Hårt piratarbete ger resultat

Moralen i piratsfären är god just nu. Seglen är fyllda, vinden är rätt, och vi tackar Poseidon för snabbt internet. Det är nätet som gör att vi kan organisera oss så här snabbt och lättrörligt. Jag undrar ibland hur den förra stora nya folkrörelsen – miljörörelsen – egentligen klarade att organisera sig.

Nåja.

Piraterna i bloggosfären (ett drygt dussintal) har kämpat hårt för rätten till brevhemlighet och fortsatt demokrati, som alla vet. Nu börjar det hårda arbetet ge resultat. Den som tror att man inte kan påverka som enskild medborgare har förmodligen bara aldrig försökt.

För det är som med allting annat. Man måste tänka flera steg i förväg, och framför allt vara beredd att arbeta hårt och i uppförsbacke. Det är visserligen sant att lagstiftarna fortfarande inte har förstått poängen med brevhemlighet – och att demokratin håller på att gå käpprätt – men utan arbetet hade de absolut inte brytt sig, och vi märker att det går att påverka.

Idag hände fem saker som var tecken på riktig utdelning. Det första var att Slashdot plockade upp storyn om Lex Orwell. Jag har tidigare uppmanat alla aktivister att försöka sprida opinionsbildningen utanför svenska språket, och har bland annat skrivit en hel delmin engelska blogg just för att engelskspråkiga reportrar ska kunna plocka upp det. Det hände igår när The Register plockade upp min engelska bloggpost, och nu på morgonen plockade Slashdot upp The Register.

Svenska politiker tycker vanligtvis inte om den sortens uppmärksamhet. Det var hela tanken. Det gör att de hålls accountable för sina handlingar. Förra gången lades Lex Orwell i skrivbordslådan för att den hade fått för mycket uppmärksamhet. Vi ska lära politikerna betydelsen av det ordet. Uppmärksamhet. Det är sådant man får både när man gör något särskilt bra, och när man gör något särskilt dåligt.

Det andra som hände har att göra med mitt avslöjande om att FRA har brutit mot grundlagen i ett antal år, och att de vet om på högsta ledningsnivå att de brutit mot grundlagen under dessa år. Detta avslöjade jag under en demonstration på Medborgarplatsen i lördags, och avslöjandet täcktes i en artikel av Computer Sweden. Detta avslöjande har nu gått upp på regeringsnivå, när riksdagsledamoten Max Andersson ställer justitieminister Beatrice Ask till svars för detta faktum i en interpellation — något som påverkar, om än osäkert i vilken grad, den alltmer intensiva debatten om Lex Orwell. Detta täcktes också i engelskspråkig media.

Det tredje, fjärde och femte som hände pratar jag mer om senare.

Men det viktigaste är att politiskt engagemang ger resultat. Idéer gör ingen skillnad. Det är människor som gör skillnad.

Kan vi få några sådana här småsegrar så kan alla andra också. Och många små segrar överallt är en ostoppbar kraft.

Nästa vecka skalar vi upp; vårt budskap kommer att synas mer än någonsin i partiets historia.

Pirater som kämpar (ett ganska slumpmässigt urval): Anna, Emma, Hanna, Christian, Johan, Andra Sidan, Tommy, Drf, Nef

Pirater i själ och hjärta, dvs äkta medborgarrättskämpar, som eventuellt flyger andra partifärger just nu: Hax, Blogge, Erik, Attila, Max, Hanna, Johanna, Jonas, Mary, Louise, Cattis, Trotten, Lake

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Onsdag

  “Det tredje, fjärde och femte som hände pratar jag mer om senare.”

  Måste du ha cliffhangers i varje inlägg? Det är inte bra för mitt internetberoende. 🙂

  Onsdag’s last blog post: diff

 2. Anders W

  Rick det är ett bra jobb ni gör. Vi måste dock synas mer IRL, affischer, tidniga, radio och tv. Jag har delat ut PP´s folder till alla i kvarteret där jag bor, har dom även uppsatta i bilen. Jag skriver inlägg i debatten på nätet, men t.ex. Metro har plockat bort mitt inlägg. Vi borde nå ut så att fler kontaktar sina politiker och säger vad dom känner. Internet i all ära men svensson tar inte del av bloggosfären. 🙁 Går det att köpa reklamplats för PP någonstans? Så att vi når folk IRL.

 3. Enligt Min Humla » Terrorismen har redan vunnit

  […] börjar det så sakteliga röra på sig, även om gammelmedia med ett helt mentalsjukhus envishet vägrar uppmärksamma den skandal […]

 4. rikard

  Väldigt bra att utländsk media börjat skriva.

