Sätt internationellt tryck på politikerna!

Vi har försökt att sätta tryck på politikerna inifrån Sverige om Lex Orwell. Det har runnit av riksdagsmännen som vatten på riktigt, riktigt arroganta gäss, som dessutom har lärt sig att göra ett hånskrattande läte tillbaka.

Svensk press har ignorerat storyn i stort sett fullständigt, med undantag för IDG som agerade otroligt professionellt.

Nästa steg är att göra det obekvämt med internationell press. Storyn missade precis Digg, men nu ligger den först i kö för Slashdot i stället (röd färg i Firehose) — vi får se om CmdrTaco lyfter upp den, men nu har den kommit så långt den kan utan att vara på förstasidan. Hur som helst vet jag att The Register bryter om några timmar, och jag hoppas på TorrentFreak också.

Om det är något som svenska politiker verkligen genuint avskyr så är det att bli utmålade som en skurkstat. Det är bara att se hur de reagerar när USA anklagar dem för det allra minsta (som att inte gå landet tillräckligt tillmötes på amerikanska villkor). Nu är det dags att försöka sätta press genom att få internationell press att sakligt skriva om Lex Orwell. Det räcker med att beskriva precis hur den är, rakt upp och ner, för att de svenska politiker som förordar den ska få riktigt, riktigt dåligt rykte. Välförtjänt sådant.

På min engelska blogg (english.rickfalkvinge.se) har jag skrivit några startskott. Skicka till vänner och bekanta, eller skriv egna internationella inlägg. Där har jag kallat lagförslaget för Ubiquitous Wiretapping Bill, eftersom jänkare inte är vana vid Lex Foobar-formatet på lagar; har någon något bättre namn, så kör så det ryker.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. serenity

  Trevligt! Håll oss gärna uppdaterade, så att man slipper hålla utkik över hela världen 🙂

 2. Radikalen

  Låt dem övervaka oss bara! Föreslår att alla fr.o.m nu alltid använder orden: Islam,bomb,Fatah,terrorism,CIA,socialdemokraterna,irak,iran som innehåll i alla email. Förslagsvis gör man en malltext man klistrar in nederst i alla email. Då kommer FRA’s filter i avlyssningen att få fullständigt fnatt och åtgärden att avlyssna trafiken är helt meningslös.

  Radikalen’s last blog post: Effektiv medicin mot FRA

 3. rikard

  Artikeln på The register är uppe nu.

 4. West

  Jag har tyvärr inga kontakter inom gammelmedia, varken i Sverige eller utomlands. Men jag har iaf hojtat till på ett forum för ett hyfsat stort open source-projekt jag är involverad i. Det är massor av folk från hela världen som rör sig där, och jag har uppmanat dem att sprida ordet vidare — framför allt om de råkar ha några kontakter inom media. Det är inte mycket, men man vet aldrig.

  West’s last blog post: Klockan tickar

 5. ctail

  Erik Josefsson har skrivit en engelskspråkig artikel i ämnet hos European Digital Rights.

  ctail’s last blog post: Tidningarnas rätt att inte yttra sig

 6. Erik

  Du tror inte det kan vara så att detta genomförs just för att kunna ge information till framförallt amerikanerna? Jag tycker inte alls det verkar otänkbart att initiativet kommer därifrån. NSA verkar ju göra samma sak!

 7. steelneck

  @Erik: Säkerligen är det USA som trycker på riktigt hårt, ja man känner ju igen retoriken tom. Vi har ju också det där “utvecklingsavtalet” med DoD eller om det var NSA som sverige skrivit under tillsammans med några andra länder. Fasen jag hittar inte länk till det, kommer inte ens ihåg vad det hette, hjälp någon?

  Nu spånar jag iväg lite.

  Jag tror för övrigt att en del av upphovsrättsmaffians rabalder också kan vara som de agerar marionetter till det amerikanska industrimilitära komplexet, skulle tro att man hittar samma ägare där längt uppe i näringskedjan i många fall. Hollywood kallas ju inte utan anledning för “lilla utrikesdepartementet” utan anledning. Det nyttjas nog inte så lite som propagandamaskin, och i fallet med Internet så kan det nyttjas till en sak till, användandes immaterialrättsliga avtal som hävstång.

  Fundera bara en liten stund på hur många miljarder som kan vara nedlagt sedan lång tid tillbaks på att skaffa sig ögon och öron på världen, vi snackar rymdraketer och satelliter nu, då får man ett litet grepp om intressena bakom och vilka maktresurser vi talar om.

