Radiodebatter idag

Det var en radiodebatt idag i P1. Hjältar från den blev Frida Johansson Metso (jag gillar hennes attityd skarpt!) och Maria Rankka. Plattnacke blev Johan Pehrson. Ingen överraskning i och för sig, men ändå.

Det var en i P4 också mellan Liselotte Ohlsson (v), Åke Sandström (c) och mig (“en vänster, en center och en Bellman”). Jag blev uppringd 45 minuter innan debatten skulle äga rum, vilket är ett ovanligt kort varsel — jag fick reda på att de försökt få tag på en annan person men misslyckats, och att jag alltså var andrahandsval. Fine, inga problem. Först ikväll upptäcker jag att det var allas vår gode Josh som var förstahandsvalet. Jag är övertygad om att Joshen hade gjort lika bra ifrån sig — den där centerpartisten var en människa som jag absolut inte vill ha som ansvarig för vår säkerhetspolitik, han var inte bara sorgligt oinformerad, utan skyllde dessutom ifrån sig på andra och talade om hur han hade blivit tillsagd att rösta. Tyvärr är det precis vad jag har.

Ur Hjärtat skriver mer och ger mig dessutom en länk till debatten, jag har inte hört den själv och är för trött just nu.

Som en parentes ur mitt ständigt plingande RSS-flöde konstaterar Hanna precis samma sak som jag konstaterat i två år: när man berättar om lagförslagen, så blir man inte trodd. Jag kan läsa utantill ur dem och folk skakar bara på huvudet och säger “Det där är ju Östtyskland”. Det är otroligt frustrerande. Men nu har trägen kampanj från pirathåll börjat ge resultat. Folk börjar, sakta, förstå att det faktiskt är på allvar.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

Bloggat om FRA de senaste två dygnen (det har hänt mycket redan sedan förra bloggposten): Björn Wadström – ettan, fristedt.org, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius, Loci.se, Den osynliga bloggen, Johan Ingerö, Sundevall, Steve Lando, Syrrans Granne, Alter Ego Resonerar, bios politikos, Magnus Andersson, Framtidstanken, Global Viking, Mina Moderata Karameller, Leiph Berggren, Blogge Bloggelito, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Wilhelm Raab, Syrrans Granne igen, Björn Wadström – ettan igen, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg igen, Hanna Wagenius igen, Loci.se igen, Den osynliga bloggen igen, Johan Ingerö #3, Sundevall igen, Steve Lando igen, Syrrans Granne #3, Alter Ego Resonerar igen, bios politikos igen, Magnus Andersson igen, Framtidstanken igen, Global Viking igen, Mina Moderata Karameller igen, Leiph Berggren igen, Blogge Bloggelito igen, Fredrich Legnemarks blogg igen, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab igen, Syrrans Granne #4, Dexion, Enligt Min Humla #3, LOKE – KULTUR & POLITIK, Hultins tankegång, Perskull’s tankar om världen, Alter Ego Resonerar #3, Opassande, ArvebroMörck, Lennart Regebro, deep.edition, Attila, Bloggtidningen, Dumheterna, Besserwissings blogg, Federley, Herr Klokboks Kollektion, Peace, Love and Capitalism, WitchBitch, Basic personligt, Erik Laakso, Henrik Sjöholm, Sanna Rayman, Tomas sida, Mothugg, Mina Moderata Karameller #3, Radikalen, Lakes lakonismer, Opassande igen, Erik Laakso igen, Caught in the act, Lakes lakonismer igen, Biology & Politics, Trottens Betraktelser, Bloggtidningen igen, Ryggraden, Lakes lakonismer #3, Loci.se #3, Tommy K Johansson, Björn Wadström – ettan #3, Basic personligt igen, Hax, Hax igen, Hax #3, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller #4, udd.be, Hanna Wagenius #3, Syrrans Granne #5, Beta Alfa, Hultins tankegång igen, Ung Vänster, Drottningsylt #3, Bloggen Bent, Stockholm enligt Ankersjö, Framtidstanken #3, Se till vänster, där går en arab, Bloggen Bent igen, Hax #4, Magnus Andersson #3, WitchBitch igen, Erik Laakso #3, Federley igen, Isobels text och verkstad, Sagor från livbåten, Gabrielles blogg, Hax #5, Hax #6, Tomas sida igen, the real mymlan, Enligt Min Humla #4, Hax #7, Björn Wadström – ettan #4, Trottens Betraktelser igen, Mothugg igen, Christian Engström (pp), Jonas Morian | PromeMorian, Expressenbloggen, andra sidan, Björn Wadström – on all sides, Med fingrarna i ekorrhjulet, Svensson, Björn Wadström – ettan #5, Johan Ronström, Lennart Regebro igen, Drottningsylt #4, Röd Libertarian, Brygubben, Risajklern, Wilhelm Raab #3, Joakim Hörsing, djävulskattungen, Psykbryt, Johan Ingerö #5, Bloggvärldsbloggen, Dyslesbisk, Erik Laakso #4, Tomas sida #3, WitchBitch #3, Stationsvakt, Radikalen igen, Mina Moderata Karameller #5, Opassande #3, Hax #8, Blogge Bloggelito #3, Som jag bäddar, Lakes lakonismer #4, Röd Libertarian igen, Nils blogg, Knapsu bloggar, Lakes lakonismer #5, deep.edition igen, Hultins tankegång #3, Åsiktstorped

