Manifestationen – vi som stod upp

Igår den 31 maj var det en manifestation på Medborgarplatsen för rätten till ett privatliv, och mot allmän avlyssning. Och som Oscar Swartz noterade — nog var platsen väl vald, åtminstone till namnet.

Många har skrivit om innehållet i manifestationen redan, så jag väljer att ge lite mer personliga reflektioner.

Vädret var strålande, och jag fick till och med lite solbränna. Det var otroligt kul att träffa så många andra medborgarrättskämpar, och jag både vet och hoppas att många andra kände samma sak. Torgmöten är ju en lite ålderdomlig påverkansform — men så länge man vet varför man agerar på ett visst sätt och inte bara agerar i blindo, så. I det här fallet var det värt bara att se hur många människor som faktiskt står upp för våra rättigheter och kämpar — att vi fick möjligheten att se varandra i ögonen och se hur många vi är. Långt färre har åstadkommit mycket större saker. Vi kan göra det här — men, som Emma säger, vi måste alla inse hur lätt det är att inte vara tyst – och hur viktigt det är.

2008-05-31 Medborgarplatsen - skylt

Till exempel hade några av medborgarrättskämparna på plats gjort en egen enkel skylt av ett tygstycke, bara för att tala om för världen vad som händer. Det är precis så vi alla måste göra. Helt spontant ställa oss med det som står till buds och tala om vad som faktiskt händer.

Nu samlades vi runt 300 personer. Det är ett inte så mycket traditionellt sett – men för den här frågan är det en klar uppåtgående trend, och om gammelmedia hade velat, så hade de kunnat göra en stor story av det. (SVT gjorde en gång ett reportage när vi var runt 50 personer i Malmö, och fick det att se ut som ett fullsatt torg.) Politikerna, däremot, bryr sig inte om ifall vi så samlar trehundra tusen personer. Det finns bara en sak de bryr sig om, och det är opinionstryck.

2008-05-31 Medborgarplatsen - översikt

Sådant opinionstryck är det nu upp till oss, oss, att skapa. Nu vet vi hur många vi är. Vi är jättemånga. Nu vet vi vilket tryck vi kan skapa, om vi bara vill. Massor. Sidan på Knuff är smockfull idag av medborgarrättskämpar.

Sådant tryck skapar man genom att prata med sina vänner. Genom att stå upp för idéerna. Både på gator och torg — som på Medborgarplatsen — och i sina egna sociala cirklar. Det är framför allt där idéerna sprids och växer — inget, inget, är starkare än word-of-mouth. Massmedia kan sticka och gömma sig jämfört med den kraften.

Författaren Anna Troberg är en relativ nykomling till piratrörelsen, men som visar en otrolig klarsynthet, och inledde talarlistan med att bland annat prata om egna erfarenheter av att få sina mejl lästa på en arbetsplats. Hon satte fingret på en väldigt viktig punkt — innan man har varit med om det, så förstår man inte hur stort intrånget är.

2008-05-31 Medborgarplatsen - Anna

Christian Engström, klädd i fulla partiregalier, fortsatte med att bland annat berätta om FRAs historia — hur de gjort nytta en gång i tiden, men nu mest hålls vid liv för att några ska få fortsätta att känna sig viktiga i en symbios mellan skithemliga agenter och skitnödiga politiker.

2008-05-31 Medborgarplatsen - Christian

Jag själv avslutade talarlistan med att prata om varför privatliv som koncept är samhällsviktigt, och att avslöja namnet på tjänstemannen — att det var självaste överdirektören på FRA som berättat att de bryter mot Europakonventionen och svensk grundlag. Dagen till ära hade jag klätt mig i våra partifärger. Jag undrar om någon märkte det. 🙂

2008-05-31 Medborgarplatsen - Rick lila

Efteråt tog vi en picknick i Fatbursparken bakom Medborgarplatsen och fortsatte det sociala. Det är det som bygger kittet nu, för nu måste vi som står upp och räknas hjälpa varandra — nu är dagarna dyra, och vi måste tillsammans stoppa det här och behålla våra medborgarrätter. Missa inte projO:s senaste banner för bloggar, som gav mig rysningar när jag fick syn på den.

