Ett och ett halvt års kampanj kan bära resultat

Nu är vi nära målet i voteringen om FRA. Och vi håller faktiskt på att vinna. Vi medborgarrättskämpar håller på att vinna.

För drygt ett och ett halvt år sedan började vi den här kampanjen. Att tala om för vanliga människor att det ligger helt vansinnigt förslag om allmän avlyssning. Det har varit organisationens huvudfokus i 18 månader.

Här är ett klipp från mars 2007 när vi höll landsomfattande demonstrationer. Just det här klippet kommer från Götaplatsen i Göteborg – det är Balder Lingegård som pratar.

[youtube aL5Zed_7XXI]

Fram till nyligen trodde människor helt enkelt inte på oss. Men de senaste veckorna har kampanjen spridit sig – förslaget om allmän avlyssning faktiskt börjat diskuteras – överallt. Utanför piratkretsarna. Bloggosfären brinner. Att kampanjen spred sig så här till vanliga människor har varit helt avgörande för att den skulle lyckas. Särskilt beröm till de liberala partiernas gräsrötter, som har plockat upp frågan och satt tryck på sina riksdagsledamöter.

Vi är otroligt nära mållinjen nu. Så här såg Knuffs graf ut igår på en sökning om FRA, och det är så här vi måste fortsätta hela vägen in på mållinjen. Det är detta, och bara detta, som gör att vi kan vinna det här fältslaget om demokratin.

Knuffgraf FRA

Vi måste fortsätta att kontakta våra riksdagsledamöter. Vi allihop som kämpar för demokratin, inte bara de som är en del av organisationen jag är med i och som har varit med i kampanjen från början. Nu är det söndag lunch. Imorgon är det måndag. På tisdagen debatterar riksdagsledamöterna den allmänna avlyssningen, och på onsdag klockan nio trycker de på knapparna. Det är helt avgörande att vi lyckas hålla trycket uppe i bara ett par dagar till.

Under hela tisdagen kommer jag att liveblogga från riksdagen, jag kommer att vara på åhörarläktaren. Jag kommer att sitta och skriva allt relevant som sägs i debatten, och kommentera riksdagsledamöternas både visheter och dumheter. Det kommer förmodligen att finnas väldigt mycket att skriva om.

På onsdag klockan 0815 ungefär kommer jag att ställa mig utanför Riksdagens ingång. Där kommer jag och stå stilla och bara titta på riksdagsledamöterna när de kommer till riksdagen inför voteringen, och öppet applådera dem som har deklarerat att de tänker rösta nej när de går till jobbet.

Nu gäller det.

