Har gammelmedia blivit senildementmedia?

KnuffIgår körde större delen av gammelmedia en kampanj för sin kära tryckfrihet (något som bloggosfären inte omfattas av eftersom vi inte betalat staten för vår yttrandefrihet — det kostar nämligen tvåtusen kronor att omfattas av grundlagens tryckfrihetsskydd).

Gammelmedia slog upp stora pilar till insändare, artiklar etc med “denna artikel är inte godkänd av staten”.

Detta samtidigt som bloggosfären har exploderat som en tunna överhettad termit över att staten ska övervaka all kommunikation, och dessutom gammelmedia i stort sett helt lät bli att skriva om att de redan avlyssnar den kommunikation som de kan komma över – i strid med grundlagen – och där en myndighetschef säger det på band. Jag har aldrig sett en sådan intensiv diskussion på Knuff tidigare (screenshot till höger, jag var tvungen att klippa ihop flera skärmar för att få till den). Varför den enorma diskrepansen?

Tidigare när gammelmedia har hängt upp sig på övervakning så har de sett till att man inte ska få bugga och avlyssna just dem. Gott så. De har fokuserat på att man inte ska få avlyssna just tidningsredaktioner.

Vad de inte verkar bry sig om är att när samtliga andra ändpunkter för kommunikation är avlyssnade, så får man tidningsredaktionerna på köpet. Källskyddet upphör att existera med brevhemligheten, och sedan spelar det ingen roll ifall redaktioner inte är buggade. Det behövs nämligen inte längre.

I normala fall brukar bloggosfären och gammelmedia prata om ungefär, åtminstone ungefär, samma saker. Nu har bloggosfären erupterat i en yttrandefrihets-, brevhemlighets- och källskyddsdebatt som gammelmedia struntar i, samtidigt som de kör en egen, väl självomskriven kampanj som missar målet fullständigt.

Källskydd som koncept ger inget skydd när nästan vilken tjänsteman som helst med några få knapptryck i sin ensamhet kan göra en sökning av typen “Ge mig en lista på alla på Krisberedskapsmyndigheten som ringde eller mejlade den här journalisten under de här två dagarna“. Bryter mot efterforskningsförbudet, javisst. Men när det är så lätt att göra, så kommer det alltid att hända ändå. Tidigare innebar källefterforskning att man fick göra detektivarbete som syntes och upptäcktes. Inte så längre.

Gammelmedia! Ni kampanjar i en svunnen tid! Hoten ni pratar om med att staten ska godkänna artiklar och tidningar finns inte — hoten ligger i att staten avlyssnar och registrerar källor, så att ni bara kan skriva officiella pressmeddelanden i framtiden, och helt tappar samhällsfunktionen som statsgranskare! Och det är verklighet här, i Sverige, i dag! Två lagförslag som ligger säger dels att alla telefonsamtal, SMS och mejl ska avlyssnas, och dels att alla telefonsamtal, mejl och SMS ska registreras (avsändare, mottagare, tid, plats). Lägg ihop dessa två, så bjuder jag på de pilar som ni kan använda nästa år vid den här tiden om ni inte börjar prata om FRA-lagen och trafikdatalagringen nu omedelbart:

Dementmediekampanj nästa år

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Uppdaterat: Läs även Hanna, Emma och Anna på samma tema.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lasse E

  Har gjort en sammanställning hos Staffan Danielsson över några tunga remissinstansers synpunkter på FRA-förslaget.

 2. Lasse E

  Annie Johansson bloggar idag om yttrandefrihet och integritet.

 3. Rick Falkvinge

  Annie Johansson pratar ibland om sina “integritetsglasögon”. För min del får hon ha på sig vilka glasögon och skriva vilka debattartiklar hon vill, det enda som räknas är vilken knapp hon trycker på.

  Det är billigt att snacka, men det vi bedöms efter, det är våra handlingar. Jag dömer politikerna enbart efter sina handlingar, varmluft har vi tillräckligt av på den svenska sommaren.

 4. steelneck

  Bra sammanställning Lasse E.