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Christian

  Undrar om det är folk som tänker åka till sthlm från Linköping på tisdag eller onsdag? (är där båda dagarna om det behövs) man måste protestera.

  Maila mig [email protected]

  tack på förhand.

  Bra jobbat med att väcka media alla ni som bloggar och jobbar med detta!

 2. Klaus

  Jag tycker du gjorde bra ifrån dig!

  Och vad gäller Åke Sandström… herregud! Och det här är alltså en människa som bestämmer över vår vardag?

 3. Enligt Min Humla » Förre säpochefen - en foliehatt?

  […] har tidigare idag hört Åke Sandström (c) utan omsvep medge att hans egna kunskaper kring det hela är ringa […]

 4. stoppaFRAlagen.nu
 5. rikard

  Den debatten vann du med marginal. Lite delvis för att centerpartisten uppenbarligen inte förstod vad det var han försvarade.

  Hoppas han får vara med i fler debatter! Med sådana motståndare behöver vi inte förklara var felet med dagens riksdagsmän och FRA-förslaget ligger.

  För demokratins skull så sörjer jag dock det faktum att riksdagsledamöterna röstar igenom lagar som rör internet och när man kritiserar dem för det så är deras försvar att de inte vet hur internet fungerar.

  Jag börjar på allvar tro att de inte heller vet hur demokratin [inte] fungerar.

  Min andra reflektion är att SR är i stort behov av teknikneutral (dagens modeord?) webbpublicering av sina program. Jag är evinnerligt trött på streams med WMA och RealAudio. Det är ju som att välja mellan centern och folkpartiet.

 6. Daniel

  Måste säga att Rick slaktade retroteoriskt i debatten. Mycket proffsigt och sakligt och bra nyanserat språk.

 7. Daniel

  Komma tänka på fruktansvärt lustig sak i sann galghumor anda.

  Vi monterar ner det svenska försvaret för det inte finns något större yttre hot…

  Men monterar upp allmän övevakning för att skydda mot oss yttre hot.

  Bakvänt?

 8. rikard

  Daniel:

  En sak som definitivt är bakvänt är terrorhotet. T ex dåden i London utfördes av brittiska medborgare som vuxit upp i UK.

  FRA ska skydda oss mot liknande händelser men påstår att de inte ska lyssna på inhemsk trafik. Bakvänt?

  Om det växer upp personer i Kungsbacka och Drottningholm som blir extremister (kanske på grund av samhällets attityder) så ska de alltså inte avlyssnas av FRA. Men om vi mailar kamraten i utlandet så ska vi avlyssnas. Bakvänt?

  Om det reser hit terrorister eller andra kriminella så slipper de avlyssning enligt FRA och förespråkarna, ty vi avlyssnar inte inhemsk trafik säger de. Bakvänt?

 9. tomas_timelock
 10. Jimmy

  Det var lite lätt komiskt när den där centerpartisten började protestera och säga emot när du försökte förklara att även mail mellan två svenskar ofta tar vägen utanför riksgränsen. Komiskt, men det visar även hur skrämmande lite de här personerna som ska rösta egentligen kan om tekniken. De tänker sig att ett mail går i en rak linje från den som skickar det till den som tar emot det och att alla svenskar använder mailservrar som finns i sverige. Tror snarare det är ren okunskap än någon ondskefull konspiration som gör att en såhär pass farlig lag kan slinka igenom de demokratiska skyddsnäten.

