Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar…

I min tidigare postning om en anonym tjänsteman som sade att FRA bryter mot grundlagen, så sade jag att jag skulle tala om vem denne tjänsteman var på en demonstration på Medborgarplatsen. Den demonstrationen är precis avslutad, så nu ska ni andra få reda på det också.

Det går att vara ganska skeptisk mot formuleringen “en tjänsteman säger” – och det ska man vara. Tjänstemannen kan lika gärna vara Sickan Jönsson i källaren på Vägverket, som bara påstår att han minsann vet allt om svenska säkerhetstjänsten, för det har rösterna i huvudet berättat för honom. Ganska få vet något över huvud taget om en av Sveriges hemligaste myndigheter, Försvarets Radioanstalt. Därför är det inte speciellt många tjänstemän som har någon trovärdighet när de påstår att FRA vet om att de bryter mot grundlagen.

Separator line

Detta är en postning i en serie om Försvarets Radioanstalt:

 1. Borde inte FRA och regeringen åtalas? (10 maj)
 2. Hur bryter FRA mot lagen? (15 maj)
 3. Utredning 2003: “FRA bryter mot grundlagen” (17 maj)
 4. Lagrådet 2007: “FRA bryter mot grundlagen” (20 maj)
 5. FRA spanar redan åt polisen! (22 maj)
 6. Tjänsteman: “FRAs uppdrag bryter mot grundlagen” (24 maj)
 7. FRA-lagförslaget – en tidslinje (30 maj)
 8. Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar… (31 maj)

Separator line

Men just den här tjänstemannen har det. Han är nämligen överdirektör för Försvarets Radioanstalt, eller var åtminstone då samtalet skedde, och heter Anders Wik.

Vi satt tillsammans på en expertpanel för informationssäkerhet under 2007, tillsammans med ett 80-tal andra experter. Jag hade redan innan panelen börjat noterat hans namn i deltagarlistan, och var utrustad med en inspelande MP3-spelare — jag hade för avsikt att försöka komma till en social situation där jag kunde prata avkopplat med honom, och styra in samtalet på vad FRA höll på med. I det här läget trodde jag att FRA redan spanade i kabel, och försökte få fram det, men det skulle visa sig vara fel i sak. Hur som helst lyckades min punktmarkering över förväntan, även om första gången blev ett besviket fiasko.

I sanningens namn ska jag säga att jag ändrade ett litet citat i min första postning. Jag skrev att Anders sade “Nej, FRA lyssnar inte i kabel, de lyssnar på satellit”. Han sade inte exakt så. Jag ändrade citatet för att inte berätta för mycket.

Han sade, “Nej, vi lyssnar inte i kabel. Vi lyssnar på satellit. Det har vi gjort sedan 1976. Det bryter mot Europakonventionen och grundlagen.

Hur som helst blev den inspelningen såpass dålig att det citatet inte går att få fram. Fiasko, som sagt. Men nästa konversation ett halvår senare, när jag refererar till vår tidigare växling och ber honom berätta mer om på vilket sätt FRA bryter mot grundlagen, blev en bra inspelning. Då hade jag lärt mig montera mikrofoner för den sortens situation.

För att förstå det juridiska här, så behöver man veta att Europakonventionen har status som Sveriges grundlag sedan 1995. Bryter man mot Europakonventionen, så bryter man också mot grundlagen.

Inspelningen låter så här (länk till MP3 längre ner):

Rick: Men du, i samband med det… det var en grej du sade första gången vi träffades som jag har funderat på lite grann, och det var det här med hur FRA spanar på radio kontra kabel. Du nämnde vid något tillfälle att spaningen i luften som FRA har gjort i ett antal år stred mot Europakonventionen? Jag kollade upp artikel åtta, den lämnar ju massor av utrymme för nationell spaning av säkerhetstjänster och så vidare?

Anders Wik: Ja, men… Det gör den, men vad det inte… vad det… vad som också finns… nån slags prejudikat på, det är ju det att man ska ha… positivt lagstöd. Det räcker inte med att, att det inte är förbjudet.

Rick: Mhm-hm.

Anders Wik: Det måste alltså vara explicit tillåtet, det måste vara explicit sagt att här, den här myndigheten skall göra det här.

Rick: Okej, så det är det som…

Anders Wik: Integritetsintrånget skall alltså vara specificerat.

Rick: Okej, så det är det som ändras nu i och signalspaningslagen där man säger att –

Anders Wik: Ja.

Rick: …FRA har den här uppgiften? Och den har inte funnits tidigare, och det är det du menar som inte…

Anders Wik: Näe, den har funnits tidigare, men så här, på det här sättet så blir den laglig. Eller… eh… Man kan… Eller jag skulle säga det att… juristerna me- vill inte gå med på att…

“…den [uppgiften] har funnits tidigare, men på det här sättet så blir den laglig”. Så uttrycker sig överdirektören för Försvarets Radioanstalt efter att ha utförligt förklarat hur FRAs spaning i luften, som de gör redan idag, bryter mot Europakonventionen – och därmed grundlagen.

Här är inspelningen med det inciterade stycket (MP3, drygt 1 meg). Före det stycket pratade vi om SÄPO, och efter så kom han på vad han precis hade sagt (“…uppgiften har funnits tidigare, men på det här sättet blir den laglig”) och tog på sin korrekta tjänstemannamask och började ge den officiella versionen i stället.

Precis samma sak – att FRA med sitt nuvarande uppdrag och verksamhet bryter mot Europakonventionen, och därmed Sveriges grundlag – har också konstaterats av överbefälhavare Owe Wiktorin och Lagrådet. Men att höra det från FRAs överdirektör, och därmed få bekräftat att FRAs högsta ledning vet om att de bryter mot grundlagen, var kronan på verket.

Och om FRAs högsta ledning vet om det och pratar så obekymrat om det, så finns det inte en chans i helvetet att försvarsministern, utrikesministern och andra uppdragsgivare till FRA är omedvetna om det här. Den här korruptionen går rakt upp på regeringsnivå. Jag avslutar med att säga det jag sagt hela tiden i den här serien:

Det normala när grov organiserad brottslighet har pågått på regerings- och myndighetsnivå i flera decennier är inte att ändra lagen så att verksamheten blir laglig, och sedan låtsas som det regnar. Det normala och förväntade hade varit att omedelbart upphöra med den lagstridiga verksamheten och ställa de ansvariga brottslingarna inför rätta.

Ett gammalt romerskt talesätt ställer frågan, “Vem vaktar väktarna?”. Just nu är det tydligen Piratpartiet. Men det är en fana vi bär högt.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Ahruman

  Men han har ju ingen hört talas om, så det är ju ingen riktig nyhet. :-/ Ut och micka Leni Björklund, vetja.

  Ahruman’s last blog post: Hacking your Log Messages

 2. Jonas

  Ja, det var intressant… Imponerad av detektivarbetet. Anders Wik försäger sig och medger att FRA, i strid mot Europakonventionen, begår integritetsintrång när de spanar i etern. De har gjort det i alla år, medvetna om att det är olagligt. Men nu, tack vare Lex Orwell blir det lagligt.

  Njae, Lex Orwell kan knappast upphäva Europakonventionens bestämmelser. Snarare får vi två lagar som motsäger varandra. Det är inte ovanligt i landet Lagom, som ju tyvärr saknar konstitutionsdomstol.

 3. steelneck

  Nu skall det bli intressant att se hur fri television vi har egentligen. Vinklingarna och om det överhuvutaget tas upp kommer att ge en hint om tillståndet.

 4. Jonathan

  http://thepiratebay.org/tor/4214320

  Video från Ricks tal och en utveckling av ämnet.

 5. Nils2

  Grymt bra, Rick!

 6. Klaus

  Jag har inte sett ett ord om detta i någon etablerad gammelmedia. De som annars brukar vara så snabba med publiceringar i sina respektive nätupplagor.

 7. Rickard Olsson

  CS har en artikel: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.165280

  Annars verkar det tomt, ja.

 8. Ahruman

  Jonas: ”Njae, Lex Orwell kan knappast upphäva Europakonventionens bestämmelser.”
  Jo, faktiskt. Konventionens 8 art. 2§ tillåter staten att ingripa i rätten till skydd för bl.a. korrespendens om det finns positivt lagstöd och om det finns ett godtagbart skäl. Det första godtagbara skälet på listan är hänsyn till den nationella säkerheten. Huruvida FRA-lagen är proportionerlig i förhållande till säkerhetsintresset är en fråga för Europadomstolen, om man nu kan få prövningstillstånd utan ett specifikt offer.

  Ahruman’s last blog post: Hacking your Log Messages

 9. steelneck

  @Ahruman: Offer lär det finnas gott om.. de räknas i miljoner.

 10. Johan T

  Ett lysande arbete, Rick! Gratulerar till en väl genomförd kampanj. Jag måste säga att dagens avslöjande smäller mycket högt.

  Detta borde redaktionerna reagera på. Då lär de också upptäcka dina tidigare postningar.

 11. Klaus

  En okvalificerad men tippad gissning är att de etablerade medierna kommer behandla det här avslöjandet som… luft. Det finns så mycket annat att skriva om. Stockhokm Marathon t ex.

 12. rikard

  Alltså det framgår tydligt att våra svenska journalister är av samma dignitet och förskaffade med samma mod och känsla för integritet som våra ärade riksdagsledamöter.

  Den samlade svenska journalistkåren gillar tanken på FRA och panoptikonsamhället så mycket att de gör det bästa av situationen och tiger still.

  Heja Sverige!

 13. steelneck

  Så, nu vet vi – hur djupt detta går.

 14. Aldain

  Vill inte spekulera i varför det i praktiken inte har sagts någonting om detta i media, däremot förefaller det uppenbart att man av någon anledning har valt att helt enkelt inte skriva/prata om det här. Anledningen är egentligen oväsentlig, men vad som så sakteliga bevisas är: Massmedia går inte att lita på. De rapporterar inte sanningen, och har inget som helst intresse i att vara ett försvar mot maktmissbruk från staten.