  Kalla kriget tog ju inte slut heller, de har bara inte talat om det för oss. När Sovjetunionen föll så föll också de där nedrustningsavtalen. Ryssland gick ned för räkning ekonomiskt under fyllbulten när oligarkerna med Standard Oils “barnbarn” i ryggen började råna landet. Vilket Putin blev tvungen att göra något åt genom lite oljebolagsaffärer, exproprieringar och mord i London med radioaktiva piller.. Men sedan dess har ryssarna repat sig rejält, och under tiden har USA sysslat med att omringa ryssland med Weapons of mass destruction kring dess gränser, ja så till den milda grad att de bytt plats på den där listan i länken till CIA. F.W Engdahl förklarar närmare om geopolitiken och det nya kalla kriget och om The emerging russian giant som spelar sina kort strategiskt.

  Vad har hänt militärt i vår omvärld sedan sovjetunionens fall? USAs största militäranläggning idag heter Camp Bondsteel och den ligger inte i USA, den ligger i Kosovo och är den största basen som byggts sedan vietnamkriget. USA har byggt militärbaser i Afganistan, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Bosnien, Albanien, Makedonien, Checkien och vi vår omedelbara närhet har vi Estland, Lettland, Litauen och Polen, det är på väg att sättas upp misilförvar i Checkien. Vad det handlar om är rätt o slätt nucelar primacy och first strike capability. Under kalla kriget så rådde ju en terrorbalans där det hela helt enkel var otänkbart genom mutual destruction, men med nucelar primacy så förändras det från otänkbart till tänkbart. Frågan är vad kineserna gör med den amerikanska liran om det hettar till?

  NATO bygger ju också upp ett cyberwar center i vår omedelbara närhet, i Tallin. Det är ju en helgjuten bundis till FRA. Tänk va kåt dom skall vara över att kunna glida över the baltic sea och frottera sig med dem, mäta pittar, stordatorer och så. Militärer brukar ju gilla sånt, till skillnad från poliser som inte jämför sina kanoner utan är mer pragmatiska och samarbetar om konkreta saker som när någon buse råkat slippa över någon gräns – De har ju ett jobb att sköta.

  Fy fan vad denna eviga geopolitik ställer till med, för ni vet väl att det är geopolitiska intressen det alltid handlat om, inte religion.

 8. […] också: Christian Engström, Rick Falkvinge, RF igen, ProjO, Johan Ronström, Svensson, Erik Hultin, Radikalen, Drottningsylt, Se till vänster, där […]

 9. steelneck
 10. Har Sverige somnat i konsensusvaggan? « WitchBitch

  […] mer här: Johnny Scharonne, Opassande, Christian Engström, Rick Falkvinge, RF igen, ProjO, ProjO igen, Johan Ronström, Svensson, Erik Hultin, Radikalen, Drottningsylt, Se till […]

 11. Erik Starck

  Politiker i Sveriges Riksdag har bytt parti förr.

  Jag förutsätter att ni från (pp) har ställt frågan till Federley m.fl….?

 12. rikard

  Engelskpråkig artikel för tips till utländska journalister finns på The Local.

  Det är mycket svårt för utländska journalister att gräva i det här eftersom det lilla som skrivits om det här är på svenska (utom nyligen uppdaterade engelska bloggen här på rickfalkvinge.se, bra Rick!!).

  Hittar ni fler artiklar (utom The Register, The Local och /.) så dela med er!

  Eller skriv in dem på en ny sida på lexorwell.se och digitalidag.se .

 13. steelneck

  @rikard: Oj! Det där var riktigt bra, med uppföljande relaterade artiklar o allt. Jepp, sprid.

 14. […] Slashdot plockade upp storyn om Lex Orwell. Jag har tidigare uppmanat alla aktivister att försöka sprida opinionsbildningen utanför svenska språket, och har bland annat skrivit en hel del på min engelska blogg just för att engelskspråkiga […]

 15. rikard

  En till text på engelska, skriven av ingen mindre än Patrik Fältström, ledamot av Regeringens råd för IT-politiska frågor.

  Att tipsa utländsa journalister om, alltså.

  Many questions, not many answers. And that is if I ignore the integrity aspects. If I read what integrity people say about the legislation, I am really worried. But, I think the legislation is bad enough as legislation even if I ignore those issues…

 16. serenity

Comments are closed.

arrow