Sedan står ett slag till bakom hörnet om det lika vidriga lagförslaget om trafikdatalagring, som bland annat innebär att staten gör våra mobiltelefoner till statliga spårsändare och registrerar våra rörelser. De uppgifterna – om hur vi rör oss i vår vardag – ska enligt förslaget sparas i minst ett år, tillsammans med information om alla vi pratat med, när, och varifrån. Men om vi vinner det här slaget om allmän avlyssning, så kommer nästa slag att vara mycket lättare.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Bloggat de senaste 48 timmarna om FRA: Hultins tankegång, xzpq, Björn Wadström – ettan, Drottningsylt, Röd Libertarian, Tomas sida, Carl Melin, Ups & Downs, Mina Moderata Karameller, Media Culpa, Syrrans Granne, Lenas bloggik i ordning och kaos, Blogge Bloggelito, Politruck, Henrik Sjöholm, Jinges web och fotoblogg, Opassande, Creativedirector.se, DEMOFON, Blogge Bloggelito igen, Peter J Olsson, Moderna Myter, Det Progressiva USA, Sagor från livbåten, Bloggtidningen, Hultins tankegång igen, xzpq igen, Björn Wadström – ettan igen, Drottningsylt igen, Röd Libertarian igen, Tomas sida igen, Carl Melin igen, Ups & Downs igen, Mina Moderata Karameller igen, Media Culpa igen, Syrrans Granne igen, Lenas bloggik i ordning och kaos igen, Blogge Bloggelito #3, Politruck igen, Henrik Sjöholm igen, Jinges web och fotoblogg igen, Opassande igen, Creativedirector.se igen, DEMOFON igen, Blogge Bloggelito #4, Peter J Olsson igen, Moderna Myter igen, Det Progressiva USA igen, Sagor från livbåten igen, Bloggtidningen igen, Le blogg officiel, SEO-SEM, Åsiktstorped, andra sidan, Dexion, Rick Falkvinge (pp), Mina dagliga bestyr, Rick Falkvinge (pp) igen, filmflykt, Bloggen Bent, Beta Alfa, Sorterade och osorterade tankar, Blogge Bloggelito #5, Herr Klokboks Kollektion, Bloggen Bent igen, Mina Moderata Karameller #3, deep.edition, Drottningsylt #3, Leiph Berggren, Skick, Hultins tankegång #3, Svensson, Pimli i vardagen, Peter J Olsson #3, Beta Alfa igen, Peter J Olsson #4, Mina Moderata Karameller #4, Johan Ronström, Christermagister, Syrrans Granne #3, Pasteys Plats, Fingret på Alliansen, Tomas sida #3, Henrik Sjöholm #3, Tomas sida #4, Basic personligt, Peter J Olsson #5, Peter J Olsson #6, Kulturbloggen, Anna Troberg, Mina Moderata Karameller #5, Caught in the act, Jinges web och fotoblogg #3, Svensson igen, Opassande #3, Som jag bäddar, Björn Wadström – ettan #3, Björn Wadström – on all sides, Rick Falkvinge (pp) #3, Politruck #3, Fajaf Blog, gardebring.com | anders.nu, Loci.se, Rick Falkvinge (pp) #4, Stationsvakt, Gester…med ord, Alesia Goncharik, Bäst på internet i dag, Sassas samlade svammel 2, the real mymlan, Conjoiner, hyperdrive.se, Bloggen Bent #3, Svensson #3, Bloggen Bent #4, Mina Moderata Karameller #6, Radikalen, Syrrans Granne #4, Stockholm enligt Ankersjö, johaneriksson.se, Oväsentligheter, Jinges web och fotoblogg #4, Peter J Olsson #7, Bloggen Bent #5, Beta Alfa #3, Stationsvakt igen, Alliansfritt Sverige, Blogge Bloggelito #6, liutas.blogspot.com, Alter Ego Resonerar, Politik, Funderingar och foton, Röd Libertarian #3, Drottningsylt #4, erlanderbrigaderna, Tomas sida #5, En fd. skejtares dagbok, Magazine HumbleBee, Leiph Berggren igen, älskade dumburk, Roger Jönsson, Hultins tankegång #4, Åsiktstorped igen, Syrrans Granne #5, Drottningsylt #5, Risajklern, andra sidan igen, Med fingrarna i ekorrhjulet, Caught in the act igen, Basic personligt igen, Dexion igen, Sagor från livbåten #3, Conjoiner igen, Framtidstanken, Hultins tankegång #5, Caught in the act #3, Opassande #4, Blogge Bloggelito #7, Art of Work, Carina Brandow

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Christopher Kullenberg

  Kul att du hittade mitt videoklipp. Det är härligt att dela med sig!

  Christopher Kullenberg’s last blog post: Alla samhälssektorer drabbas av FRA

 2. Humlan

  Jag är fortfarande rätt orolig, partipiskan väger tungt. Och det är alltid farligt att ropa hej innan den där bäcken.

  Hoppet finns att några politiker kommer till klarsyn och törs agera därefter.

  Men jag är orolig.

 3. Intensifier » Från en marginaliserad fråga till en major issue

  […] Rick Falkvinge har grävt fram ett gammalt klipp som jag filmade när Piratpartiet tog de första stegen mot att protestera mot FRA-lagen. Jag hade glömt bort det helt, men det är intressant hur pass aktuellt det fortfarande är. […]

 4. Mary

  Jag är också orolig.
  Dessutom tycker jag att det är fantastiskt att Piratpartiet har en partiledare som är så närvarande som du är Rick.

  Men det är så man kan vara i den virtuella världen… Modernt.

  Men jag skanar mina moderata medtyckare.

  Mary’s last blog post: Statligt ägda bolag flyttar utomlands på grund av FRA-lagen…

 5. Jonas

  Enligt TV4:s text-tv lutar det åt ett JA. Men det framgår inte om detta bygger på en rundringning, korridorsnack, allmänna bedömningar eller annat.

  I Panelen i Godmorgon Världen i morse hoppades alla tre på ett NEJ, men Olle Svenning och Heidi Avellan tvivlade på att det skulle bli verklighet. Sanna Rayman var mer hoppfull, och sa också att hon skulle följa debatt och votering på plats i riksdagen.