  Har väl alltid insett att all rapportering är mycket vinklad, men att det var så här illa.. mitt förtroende för massmedia är bortblåst, kvarstår endast bloggar och smått obskyra internet-publikationer som sanningens sista utpost.

  Du gjorde ett mycket bra jobb i alla fall Rick 🙂 Tack för att du försökte, och hoppas att du fortsätter med det.

 15. Johan

  Men var höll alla journalister till egentligen??? Att starten i Stockholm Marathon gick av stapeln samtidigt som manifestationen började kan ju ha bidragit (planeringsmiss eller avsiktligt för att mycket folk var ute på stan?), men jag såg inte en enda journalist där, med undantag för Oscar Swartz. Redaktionerna hade väl meddelats i förväg, har de inte ens tid och intresse att skicka ut någon ynka praktikant för att lyssna?

 16. Jesper

  Nu vaktar Piratpartiet väktarna. Snacka om pannkaka.

  Nä, jag ska vara seriös nu. Piratpartiet kan säkert nå någonstans i svensk politik, så fort ni bytt partiledare, framtoning, och utformat en politik som inte bygger på partiledarens ego. Idéerna är bra — låt dem vara mer än bara täckmantel för självexponering!

 17. rikard

  En fråga, bara. Jag har ju inte bott i Sthlm sedan 90-talet men varit “hemma” på besök rätt ofta. Dock har jag missat Medis och Forsgrenskas fasads utsmyckning.

  På filmen (torrentlänk ovan) ser man att det sitter en ljusskylt på väggen av Medborgarhuset och blinkar med texten “Sensus”… Vad menas?

 18. Foo

  testar, ignorera

 19. Rick Falkvinge

  Johan: Jadå, vi skickade ut ett pressmeddelande på morgonen där vi talade om tid, plats och ungefärligt innehåll.

  Fast egentligen tycker jag att varje journalist värd sin lön borde ha ett getöga på vad folk pratar om. Den här demon har funnits med på Knuff och Intressant konstant i åtminstone två veckor.

 20. Rick Falkvinge

  “testar, ignorera” var mitt test, WordPress envisades med att jag postade för fort. Hur jag än gjorde fick jag inte posta. Jag misstänker att det drabbade andra också, så jag sparkade WordPress i skrevet och tog bort den spärren.

 21. Stress

  Med glimten i ögat, det dags att uppdatera ett bekant uttryck. “FRA ÅT HELVETE!” T-shirt ftw!

 22. Jakob

  Läs gärna här om hur dagens huvudperson, Anders Wik, försvarar FRA-förslaget. Artikeln är från i fjol och bär den intressanta rubriken “FRA-direktören talar ut” .

 23. of_darkness

  “Nu vaktar Piratpartiet väktarna. Snacka om pannkaka.
  Nä, jag ska vara seriös nu. Piratpartiet kan säkert nå någonstans i svensk politik, så fort ni bytt partiledare, framtoning, och utformat en politik som inte bygger på partiledarens ego. Idéerna är bra — låt dem vara mer än bara täckmantel för självexponering!”

  Så med andra ord ska vi byta politik för att du inte gilalr den politik som förs och istället för att säga det rakt ut så lindar du in det i massa lul lul strunt? eller missade jag något? isf förklara gärna..

 24. plokij

  Men herregud! Hur kan man skicka ut ett pressmedelande samma dag som arrangemanget händer?! Är väl inte så konstigt om inte media dyker upp när de inte har tid att planera. Visst kan de inte planera när nyheter ska komma. Men detta ämnet är ju tydligen väldigt lågprioriterat, och händer på en lördag. Piratpartiet gör det verkligen inte lätt för media att uppmärksamma dem. Tyvärr inte första gången heller.

 25. Bo

  Det ser ut som en riktig FRA-skandal är under uppsegling. Då tänker jag inte på dagens avslöjande.

  Ett stort ärende som gäller FRA:s personuppgiftshantering behandlas sedan några veckor av Datainspektionen. Generaldirektör Göran Gräslund har sekretessbelagt utredningen, men vissa uppgifter har trots detta läckt ut till media.

  Det handlar om en omfattande registrering av ett stort antal svenska medborgare som FRA utfört. Det underlag som Datainspektionen har fått lär vara mycket precist och detaljerat.

  FRA:s ledning har försökt förhala ärendet så att ingen information om detta kommer ut före voteringen.

  Det arbetas febrilt med detta på minst två tidningsredaktioner för närvarande.

  Även Ricks avslöjande lär dyka upp i media. Håll ut – det kommer.

 26. FRA avslöjat « Erik Herbertson

  […] i Stockholm avslöjade som aviserat Piratpartiets Rick Falkvinge namnet på den person som han hade spelat in ett samtal med om hur FRA i strid mot grundlagen och Europakonventionen redan spanat i luften […]

 27. Rick Falkvinge

  plokij: om du har några insikter att dela med dig av så är det mer än välkommet. Vi lär oss allteftersom, och vad vi märkt hittills av pressmeddelanden, så har de en otrolig omedelbarhet — antingen skickar man det medan journalisten skriver på storyn som det handlar om, eller så kan man lika gärna låta bli.

  I stället för att säga “ni är korkade” får du gärna förklara vad du skulle gjort annorlunda och varför.

  Bo: Låter lovande, även om jag inte håller andan.

 28. Enligt Min Humla » Manifestationen

  […] att jag ska återvända med något matnyttigt kan ni läsa vad andra har att säga: Rick Falkvinge: Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar… Oscar Swartz: En latte? ID-kort, tack! Och tala in i blomvasen på bordet! Drottningsylt: Bara för […]

 29. Anders Bergvall

  Hur skulle det vara med lite research? På den banderoll ni hade gjort dagen till ära hävdades att FRA-lagen träder i kraft 1 juli. Det stämmer inte. Läs här.

 30. Jonathan

  Var inte vår Banderoll.

 31. Hanna

  Falkvinges tal (förkortat) på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=BvBYHFoWDwU

  Samt TPB (min version): http://thepiratebay.org/tor/4214320

  Trevligt se er som va där!

  Hanna’s last blog post: Falkvinges tal, YouTube

 32. Joshua_Tree

  Mycket bra jobbat, Rick! Tyvärr fick jag inte möjlighet att skaka hand med dig personligen idag, men eftersom jag numera är partimedlem så kommer det säkert fler tillfällen. Det känns bra att ha varit på plats. Hade inte velat missa det.

  Joshua_Tree’s last blog post: Manifestationen

 33. Rick Falkvinge

  Josh: Ja, jag hörde att du hade varit där först efteråt från mina kära kollegor på barrikaderna.

  Ser mycket fram emot att träffas över en bägare när tillfälle ges.

 34. plokij

  Media vill ha sensationer, även de seriösa. En liten grupp människor samlade runt ett ämne de flesta svenskar inte bryr sig om, eller inte klarar inse vidden av, ger inte mycket läsare/tittare. Så för att få dem till att bli intresserade måste det vara uppståndelse. Viktigt är alltså att få dit mycket folk. En stor händelse är bättre än många små.

  Vad jag lärt mig bör en demonstration utannonseras 6månader i förväg. Det kan låta som väldigt mycket. Men en intresserad ska ha tid att tänka över det, sen prata med vänner, som i sin tur ska tänka över det, och som i sin tur ska prata med vänner. Grupperingar kommer bildas för ingen vill gå ensam. Gruppen ska få det att passa ihop det med vardagen och ska även ordna resa. De ska planera hur de ska bete sig, klä sig, ordna plakat?, och vad de ska göra efteråt. De kommer också vilja läsa på så att de kan förklara varför de var där utan att verka dumma.

  Minst 6månader före ska ni ordna nyckelpersoner som är övertygande, framåt, sociala osv. Dessa bör ni ha lite överallt där det kan tänkas finnas folk som har möjlighet att komma till en demonstration eller dylikt. Ska arrangemanget hållas i Stockholm så måste ni nog strunta i resten av Sverige. Ordna möten, ge dem en titel(viktigt), och ge dem färdiga argument på ett papper. Dessa ska sen ragga folk irl, per telefon å på nätet. I början bara kanske skicka ett mejl, nämna det i förbifarten. Alla gör listor på folk som är det minsta intresserade. Med tiden bearbetas folk desto mer och man lägger tiden på de mest troliga och gärna de som känner andra tänkbara. Man vill ju inte gå själv till en fest där man inte känner någon. Riskerar någon att komma själv, möt upp den innan om möjligt eller ge uppgiften till någon annan som raggats upp. Håll regelbundna möten där ni peppar varandra och delar med er av fungerande argument.
  Ett bra sätt att få med folk är om man samåker eller ordnar buss. Då blir det några som väntar, några som förväntar att man ska komma, och det blir en större roligare händelse. Buss kostar såklart pengar men hängivna kan säkert tänka sig att betala lite om de samtidigt får gemenskap och stöttning i att faktiskt göra det. Samåkning och buss bör alltså vara en del av jobbet för “raggarna”. Viktigt är att följa upp även de som sagt att de Ska komma. Ring dagen innan, ring en timme före det är tänkt de ska med bussen/bilen.

  Sammarbeta med vänstern, mp, ungv mm. De har lång erfarenhet och kan nog ragga en del i sina led. Pressmedelande skickar ni ut så tidigt som möjligt, typ 6månader före. Eftersom det är så lång tid innan kan ni upprepa detta dagen innan eller samma dag som arrangemanget ska hända utan att ni tjatar. Ha en egen fotograf som tar många å bra bilder även på folksamlingen som helthet, och lite mer enskilt, för media att använda sig av ifall de inte skulle komma dit trots allt. När de ser mängden av folk kommer de passa sig för att inte uppmärksamma er i fortsättningen.
  Ni behöver en big-bang!

 35. […] då har Rick Falkvinge avslöjat vilken tjänsteman det gällde — ingen mindre än Anders Wik, generaldirektör för […]

 36. of_darkness

  plokij -> Sist vi anordnade tesammns med ungdomsförbunden så hette det i media att det var luf som arrangerade.. när det i självaverket var jane lindgren leden i stockholm som hade gjort allt hästgöra..

