Story i The Register

Första internationella uppmärksamheten kommer från The Register som skriver World +dog ignores Sweden’s Draconian wiretap bill: ‘If your email crosses our border, we tap it’.

De har Piratpartiet som primärkälla och kallar oss för “definitely left-leaning”, jag vet inte var de fått det ifrån och det kanske är sant utifrån amerikanska ögon, men det är åtminstone exponering för lagförslaget.

UPPDATERING: “Definitely left-leaning” syftar naturligtvis på den amerikanska vänster-högerskalan, som går mellan liberala värden till vänster och kristfundamentalistiska moralkonservativa krigshetsarvärden till höger. Det är lättare att acceptera. (Koncept som socialdemokrati eller socialism finns inte på den amerikanska politiska skalan.)

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Aewheros

  Alla partier som ryms på den politiska skalan i Sverige med undantag för möjligtvis Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna och dylika wannabe-partier är ju “left-leaning” enligt amerikanska mått. Alla de borgerliga är “left-leaning”, om moderaterna är något till höger om amerikanska demokraterna i några frågor så är det isåfall inte mycket.

 2. CJ

  Kul att se internationell uppmärksamhet, synd bara på “vänster”-kommentaren. Skrev en kort blänkare om detta i kommentarerna. Oavsett om karln är amerikan får han väl kamma sig lite när han bevakar Europa 🙂

  “Nice to finally see some international attention on this subject. I have but one grievance with this article. Right in the beginning “… decidedly left-leaning Swedish Pirate Party…” is so erroneous it’s not even funny (ok, maybe a bit).

  As stated on their web page (roughly translated) “The Pirate Party takes no position on the right / left issues, or other issues which are outside our political program”. To a causal observer one might get the idea when reading about criticism of patents and copyright.

  What is most frustrating here in Sweden is the total and utter silence emanating from mainstream media. This issue has been hotly debated on blogs for months and years and, to tell you the truth, it seems that it will go on that way. This means that Joe Q Public does not know the real implications, (s)he will just be “thankful” towards our elected officials for protecting us from terrorist and their children from the millions of pedophiles out there.

  Gloomy sunday… wait… almost thursday.”

  CJ’s last blog post: Recension: Arturo Fuente Canone (maduro)

 3. Hanna

  Ur historiskt perspektiv så har liberala värden varit vänster (men därmed inte mer stat, högre skatt osv som i sverige) så det är antagligen det dom syftar på.

  Eftersom vi inte tar ställning i fördelningspolitiken så har jag svårt att tänka mig annat som förklaring. Möjligen att det i USA är främst de konsevativa eller neokonservativa som är för drakonisk terroristlagstifnting och därmed är relativt vänster att vara emot den…

  my 2 cents >.O

  Hanna’s last blog post: Blir vi tryggare, eller tvärtom?

 4. […] June 5th, 2008 av projO i integritetsfrågor, lag & rätt, piratpartiet, samhällsfrågor FRA Falkvinge var först med att informera om att Engelsk media nu rapporterar om den svenska avlyssningslagen som FRA ska […]

 5. Ole Husgaard

  Artiklen kommer med et andet punkt, som vi kan bruge i denne kamp: Google har sagt, at de aldrig kommer til at placere servere i Sverige med denne lovgivning. Og TeliaSonera er ved at flytte servere ud af landet for at beskytte deres finske kunder.

  Jeg kan tilføje, at lovforslaget var en væsentlig grund til, at vi valgte ikke at placere det danske piratpartis server i Sverige. (Vi kunne ikke placere den i Danmark, da der ikke er nogen udbydere med rimelige vilkår og priser, så den bliver placeret i Holland.)

  Med en sådan lovgivning vil landet miste indtægter, da udenlandske kunder ikke længere vil placere datacentre, servere eller deres hovedkontor i et land hvor al kommunikation bliver overvåget.

