Välkommen till framtiden, vänstern!

För ett drygt år sedan kopierade norska venstre, motsvarigheten till svenska folkpartiet, vårt program om upphovsrätt ord för ord, ner till minsta komma. I dag var det svenska vänsterns tur, ett parti som står rakt motsatt norska venstre i ekonomiska frågor.

De var å andra sidan inte så ambitiösa att de kopierade vårt program rakt av och antog det enhälligt, som norska Venstre gjorde. Vänsterpartiet hade fem motioner insända av Mikael von Knorring, som å andra sidan plockade kärnpunkten helt rätt — att det måste bli tillåtet att lägga ut material på nätet, så länge det sker utan vinstsyfte.

Tyvärr låg debattnivån på kongressen på en bedrövlig nivå. Såväl förespråkare som motståndare till motionen argumenterade utifrån att upphovsrätt är äganderätt — de har inte förstått att en av anledningarna till att fildelning är ett faktum, är att upphovsrätt står i rakt motsats till äganderätt. Det visar att riksdagspartierna inte ens har förstått vad upphovsrätt är. I det perspektivet är det visserligen positivt att de kommit till rätt slutsats, men bägaren smolkas lite. Enstaka debattörer hade rätt inställning — fildelning är helt enkelt redan teknikhistoria — och jag hoppas att de får mer utrymme framöver.

Vänsterpartiet gick med detta steg om Miljöpartiet, som en vecka innan riksdagsvalet 2006 tog ställning för att nedladdning ska vara lagligt, men uppladdning fortfarande olagligt. Det är ännu värre än att förväxla upphovsrätt med äganderätt.

Twinglande: SvD, DN. Andra som skriver: Basic Personligt

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. serenity

  “för att nedladdning ska vara lagligt, men uppladdning fortfarande lagligt” – typo va? 🙂

 2. Anders

  Well, att fildelning är i konflikt med äganderätten är en ganska klassisk socialistisk analys. De utvecklade produktivkrafterna har gjort “kollektivt” ägande av kultur/information möjlig men produktionsförhållandena med privat finansiering per kopia kan inte hantera detta.

  Är man inte socialist kanske man inte håller med om den analysen men att kalla det för en “bedrövligt låg debattnivå” är ohederligt. Personligen tycker jag det är betydligt mer märkligt med borgeliga fildelninsförespråkare som inte inser att med kollektivt ägande så måste också någon form av kollektiv “socialistisk” finansiering till.

 3. Anders (en annan)

  “fildelningens konflikt med äganderätten” är tyvärr nonsens. Jag kan förstå hur man hamnar där, men det är tyvärr ändå knas. Felet kan härledas till feltolkningen att idéer går att äga. Copyright är ett sorts undantag mot ett totalt förbud mot tryckkonsten som ställde till med så mycket oreda när den kom.

  Vidare så har makten lyckats skapa fler myter i sammanhanget, t.ex. den om upphovsmannen som på något sätt trollar fram skapelsen ur intet. Hur mycket royalties får våra kommunala musikskolor av våra världsstjärnor? Hur orginellt är det att författa en historia om ett mord?

  Räcker inte den socialistiska analysen för att genomskåda det? Isf har nog socialisterna större problem än dom tror. (Om man kommer på en ny variant på socialismen… och copyrightar/patenterar den?)

 4. Anders (en annan)

  Och, som bonus, lite teknik-tjafs:
  * kombinationen lt och slash får inte stå bredvid varann i JavaSnusk, s='<‘+’/’ går däremot bra.

  * Många nästlingsproblem med li. (det är nog script i en ul som inte är ok.)

  * amp; måste escapeas i url:er.

  * img alt=”Politikbloggar, alt=”Politik” och resistor-80×15.png saknar sluttaggar.

  * no-break-space vid saknar semikolon.

 5. Marco Baxemyr

  Positiv nyhet! 😀

  Marco Baxemyr’s last blog post: Phelerox.

 6. Anders (en annan)

  Oj! Ännu mera skoj! HTML-filtreringen escapar inte kommentarer så … eller hur?

 7. West

  von Knorring, van der Kwast. Välkomna till Ankeborg.

  West’s last blog post: Dagen efter

 8. Mia*

  Ja, det var absolut glädjande besked från V.