  6månader? uhm de flesta stora demos i stockholm som ajg vart på ,antirast demos mest har man fått reda på via stickers o flyers ett litet tag innan..

  Men visst det vore ju bara om man kundse planera så långt fram men vi är inte så fasligt många hyper-aktiva i stockholm eller ens aktiva i det vardagliga partiarbetet.. vi kan locka fler vid valrörelsen ,iaf så gjorde vi det förra valrörelsen, och vid större tillstälningar precis innan och på dem.

  jag personnligen hade nog gärna sett sammarbete med de utomparlmenteriska grupperna på vänstern , men det är väl mest för att vi som är såpass vänster inom piratpartiet inte pratat de här frågorna så mycket i de sambanden för ananars skulle vi säkert fått med oss fler av dem på våra demos..

  iaf min 2cents..

 37. plokij

  Humanisterna har numera ett ungdomsförbund. De kanske är lite mer på, och lite mer öppna än gammelhummarna, som tyvärr är mest fixerade vid att jaga troende.

 38. Jesper [II]

  Jag är inte min namne ovan i kommentarerna och jag håller diametralt motsatta åsikter. Det här har drivits rejält av Piratpartiet, men jag befarar att det inte har fått genomslag pga “gammelmedia”, som Rick ibland benämner den.

  Nya såsom gamla medier delar en viss tendens till navelskåderi, och även om FRA har varit en het potatis på diverse webbloggar så behöver det inte nödvändigtvis betyda att idéerna och slutsatserna har fått spridning bortom den grupp som rimligtvis kan tänkas redan vara intresserade. Pirater och etablerade politiker (med Odenberg och folk från riksdagen i spetsen) har varit överrepresenterade i debatten. Det är självklart inget fel i det, men det talar definitivt för att budskapet inte riktigt har nått ut.

  Antingen vill Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och “di andra” inte att folk ska läsa om det här, eller så anses det inte vara tillräckligt intressant. Här finns det någorlunda grund för att fighten kunde ha växlat upp ytterligare. Bara genom att ha lagt demonstrationen på en annan dag kunde man förmodligen ha fått ett annat genomslag. KISS hade spelat dagen innan och folk var antingen intresserade av alternativt unvek helt Stockholm Maraton. Det finns säkerligen en och annan övrig helgdag under solig försommar då folk kan tänka sig att cirkulera på gator och torg och råka snubbla på demonstrationen. Och jag har svårt att tro att budskapet “Riksdagen kommer före midsommar att klubba igenom en lag som innebär att Stasi-liknande uppångning av *all* digital trafik som sker på öppna nät, läs Internet, kommer att genomföras och i praktiken, inte bara i teorin, möjliggöra personlig kartläggning utan att övrig polisåtgärd krävs” kan misstolkas eller underlåta att uppröra om det väl kommer ut.

  Jag är medlem i Piratpartiet. Jag röstade på Rick Falkvinge 2006. Jag pratar redan om Piratpartiet med mina kompisar, på mitt jobb och med bekanta även “över generationsgränserna”, som det brukar heta. Jag är tyvärr inte än i en sådan ekonomisk situation att jag kan bli guldpirat. Men jag gör vad folk i tråden kan komma att tro att jag inte gör, eftersom jag kommer med sådan kritik och jag har sett att man kan få ett sådant snäsigt bemötande av vissa individer vid vissa tillfällen.

  Det finns en enorm potential för Piratpartiet att genom nätverk (elektroniska såväl som personliga) nå ut. Jag ser en situation där något allvarligt håller på att hända, och tror att vi (som parti, som förbannade och upprörda medborgare, som människor; kvittar vilket), trots att vi tog i ändå från tårna, inte nådde ut med budskapet, vilket till skillnad från mer renodlade fildelnings- och immaterialrättsrelaterade frågor är väldigt enkelt att avkoda i termer av “vad innebär det här för mig som individ och medborgare och varför är det oerhört fel att min stat vill göra så här?”.

  Tack, Rick, för ditt otröttliga engagemang och din retoriska skärpa. Tack, alla som har tagit upp ämnet i möblerade rum. Jag hoppas att det inte slutar här; i så fall ligger vi jävligt illa till.

 39. plokij

  of_darkness: Det ena ifrågasätter inte det andra. Flyers å stickers strax innan tror jag lockar andra grupperingar som är mer hängivna. Så utdelare behövs också och material att dela ut såklart.

  Rick: Har du möjlighet att skaffa en kostym? De kostar gris med pengar jag vet. Men hyra, låna? Det kommer se mycket seriösare ut i media. Det finns mycket fördommar om vad piratpartiet står för och en väldigt seriös look skulle kunna döda det lite. Du behöver också ett headset istället för micken, skippa kepsen, skippa pappret i bakfickan och helst det i handen. Skaffa ett högt litet runt bord som du ställer i bakgrunden med en vattenflaska å ett glas ovanpå(så att de inte blåser bort) papper med punkter. Å putsa skorna.

 40. Rick Falkvinge

  plokij: jag har en hel dubbelgarderob full med kostymer, men utetemperaturen gjorde det omöjligt. På vinterdemos har jag alltid kostym, rock och slips – ofta tredelat.

  Papperet i bakfickan syntes inte för publiken i allmänhet, nu filmades jag från sidan av någon anledning, det var inte där 90% stod. Tar åt mig att skorna kunde varit mer välputsade, de var inte smutsiga, men inte heller blanka.

  Kepsen är mitt attribut för stunden – det kommer bättre profilkläder som redan är på kö.

  Jesper: Vi som sitter och jobbar från nåt slags flygledartorn med det här märker hur vi hela tiden kommer till lite större sociala cirklar, lite fler pratar om oss, lite fler ger oss cred för frågorna. Vi är på rätt vektor hela tiden, det är bara det att det går så förbaskat långsamt och att jag är en otålig människa. Jag håller med om att det finns en enorm potential för PP att nå ut, och jag tror inte att den är genom gammelmedia — jag tror att enda stället PP kan växa på är på organisationens kanter. Det är resten av organisationens problem att få fram bränsle och ammunition — alltså retorik och självsäkerhet att prata om frågorna — till de kanterna, där de gör nytta. Jag har magkänslan att vi ligger otroligt nära någon form av tipping point, vi är i ett läge där fler och fler pratar om oss i ett accelererande tempo. Även om nu inte gammelmedia slog upp krigsrubriker på den här demon, så var det många människor som noterade den. Långt mer än tidigare evenemang vi ordnat. Och människor gör skillnad. Engagerade människor än mer så.

  Om man “misslyckas att nå ut” så är man några enstaka personer som misslyckas att få gehör för sina frågor. Vi, å andra sidan, är flera tusen som aktivt har tagit steget att bli en del av rörelsen. Vi kan misslyckas att bli tillräckligt stora till ett visst datum — men det är en annan sak, och det enda sättet att motverka det som jag vet, det är dels att fortsätta envetet som fan, och dels att vara ödmjuk nog att plocka upp tips överallt man kan.

  Tack för berömmet också, förresten.

 41. […] Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj) […]

 42. […] Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj) […]

 43. […] Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj) […]

 44. […] Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj) […]

 45. […] Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj) […]

 46. […] Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar (31 maj) […]

 47. Le Coq

  Underbart!

  1. På torrenten finns följande disclaimer: “Får ej spridas kommersiellt eller i media utan upphovsrättsmannens tillstånd” Piratpartiet slåss för upphovsrätten Bara så länge det är deras upphovsrätt. Eller?

  2. Det “bevis” som läggs fram (wow en riktig “smokin gun”…) är en bandinspelning (‘buggning’) av en tjänsteman. Jag gissar att detta är OK så länge det tjänar ens egna syften. Eller?

  Vilka självmål – Stor humor. Eller?

 48. Rick Falkvinge

  Le Coq: För det första är torrenten upplagd av en privatperson, inte organisationen, och för det andra vill vi inte avskaffa kommersiell upphovsrätt.

  För det andra är det tillåtet i Sverige att spela in allt du ser och hör med dina egna sinnen, även om ingen annan i rummet vet om att du gör så. Det är en väsenskillnad mot att sitta 30 mil bort och lyssna på två andra personers telefonsamtal.

  Vad är det för självmål du pratar om?

 49. Jesper [II]

  Rick: Jag erkänner att jag inte har en sportkeps att ha den exakta insikten som du kan ha – det är ju du som håller i trådarna och enklast märker tillströmmningar av nya människor (och dessutom har sportkepsen, på vilken det har anmärkts.. ;)). Jag erkänner också att jag inte hade möjlighet att närvara. Min tes var trots allt att demon kunde ha haft än större genomslag med en någorlunda mer strategisk placering, även om jag förstår den logistiska verkligheten. Tidigare tillfällen kanske inte hade varit möjliga att få ihop i tid; nästa vecka hamnar vi ändå i skuggan av någonting större (den omdebatterade nationaldagen), och veckan efter det är det väldigt sent.

  Jag säger inte att vi ska förlita oss på etablerad yrkesmedia. Men det rimmar inte illa med att påpeka att kvällstidningarna och TV-nyheterna (fortfarande, ska man kanske säga) har en otrolig genomslagskraft, vilket allt annat oaktat så väl kunde ha behövts i detta stadie. Det hade suttit fint med lite täckning från de som målar upp sig som experterna och makthavarnas bevakare, för fan.

  Jag litar på ditt driv. Nu kör vi – eller, rättare sagt, nu fortsätter vi.

 50. of_darkness

  plokij–>Nja jag tror inte på att gå utmed saker så långt inan, saker akn oxå förändras, visst skulel vi köra göteborgsdemostrationerns storlek -tänker på de demostrationerna under de sk göteborgskravallerna som ändå drog många tusen människor, då kan det vara en ide att planera såpas långt innan.. men nu så är vi inte på det stadiet…

  Och gammelmedia skiter i oss för de mesta eftersom det alldrig händer något spektakulärt.. antingen måsta man blokera en korsning och ställa til med liv eller vara känd, eller kunna samla en väldans massa människor..

  sen ang att rick måste springa runt i kostym hela tiden, det är väl minst sagt dags att bryta den där idiotiska iden om att kläderna gör en mer seriös elelr inte.. det är iaf min uppfattning som jag tänker slåss för(inte menatt att jag tänker gå ut o använda knytnävarna för de som trodde nu det).

