FRAs allmänna avlyssning – en resumé

FRA-lagen har vridits och vänts på ur alla tänkbara vinklar på sistone, så det är dags för en sammanfattning:

Den 17 juni röstar riksdagen om att införa en ny lag om “signalspaning”.

Lagen innebär att alla telefon- och internetoperatörer måste dra en stor kabel till statens superdator, där staten får kopior på allt som sägs i telefonsamtal och surfas eller skrivs på Internet.

En mer förklarande rubrik på lagen är “allmän avlyssning“. Man går från att bara brottsmisstänkta har fått sin telefon avlyssnad, till att alla har sin telefon och mail (och webbsurfande och fax etc.) avlyssnad.

Staten sparar inte allt, utan söker igenom alla telefonsamtal, mail etc. i realtid. Det som “bedöms intressant” utifrån ca 250.000 sökkriterier sparas däremot för närmare undersökning

Undersökningen av mina, dina och våra telefonsamtal, mail och surfvanor ska göras av myndigheten FRA, Försvarets Radioanstalt. Därför kallas lagen också “FRA-lagen”.

Ingen domstol är inblandad, och både regeringen och alla myndigheter – inklusive polis och säkerhetspolis – kan spana i allas numera avlyssnade telefoner och mailkorrespondens.

Det här är långt, långt värre än östtyska Stasi, som bara hade kapacitet att avlyssna en liten del av befolkningen. Just det har också konstaterats av parlamentsledamöter i Tyskland med erfarenheter av Stasi.

Förespråkarna säger att det “bara gäller trafik med utlandet“. Det är tyvärr en direkt lögn. Trafiken kommer att kopieras vid ca 20 knutpunkter, som är placerade så att de ska fånga all trafik som går över gränsen. Men den trafik som är helt inrikes, men råkar nudda en av knutpunkterna, kommer också att granskas av staten. I stort sett all trafik passerar minst en knutpunkt. Dessutom går många – de flesta – telefonsamtal och mejl mellan två svenskar genom utlandet av tekniska skäl.

Förespråkarna säger att “det absolut inte gäller svenskar; FRA får inte spana på svenskar, om det inte finns synnerliga skäl”. Det är en ohederlig formulering. Exakt samma sak kan också uttryckas “FRA får även spana på svenskar i den här massavlyssningen, om bara vissa villkor är uppfyllda“. Dessutom är hela påståendet ohederligt, eftersom det gäller just signalspaningen åt försvaret. Vad man inte säger i samma mening, men borde säga, är att FRA redan spanar åt polisen med exakt samma personal och avlyssningsnätverk.

Förespråkarna säger att “det blir bara väldigt lite som avlyssnas“, och syftar då på det som skiljs ut för närmare granskning. Det här är också en direkt lögn. Allting avlyssnas. Vad som väljs ut för närmare granskning i den avlyssningsprocessen är irrelevant; integritetsintrånget sker när staten ger sig tillgång till medborgarnas privata kommunikation för filtrering på sökbegrepp, inte när något sökbegrepp matchar.

Demokrati förutsätter att makten är transparent, och att medborgarna inte är det. Alla ställen där motsatsen har varit sann — att makten har varit omöjlig att granska, medan medborgarna har saknat all rätt till privatliv — har varit genuint otrevliga ställen att leva på.

Signalspaningen påstås vara till för att skydda mot yttre hot. I själva verket utgör den i sig själv ett enormt hot mot Sveriges demokrati.

Piratpartiet har länge kampanjat hårt för rätten till ett privatliv; vi höll bland annat en manifestation på Medborgarplatsen som krävde rätten till integritet och ett stopp för alla planer på allmän avlyssning.

Idag skriver Aftonbladet om lagen (för första gången gammelmedia visar sig i debatten på riktigt). Tyvärr presenterar de förespråkarnas propaganda som fakta. Förespråkarna har tidigare visat sig vara helt opålitliga — den 31 maj lade jag fram bevis för att de vet om att de bryter mot grundlagen och struntar i det.