Hatten av till alla som kom och ville vara med och stå upp och räknas. Nu tystnar vi inte med detta. Nu fortsätter vi att prata, prata och åter prata. Det må vara det enda vi kan göra, men kraften i människor som brinner för medborgarrätt har underskattats många gånger i historien. Som Snowflake skriver — det var otroligt givande med diskussionerna efter manifestationen, när så många medborgarrättskämpar var på samma ställe.

Andra som skriver om manifestationen (mer politiskt än vad jag gör, jag har inte så mycket att lägga till): Anna Troberg, Basic Personligt, Björnbrum, Catti Ullström, Caught in the Act, Cynism, Drottningsylt, Joshens Humla, Mia, Motpol, Opassande, Oscar Swartz, Polymeriska Tankar, ProjO ett, två, tre, Stationsvakt, Snowflakes in Rain, Teflonminne, Tentativa Tankar

Jag måste avsluta med ett riktigt guldkorn från Joshens blogg:

Tidigare i veckan kablades nyheten ut att man funnit en tidigare okänd indianstam som lever isolerad från resten av världen, djupt inne i Amazonas. Enligt rapporteringarna finns det i runda slängar hundra grupper av människor som lever ovetande om den moderna världen. Dessa finns huvudsakligen i Amazonas, på Nya Guinea och på avskilda öar i Stilla Havet, samt i Sveriges Riksdag.

Nu fortsätter vi allihop att stå upp och räknas. Land byggs inte med lag. Land byggs med människor som vet hur mycket de kan åstadkomma tillsammans.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. drf

  /Signed.

  Fortfarande lite ångest över att jag och nef försov oss så grovt att vi inte kunde närvara, men shit happens. Lite färre i uppslutningen än vad jag hade trott men vem är jag att kommentera när jag ändå inte var där.

  Nu står vi upp tycker jag.

  drf’s last blog post: Bostad sökes

 2. Rick Falkvinge

  Drf: Motpol hade en bra bild av uppslutningen. Kan tyckas lite, men det är betydligt mer än vad vi haft tidigare demonstrationer — när vi dessutom samarrangerat med LUF, Grön Ungdom och Ung Vänster.

  Vi är på rätt vektor. Men rör vi oss tillräckligt fort? Det vet jag inte, men jag tänker inte sluta springa för det.

 3. FRA-lagen aka Lex Orwell « Ur hjärtat

  […] Jag har inte suttit vid datorn särskilt mycket i helgen, och eftersom jag inte kunde närvara på Piratpartiets manifestation på Medborgarplatsen igår så har jag fått nöja mig med att läsa om det i en hel drös med bloggar […]

 4. Mind

  Synd man bor så ini helsike långt bort. Jag försöker påverka opinionen lokalt men det är inte det lättaste. Folk är skrämmande naiva, litar alldeles för mycket på myndigheter och staten.

  Mind’s last blog post: Förberedelser inför fascismen

 5. Klaus

  Förhoppningsvis kommer även FRA-frågan upp i den kampanj som Aftonbladet via TU just verkar ha dragit igång. Man ska nog inte räkna med det, dock.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2589156.ab

 6. Marco Baxemyr

  Mind: Jag anser att man måste kunna lita på sina folkvalda för att kunna känna sig trygg, och känner man sig inte trygg så skadas i många fall yttrandefriheten. Å andra sidan får man absolut inte bli för naiv, men det är oerhört vidrigt att regeringen m.fl. utnyttjar det förtroende svenska folket har för dem..