 51. Le Coq

  Du har så klart rätt, som alltid. Ber om ursäkt.

 52. Manifestationen?

  […] Det mesta av vad de sa var sådant som vi pirater själva mumlar i sömnen. Med undantag för ricks avslöjande var det intet nytt under solen. Så vem talade de på? Ärligt talat, tror någon av er som var […]

 53. Jonathan

  Le Coq:

  Jag är uppladdare av Torrenten i fråga och du verkar ha missat raden att allt jag begär i frågan är att de frågar mig helt enkelt.

  Nu lät det iosf lite seriösare än vad det behövde göra (och detta har jag rättat till i Youtubeversionen) men skulle någon maila eller ringa och be om tillstånd så vet jag inte vad som skulle få mig att säga nej och skulle någon ta det utan mitt tillstånd skulle jag antagligen se mellan fingrarna med det också.

  Jag nämnde också att det släpps under Creative Commons, vilket innebär det jag har specificerat, att det enda jag vill är att bli erkänd för mitt arbete, precis som vilken annan upphovsman som helst.

 54. Klaus

  Vad ÄR gammelmediernas agenda? Egentligen?

 55. Jonathan

  Den korta, Youtubeversionen av Falkvinges tal:
  http://youtube.com/watch?v=TPfSEod40Jo

 56. Manifestation på Medis « Mia is a geek

  […] Till min egen förvåning mer eller mindre tvingade jag min besökande väninna, snowflake, att göra mig sällskap. Jag sade till mig själv att jag åtminstone ville se vad det skulle bli för något – det enda jag visste var ju att en manifestation skulle äga rum på Medborgarplatsen klockan 14, men inget om vari den skulle bestå. Eller jo, förresten, jag hade faktiskt läst att Rick skulle göra sitt avslöjande. […]

 57. Load

  Jonathan: Ett tips… Kör ett högpassfilter på ljudspåret så blir talet mer hörbart. Alla låga frekvenser bidrar till en massa muller.

  Sedan gillar jag personligen inte små musiksnuttarna. Tänker genast: “Vad har detta med PPs demonstration att göra?” Men det är upp till dig.

 58. Henrik Alexandersson

  Tack alla som demonstrerade i dag. Själv satt jag fast i Bryssel. Vad kan vi göra mer? Nu?

 59. ian

  Icke-röstare (förutom med fötterna), snart medelålders, jävligt disillusionerad med svensk politik och på grund av erfarenheter någonstans till höger om Kissinger politiskt.

  Piratpartiet tog jag som ett fjunigt skämt, Falkvinge-efternamnet gjorde inte saken bättre.

  Är det möjligt att jag misstagit mig och att PP är Sveriges nya liberala högerparti? Är detta klipp inte fejkat så kommer jag fan ta mig rösta på PP i nästa val.

 60. steelneck

  @Jonathan: Att lyda verkar det som.

  Börjar ni förstå nu att vad Rick snokat fram bara är ett lite skrap på ytan.

 61. Michael Gajditza

  Hej!
  Måste först säga att Du gjort ett fantastiskt jobb med detta och jag förstår frustrationen över att den svenska journalistkåren uppenbarligen hellre pysslar med annat än detta väsentliga område.

  Självklart ska jag försöka dra mitt lilla strå till stacken så fort jag har sovit ett par timmar…..
  Det strået betyder ett inlägg i min egen blogg senare idag plus att jag försöker sprida info genom att skriva ett antal debattinlägg i olika tidningar.

  Vad jag konkret vill fråga om är hur jag ska gå till väga för att bli “guldpirat?” Efter detta finns nämligen inget s.k. etablerat parti kvar som är värt min röst.

  Tack för ett bra jobb och oerhört intressant och skrämmande läsning!!

  Micke

  Michael Gajditza’s last blog post: En gång dömd – för evigt förtappad?

 62. Statens krig mot folket | El Rubio talar

  […] medborgares telefoni och internettrafik. Att de redan gör det trots att de är medvetna om att det bryter mot lagen gör inte saken […]

 63. Rickard Olsson
 64. […] Falkvinge, partiledare för Piratpartiet har i sin blogg avslöjat och spelat in när Anders Wik, en av de ansvariga tjänstemännen på Försvarets Radioanstalt, medgett att de […]

 65. Janne

  ian: Klippet är aboslut inte fejkat.

 66. […] vid FRA! Du kan höra inspelningen här. Du kan läsa Rick Falkvinges bloggpost om saken här. Inspelningen gjordes sent en kväll, över att glas […]

 67. Rickard Olsson

  ian, Anders Wik uppgav för Computer Swedens reporter att han inte har anledning att ifrågasätta inspelningens äkthet. (http://computersweden.idg.se/2.2683/1.165280)

  För övrigt är inte Piratpartiet ett liberalt högerparti, utan vi är snarare en konstig blandning höger-vänsterfolk som har en stark gemensam libertariansk ådra. Det finns ett par viktiga blocköverskridande frågor (de flesta miljöpartierna i Europa är t.ex. högerpartier) och vi driver några av de som har med informationsfrihet att göra.

 68. Träffar « Basic personligt

  […] blev även några icke-träffar: Rick Falkvinge hann jag inte träffa mer än att vi båda noterade att den andra var där. Jag var för blyg för […]

 69. Jonathan

  Load:
  Det var faktiskt ett bra tips (använde redan orginalinspelningen då det som spelades upp på plats blev lagom ohörbart). Ska se vad jag kan göra och eventuellt ladda upp en ny kopia.

 70. Enligt Min Humla » Den kompakta tystnaden

  […] har väl läst i tidningarna om Rick Falkvinges avslöjande igår? Ni såg kanske tv-reportagen eller hörde om det på radion? Inte? Det kan bero på att […]

 71. Erik

  Att säga att man är libertarian och vänster är som att säga att man är atheist men tror på gud. Piratpartiet måste få pejl på vart de står ideologiskt innan det ska gå att ta er på allvar. Är ni libertarianer är det M och muf som gäller, är ni vänster är det VP och UV.

 72. robin

  Erik: Är man libertarian är det Liberala Partiet som gäller. M och Muf är sossar.

 73. Rick Falkvinge

  Erik: dags för en historielektion.

  När liberalerna kom, så ville alla placera in dem på dåtidens maktskala mellan kyrka och stat. De vägrade, de menade att de stod för nya idéer. De kom också att bli den nya ändpunkten. Därefter mättes politiska krafter på skalan mellan konservativa och liberaler.

  När socialister/socialdemokrater kom, så ville alla placera in dem på dåtidens maktskala mellan liberaler och konservativa. De vägrade, de menade att de stod för nya idéer. De kom också att bli den nya ändpunkten. Därefter mättes politiska krafter mellan konservativa/liberaler å ena sidan, och socialister å andra.

  När miljörörelsen kom, så ville alla placera in dem på dåtidens maktskala mellan socialism och liberalism-konservatism. De vägrade, de menade att de stod för nya idéer. De kom också att bli en ny ändpunkt.

  Nu kommer piratrörelsen, och alla vill återigen placera in rörelsen på en skala mellan de gamla idéerna. Det funkar inte. Vi står för nya idéer.

  Vi har vår ideologi solklar för oss, och den går utmärkt att försvara både utifrån liberala, libertarianska, kapitalistiska och socialistiska gammelvärden. Det är inte en slump att vi är de enda som arrangerar demonstrationer med Liberala Ungdomsförbundet, Grön Ungdom och Ung Vänster – samtidigt. Vi är den enda politiska rörelsen som kan ena extremerna åt alla tre (tidigare) hållen.

  Det går f.ö. alldeles utmärkt att vara röd och libertarian; det är bara i Sverige som kollektivism är så hårt associerat med socialistiska idéer.

 74. zzorn

  Någon på flashback hade ett bra citat av Cory Doctorow (känd scifi författare som brukar ge ut sina böcker gratis) http://www.flashback.info/showpost.php?p=11395346&postcount=11

  I korthet belyser det paradoxen med den falska posiven ( http://en.wikipedia.org/wiki/False_positive_paradox ).

  Alltså, om vi antar att FRA har sökbegrepp som identifierar terrorister i 99% av fallen (antagligen är sökbegreppen mycket mindre precisa än så), och att antalet terrorister i Sverige är väldigt lågt (en terroristattack på 100 år) så betyder det att av 1 miljon avlyssnade individer så identifierar sökbegreppen 1% = 10 000 personer som terrorister, varav kanske en eller två är terrorister, och resten är oskyldiga. För att sökbegreppen skulle kunna identifiera en terrorist blan en miljon oskyldiga med säkerhet så borde dom vara 99.999999% tillförlitliga!

  Dessutom så är det trivialt att gå runt övervakningen av internet och mobiltelefoner genom att använda stark kryptering och anonyma nätverk som Tor och FreeNet, eller helt enkelt genom att inte använda internet eller mobiltelefon. I stället kan terrorister använda tex. personliga bud med muntliga meddelanden. Grov brottslighet använder redan dessa metoder för att skydda sin korrespondens.

  Så det står helt klart för vem som helst som vill använda lite matematik och sunt förnuft att FRA inte kommer att kunna fånga några terrorister med sin övervakning – och det måste de nog vet om själv, om de inte är helt inkompetenta.

  Frågan är då – vad är den verkliga orsaken för övervakningen, då den bevisligen inte fungerar mot terrorister och grov brottslighet, som har använts som motivation för den?

 75. rikard

  Det skulle vara bra om du kunde uppdatera den engelska postningen nu, ifall utländska media skulle visa sig mindre belagda med [frivillig?] munkavle.

 76. Rick Falkvinge

  Robin: Jag vet väl inte hur många som skulle hålla med dig om att m och muf är socialdemokrater. Förmodligen varken m, muf eller s själva.

