad gäller FRA finns det trots allt ett något tydligare regelverk. Samarbetet mellan FRA och KSI lär vara omfattande. Man kan då gissa att FRA kan överlåta vissa “känsliga operationer” åt KSI.

 6. alfx

  @ Johan T
  OK. Tack. Jag missförstod dig tydligen.

 7. Rick Falkvinge

  Johan T: Det där är exakt min poäng, regeln finns inte i regelverket, bara i politikernas retorik.

 8. Jonas

  Det är svårt att få nåt grepp om vad särskilda metoder är, men om man går tillbaka till IB och ännu tidigare så handlade det om att agera under falsk identitet. Nu är det ju lagligt för underrättelsetjänsten att göra det (lag 1980:100).
  Så särskilda metoder verkar idag vara alla andra metoder som inte är reglerade i lag. Det innebär inte att de är olagliga, utan kanske snarare att lagstiftaren, av någon anledning, valde att inte reglera dem. (ny teknik som inte fanns när lagen skrevs mm)

  KSI sysslar, enligt de mycket sparsamma tillgängliga uppgifter med personbaserad inhämtning. Det bör vara vad som i dagligt tal kallas hemliga agenter.

  Det är intressant att studera KSIs föregångare, SSI, IB osv… (Ja, IB lades inte ner, man bytte namn!)

 9. Jonas

  Jag har försökt få ut offentliga handlingar från MUST m.fl. Det är svårt eftersom varje enhet inom försvaret är en egen myndighet. Om du skickar en förfrågan till högkvarteret vidarebefordrar de inte den, utan svarar bara att de inte har några handlingar.

  ÖB är en myndighet, HKV en, KSI en, MUST en osv…alla med sina egna register, så man måste veta exakt vad och vem man söker för att få ett vettigt svar.

 10. Jonas

  Johan T sa: “Detta gör det alltså möjligt för såväl FRA som KSI att använda sina särskilda metoder i Sverige. Det var ju inte minst detta som fick Säpo att gå i taket vid remissrundan.”

  Om detta är sant är det en sensation! Det är en ny IB-affär! IB finns fortfarande?!

 11. Johan T

  @Rick: Vi kanske pratar förbi varandra. Det var framför allt dessa avsnitt i din text som jag reagerade på:

  men då är det ju polisarbete, och inte försvarsunderrättelseverksamhet, så då gäller inga begränsningar om att man inte får avlyssna svenskar.

  Jag kan inte se att något av detta är tillämpligt överhuvudtaget. Det görs ju idag ingen skillnad i lagen mellan den polisiära spaningen och den övriga. Allt ryms inom försvarsunderrättelseverksamheten. Dessutom saknas de begränsningar om avlyssning av svenskar som du nämner.

  Att säga “försvarsunderrättelseverksamheten får inte avlyssna svenskar” är att använda sanna ord för att ljuga med budskapet

  På vilket sätt är detta “sanna ord”? Några sådana ord finns ingenstans i propositionen.

  @ Jonas: Du har rätt i att detta är en mycket stor sak. Man ser i Säpos remissvar hur upprörda de är över att KSI får rätt att operera i Sverige. Frågan har helt försvunnit i debatten, men den lagen klubbades ju i fjol.

  “Begränsningen” för KSI är dock densamma som för FRA, dvs hotet måste kunna hänföras till “utländska förhållanden”. Så någon ren inrikesverksamhet får inte bedrivas. Återstår förstås att se hur det blir med den saken. Misstänker att allt är en definitionsfråga…

 12. Oskar

  Jag vet inte hur många som läst om det men det verkar som vi har fått ett ganska lägligt exempel på hur det kan gå när avlyssningen sätts igång. Läs om Deutsche Telecom och deras eavesdropping:
  http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,555363,00.html

 13. Johan T

  Tror att jag behöver förtydliga mig ytterligare. Även när MOD och andra talar om försvarssunderrättelseverksamheten innefattar de däri FRA:s eventuella uppdrag åt brottsbekämpande myndigheter.

  Men Odenberg menar att det stöd som FRA får rätt att lämna till Säpo, öppna polisen och Tullverket inte är att jämställa med brottsbekämpning. Det är det som är själva nyckelfrågan.

  Givetvis ska FRA:s underrättelser användas för att bekämpa brott. MOD och andra talar i nattmössan, men inte på det sätt som Rick beskriver det i Nyhetsbrevet.

  Förespråkarna försöker inte hävda att FRA:s polisiära spaning ligger utanför försvarsunderrättelseverksamheten. De säger bara att resultatet av FRA:s polisiära spaning inte får användas i brottsbekämpningen.

  FRA rapporterar bara om trender, mönster och företeelser som riktar sig mot utlandet, och verksamheten handlar inte om jakt på individer, hävdar förespråkarna. Det är den beskrivningen som är helt felaktig. FRA får i förslaget lagstöd för att rikta spaningen mot enskilda om det föreligger synnerliga skäl, även i spaningsuppdrag som utförs åt polisen. Spaningen får även riktas mot personer som befinner sig i Sverige.

 14. dr hossmo

  Bra artikel!

  Hoppas nu att fler tycker att det är värt att avstå en (ok, kanske två då) kebab/er i månaden för lite vett på internet.

  dr hossmo’s last blog post: tack Rick!

 15. opassande » Blog Archive » Protestera mot FRA-lagen

  […] inte i riksdagen: Oscar Swartz en sann hjälte i sammanhanget och förtjänar specialomnämnande, Rick Falkvinge likaså, projo, Basic Personlig, Mina Moderata Karameller, Henrik Alexandersson, Christian […]

 16. polymeriska tankar » I elfte timmen

  […] Glöm nu inte för allt världen att innfinna er på Medborgarplatsen i Stockholm kl 14:00 i morgon. […]

 17. Mary

  Här finns lite mer information om det som Oskar tog upp ovan.

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2008/05/avlyssningsskandal-i-tyskland.html

  Mary’s last blog post: Idag kan man protestera mot FRA-lagen…

 18. Manifestation på Medis « Mia is a geek

  […] Ända sedan jag läste Opassandes inlägg, Översikt över övervakningslagar, har jag gått omkring med en obehaglig känsla i magen (innan dess hade jag hört och läst, men inte riktigt tagit till mig integritetskränkningarnas omfattning) och när jag fick reda på att manifestationen skulle gå av stapeln, insåg jag att det var något jag kanske borde gå på. Ställa mig upp och räknas, som Rick Falkvinge skrev. […]

Comments are closed.

arrow