Nu finns också en kampanjsite uppe vid namn stoppafralagen.nu. Där finns mer att läsa och agera på.

Andra som skriver (listan kopierad från Opassande Emma som kör en fantastisk serie om FRA just nu): Anna Troberg, Basic Personligt, Erik Laakso, Caught in the act, Caught igen som skapat en skylt för en veckolång protest, Mina moderata karameller, Cattis blogg, Attilla, Peace Love and Capitalism, Farmor Gun, Alter Ego, Henrik Alexandersson, Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, WitchBitch, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, Stationsvakt, Tantrablog, Törnebohms, ProjO, Kristina af Knusselbo, Cattis blogg, Magnus Andersson, Cynism, Peter Karlberg, Bloggen Bent, Erik Hultin, Lakes Lakonismer, Sagor från Livbåten, Frihet fildelning och feminism, Syrrans granne, Eva-Lena Jansson, Federley.

Jag avslutar med att citera “Ur Hjärtat”:

Min mamma kommer att läsa den här sidan. (En länk till StoppaFRAlagen.nu.)

Om du fortfarande är osäker på vad det här med FRA-förslaget är för något så rekommenderar jag att du gör det också.

När du har läst och begrundat så vet jag att du kommer att vilja engagera dig.

Jag blev pirat.

Engagera dig du också. Skriv till riksdagsledamöter, prata med vänner och bekanta om vad som händer, bli pirat, vad som helst, men gör någonting.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. AlterEgo

  Man blir mer förskräckt ju mer man läser och allt tystas ned såväl av politiker som media. En sådan här viktig fråga borde ha fått tv-tid precis som i valtidernas partiutfrågningar.

  Det hemska som slår mig är att eftersom media varit så tyst i frågan, så är det nu miljontals människor som är helt ovetandes om vad som väntar då relativt få i Sverige följer Knuff och bloggosfären.

  AlterEgo’s last blog post: Offentlighetsprincipen får ny innebörd

 2. […] du missat FRA-lagen? Falkvinge har en jättebra […]

 3. God morgon, Sverige. « Ur hjärtat

  […] Falkvinge skriver en riktigt bra sammanfattning om FRA-förslaget, och ett hett tips är att läsa inlägget som Drottningen skrivit – där finns […]

 4. Vilka yttre hot, del 2

  […] Läs mer: Stoppa FRA-lagen! Rick Falkvinge sammanfattar. […]

 5. Enligt Min Humla » Mardrömmen: En JPA på FRA

  […] är makt, och makt korrumperar. Därför är massövervakning en jävligt dålig idé. Frågan är egentligen inte svårare än så. Och för att återknyta till […]

 6. […] läste Rick Falkvinges resumé, liksom Emmas tänkvärda inlägg, liksom Bloggen Bent, MinaModerataKarameller, Peter Karlberg och […]

 7. […] gör precis som Rick Falkvinge och kopierar en aktuell länklista från Opassande Emma på Opassande. Anna Troberg, Basic […]

 8. syrrans granne » Så upphävs brevhemligheten och meddelarskyddet

  […] stora dagstidningarna? Vi kan bara undersöka om trafiken lämnar Sverige. Vad vi inte vet är om FRA kan lyssna i alla fall i någon […]

 9. […] Troberg, Drottningsylt, Klokbok, Isobels text och verkstad, ProjO, ProjO igen, Caught in the act, Rick Falkvinge igen, Erik Laakso, Christian Engström, Onsdag, Röd Libertarian, Henrik Alexandersson, Tobias […]

 10. Stoppa FRA-lagen - den gäller även dig! « WitchBitch

  […] Troberg, Drottningsylt, Klokbok, Isobels text och verkstad, ProjO, ProjO igen, Caught in the act, Rick Falkvinge, Erik Laakso, Christian Engström, Onsdag, Röd Libertarian, Henrik Alexandersson, Tobias […]

 11. LibeRatio

  Så, nu har jag dragit ett litet strå till stacken genom att maila Allan Widman (fp). Att det blev just Allan är för att han företräder min valkrets (även om inte jag röstade på honom), att han framträder i Aftonblaskan som en som ska rösta ja och att jag nog faktiskt har träffat honom vid något tillfälle.