  Däremot är det ganska liten skillnad på dem, det håller jag med om. Åtminstone mellan m och s.

  Men en viktig sak att arbeta efter när man arbetar med partipolitik är att man inte längre är en tankesmedja. Vi i piratpartiet spelar för att vinna, inte för att vara hundraprocentigt renläriga. Det räcker för mig om jag får igenom 95% av vad jag vill, om priset för det är att få igenom det över huvud taget.

  När man spelar som politiskt parti är det nämligen inte kvalitet som räknas längre, utan kvantitet. Det finns bara ett enda mätetal som räknas, och det är antalet röster man får. Och vi spelar för att förändra på riktigt, inte för att vara gnällspikar i marginalen.

  Utifrån det perspektivet tycker jag det är en väldigt märklig inställning att försöka samla folk till Klassiskt Liberala Partiet (som fick 202 röster), även om vi nu skulle ha något gemensamt med dem, vilket jag inte alls är säker på.

 77. zwanzig

  Varför inte publicera inspelningen i det fria ickeproprietära formatet OGG istället för det inskränkande formatet MP3, Rick?

 78. Rick Falkvinge

  zwanzig: därför att jag vill nå en så stor publik som möjligt. De flesta har aldrig hört talas om OGG, men alla vet vad mp3 är (och betraktar det inte som proprietärt).

 79. lurig.se » Blog Archive » FRA snart i en telefon nära dig

  […] Ni kan själva höra hur Anders Wik Överdirektör på FRA berätta att det faktiskt strider mot den svenska grundlagen det som FRA sysslar med idag på:  http://rickfalkvinge.se/2008/05/31/anders-wik-overdirektor-for-fra-berattar/ […]

 80. Lägg en kabel hos FRA « Onsdag

  […] åtminstone fyra liberaler i de tre “liberala” partierna i riksdagen). För att kunna bryta mot grundlagen på ett effektivare sätt så ska FRA få rätt att avlyssna all kabelbunden kommunikation, dvs […]

 81. Onsdag

  Dessutom så är MP3-kodare bara en kontrollerad substans i länder som tillåter mjukvarupatent. Det finns ingen anledning för Rick att frivilligt hjälpa till att utöka patentens påverkan utanför de länder där de är giltiga genom att låta bli att använda MP3-filer.

  Ett bättre argument för Vorbis är att det helt enkelt ger mer ljudkvalitet per lagringsutrymme. Men eftersom MP3 är så otroligt inpräntat hos folk så är knappast det argumentet tillräckligt.

  Onsdag’s last blog post: Lägg en kabel hos FRA

 82. Ahruman

  Ytterligare en historielektion för Erik: “libertarian” är från början ett vänsterbegrepp som uppstod bland franska anarkister. Att det blivit mer känt som högerkoncept visar på dess blocköverskridande natur.

 83. Oscar Swartz

  Rapport från Medborgarplatsen:

  Oscar Swartz’s last blog post: Fyra (4) lediga jobb utlysta på Medborgarplatsen: som folkhjältar!

 84. of_darkness

  “Att säga att man är libertarian och vänster är som att säga att man är atheist men tror på gud. Piratpartiet måste få pejl på vart de står ideologiskt innan det ska gå att ta er på allvar. Är ni libertarianer är det M och muf som gäller, är ni vänster är det VP och UV.”

  Bara för att riksdagspartierna inte har klara ideologier och hattar hit och dit så betyder det ingenting om hur politiska ideologier ser ut..

  Viss komunist grå sosse vänster -främst de som röstar på de etablerade politiska partierna är icke liberteriansk vänster.

  Den övriga stora riktiga vänstern är väldigt liberterian, den är oftast hälften hälften mer eller mindre beroende på vilken grupp du tittar på.

  Men de e väl så att alldeles för få har koll på vad politik är och tror att det ahndlar om fusk o bedrägerier och lögner och själv ändamålsenlig karriärs utveckling..

  Om man nu inser att politik eg är allt vi gör, då inser amn att piratpartiet tar upp en väldigt central fråga som berör riktiga människor, dvs riktig politik, inte självändmålsenlig karriärspolitik.

  Så därför kan man likväl vara väldigt höger och ändå vara pirat, liksom man kan vara väldigt vänster och vara pirat.

  Personligen tillhör jag de som är väääldigt vänster soå som man bruakr beskriva politik och jag är pirat och piratpartist.

  Sen så ahr vi eg inget behov att ses som seriösa bara för sakens skull, utan det viktigaste är att få folk att lyssna och stanan up och helst vända sig emot storebrors trenderna och deras förespråkare.

 85. Jakob

  Rick, jag vill minnas att du tidigare skrev att du haft hjälp av en grävande journalist och dennes redaktion. Betyder det att vi kan vänta oss något i media om FRA?

 86. SVT - “FRA TELEVISION” » Teflonminne

  […] bubbla fradga i mungiporna på dem när självaste f.d överdirektören för FRA Anders Wik öppet erkänner att det FRA håller på med – och har hållit på med i decennier – är totalt olagligt, i strid […]

 87. nef

  @ — rikard – May 31, 2008 — 19:27
  Sensus Mediacenter är det fullständiga namnet och det hette tidigare TBV Mediacenter. Gamla TBV har alltså hyrt in sig i lokaler i Medborgarhuset, därav skylten.

  Forsgrénska är det sedan endast simhallen som heter och det pga av de stora donationer som den gamla grosshandlaren gjorde.
  / Gammal söderböna 😀

 88. nef

  @ — Erik – Jun 1, 2008 — 11:20
  Att säga att man är ateist och tror på Gud kan annars vara ett sätt att tala om att man är agnostiker, fast man ännu inte lyckats att etikettera sig själv ännu.

  På samma vis så kan självklart sägandet att man är libertatian och samtidigt vänster vara ett sätt att tala om att man i själen egentligen är Pitatpartist.

  Allt här i världen är inte svart eller vitt, höger eller vänster, konservativt eller demokratiskt.

  nef’s last blog post: Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez

 89. Pontus D

  Så här över ett dygn efter avslöjandet måste nog presentationen av nyheten betecknas som ett taktiskt misstag.

  Media ryggar uppenbarligen tillbaka när de ser att det är piratpartiet som går ut med nyheten. Rick borde i stället ha agerat tillsammans med en redaktion. Den kunde sedan ha spräckt nyheten:

  “Rapport kan ikväll avslöja att…”

  I ett sånt läge är alla mer eller mindre tvingade att följa efter och ta upp nyheten.

  Sorry, men så funkar det. I det här fallet var det tydligen fel på budbäraren. Då är det mycket svårt att få något genomslag i media.

  Det var alltså dumt att släppa nyheten till alla vid demonstrationen. Detta är typiskt ett sånt avlöjande som ska behandlas med exklusivitet, och förbehållas en enda redaktion.

 90. Rick Falkvinge

  Pontus D: du låter lite väl kritisk – vad får dig att tro att det inte var exakt vad som skedde?

  Så här över ett dygn efter avslöjandet måste nog presentationen av nyheten betecknas som ett taktiskt misstag.

  Media ryggar uppenbarligen tillbaka när de ser att det är piratpartiet som går ut med nyheten. Rick borde i stället ha agerat tillsammans med en redaktion. Den kunde sedan ha spräckt nyheten:

  “Rapport kan ikväll avslöja att…”

  För det var exakt, exakt, så vi gjorde. Det var därför IDG kunde publicera storyn komplett med sidointervjuer bara minuter efter den var bruten på Medis; det var därför Expressen kunde publicera en teaser om “morgondagens stora scoop” redan på fredagen.

  Vilka som fick storyn och varför de valde att publicera eller inte publicera är däremot ett förtroende jag inte bryter. Men det hade ingenting med budbäraren att göra, utan var ett helt annat skäl jag fullt och gott respekterar.

  Däremot: varför alla andra som jag inte haft förhandskontakt med inte tar upp det, nu när storyn är ute, det har jag inte en susning om.

 91. Pontus D

  OK, Rick. Nyckelordet här är “ensamrätt”. Genom att under lång tid arbeta med EN redaktion eller EN journalist som har exklusiv tillgång till materialet, så ökar faktiskt möjligheterna till genomslag i medierna. Åtminstone om nyheten är tillräckligt bra (vilket denna är) och redaktionen är tillräckligt betydelsefull.

 92. Rick Falkvinge

  Pontus D: Återigen, det var precis vad vi gjorde (först). När det blev uppenbart att de inte kunde/tänkte gå ut med det, så fick vi välja en annan strategi. Jag tänker inte ge mer detaljer än så för stunden, eftersom det bygger på förtroenden, men underskatta iaf inte hur vi arbetat med det här.

 93. Pontus D

  Jag förstår. Då får jag be om ursäkt. Ni försökte uppenbarligen göra det bästa möjliga av situationen, när plan A sprack. Tack för klargörandet.

 94. Rick Falkvinge

  Pontus D: Finns inget att be om ursäkt för, tvärtom hade ditt råd varit otroligt värdefullt ifall vi inte hade vetat om att vi borde gjort så. Jag hade under alla omständigheter velat att du kom med tips och synpunkter. Det är så en community arbetar – att alla individer bidrar med sina egna erfarenheter, så att communityn som helhet växer.

  Det enda jag reagerade på var att du tog för givet att vi hade skött det dåligt. Men det är inte lätt att veta vad som hänt under bordet innan igår…

 95. polymeriska tankar » Speedy Gonzales vs Slowpoke Rodriguez

  […] jag såg länken till denna torrent i kommentarerna på Ricks senaste postning (en postning som jag förresten fick i min feed redan i natt trots att den tydligen var satt som en […]

 96. TTime

  Av en slump har det kommit till min kännedom att någon skivit ett inlägg riktat till mig och två av mina vänner på ett forum som ingen av oss någonsin skrivit på.

  Anders Bergvall skrev: “Hur skulle det vara med lite research? På den banderoll ni hade gjort dagen till ära hävdades att FRA-lagen träder i kraft 1 juli. Det stämmer inte.” Nej, det har mycket riktigt ändrats. Lagen är numera tänkt att träda i kraft januari 2009.