  Tips:

  Det här är nog värt att bevaka: Regeringens råd för IT-politiska frågor:

  Kommande möten

  2008
  På mötet den 9 juni står bland annat integritet, förtroende och tillgänglighet till IT på agendan.

 5. Tobbe

  Förberedelserna för kabelinhämtningen är i full gång och har så varit en längre tid. FRA har också tagit informella kontakter med ett par operatörer.

  Vissa riksdagsledamöter tycks tro att det är först i oktober 2009 som något konkret kommer att hända i kabelfrågan. Detta är helt fel.

  Ett par hundra miljoner är avsatta till kabelutbyggnaden under de närmaste åren. Nu väntar bara FRA på det positiva beskedet den 17 juni. Sen kommer man att dra igång på allvar dagen efter. Än så länge har man ju saknat det formella mandatet.

  Enligt en källa inom försvarssfären har det under året även förts samtal mellan FRA och FUN, så att övergången till den nya lagstiftningen blir så smärtfri som möjligt. FRA har också inlett en charmoffensiv mot Datainspektionen.

  Även kontrollorganen är inställda på att det blir ett JA till signalspaningslagen.

 6. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Skala banan

  […] i allmänhet – tänker de låta frågan passera obemärkt. Den kallas skämtsamt för Lex Orwell, vilket borde ge en fingervisning hur pass allvarlig frågan […]

 7. Björn Odlund

  http://www.youtube.com/watch?v=-V1-0_oidVg

  Eben Moglen beskriver vilka två saker man behöver veta för att kunna förändra världen:
  1) Exakt vad det är man vill
  2) Exakt hur man skall komma dithän

  Så enkelt (nåja! 😉 ) var det med den saken!

 8. Fredrik

  Enligt HAX har Fredrick Federley gått med i Facebook-gruppen FRA-lagen är en sjukt dum idé.

 9. NånAnnan

  Här har vi en som nog tämligen på pricken förklarar vad det är för fel på media. Det är en rätt lång intervju med en svensk gubbe, och det är djupt, handlar om rätt många saker, men mest det som inom socialpsykologin kallas kognitiv dissonans och rädslan att öppet torgföra tankar som sas. går utanför boxen. Han förklarar saken mycket bra. Se videon!

 10. Lasse E

  Folkpartiets länsförbund i Kalmar säger nej till FRA-lagen, eller åtminstone till lagförslaget om “signalspårning”, som de skrivit i sitt brev till riksdagen.

 11. […] som skriver i ämnet: Rick Falkvinge, Drottningsylt, WitchBitch, Enligt min Humla, josh igen, Lakes lakonismer, Erik Hultin, Sagor från […]

 12. Johan T

  Vill påminna om vad Maria Abrahamsson skrev i Svenska Dagbladet i februari:

  “Mediehanteringen kommer jag att diskutera vidare med försvarsministern den 1 februari, skriver Åkesson i personalbladet, och understryker att fram till den känsliga voteringen i juni får FRA inte synas som aktör på det politiska planet.”

  Det är fina demokrater vi har att göra med i den här soppan.

 13. FRA-lagens konsekvenser för en statstjänsteman… - Peter Krantz

  […] Märkligt att det inte blivit en större debatt i media runt det här. Bloggosfären verkar dock vara full av artiklar och nyheten har dykt upp på Slashdot, Ars Technica och The […]

 14. Att visa sitt motstånd | Alter Ego Resonerar

  […] skriva lite kring mina funderingar, då jag via Knuff ser Piratpartiets Rick Falkvinges inlägg, Hårt piratarbete ger resultat. Spontant så klingade inlägget negativt ( i mitt tankemönster ) tyvärr. Jag fastnade i tanken […]

 15. Svensson

  It seems progress is being made, thanks to a united internet/blogg front. For me, a serious question remains. How can democracy in Sweden can be guaranteed with a press that is apparently not willing to stick its neck out? Obviously, in the back of my mind, conspiracy theories emerge, but lets stick to the more reasonable explanations to be investigated.

 16. Självklart emot FRA-förslaget « Mia is a geek

  […] om en dryg vecka (17:e juni) – här ett litet urval (se även tidigare inlägg av skribenterna!): Rick Falkvinge, Opassande, MinaModerataKarameller, Enligt min humla, Anna Troberg, drottningsylt, andra sidan, […]

 17. […] mer engagerade än andra. Som exempel så kan jag nämna Anna Troberg, Opassande och piratpartisten Rick Falkvinge som har lagt ner ett otroligt arbete på frågan och gjort en stor insats för att föra upp […]

Comments are closed.

arrow