  Han har dock helt rätt i att politikerna inte kan vara experter på allt.. det kan man inte kräva. Däremot borde man ju kräva att de blir korrekt informerade, men så är tydligen inte fallet.

 11. Mind

  Suveränt av dig Rick. Klart, korrekt, tydligt och proffsigt.

  Så fort min blog börjar fungera igen så kommer det upp stoppafralagen.nu-banner där. Kan inte skriva inlägg just nu, underbart tillfälle för tekniken att braka ihop.

  Under tiden kämpar jag irl. Nu har jag till och med lyckats starta debatter och diskutioner med den äldre generationen och faktiskt tagits på allvar.

  Mind’s last blog post: Förberedelser inför fascismen

 12. Drottningen

  Jag tyckte du klarade dig galant. Det lät som om du aldrig gjort annat och mailexemplet var fantastiskt =)

  Drottningen’s last blog post: Förklara för mig som om jag vore fem år

 13. drottningsylt » Blog Archive » Morgonsoffan

  […] också passa på att rekommendera en lyssning på debatten som sändes i P4 Västerbotten mellan Rick Falkvinge (pp), LiseLotte Olsson (v) och Åke Sandström (c). Inte så lång, inte så tradig, men väldigt […]

 14. daniel

  Rikard
  I sann 1984 anda. Skräm din medborgare, bli deras förmyndare och skydda dem mot otäckningarna.

  Jag anser själv att det SÄPOS uppgift att leta upp våra otäckingar. Massiv avlysnning är bar löligt. När jag var i London som nog måste vara världens mest videoövervakade stad. Stod det tidningar hur löligt lite utdelning kamerorna har gett. Samt hur de nu missbrukar systemet och har på datorna som registerar all trafik in och ut ur london.

  Kanske får vi det i Sverige också. När vi ändå skall hålla kolla på våra medborgares röresle mönster.

  Jag anser terrorist hotet är ett typiskt ursäkt att få begränsa folks frihet.

  Sedan att vår Svenska regering uttrycker i så allmäna termer som yttre hot som motivering för avlyssning. Jag tror bara de överskattar Sveriges betydelse som terrorhot.

 15. Daniel Brahneborg

  Jag tycker att det var bäst när Åke Sandström med mycket svag stämma frågade om all trafik var gränsöverskridande. Sjukt kul, om det inte hade varit så tragiskt.

  Daniel Brahneborg’s last blog post: Vill ha en Mac

 16. steelneck

  Hade jag arbetat med IT inom riksdagen, regeringskansliet eller närstående, så hade jag bokstavligt knackat dörr. Presenterat mig, förklarat vad jag arbetar med och kört en liten utbildning _på deras dator_

  Ja Åke Sandström insåg nog någonstans att han blivit lurad, det liksom hördes på hans röst, det blev plötsligt en helt annan känsla i den. Som person växte han i mina ögon den sekunden, och jag hoppas att han förvaltar sin nya insikt väl.

 17. […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 18. Gester…med ord » Blog Archive » Om FRA

  […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 19. […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 20. Henrik Sjöholm » Tidningskrönika för centerpartister

  […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 21. Hultins tankegång » Medierna och FRA

  […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 22. Yrvaket ser sig gammelmedia kring « Herr Klokboks Kollektion

  […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 23. FRA-lag hindrar sossarnas FRA-lag « Badlands Hyena

  […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

 24. Bloggosfären skriver historia « Christian Engström (pp)

  […] J Olsson igen, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #10, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #9, Detta är inte en blogg, egentligen., Björn Wadström – ettan igen, fristedt.org igen, […]

 25. Skrämmande! « My Weblog

  […] Peter J Olsson #6, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #10, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #7, Detta är inte en blogg, egentligen., Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas […]

 26. Det rör på sig! « My Weblog

  […] Peter J Olsson #6, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #10, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #7, Detta är inte en blogg, egentligen., Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas […]

 27. FRA hotar den personliga integriteten, 1984 lurar bakom hörnet

  […] Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen Bent #9, Gabrielles blogg, Rick Falkvinge (pp) #3, Maria Ferm, Björn Wadström – ettan, fristedt.org igen, Eva-Lenas blogg, Hanna Wagenius #3, […]

Comments are closed.

arrow