  En dryg timme innan manifestationen på Medborgarplatsen, så låg ett stort vitt tygstycke utbrett på marken och tre personer med en spryburk ställde sig frågan: “Jaha, vad ska vi skriva då?”

  Dessa tre var; en moderat, en sosse samt en som aldrig röstat i ett riksdagsval. Vi utgjorde alltså levande bevis för att motståndet mot FRA-lagen sträcker sig över och t o m bortom partigränserna. Vår banderoll var alltså resultatet av lite “spontanaktivism”.

  Om någon av de som arrangerade manifestationen tagit illa vid sig över vår banderoll, så ber vi givetvis om ursäkt.

  Anders, jag vill tacka dig för informationen. Rätt skall vara rätt! Om du, Anders, forsättningvis vill att dina texter skall ha effekt, så föreslår jag att DU gör din research, och skriver på forum där de du vill nå också verkligen läser. Det här är det första, och lär bli det sista jag skriver här.

  Att inte kunna se över partigränserna i sakfrågor är politisk rasism, som inte leder det här landet framåt.

 97. Rick Falkvinge

  TTime: Fanns inte på kartan att någon av oss som arrangerade tog illa upp. Tvärtom var vi enormt stolta över att ha sällskap av sådana medborgarrättskämpar som tog initiativet att tillverka egna skyltar och visa världen vad som händer. Den sortens kämpar är precis vad vi alla behöver.

  Att klaga på att ni inte kände till något som bara hade publicerats i riksdagens interntidning, och tre dagar tidigare, tycker jag mest är småaktigt. Dessutom är datumet det minst viktiga i sammanhanget…

 98. Piece of The Mind» Blog Archive » F

  […] spionerar redan p

 99. […] Länk till Rick Falkvinge ang. vad FRA:s överdirektör ska ha sagt. […]

 100. Tystnaden om FRA är öronbedövande « Christian Engström (pp)

  […] på manifestationen var när Rick Falkvinge presenterade en bandinspelning med förre överdirektören på FRA Anders Wik. På bandet erkänner Anders Wik utan omsvep att FRA idag avlyssnar svensk […]

 101. Hultins tankegång » Ska mitt parti (c) svika i frågan om FRA?

  […] Länk till Rick Falkvinge ang. vad FRA:s överdirektör ska ha sagt. […]

 102. Hej FRA, vad kul att ni ville läsa min blogg! « Johnny Scharonne

  […] anmäla FRA till polisen, berättade han. Sen tänkte han sprida samtalet över hela världen. Läs detta inlägg och lyssna på […]

 103. Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar… « pekare

  […] Wik, överdirektör för FRA, berättar… Posted by onasut under Uncategorized   *Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar… Precis samma sak – att FRA med sitt nuvarande uppdrag och verksamhet bryter mot Europakonventionen, […]

 104. […] den kommunikation som de kan komma över – i strid med grundlagen – och där en myndighetschef säger det på band. Jag har aldrig sett en sådan intensiv diskussion på Knuff tidigare (screenshot till höger, jag […]

 105. Snurre

  Det sa ju Maud för över ett år sedan att det förekom.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=779034

 106. Josef Boberg

  Hmmm… – Det kan ju vara på sin plats med ett uttdrag av en del av Grundlagen här också, kanske…

  SVEA RIKES GRUNDLAG

  Utdrag ifrån REGERINGSFORMEN

  1 kap. Statsskickets grunder

  1 § All offentlig makt i Sverige utgår från folket.
  Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt.

  2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

  Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt ligga det allmänna a tt trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet och för en god levnadsmiljö.

  Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden. Det allmänna skall tillförsäkra män och kvinnor lika rättigheter samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.

  Ha det… 🙂 /önskar Grundlags-vännen Josef

 107. Richard

  Att ge FRA befogenhet att avlyssna, att T. Bodström vill ge polisen befogenheter endast domstolarna har idag är skrämmande. Till detta kan läggas att bankerna vill att vi slutar använda kontanter. Jag tror inte folk vet att varje transaktion man gör med sitt bankkort registreras och sparas. Dom vet vad du gillar för vin, och att du dricker för mycket av det. Lägg till positionering i mobiltelefonen och gamle Lavrentij Berija framstår som en hygglig prick.

 108. Enligt Min Humla » Gammelmedia missbrukar tryckfriheten

  […] vad media ska ha sin älskade tryckfrihet till. De använder den ju inte! De har serverats ett scoop, men vill inte skriva om det. Kan man anmäla en tidning för vad den inte skriver? För det måste […]

 109. Klockan tickar at andra sidan

  […] de ju kasta sig likt utsvultna gamar över sensationella scoop — och om FRA-förslaget och Rick Falkvinges avslöjande inte är ett sensationellt scoop, då vet jag fan inte vad som är det. Vad värre är visar även […]

 110. steelneck

  @Richard: Jag har inget kort att betala med, har aldrig haft under de 25 år som jag varit yrkesverksam. Någon mobiltelefon har heller aldrig ägt. Men Internet.. det kommer jag att sakna.

  Fy fan, de brände ned biblioteket i Aleksandria ännu en gång.

 111. […] FRA:s överdirektör erkänner lagbrott i inspelning hos Rick Falkvinge (pp) […]

 112. Det är nu eller aldrig, gammelmedia! « Christian Engström (pp)

  […] lördags presenterade Rick Falkvinge en bandinspelning med en hög tjänsteman på FRA som rakt av erkände att FRA bryter mot grundlagen, och att de vet om det. Uppgiften backas upp av andra tunga källor, så det är inget snack om att […]

 113. […] andra som hände har att göra med mitt avslöjande om att FRA har brutit mot grundlagen i ett antal år, och att de vet om på högsta ledningsnivå att de brutit mot grundlagen under dessa år. Detta […]

 114. Enligt Min Humla » Terrorismen har redan vunnit

  […] röra på sig, även om gammelmedia med ett helt mentalsjukhus envishet vägrar uppmärksamma den skandal som avslöjats. Men tiden är knapp. Finns det fyra riksdagsledamöter som klarar av att leva upp […]

 115. Varför tiger ni? | El Rubio talar

  […] Falkvinge har avslöjat en praktskandal om hur FRA avlyssnar svenska folket trots att det är emot lagen. Detta har redan […]

 116. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Skala banan

  […] har i praktiken agerat sedan decennier tillbaka. De har avlyssnat och registrerat, kunskapat och analyserat. De har utnyttjat ett slags legalt […]

 117. Endemoniada » Blog Archive » Sverige i världen

  […] “påstår” att han har bevis för att FRA utfört olaglig signalspaning i flera år. Han har bevis, vad finns att […]

 118. Dagen efter at andra sidan

  […] gör vadsomhelst för att lägga vantarna på en saftig skandal. Och som jag har sagt förut, om 32 års olaglig statlig avlyssning av luftburen kommunikation inte är en skandal, ja då vet jag inte vad som är […]

 119. Fiket · FRA liest mit

  […] die fraglichen Abhörmaßnahmen anwendet und dazu auch den Auftrag bekommen hat. In einem Gespräch mit Rick Falkvinge gibt dieser zu, dass das gegen die europäische Menschenrechtskonvention verstößt und […]

 120. En gammelmedians sura uppstötning « Herr Klokboks Kollektion

  […] är en legitimering av en illegal verksamhet som har pågått i sextio år. En gratisskribent, Rick Falkvinge, skriver mer om det. Det där borde vara ett sånt där scoop alla avlönade skribenter drömmer […]

 121. Mp: Utred FRA:s laglösa avlyssning « Christian Engström (pp)

  […] Anders Wik sägs ha kommenterat förslaget till ny lagstiftning om FRA med att säga att “uppgiften” (att lyssna på telefonsamtal i etern) “har funnits tidigare, men på det här sättet blir det lagligt”. […]

 122. Offentlighetsprincipen får ny innebörd | Alter Ego Resonerar

  […] begrep jag redan innan att ’storebror’ vakar. Men det här blir liksom något helt annat. Hur var det nu med grundlagarna? Grundlagarna står […]

 123. […] som fakta. Förespråkarna har tidigare visat sig vara helt opålitliga — den 31 maj lade jag fram bevis för att de vet om att de bryter mot grundlagen och struntar i […]

 124. Uppmärksamhet, övervakning pågår (snart) « Tomas sida

  […] skulle nog de flesta ta avstånd från det. Lustigt att inte fler gör det. Fast å andra sidan, övervakningen verkar ju redan ske utan att någon bryr sig, så man kanske inte ska bli […]

 125. Allan Ballan gör bort sig i brallan » Teflonminne

  […] projO, Enligt Min Humla, Anna Troberg, Frihet Fildelning och Feminism, Cynism, Basic Personligt, Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Opassande och många många […]

 126. […] förra lördagen var alltså en ljudinspelning där  Anders Wik, förre överdirektören för FRA, öppet berättade att och hur de bryter mot svensk grundlag redan idag, men att FRA-lagen ska göra deras nuvarande avlyssning […]

 127. Little Brother

  Kan man inte göra en polisanmälan?

 128. steelneck

  @Little Brother: Rick säger att han har lämnat in en sådan.

 129. […] som bloggar om detta: Oscar Swartz, Blogge Bloggelito, opassande, Peter Krantz, Rick Falkvinge, ars technica, drottningsylt, Henrik Alexandersson, Joshen, Projo, Lake, Attila Tecknare, frendo, […]

 130. delade | TVå skilda medievärldar

  […] När piratparties Rick Falkvinge stod på Medborgarplatsen i Stockholm och spelade upp en bandupptagning där det lät som om FRA:s förre överdirektör medgav att FRA medvetet brutit mot lagen, skrev […]

 131. Frans

  Hehe, Josef har verkligen en poäng. Synd att det inte fungerar så dock, även om idén är bra. Det var verkligen synd att man inte kunde närvara en annan gång när man bor närmre eller har råd och tid att åka kanske.

