Gammelmedia vaknar om FRA

Äntligen börjar det synas lite ordentligt med aktivitet hos gammelmedia.

Dagens Nyheter, Expressen, Metro, Svenska Dagbladet och Aftonbladet har alla stora artiklar just nu. Det är fortfarande långt kvar till bloggosfärens djup och granskande, men flera av huvudspåren är rätt och det viktigaste – att det handlar om en allmän avlyssning – tas upp.

Själv har jag spenderat hela dagen med att jobba med andra saker mot FRA-uppkastningarna som ligger för votering. Det känns lite spännande när man kommer tillbaka till datorn och upptäcker att manmissat vad som känns som tre veckors debatt, det är verkligen högt tempo nu. Knuffs förstasida (förstasida!) har BARA Lex Orwell nu.

Imorgon bitti visar jag vad för kul jag har hållt på med idag. Sov gott så länge på barrikaderna.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Andra bloggare som skrivit om FRA alldeles nyligen, dvs de senaste två dygnen: Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne, Alter Ego Resonerar, bios politikos, Magnus Andersson, Framtidstanken, Global Viking, Mina Moderata Karameller, Leiph Berggren, Blogge Bloggelito, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Wilhelm Raab, Syrrans Granne igen, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser, Erik Laakso, Lennart Regebro, Johan Ingerö #3, Loci.se igen, Den osynliga bloggen igen, Johan Ingerö #4, Sundevall igen, Steve Lando igen, Syrrans Granne #3, Alter Ego Resonerar igen, bios politikos igen, Magnus Andersson igen, Framtidstanken igen, Global Viking igen, Mina Moderata Karameller igen, Leiph Berggren igen, Blogge Bloggelito igen, Fredrich Legnemarks blogg igen, Johan Ingerö #5, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab igen, Syrrans Granne #4, Världen utanför mitt fönster igen, Trottens Betraktelser igen, Erik Laakso igen, Lennart Regebro igen, Johan Ingerö #6, Alter Ego Resonerar #3, Opassande, ArvebroMörck, Lennart Regebro #3, deep.edition, Attila, Bloggtidningen, Dumheterna, Besserwissings blogg, Federley, Herr Klokboks Kollektion, Peace, Love and Capitalism, WitchBitch, Basic personligt, Erik Laakso #3, Henrik Sjöholm, Sanna Rayman, Tomas sida, Mothugg, Mina Moderata Karameller #3, Radikalen, Lakes lakonismer, Opassande igen, Erik Laakso #4, Caught in the act, Lakes lakonismer igen, Biology & Politics, Trottens Betraktelser #3, Bloggtidningen igen, Ryggraden, Lakes lakonismer #3, Loci.se #3, Tommy K Johansson, Björn Wadström – ettan, Basic personligt igen, Hax, Hax igen, Hax #3, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller #4, udd.be, Hanna Wagenius, Syrrans Granne #5, Beta Alfa, Hultins tankegång, Ung Vänster, Drottningsylt #3, Bloggen Bent, Stockholm enligt Ankersjö, Framtidstanken #3, Se till vänster, där går en arab, Bloggen Bent igen, Hax #4, Magnus Andersson #3, WitchBitch igen, Erik Laakso #5, Federley igen, Isobels text och verkstad, Sagor från livbåten, Gabrielles blogg, Hax #5, Hax #6, Tomas sida igen, the real mymlan, Enligt Min Humla #3, Hax #7, Björn Wadström – ettan igen, Trottens Betraktelser #4, Mothugg igen, Christian Engström (pp), Jonas Morian | PromeMorian, Expressenbloggen, andra sidan, Björn Wadström – on all sides, Med fingrarna i ekorrhjulet, Svensson, Björn Wadström – ettan #3, Johan Ronström, Lennart Regebro #4, Drottningsylt #4, Röd Libertarian, Brygubben, Risajklern, Wilhelm Raab #3, Joakim Hörsing, djävulskattungen, Psykbryt, Johan Ingerö #7, Bloggvärldsbloggen, Dyslesbisk, Erik Laakso #6, Tomas sida #3, WitchBitch #3, Stationsvakt, Radikalen igen, Mina Moderata Karameller #5, Opassande #3, Hax #8, Blogge Bloggelito #3, Som jag bäddar, Lakes lakonismer #4, Röd Libertarian igen, Nils blogg, Knapsu bloggar, Lakes lakonismer #5, deep.edition igen, Hultins tankegång igen, Åsiktstorped, Herr Klokboks Kollektion igen

