FRA-förslaget – en tidslinje

Jag minns fortfarande ett tillfälle när jag gick på Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm och hörde något om FRA-lagförslaget över en radio från ett café i närheten. Datumet var den 19 februari 2006, och radionyheterna meddelade att lagförslaget om att avlyssna alla telefonsamtal och mejl hade dragits tillbaka, för att det hade fått för mycket uppmärksamhet. Den formuleringen fick mig att stanna i mina fotspår och långsamt vända huvudet mot radion, för det tog tid för orden att sjunka in och inse att jag faktiskt hade hört rätt.

Såvitt jag vet är det enda gången ett lagförslag dragits tillbaka för att någon har upptäckt att det var på väg, och inte för att det var fel i sak. Det var Thomas Bodström som satte stopp för det (ja, faktiskt) inför den stundande valrörelsen.

Separator line

Detta är en postning i en serie om Försvarets Radioanstalt:

 1. Borde inte FRA och regeringen åtalas? (10 maj)
 2. Hur bryter FRA mot lagen? (15 maj)
 3. Utredning 2003: “FRA bryter mot grundlagen” (17 maj)
 4. Lagrådet 2007: “FRA bryter mot grundlagen” (20 maj)
 5. FRA spanar redan åt polisen! (22 maj)
 6. Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj)
 7. FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj)
 8. Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj)

Separator line

Thomas Bodström vill dock ha igenom förslaget. Det vet jag, för jag har själv hört honom säga precis det på en riksdagshearing om förslaget den 12 april 2007. “Vi som är för det här förslaget skulle ha mer igen på att tala sanning om det”, uttryckte han sig, riktat till Odenberg med flera. Den formuleringen är intressant i sig.

Men nu tar vi och tittar på tidslinjen. En hel del av den här informationen är sammanställd av signaturen Johan T; hatten av och äras den som äras bör.

2001

FRA-lagförslaget om total avlyssning har sitt ursprung i paniken efter den 11 september 2001. Då tillsattes ett par utredningar. En av dem gick till Johan Munck som skulle utvärdera beredskapen mot terrorangrepp, en annan gick till Owe Wiktorin, dåvarande överbefälhavare, som skulle utvärdera Försvarets Radioanstalt. Detta sker helt inom ramarna för Försvarsdepartementet.

2003

Owe Wiktorin lägger fram sin utredning Försvarets Radioanstalt – en översyn. Jag har i en tidigare postning noterat att rapporten konstaterar att FRA bryter mot grundlagen. Sakkunniga i utredningen var bl.a. Ingvar Åkesson och Mikaela Dráb.

Under sommaren slutar Per Kjellnäs som generaldirektör för Försvarets Radioanstalt. Han får jobb på Försvarsdepartementet. Hans arbetsuppgift blir att utifrån Owe Wiktorins utredning ta fram ett lagförslag som ger mer befogenheter till FRA. Eventuellt hjälpte fler till i detta arbete, men Kjellnäs var en av de viktigare personerna.

På hösten tillträder en ny generaldirektör för Försvarets Radioanstalt. Han heter Ingvar Åkesson och var tidigare rättschef på Försvarsdepartementet. Han rekryterar också en chefsjurist till FRA: Mikaela Dráb.

2005

Daniel Ström, rättsnisse på Försvarsdepartementet, lägger fram förslaget i form av en departementspromemoria. Leni Björklund, dåvarande försvarsministern, skickar den på remiss och den sågas jämns med fotknölarna som sig bör.

2006

I början på året får Justitiedepartementet syn på lagförslaget, flyger i taket och stannar där. Dåvarande justitieministern, Thomas Bodström, meddelar 19 februari att lagförslaget läggs i skrivbordslådan tills vidare.

Den 17 september är det val och några veckor senare heter försvarsministern inte längre Leni Björklund, utan Mikael Odenberg. Han plockar fram lagförslaget igen och skickar ut det på en mindre remissrunda – en så kallad delning – den 22 december, över julhelgen, för ett planerat regeringsbeslut den 7 januari. Det är enda gången jag vet som man skickat ut något kontroversiellt över julledigheten, när alla som har möjlighet att protestera är borta på ledighet.

2007

Den 4 januari publicerar SÄPO synpunkter på delningen på sin hemsida, och debatten tar fart. Justitiedepartementet har svarat ännu tidigare. De använder skrivningar som “helt främmande för vårt statsskick“. Just den skrivningen syftar på att regeringen utan inblandning av rättsväsendet eller annan kontrollstation ska få beordra politisk avlyssning, en mekanism som fortfarande finns med i lagförslaget.

Den 8 mars lägger Mikael Odenberg på en presskonferens fram förslaget med orden “I dag tar vi ett viktigt steg för att förbättra den enskildes personliga integritet”. Vi inom piratrörelsen varnar ibland för 1984-vibbar och nyspråk, och riskerar att låta som foliehattar i sammanhanget. Men med sådant här nyspråk från statsråden behöver vi knappt påpeka det — för krig är faktiskt inte fred, slaveri är inte frihet, och massavlyssning är inte integritet.