 6. steelneck

  Jag försökte för en stund sen få in en blänkare på slashdot om The Registers artikel. Jag ändrade till “liberal leaning”. Men på slashdot är det svårt att få in något som inte är amerikanskt.

  Ni som har konton på slashdot kan ju prova att rösta för mina artiklar som pekar på Ricks engelska blogg.
  http://slashdot.org/~steelneck/firehose/

 7. Johan

  Ole Husgaard: Vad tusan vann ni med att placera servern i Holland? Holländarna fick väl sin Lex Orwell redan 2002? Nederländerna är ju ett av de “föregångsländer” som lyfts fram i FRA-förslaget.

 8. Johan

  Tycker att det är egendomligt att Försvarsutskottet inte har lagt ut några protokoll från sina sammanträden på sistone. Jag har följt arbetet i utskottet under våren, och protokollen brukar publiceras med högst en veckas fördröjning.

  Arbetet med FRA-förslaget återupptogs i utskottet den 8 maj efter ett års bordläggning. Veckan efter genomförde man en utfrågning av FRA:s generaldirektör, Ingvar Åkesson, som bl.a. handlade om “aktiv signalspaning”. Därefter har man haft ytterligare sammanträden i maj månad som handlat om signalspaningslagen.

  Inga protokoll har dock lagts ut från något av dessa möten. Det senaste är från 6 maj, dvs innan FRA-förslaget återupptogs.

  Visserligen är sällan innehållet i protokollen särskilt upphetsande, men jag tycker det hela är konstigt. Jag har därför skickat en fråga om detta till utskottets ordförande.

 9. AToTheK

  Fick precis svar från Fredric Karén på ett mail jag skrivit och frågat varför dom inte rapporterar nåt i medierna.

  “Tack för ditt mail. Vi planerar ett större jobb om “FRA-lagen” inför beslutet nu i juni. Vi ska där belysa flera av de aspekter som du tar upp i ditt mail, hur vanliga människor påverkas etc.”

  Hoppas det blir något riktigt bra som får Alliansen att göra en 1 80

  AToTheK’s last blog post: På västfronten intet nytt. Median verkar inte intresserade ang FRA.

 10. CJ

  “Hoppas det blir något riktigt bra som får Alliansen att göra en 1 80”

  Problemet med att göra ett jobb inför omröstning är att det är för sent för att få någon som helst opinion mot beslutet. Idag är det tolv dagar kvar, tredagarshelg på gång, då är det dryga veckan kvar. Finns inte en chans att något händer på den tiden tyvärr…

  CJ’s last blog post: Recension: Arturo Fuente Canone (maduro)

 11. steelneck

  @Johan: Tuta när du får någon förklaring.

  @AToTheK: Slutet av juni? Tycker inte du också att det låter väl sent, medvetet sent? Det skulle behöva komma nu, på stört, helst igår. Inte efter omröstningen.

 12. Björn Felten

  @steelneck: Jag läste också AToTheKs kommentar som du vid första genomläsningen, lustigt nog. Men h*n säger faktiskt “inför beslutet nu i juni”. 🙂

  För övrigt skulle jag vilja rekommendera alla med kontakter i framför allt USA att göra som jag gjort i ett antal FidoNet-möten: uppmana alla våra USA-kompisar att ringa till närmsta svenska ambassad (numret finns i katalogen) och uttrycka oro för hur det kommer att bli med de framtida kontakterna med deras svenska vänner.

  Många bäckar små…

 13. steelneck

  Ja bu har rätt BF. Jisses man är så upprörd att man läser som en kratta och tolkar till det värsta.

 14. Thomas Tvivlaren

  Som andra redan påpekat, synen på höger-vänster är en smula…märklig i USA. Vi talar trots allt om landet där “socialism” = “communism” och där reformer som är mer eller mindre självklarheter i Europa beskrivs som “communism”. The land of the free var det ja…

  Thomas Tvivlaren’s last blog post: Intelligent Svärmeri

Comments are closed.

arrow