  Känns lite smått som att vi är påväg mot ett samhälle där vi har en verklig Adam Sutler som ledare… Visst, V for Vendetta är inte riktigt samma sak, men det är ju helt klart ett exempel på när ett lands styre inte handlar i dess invånares bästa. Och jag menar, allt måste väl börja nånstans?

 132. […] avsnittet – “Surprise!” – presenteras alltså imorgon på […]

 133. […] förklarade Fredrik Reinfeldt varför lagen behövs. Försvarets radioanstalt har tidigare brutit mot grundlagen när man tjuvlyssnat på människors kommunikation i etern. Nu är dock allt glömt och förlåtet! […]

 134. Enligt Min Humla » Fiskar är mer fredade än svenskar

  […] vara otillåten fångst, ja, och slängas tillbaka. Det ska de, enligt lagen, göra och FRA håller som vi vet hårt på att lagen […]

 135. Vem övervakar övervakaren? « Tomas sida

  […] Vem övervakar övervakaren? Den 5:e juni ställde Max Andersson (mp) en skriftlig fråga till justitieminster Beatrice Ask angående att FRA bryter mot svensk lag och även europakonventionen genom att redan nu avlyssna telefonsamtal, som Rick Falkvinge avslöjde. […]

 136. Enligt Min Humla » Det är icke försent!

  […] att tiga. Jag väntar dock fortfarande på att någon mer än Computer Sweden ska ta upp att FRA idag bryter mot Sveriges […]

 137. Enligt Min Humla » Förre säpochefen - en foliehatt?

  […] kan lagen och anser, om än i andra ordalag, att FRA bryter mot grundlagen (och får för fan medhåll av FRA:s förre överdirektör Anders Wik!). Den före detta säpochefen om någon är sakkunnig […]

 138. […] Anders Wik: Näe, den har funnits tidigare, men så här, på det här sättet så blir den laglig. … […]

 139. Ook-ook! at andra sidan

  […] i den upplysta demokrati som Sverige ändå ska föreställa. Eller tror Jan Ericson att FRA efter tre decenniers medvetet lagbrott kommer att börja spela efter reglerna bara för att det tillkommer lite nya […]

 140. Avlyssna befolkningen (Swedish) - Friendly Bit

  […] Enskilda är det största hotet, men även FRA som enhet har gjort bort sig grundligt genom att medvetet bryta mot lagen tidigare. Systemet kommer med all säkerhet att […]

 141. Insane Meditation » Blog Archive » Teknikneutralitet

  […] stämmer att FRA tidigare har spanat i eterburen kommunikation. Huruvida detta verkligen är lagligt kan diskuteras, men det är defintivt avsiktligt. Men att utvidga detta mandat till att spana i […]

 142. » Sweden getting its own STASI?

  […] “Nej, vi lyssnar inte i kabel. Vi lyssnar på satellit. Det har vi gjort sedan 1976. Det bryter mot Europakonventionen och grundlagen.” http://rickfalkvinge.se/2008/05/31/anders-wik-overdirektor-for-fra-berattar/ […]

 143. […] ekokammare och uppskruvat tonläge har det gjorts en del fantastiska inlägg, både vad gäller faktagrävande och retorik — den som inte redan sett den här Döda poeters sällskap-remixen måste titta. […]

 144. Stoppa FRA nu! « Say what you think :: do what you say

  […] trångmål eftersom de bedrivit avlyssning av vanliga medorgare utom något som helst tillstånd. (1, 2) Vad ska hindra dem från att gå ännu längre om de får lagens stöd? IB-affären visade oss […]

 145. JMB » Arkiv » De till och med nämner bloggare vid namn!

  […] det visat sig att responsen från traditionell media blev absolut tystnad. Falkvinges avslöjande bandupptagning till trots. Nu känns det plötsligt som om det kan finnas en lite strimma hopp […]

 146. syrrans granne » Kärleksbrev till en sökmotor

  […] Driv en påle genom monstrets hjärta […]

 147. berka.se » FRA lagen är ett jävla skit…

  […] att gå in på detaljer kan man läsa på andra bloggar att FRA och regeringen har desinformerat, brutit mot lagen, hotat egna partibröder och att det sitter några tomtar där (på FRA) och porrsurfar, och dessa […]

 148. […] livet rök när Piratpartiet kunde avslöja att FRA har avlyssnat i strid med grundlagen i flera år — fullt medvetna om att så är […]

 149. […] trångmål eftersom de bedrivit avlyssning av vanliga medorgare utom något som helst tillstånd. (1, 2) Vad ska hindra dem från att gå ännu längre om de får lagens stöd? IB-affären visade oss […]

 150. syrrans granne » FRA satsar på lagring

  […] Driv en påle genom monstrets hjärta […]

 151. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Vi lever i en historisk tid…

  Häromveckan fick jag en insikt som likt en blixt från en klar himmel utmynnade i tanken “vi lever banne mig i en historisk tid!”. Kort och gott skulle detta kunna sammanfattas som att Sverige genom de senaste veckornas händelser i relation till de…

 152. […] Wik, då överdirektör för FRA, har medgivit att avlyssningen pågått sedan 1976 och är ett tydligt brott mot både Sveriges grundlag och […]

 153. Widar Nord » Vilket stjärtknull, Borgnäs!

  […] Det kan ni lyssna på här […]

 154. […] Jag hoppas att jag har visat det i handling de senaste månaderna (t.ex. när jag valde att svika överdirektören-för-FRAs förtroende i stället för resten av folkets). Men det är inte bara f.d. centerpartister som upptäckt pp. […]

 155. Axel Hildebrand

  Det är egentligen sjukt att det inte publiceras mer i massmedia än det gjort. Känslan som vi vanliga medelsvennsons får är att detta är något som har försökts från alla håll och kanter att gömmas undan. Tack och lov för att internet fortfarande är fritt och att vi här har möjlighet att ta del av den information som kanske anses obekväm av staten och vad det nu är för nåt. För tillfället iaf.

  Jag är allvarligt rädd för mitt land nu. Hur det står till med sverige.

  //Axel H

 156. deep.edition » Fernissan är tunn

  […] de inte ens lyckats göra vad Rick gjort: dra brallorna av Anders Wik [up] Kanske relaterat: Viktiga nyheter, Inte skakad – […]

 157. Valfritt » Sommarläsning via FRA

  […] men det är ju inte så konstigt. Konstigare är det kanske att man återigen bläddrar igenom så gamla poster. Men det är klart, eftersom det ständigt inkommer nya pingar och kommentarer (som denna från […]

 158. […] Wik, tidigare överdirektör för Försvarets radioanstalt, FRA, ångrar sig. Efter att tidigare ha berättat utförligt om hur signalspaningen FRA bedriver bryter mot lagen har han idag bytt […]

 159. Finn fel fel | Basic personligt

  […] att han själv till Rick Falkvinge erkände att de hade gjort precis det, plus de övriga fall av lagbrott som kom fram veckan innan […]

 160. […] något kan legaliseras utan att man brutit mot lagar tidigare. Det är nog få som tror på att FRA inte brutit mot några lagar i sin […]

 161. drottningsylt » Blog Archive » Jobbet är redan klart

  […] en i Svd. Båda handlade om FRA, den ena en debattartikel av Anders Wik, vars namn jag tyckte lät bekant och den andra om FRA-chefen Ingvar […]

 162. […] från inspelningen, återfinns ursprungligen här. Rick: Men du, i samband med det… det var en grej du sade första gången vi träffades som jag […]

 163. Nu tror jag ännu mindre på Carl B Hamilton « Arga bloggen

  […] av Rick Falkvinge här, och enligt den vid det här laget tämligen ryktbara ljudupptagningen (transkriberad här) där du erkänner brott mot grundlagen, och rapportavslöjandet om vilket man kan läsa här; så […]

 164. […] tekniker som Wik glömmer inte att de sade till Piratparties ledare, och att PP-ledaren spelade in och publicerade, när Wik sade så här: Nej, det (uppdraget) har funnits hela tiden, men nu ska det bli […]

 165. delade | 28 jun, 2008

  […] Falkvinge (pp), Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar?  » Nyckelord: FRA, öVERVAKNING, POLITIK, INTEGRITET  » Bloggar som […]

 166. Anders Wik

  Nej, Rickard!

  Jag kan skriva alldeles själv och senildement är jag inte – säger de som känner mig.

  Inte heller har jag nånsin ansett att FRA:s spaning är olaglig. Värför skulle jag det när alla juridiska experter som granskar FRA säger att den är laglig – att den inte bryter mot lagen?
  Du och jag var ju arbetskamrater i en utredning på IVA vinter-vår för drygt ett år sedan. Vi pratade om mycket runt kaffebordet och över middagsbordet, däribland signalspaningslagen. Jag försökte (tydligen) förklara för dig om Europakonventionen och att Sverige så småningom behövde skriva en lag som gav ”positivt lagstöd”. Hur de exakta orden föll i snacket vet jag förstås inte så här långt efteråt. Det du med din dolda mikrofon refererar ger väl en del av vad jag sa. Ditt klipp blir ändå helt missvisande. Man kan t.ex. inte höra skillnaden mellan olaglig (=lagbrott) och ”olaglig” dvs ej lagreglerad. (Har du stort arkiv av hemliga inspelningar med andra arbetskamrater?)

  Det mesta i vår värld är faktiskt inte lagreglerat – det tycker väl du också är bra. Men att FRA nu fått en lag som reglerar verksamheten är väl bra – även om du önskat större begränsningar.
  Jag har tvekat om det är nån idé att gå i svaromål. Dina läsare misstror mig säkert instinktivt. När du nu försöker belägga mig som lögnare med hjälp av inspelningsklipp såvill jag ändå säga emot.
  .
  Det här har jag också skrivit alldeles själv – och förstås på eget initiativ. Jag är ju pensionär.
  Jag hoppas du tar in det här på bloggen.

  Hälsningar från ett soligt Ångemanland
  Anders

  Anders Wik
  fram till nyår överdirektör vid FRA, numera pensionär.