  Och ursäkta, men petmoster blir förvirrad av att “nedladdning ska vara lagligt, men uppladdning fortfarande lagligt” – gissar jag rätt om jag tror att uppladdningen var tänkt att vara olaglig?

  Mia*’s last blog post: Tolfte gruppträffen

 9. Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

  V: “Legalisera fildelning, kriminalisering av majoriteten svenskar omöjlig”…

  Under Vänsterpartiets kongress igår söndags (8 juni) beslutade man att vända tvärtom i frågan om fildelning, skriver Svenska Dagbladet. Vänsterpartiet ska numera vara för fildelning, och emot lagar som ska användas för att sätta dit personer…

 10. […] (vilket Internet använder Miljöpartister?) vilket förstås är helt absurt. Rick skriver att det var Mikael Von Knorring (hihi) som lade fram motionerna och Christian skriver om dem mer i […]

 11. Rick Falkvinge

  Serenity och Mia*: Rätt. Tack.

 12. Rick Falkvinge

  Anders: Tack, ska kika på det när jag har lite mer bandbredd.

 13. Pastey

  Man kanske får ha lite överseende med den äldre generationen, men det viktiga var att de progressiva vänsterkrafterna med von Knorring i spetsen var i majoritet och vann!:D

  Pastey’s last blog post: Därför är jag med i Vänsterpartiet

 14. Rick Falkvinge

  Pastey: Rätt, det viktigaste är att partiet bytte inställning. Men utan personer som förstår VARFÖR partiet bytte inställning, så kommer frågan aldrig att prioriteras i regeringsförhandlingar, och då är jag rädd att det inte spelar så stor roll vad som står i partiprogrammet.

  Det är det som är den riktiga styrkan hos ett parti med ett smalt program. Man vet exakt vad partiet kommer att försöka få igenom i regeringsförhandlingarna.

 15. Rasmus

  Hej!
  Tänkte bara nämna att den lilla människan faktiskt kan påverka. Mejlade den lokala tidningen här i staden (Norrtälje) och de tog faktiskt till sig tipset.

  Här är länk till ledaren (som de skrev om FRA-lagen i):

  http://www.norrteljetidning.se/site/page/35?nid=5109393

  Såhär löd mitt tips:


  Hej NT!

  Jag vet inte om ni har hört om den så kallade FRA-lagen, men den måste tas upp. Denna lag skall röstas om i Riksdagen den 17 juni, vilket betyder att det är bråttom med att göra folket medvetna om att det kommer att ske och också göra riksdagsledamoterna medvetna om vad det egentligen är de kommer att rösta igenom.

  Uppenbarligen vet inte riksdagsledamoterna vad det är de kommer att rösta igenom. Se länk: http://www.dagensps.se/article.aspx?articleID=41019&categID=236

  Se också dessa länkar:
  http://www.idg.se/2.1085/1.165280

  http://swartz.typepad.com/texplorer/2007/04/nationell_skerh.html – Kolla gärna runt på Oscar Swartz blogg!

  http://rickfalkvinge.se/2008/06/03/har-gammelmedia-blivit-senildementmedia/

  http://rickfalkvinge.se/

  Meddela gärna mig via mejl eller telefon om detta är något som ni finner intressant!

  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Med Vänliga Hälsningar

  DET GÅR ATT VÄCKA GAMMELMEDIA!

 16. […] och höll brandtal tog vänsterpartiet det progressiva beslutet att rekommendera en svängning mot att tillåta fildelning av upphovsrättsskyddat material för icke-kommersielt […]

 17. Rick Falkvinge

  Anders: Var hittade du ampen i URLer? Är de andra felen ok nu?

  Rasmus: Alldeles lysande! Och en bra ledare var det, dessutom.

 18. Anders (en annan)

  Rick: HTML validator för mozilla: http://users.skynet.be/mgueury/mozilla/

  Den *äger*. Framför allt att man blir van att se den gröna bollen längst ner, eftersom den validerar alla sidor man tittar på.

  line 422: unescaped & or unknown entity “&…” // i a med alt=”Bloggtoppen.se”
  line 422: unescaped & or unknown entity “&…” // i a med alt=”Politikbloggar”
  ..och en väldans massa script inuti li, vilket inte verkar vara ok.

Comments are closed.

arrow