 7. […] följer några av de bloginlägg som tar upp manifestationen som massmedia missade: 1, 2, 3, 4, […]

 8. Tystnaden om FRA är öronbedövande « Christian Engström (pp)

  […] yttrandefrihet — Christian Engström @ 10:08 I lördags anordnade Piratpartiet en demonstration mot FRA-lagen. Vackert väder, mycket folk och överhuvudtaget en mycket lyckad […]

 9. […] er tid att besöka de insatta och engagerade bloggarna,  Drf har en bra konklusion, Rick är en motor bland upplysarna. LÄNKA till dom! Om media nu tiger ihjäl en av de största […]

 10. Mary

  Det intressanta blir nu vad som kommer sen – hade detta betydelse? Vi får hoppas det. Det är minst sagt en partiöverskridande fråga detta där inte minst jag själv som moderat kämpar på. Jag tycker att jag skriver och vinklar om frågan mest varenda dag ;-).

  Nu har både fp, c och även andra moderater visat lite intresse – men det är kort om tid och vi får se vad som händer nu.

  Mary’s last blog post: Sunt förslag från klok moderat…

 11. EmptyMinds » Blog Archive » Lex Orwell

  […] den fina bilden via opassande min vanliga frukost läsning samt via Mr Falkvinge som hade länken till Projo’s […]

 12. N

  Ta i trä, Thomas Bodström ställer upp Staffan Danielsson rätt bra mot väggen: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=20496976&postID=8547914927695753937

 13. Johan T

  Sanna Rayman tar upp demonstrationen på ledarbloggen.

 14. Daniel

  Tack för att ni lyfte fram det blivande Orwell samhället.

  jag tänkt på detta efter läst detta.

  Vill bara avsluta med följande kommentar:
  http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?module_instance=7

  FN:s Allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Artikel 12.

  “Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem
  eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt
  till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.”

  Regeringsformen, 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter.
  6 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt
  ingrepp även i annat fall än som avses i 4 och 5 §§. Han är därjämte skyddad mot
  kroppsvisitation, husrannsakan och liknande intrång samt mot undersökning av
  brev eller annan förtrolig försändelse och mot hemlig avlyssning eller upptagning
  av telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande.” Lag (1976:871).

 15. Vakna Sverige, vår demokrati är i farapåAspiebloggen

  […] lördags var det en manifestation om FRA-förslaget i Stockholm. Talare var bland andra Rick falkvinge och Anna Troberg. Rick […]

 16. Enligt Min Humla » Mardrömmen: En JPA på FRA

  […] jag förra lördagen deltog i manifestationen mot FRA så hörde jag bland andra Christian Engström tala. Och han sådde ett frö i mitt huvud som jag […]

 17. […] inte tåla att jag inte försökt göra mitt yttersta för att göra en skillnad. Jag var med vid manifestationen 31 maj, men det var lite löjligt att inte Piratpartiet lyckades frambringa en större skara av sina egna […]

 18. […] hade en bra manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm som öppnade ögonen på många — piratrörelsen fick många […]

 19. JMB » Arkiv » De till och med nämner bloggare vid namn!

  […] grejer även offline. Jag har själv känt mig ganska desillusionerad sedan jag åkte hem från manifestationen på Medborgarplatsen då det visat sig att responsen från traditionell media blev absolut tystnad. Falkvinges […]

 20. JMB » Arkiv » Vad göra den 16/9?

  […] politikerna själva kan se folket. Problemet är bara att jag blir av med två hela arbetsdagar (igen)… Alternativet är Göteborg. Inte lika spännande att marschera Avenyn upp (igen) men å […]

 21. FRA-lagen aka Lex Orwell « My Weblog

  […] har inte suttit vid datorn särskilt mycket i helgen, och eftersom jag inte kunde närvara på Piratpartiets manifestation på Medborgarplatsen i lördags så har jag fått nöja mig med att läsa om det i en hel drös med bloggar […]

Comments are closed.

arrow