 167. […] var för att besvara Anders Wiks inlägg i debatten i samma tråd där Wik tycker att det inspelade samtalet med honom missar skillnaden mellan olaglig (=lagbrott) och ”olaglig” dvs ej […]

 168. Ut med det gamla, in med det nya! « Ur Hjärtat

  […] och jag undrar i mitt stilla sinne när fan själva FRA kommer att ställas till svars för sina olagligheter? När kommer utredningen mot all deras olagliga spaning? Vem anmäler polisanmäler våra […]

 169. Signalspaning i FRA:s historia « Christian Engström (pp)

  […] blev att man började avlyssna civil svensk trafik istället. Enligt överdirektör Anders Wik började FRA så tidigt som 1976 att avlyssna civil trafik som gick via satellit, trots att de var […]

 170. Hok

  “Har du stort arkiv av hemliga inspelningar med andra arbetskamrater?”

  Antagligen ett rejält mycket mindre än vad du och din organisation har…

 171. Myndigheten vi skall lita på « Arga bloggen

  […] och därför inte gör det heller. Detta skall vi lita på, trots att samme tidigare överdirektör själv har erkänt att Myndigheten systematiskt brutit mot grundlagen; vilket även rapporterats i […]

 172. Antikristen » FRA: Riddaren i vit rustning?

  […] Tjetjenienkriget. Fortfarande inte kabel. Tjetjenien är ett sprängt skithus och kablar kan man glömma, ej heller är Ericsson där och sätter upp 3G master för mobiltelefoni. Slutledningen är att det handlar om radiosignaler och satelittelefoner. FRA har som bekant spanat på satelittrafik i många år. […]

 173. Enligt Min Humla » Camilla i tidningssörjan

  […] kan stava till integritet. Förutom dödshoten mot vår frihet och icke-publiceringen av Falkvinges scoop – illa nog – så… […]

 174. Avlyssna befolkningen (Swedish) — Your Business 2 Levels Above

  […] Enskilda är det största hotet, men även FRA som enhet har gjort bort sig grundligt genom att medvetet bryta mot lagen tidigare. Systemet kommer med all säkerhet att […]

 175. FRA och Ådalen -31 « Christian Engström (pp)

  […] sig åt inrikes avlyssning efter beslut i domstol när det finns en konkret brottsmisstanke. Och med FRA-lagen blir det lagligt, som förre överdirektören på FRA Anders Wik så kärnfullt uttryckte det på band. Tricket är […]

 176. Enligt Min Humla » Regimen är stor och god

  […] Lex Orwell tvingades igenom en kväll i juni fanns kritiken mot FRA:s verksamhet. Rick Falkvinge presenterade en inspelning av FRA:s förre direktör Anders Wik där denne förklarar hur FRA:s verksamhet […]

 177. […] förre överdirektör Anders Wik berättar mer om hur FRAs avlyssning idag strider mot Europakonventionen och svensk grundlag, och jag spelade in honom på MP3-spelare när han berättade det. Han säger samma sak: avlyssning […]

 178. […] framfördes som de mest viktiga för bloggbävningen, bedömt på antalet länkar via twingly: Rick Falkinge 111 inlänkningar dyslesbisk 102 inlänkningar blogge bloggelito 82 inlänkningar Henrik […]

 179. FRA-recap del 1: Reglering « Minimaliteter

  […] anmärkningsvärda är att FRA själva, genom dåvarande överdirektör Anders Wik, ansåg att spaningen var lagstridig, men fortsatte […]

 180. FRA: Bra citat « Politikerförakt 2.0

  […] 29, 2008 Hittade ett citat på Argast Nu som jag måste dela med mig av: “Eftersom FRA inte bryr sig om lagen, så handlar det inte om vad FRA får göra, utan vad de kan göra.” Publicerat av Sami […]

 181. MMN-o » Blog Archive » HAX och Sossen

  […] är chef. Alexandersson är dock inte en del av denna superhemliga, erkänt (under >10 års tid) illegalt verksamma organisationen “FRA” och erbjuder således inte lika mycket […]

 182. Anna Troberg » FRA är bortom all räddning

  […] Mona Sahlin säger att socialdemokraterna kommer att riva upp lagen om de kommer till makten vid nästa val. Det låter ju bra. Eller nästan bra. Hon säger nämligen att “om det blir det förslag som låg i riksdagen, då river vi upp det och förändrar lagstiftningen.” Jag tycker inte att det är nog att ändra lagen. FRA har med all önskvärd tydlighet visat att de struntar i svensk lag, gör som de vill och har överskridit sina befogenheter under lång tid. De sitter dessutom och skrockar om det över ett glas vin. […]

 183. Anna Troberg » En god pirat är inte lat…

  […] i hemlighet så ska man straffas för det. Det får mig förresten att undra vad som händer efter Rick Falkvinges och Filip Struwes avslöjanden om de lagbrott FRA ägnat sig åt. Vem kommer att ställas till […]

 184. […] att det inte längre ser ut som om FRA är orörbara. Tidigare har Rick Falkvinge visat att FRA medvetet brutit mot lagen. Nu Rapport har visat att FRA ägnat sig åt olaglig avlyssning och samlande av information under […]

 185. […] Falkvinge har avslöjat att FRA brutit mot Europakonventionen och svensk grundlag under många år, ändå försöker man […]

 186. Anna Troberg » Det lönar sig att protestera

  […] bära frukt. Miljöpartiet skickade nyss ut ett pressmeddelande där de tar upp det faktum att Piratpartiets Rick Falkvinge avslöjat att FRA redan börjat avlyssna telefonsamtal utan tillstånd, trots att det strider mot både Europakonventionen och svensk grundlag. De kräver därför en […]

 187. Anna Troberg » De riktiga actionhjältarna bor i bloggosfären

  […] Rick Falkvinge avslöjade FRA:s förre överdirektör med byxorna nere när han avslöjade att FRA VET att de bryter mot både Europakonventionen och svensk grundlag. Ändå har den skandalen i princip tigits ihjäl i gammelmedia. […]

 188. Christian Engström: bloggat om FRA « Christian Engström (pp)

  […] avsnittet – “Surprise!” – presenterades på demonstrationen. Det ledde […]

 189. Ut med det gamla, in med det nya! « [ri-sajklat]

  […] och jag undrar i mitt stilla sinne när fan själva FRA kommer att ställas till svars för sina olagligheter? När kommer utredningen mot all deras olagliga spaning? Vem polisanmäler våra riksdagsledamöter […]

 190. […] kommunikation är inget nytt. Den har pågått sedan 1976 enligt deras tidigare överdirektör, Anders Wik. Det innebär att åtalen kan väckas med en gång och skatterna beslutas nu genast till att gälla […]

 191. Terrorism-teater « Emil Isberg

  […] ändra vår livstil, det är bara hur vi som samhälle agerar som kan påverka det. Genom att vi kringgår våra egna lagar och allmänt sprider rädsla för terrorism och exempelvis pedofili ändras personers beteende. Vi […]

 192. […] bryter mot svensk grundlag. Säg till exempel att en svensk myndighet, öppet erkänner att man bedriver verksamhet som man vet bryter mot grundlagen?  Blir det något åtal? Blir det någon fällande dom? Nej, istället belönas det brottsliga […]

 193. Regeringens ÖvervakningsAnstalt – FRA « Emil Isberg

  […] FRA har brutit mot lagar och rättsliga principer samt har hanterat Sveriges medborgare som om det var krigstid. Myndigheten har regelmässigt brutit mot sitt syfte samt utbytt information i hög grad till tredje part. Avlyssningen har pågått utan insyn i många år. Lagändringsförslaget att FRA skulle få tillstånd att lyssna i kabel var till stor del för att rättfärdiga de lagbrott som myndigheten genomfört under åren. […]

 194. […] i beräkningen.) Okej, FRA sysslar med annat än att förhindra terrorism, men eftersom FRA har brutit mot grundlagen, sysslat med massiv datalagring innan ens datalagringsdirektivet fanns och tack vare att denna […]

 195. Thomas Tvivlaren

  @Rick: Länken till MP3:an behöver uppdateras!

 196. Actittyvamtaw

  からフィー

  る完全新作『Watch Dogs』は、携帯電話や信号ならターゲットています。http://goo.gl/dv8HD miumiu 財布そのハッキングについて、スのセキたこれは、[url=http://www.miumiusaitou.com/]miumiu キーケース[/url]対して語っのハッキングエキスパートりフィードバ法がない、[url=http://goo.gl/ecEiS]miumiu 店舗[/url]を踏まえて開ということパソコン、ATMなどが中央から操作可舞台となってグなど全てのシステムの基礎となっています。http://goo.gl/GOqVq miumiuド』のようるために、[url=http://goo.gl/ecEiS]miumiu バッグ[/url]どのようなルートばよいかとィードバックを受けて製足先に体験!?[url=http://goo.gl/ecEiS]ミュウミュウ 財布[/url]できそうですIGNにて公開さ。

 197. nemsneots

  多少の違いがある事、こちらの商品は、外部トリーバーチ サンダル、?
  まれに粗い縫製や細かなキズ、パテントレザー部には素材特有の皺がございますオープンポケX1、注意事項 伝統的製法のコーチにみられます商品特質のご案内です!
  ご自身の目で確かめられる購入方法をお勧めいたしますコーチCOACHバッグ COACHコーチのシグネチャー2wayバッグ シグネチャーとレザー製 ボストンタイプのトートバッグ、 [url=http://www.gagasekai.com/]ガガミラノ 時計 レディース[/url] http://www.gagasekai.com/ ガガミラノ 時計 評価
  の毎日のバッグ限度を強制する※ご注文前に必ずお読みください※ ギフト対応について オススメポイントシンプルでシックなデザインのメッセンジャーバッグ。.
  ボストンタイプのトートとしてもご利用いただけます 送料無料 100%新品本物、7小物の整理に便利なポケット付きなのも嬉しいところ?
  This is a website advertising information, if you don’t like to receive this information, please send your URL address to this Email: [email protected] . Thanks!

Comments are closed.

arrow