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lasse E

  Färsk artikel i Svenska Dagbladet.

 2. johannes

  Riktigt gött med en lista på bloggar, saxade listan och skickade den till ett par journalister.

  FÖ. får du gärna ta med mig på listan också 😉

 3. Rick Falkvinge

  Lasse: Tack, lade till.

  johannes: Lägg till taggen FRA från bloggar.se, så kommer din blogg med i listan. Det är den här listan jag tar ett snapshot av och går 48 timmar bakåt från postningstillfället.

 4. Bloggveckan som gått | Bloggtidningen

  […] Det som har varit nytt är att nu, några dagar innan riksdagen fattar sitt beslut har pappersmedia vaknat. Det är Rick Falkvinge och Ann Troberg som skriver. Hon skriver också om raklödder som blir […]

 5. […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 6. Gester…med ord » Blog Archive » Om FRA

  […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 7. PC & Nätverksteknikern

  Bha! Varför är alla så rädda för FLA-lagen, men inte för SPYWARE och BOTNETs? Vilket fler har problem med i verkliga livet!

  PC & Nätverksteknikern’s last blog post: Nforce uppdaterar BIOS för at förhindra korrupt data

 8. […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 9. Henrik Sjöholm » Tidningskrönika för centerpartister

  […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 10. steelneck

  @PC & Nätverksteknikern: Därför att SPYWARE och BOTNETs inte har tillnärmelsevis lika stor makt att skada oss som staten vi lever under.

  De som fick uppleva baksidorna av IB-affären fick helt enkelt inte samma chans i livet som alla andra. Detta är vad massövervakning av oskyldiga leder till, oskyldighetspresumtionen sätts ur spel och övervakarens missförstånd ruinerar karriärer och möjligheter i livet.

 11. […] – papperstidningar, radio och tv – har äntligen vaknat till liv efter att ha tänkt att det var […]

 12. "PC & Nätverksteknikern"

  @steelneck: Det går inte att jämföra IB-affären (som dessutom var olaglig) och FRA-lagen. All trafik “scannas” redan i USA och det gäller även trafik som går från Sverige, men det skrivs det inget om. När det gäller SPYWARE/BOTNET så fråga dem som har fått sina bankkonton länsade, e-post publicerade eller privata bilder spridda över internet, om det inte har påverkat deras liv negativt. Fast då är det ju förstås inte storebror STATEN som har gjort det. Då är det ju lillasyster som har varit framme…

  “PC & Nätverksteknikern”‘s last blog post: Var med och sätt ett världsrekord den 17 juni

 13. Hultins tankegång » Medierna och FRA

  […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 14. pv2b

  PC & Nätverksteknikern,

  Att trafik scannas i USA är tyvärr inget vi kan påverka politiskt här i Sverige. Vi kan helt enkelt inte ställa samma krav på det som sker där borta, som vi kan som medborgare på det som sker här hemma.

  Jag kan också pessimistiskt konstatera att jag inte har någon aning om vad det sker för signalspaning i andra länder, men den signalspaning som sker i andra länder är också mycket mindre av ett hot, än den signalspaning som sker i Sverige.

  Ett av argumenten *för* FRA-lagen är att Sverige måste ha egen avlyssning av sin kommunikation för att hävda sig säkerhetspolitiskt och kunna ta del av andra länders underrättelser. Jag tycker att det är *bra* om Sverige stängs ute från sådana underrättelser, som inhämtats på ett lika rättsvidrigt sätt fast utomlands.