Den 12 mars meddelar Thomas Bodström (s) att de kommer att se till att förslaget bordläggs ett år med hjälp av en grundlagsmekanism. Så blir det till hälften. Rubriken hos Ekot i den länkade artikeln har dock fel, socialdemokraterna vill inte alls stoppa massavlyssningsförslaget. De vill bara ha det lite annorlunda.

Den 14 juni röstar riksdagen om förslaget. Ingen alliansledamot röstar mot. En lägger ner sin röst, Fredrick Federley (c). En minoritet i riksdagen använder en sista försvarslinje i grundlagen för att skjuta upp lagförslaget ett år. Detta skjuter dock bara upp ungefär halva lagförslaget — FRAs utvidgade spaningsmandat från “yttre militärt hot” till “yttre hot” (inklusive bl.a. flyktingströmmar och valutaspekulationer) går dock igenom denna dag.

Sedan tystnar all debatt totalt. Det år som grundlagsmekanismen köpte för en chans att debattera är nästan till ända.

Den andra voteringen om samma lagförslag sker den 17 juni 2008.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 2. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 3. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 4. WysiWyg

  Säga vad man vill om mupparna, men de ska ha cred för att de är så effektiva i sina spelerier. Faktum kvarstår att de lyckats komma så här långt, vilket egentligen borde vara omöjligt. Lite imponerad över deras taskspeleri måste man ändå bli. Nästan. 😉

  WysiWyg’s last blog post: Lite kort från DN.

 5. jonas

  Fan. Stoppa skiten. Du är vårt sista hopp..

 6. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 7. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 8. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 9. […] FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj) […]

 10. Wazzap » Post » VFH vs FRA

  […] om tidigare. Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, har gjort en lättöverskådlig tidslinje över lagförslaget, och på sajten digital idag finns det mer information för den som är […]

 11. Erik

  Hmm.. en demonstration alltså? Det missade jag helt. Jag tror att om det annonserats lite aggressivare så hade man kunnat få större uppslutning.

  /Erik

  Detta inlägg och att din IP-adress har läst det har lagrats i svenska statens databas för all framtid. Informationen kan komma att användas för att fastställa en profil på dig, vid behov.

 12. UBI

  Jag är relativt säker på att vi redan avlyssnas.

 13. swedwolf

  Vi ÄR redan logagde och bokförda – Enligt EU 2006 skall all email, sms och mobiltelefontrafik sparas på servrarna i 7 år inom EU-s medlemsländer, inga undantag. Men visst finns det lösningar, för att reta gallfeber på FRA/FOA/SÄPO så skickar jag allt krypterat i den mån det går, jag och mina bekanta köpte mobilkryptering till våra mobiltelefoner, och sms:n är i stort sett obegripliga eftersom det aldrig beyder samma sak med dessa siffergrupper vi använder, vi byter flera gånger om dagen. Storebror använder ju redan mer eller mindre alla medel till att övervaka medborgare och det senaste att dom får: Utan att man är brottsmisstänkt – Avlyssna telefoner UTAN åklagarbeslut OM man “kan anta” att det eventuellt leder till någon/något annat. De största lagbrytarna i det hät landet är regeringen, oavsett parti så har ALLA regeringar i Sverige försökt kontrollera sina medborgare. Att inte fälja de regler som står i grundlagen är ett grovt brott i sig själv, med andra ord, regeringen och dess lakejer är olagliga och äger inte rätten att följas, bara bojkottas. Allt staten begär eller kräver är alltså inget man ens behöver bry sig om – Om man nu skall följa EU och FN:s lagar om de mänskliga rättigheterna 😉

 14. Dagen efter at andra sidan

  […] blogg, som sade att gammelmedia kanske inväntar nationaldagen för att släppa den bomb som är FRA-förslaget, då det är ett mycket symboliskt datum att komma med avslöjandet*. Jag ber om ursäkt, men jag […]

 15. FRA-lagen, Lex Orwell del 2 | Jan Sandahl

  […] Mona Sahlin vill riva upp FRA-lagen. Förvånad? Jag tyckte bara det tog lite lång tid innan hon visade sig. Men, glöm dock inte att lagförslaget ursprungligen kommer från Socialdemokraterna i ljuset av vad som hände den 11:e september 2001. Socialdemokraterna gillar FRA, och vill bara ändra i den – inte avskaffa den. Läs gärna Rick Falkvinges tidslinje över FRA-förslaget. […]

 16. post-FRA post « FREE WORLD ORDER CONSPIRACY

  […] många år. Leni Björklund, socialdemokraterna, skrev förslaget från första början. Se även “FRA föslaget, en tidslinje” och “Vilka var det som försökte förråda […]

 17. Mona & Maria gör en Saddam… « Tankebrott

  […] Socialdemokraterna vill allt annat än att göra sig av med FRA-lagen. Trots krokodiltårarna så är det partiet som är “urfader” till förslaget. Ta en titt på Falkvinges tidslinje. […]

Comments are closed.

arrow