 5. rikard

  Den som vill ha källhänvisning på remissinstansernas yttranden kan finna den hos advokatsamfundet.

  Där finns yttranden från:

  * Justitiekanslern
  * Kammarätten Sthlm
  * Registernämnden
  * Rikspolisstyrelsen
  * Säpo
  * Åklagarmyndigheten
  * Ekobrottsmyndigheten

  Min personliga reflektion är om att FRAs spaning inte kommer användas till brottsbekämpning, så varför vill man då rådfråga Åklarare, Polis och Ekobrottsmyndighet om lagen?

 6. rikard

  Länken skulle varit: advokatsamfundet.

 7. Rick Falkvinge

  Lasse, håller med, förresten: bra sammanställning.

 8. […] exempel från senaste dygnet: Oscar Swartz, Anna Troberg, Pär Ström, Erik Hultin (c), projO, Rick Falkvinge, Christian Engström, Anders Gardebring, Johnny Scharonne, Drottningsylt, Bulten i Bo, Attila, […]

 9. Marco Baxemyr

  Bra att du skrev detta inlägg Rick! Det är bara att hoppas att så mycket av gammelmedia som möjligt ser den, tar åt sig och faktiskt gör något!

  Marco Baxemyr’s last blog post: A word about me.

 10. Jakob

  Nu har Politikerbloggen en notis om FRA-förslaget. Men utan kritiska synpunkter förstås.

 11. 14 dagar kvar till Lex Orwell

  […] stöder Svenskt Näringsliv avlyssning? Har gammelmedia blivit senildementmedia? Maktlösa makthavare Tystnaden om FRA är öronbedövande Är du en människa eller en […]

 12. Adam K

  När FRA förslaget gått igenom, för det kommer det tyvärr att göra, är det väl lämpligt att direkt vända sig till The European Court of Human Rights med en anmälan, vilket även privatpersoner skall kunna göra.

  “The Court applies the European Convention on Human Rights. Its task is to ensure that States respect the rights and guarantees set out in the Convention. It does this by examining complaints (known as “applications”) lodged by individuals or, sometimes, by States. Where it finds that a member State has violated one or more of these rights and guarantees, the Court delivers a judgment. Judgments are binding: the countries concerned are under an obligation to comply with them.”

  Adam K’s last blog post: Matchanalys, Sverige-Ukraina

 13. Mikael » Mer nyheter

  […] det absolut mest skrivna ordet just nu. Många har skrivit mycket läsvärda artiklar. Opassande, Rick Falkvinge (PiratPartiet) och Oscar Swartz, är några […]

 14. Foliehatt på väg utomlands? « Msn00b’s Weblog

  […] är den att jag kommer på mig själv med att jag fan ta mig inte kan sluta läsa, och fascineras, och bli […]

 15. Det är nu eller aldrig, gammelmedia! « Christian Engström (pp)

  […] tyvärr tror jag inte längre att gammelmedia kommer att lyfta särskilt många fingrar för att försvara källskyddet och bevaka sina möjligheter att fungera som “tredje statsmakt” i framtiden. Varför de […]

 16. Bloggen Bent - Blogginl

  […] skillnad fr

 17. […] spontana tanke går då till presstödet (press-stödet), skattepengar som betalas till senildementmedia just för att de ska vara tredje statsmakt och […]

 18. syrrans granne » Så skall svensk terrorism stoppas

  […] hos riksdagsmännen och i de breda folklagren, mycket tack vare en kompakt tystnad i frågan från gammelmedia. Viss oro i leden kan ändå skönjas, mycket på grund av den helsidesannons i onsdagens DN som […]

 19. […] konstanta tryck och en välförtjänt brandfackla av Anders Mildner. Christian, Anna, Oscar, Emma och jag hade skrivit om samma ämne tidigare. Stockholm City hade en förstasida som bara hade gigantiska […]

 20. Anna Troberg » Något är ruttet i staten … Sverige!

  […] att pinka in partirevir och istället ställa sig upp och ta en riktig debatt med till exempel Rick Falkvinge. Varför är jag inte förvånad övar att ingen av dem eller någon annan riksdagsman vill göra […]

Comments are closed.

arrow