  När det gäller botnets och annan organiserad brottslighet är det också ett hot. Men det är inte ett hot från *staten*. Och de har inte alls samma möjlighet till att se *all* kommunikation som staten skulle ha.

 15. steelneck

  @PC & Nätverksteknikern: Skillnaden är att då har den drabbade staten och hela våldsmonopolet på sin sida, då kan staten skydda den enskilde. Men när staten sysslar med åsiktsregistrering så är det staten som attackerar den enskilde som då blir chanslös, ja rättslös.

  Det har all bäring på IB-affären, FRA-förslaget handlar ju för 17 om att i runda slängar legalisera det som i dag är olagligt. Fast detta kommer att ske i så oerhört mycket större skala än vad IB sysslade med.

  Jag säger dock inte att skrukar på nätet inte skulle vara ett hot, men sammantaget så är det mycket litet jämfört med när stater gör sig till skurkar med lagens hjälp.

 16. Yrvaket ser sig gammelmedia kring « Herr Klokboks Kollektion

  […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 17. FRA-lag hindrar sossarnas FRA-lag « Badlands Hyena

  […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 18. Bloggosfären skriver historia « Christian Engström (pp)

  […] är inte en blogg, egentligen., Björn Wadström – ettan igen, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Rick Falkvinge (pp) #10, Loci.se igen, Den osynliga bloggen, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, Alter Ego […]

 19. Skrämmande! « My Weblog

  […] Detta är inte en blogg, egentligen., Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Rick Falkvinge (pp) #8, Loci.se, Den osynliga bloggen, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, Alter Ego Resonerar […]

 20. Det rör på sig! « My Weblog

  […] Detta är inte en blogg, egentligen., Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Rick Falkvinge (pp) #8, Loci.se, Den osynliga bloggen, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, Alter Ego Resonerar […]

 21. FRA hotar den personliga integriteten, 1984 lurar bakom hörnet

  […] #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, Rick Falkvinge (pp) #4, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö #3, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne #4, […]

 22. "PC & Nätverksteknikern"

  Bara så att ni fattar mig rätt, jag är även mot FRA-lagen i dess nuvarande förslag. Jag anser att man måste ha ett specifikt godkännande av domstol för att få avlyssna en juridisk persons kommunikation, så väl tele som data.

  Vad jag däremot inte gillar är den hysteri som pågår, där personer som inte är insatta eller i huvudtaget har läst eller förstått förslaget, kommer med kommentarer och åsikter.

  Jag vet hur systemet är uppbyggt, och det kan enkelt jämföras med hur ett bättre SPAM-filter fungerar med Bayesian algoritmer för att urvälja specifika typer av data som passerar. Och om något sedan fastnar så kontrolleras detta genom diverse filter för att i sista led hanteras av en människa, som avgör om det är ett hot mot samhället eller ej. Är det ej ett hot raderas det ur FRA’s system…

  Så alla ni som laddar hem “olagligheter” ni behöver inte vara oroliga, det kan redan era ISP kontrollera och registrera… 😀

  “PC & Nätverksteknikern”‘s last blog post: Säkerhetsslarv gör säkra siter osäkra

 23. Trottens Betraktelser » Allt hänger på fyra vacklande röster

  […] AB, DN1, DN2, DN3 Bloggat: Falkvinge, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne, Alter Ego, […]

 24. Bloggsam » Blog Archive

  […] var först bara några dagar innan förslaget låg på riksdagsdagordningen för beslut som gammelmedia på riktigt vaknade upp och insåg vad som höll på att hända, dock var det försent att börja försöka bilda en […]

 25. Bloggsam » Blog Archive » Vadå fjärde statsmakten?

  […] var först bara några dagar innan förslaget låg på riksdagsdagordningen för beslut som gammelmedia på riktigt vaknade upp och insåg vad som höll på att hända, dock var det försent att börja försöka bilda en […]

Comments are closed.

arrow