 6. mernil

  Jag är ochså jäkligt orolig. Okej att det är Aftonbladet, men i dag skriver dom som artikelrubrik “Trolig ja till titt i e-post”. Sånt kan verka som sublim påverkan på ledamöter som står i valet och kvalet att rösta NEJ, I den bemärkelsen att dom röstar JA, bara för att dom tror att frågan redan är avgjord.

 7. Johanna Sjödin

  Alla ni som kämpar emot FRA-lagen har mitt fulla stöd även om jag själv inte bloggat om detta. Min plan är att dyka upp onsdag morgon. Heja heja!

  Johanna Sjödin’s last blog post: Tolvårig vegan och vegetarisk sperma

 8. Karl P

  Ni överdriver väldigt mycket tycker jag. Man kan lätt tro att ni är paranoida.
  /KP

 9. Tobias

  Och på samma sätt kan man lätt tro att du är ytterst naiv.

 10. Johanna Sjödin

  Karp P, Öppnar man en dörr har man gjort vägen öppen för att öppna fler. Det är dags att visa vart skåpet ska stå.

  Johanna Sjödin’s last blog post: Tolvårig vegan och vegetarisk sperma

 11. pv2b

  Johanna,

  Skåpet skall givetvis stå framför dörren, så att man inte öppnar den i första taget.

 12. johannes

  Jonas; du vet inte om man kan hitta ett klipp med det på nätet?

  johannes’s last blog post: We’ve always been at war with Eurasia.

 13. Jonas

  @johannes: Antar att du syftar på Godmorgon Världen. Ja, det är sannerligen inte mycket att lyssna på. Panelen fick ont om tid, så FRA-frågan togs bara upp under den sista minuten av den första timmen. Men här har du länken:
  http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/sandningsarkiv.asp?programID=438

 14. johannes

  Jonas: Tackar.

  Det är dock inte utan man blir arg då de snackar strunt i 55 minuter och sen säger “nu ska vi prata om den VIKTIGASTE FRÅGAN JUST NU”, i 40 sekunder nämner de sedan avskaffningen av brev/bank-hemligheten & källskyddet innan de hastar vidare till Marc Levengoods kåserier..

  johannes’s last blog post: We’ve always been at war with Eurasia.

 15. Karl P

  Paranoid eller naiv. Det är kanske två ytterligheter. Men sakfelen duggar tätt i er argumentation. Om man inte ens har koll på annat än vad ‘skocken’ säger så blir det ju lätt fel.

  /KP

 16. Anders Andersson

  Det kvittar om vi så vadar upp till öronen i sakfel eller stavfel; om regeringen skickar ut ett förslag om att inskränka de medborgerliga fri- och rättigheterna på remiss mellan jul och nyår, då har regeringen inte rent mjöl i påsen.

 17. Joshua_Tree

  Jag kommer. När svenskarna väl engagerar sig vill jag inte missa det. 🙂

  Joshua_Tree’s last blog post: Josh ber om ursäkt

 18. Pros

  Om lagen går igenom,må någon högra makt förbjuda det, så lär ju IFPI, Antipiratbyrån och hela media industrin stå och knacka på dörren till rummet där samlingsdatorn finns för att få ut information om vilka som fildelar och sedan låta några advokater börja skriva stämnings ansökningar.

  Pros’s last blog post: Folkomröstning = bullshit

 19. Meningsfullt « Art of Work

  […] Rick Falkvinge, kanske den som engagerat sig mest av alla i detta, tex här, här och här. Jag är inte enskilt för hans försök till häxjakt på dem som tagit fram förslaget till […]

 20. Tobias

  KP, om du ska anklaga folk för sakfel kanske du skulle backa upp det med exempel/bevisning? Din argumentation är den som faller då den är obefintlig.

 21. Mats Dagerlind

  Här är ett utkast till sökbegrepp som ni kan använda som fotnot/signatur i alla era mejl om lagen går igenom – så att FRA får lite att bita i. Fyll gärna på med fler användbara ord ochf fraser. Om alla som är emot förslaget använder denna metod kan vi säkert slå ut systemet eller åtminstone göra det värdelöst.

  Eftersom Lex Orwell främst har tillkommit som en eftergift mot USA och deras paanoida neurotiska terroristsyn så torde islamistiska sökbegrepp vara det som får alla klockor att ringa och datorer att beepa där på FRA.