 12. Molnen hopas at andra sidan

  […] Troberg, Drottningsylt, Klokbok, Isobels text och verkstad, ProjO, ProjO igen, Caught in the act, Rick Falkvinge igen, Erik Laakso, Christian Engström, Onsdag, Röd Libertarian, Henrik Alexandersson, Tobias […]

 13. […] är på väg att få sin motsvarighet i form av, inte en brandvägg, men väl en proxy som all internettrafik passerar […]

 14. […] Troberg, Drottningsylt, Klokbok, Isobels text och verkstad, ProjO, ProjO igen, Caught in the act, Rick Falkvinge igen, Erik Laakso, Christian Engström, Onsdag, Röd Libertarian, Henrik Alexandersson, Tobias […]

 15. Skrämmande okunskap om FRA-lagen. « Ur hjärtat

  […] ska trycka på knapparna den artonde juni inte är verkligt insatta i något som har sådan djupgående påverkan på hela vårt samhälle. Det lär ju inte vara utskotten (de som, enligt Åke Sandström, sitter på all expertis) som tar […]

 16. […] En snabbgenomgång av den föreslagna lagändringens effekter finns t.ex. här. […]

 17. Mina tio budskap. « Ur hjärtat

  […] * Oscar Swartz som utlyste fyra lediga jobb. * Rick Falkvinge som visade en folder. * Blogge som talade till nationen. * Rick Falkvinge som förklarade lådorna. * Anna Troberg som skrev ett öppet mejl till våra riksdagsledamöter. * Josh som pratade om en JPA på FRA. * Inte minst sajten om att stoppa FRA-lagen. * Åsiktstorped som skrev om min (vår) sista vecka i frihet. * Allt om FRA-lagen hos Emma på Opassande. Fullkomligt briljant, vilken hjälte! * Slutligen Rick Falkvinges mästerliga resumé. […]

 18. Trottens Betraktelser » Argument mot FRA-lagen

  […] från livbåten, Bloggtidningen, Johan Ingerö, Opassande, Oscar Swartz, Nicke, Drottningsylt, Falkvinge, Paulus, Farmorgun, Saccard, Kakis, Ninjus, Björn Wadström, Jonas Morian Andra bloggar om: […]

 19. Anna Troberg » Lite nytt på FRA-fronten

  […] Läs dessutom Rick Falkvinges senaste inlägg, “FRAs allmänna avlyssning – en resumé […]

 20. Mina tio budskap « My Weblog

  […] * Oscar Swartz som utlyste fyra lediga jobb. * Rick Falkvinge som visade en folder. * Blogge som talade till nationen. * Rick Falkvinge som förklarade lådorna. * Anna Troberg som skrev ett öppet mejl till våra riksdagsledamöter. * Josh som pratade om en JPA på FRA. * Inte minst sajten om att stoppa FRA-lagen. * Åsiktstorped som skrev om min (vår) sista vecka i frihet. * Allt om FRA-lagen hos Emma på Opassande. Fullkomligt briljant, vilken hjälte! * Slutligen Rick Falkvinges mästerliga resumé. […]

 21. Skrämmande okunskap om FRA-lagen « [ri-sajklat]

  […] ska trycka på knapparna den artonde juni inte är verkligt insatta i något som har sådan djupgående påverkan på hela vårt samhälle. Det lär ju inte vara utskotten (de som, enligt Åke Sandström, sitter på all expertis) som tar […]

Comments are closed.

arrow