  Håll till godo:

  koranen, the koran, islam. muslim, det heliga krigets martyrer, martyrs of the holy war, jihad, otrogna, infidels, blod, blood, den store satan, the great satan, USA, den lille satan, the small satan, Israel, allahs fiender, enemies of allah, Usama Bin Laden, Al Qaida, 11 september, nine-eleven, sahid, taliban. mujaheddin, terror, ära, glory, heder, honor, död, death, självmordsbombare, suicide bomber, Iran, Mahmoud Ahmadinejad, islamist, islamic, islâmîyûn, usûlîyûn, hizbollah, Jama’at-i-Islami, Jaysh Muhammad, Takfir wa Hijra, Sayyid Abu’l-A’la Mawdudi, Sayyid Qutb, Muhammad ibn Abd al Wahhab,

 22. steelneck

  @Mats Dagerlind: Då är det nog bättre att använda ord som:

  Maud Olofsson, Carl Bildt, Gordon Brown, Zbigniew Brzezinski, Condolezza Rice, Jacob Wallenberg, osv.. gärna då ihop med deras hemadresser och namn på nära o kära. Då lovar jag att det tvärfastnar i filtren.

  De ord du räknade upp handlar bara om den imaginära demon som målas upp retoriskt för att få en medgörlig opinion.

 23. […] Mina Moderata Karameller, Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik […]

 24. Analys utan analys « Basic personligt

  […] Mina Moderata Karameller, Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik […]

 25. Borde inte FRA gå i pension istället? « WitchBitch

  […] Mina Moderata Karameller, Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik […]

 26. […] världen, Bloggen Bent #3, Nils Gustafsson, JörgenL, Attila, Magazine HumbleBee, WitchBitch #3, Rick Falkvinge (pp) igen, Hultins tankegång igen, xzpq, Björn Wadström – ettan #3, Drottningsylt #3, Röd […]

 27. […] Mina Moderata Karameller, Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik […]

 28. Peter Ingestad

  Signalspaningslagen. Jag känner inte till detaljerna. Får hålla mig till principen. Jag stödjer lagen. Den är nödvändig. Vi måste ha en förstklassig säkerhets- och underrättelsetjänst. Det är en bister nödvändighet. Den personliga integriteten får komma i andra hand.

  Jag ställer inte alls upp på den våldsamma motreaktionen. Den är bara enögd. Ignorerar argumenten. Det är ansvarslöst. Det övertygar inte.

  I själva verket går det inte långt nog. En effektiv underrättelse- och säkerhetstjänst, som alltså är av nöden, kräver informationsinsamlig i massiv skala. ALLT är relevant, och ALLT bör övervakas!

  Självfallet handlar det inte blott om terrorhot. Det handlar om hot generellt.

  Det finns en motsägelse i reaktionen. Dessa demokrater, som vill syna makten, vill själva osedda förbli. Vad är tanken? Varför inte ömsesidighetsglasnost?

  Problemet är att reaktionen strängt taget inte bygger på en tanke överhuvud taget. Det är bara känslorna som styr.

  Ledarskap behövs. Folklig tanklöshet får inte styra landet.

  Den blinda opinionen måste köras över av en upplyst statsledning.

  – Peter Ingestad

 29. Tobias

  Peter, jag antar att du också önskar att du var född i gamla Sovjetunionen, Nordkorea, Kuba eller annan kommunistisk nation som sysslar med folkförtryck i stor skala.

 30. steelneck

  @Peter Ingestad: Att inte vara övervakad är att vara fri.

  Vad du just gjorde var ett frontalangrepp på den fria åsiktsbildningen och den öppna idédebatten, dvs. det som igrunden som formar opposition, detta innebär ett grundskott mot oppositionsbildningen, dvs. demokratins fundament nummer 1.

  Detta är anledningen till att rätten till privat kommunikation och meningsutbyte ingår som en viktig del i de mänskliga rättigheterna som är till för att skydda människor emot den regim de lever under, inte skydda stater mot dess folk. Demokrati innebär inte att man tillåts rösta. Alla enpartistater likt kommunismen, men även vissa diktaturer är barnsligt förtjusta i folkomröstningar, ofta med över 90% valdeltagande.

  Frihet innebär bland annat att kunna uttala sig i förtrolig kommunikation utan att anpassa sig till hur en utomstående kan tänkas tolka/missuppfatta det man säger. Samhällen med skadskjuten åsiktsbildning stagnerar i sin utveckling, Rick tog upp ett utmärkt exempel som jag citerar nedan:

  1927 var homosexualitet kriminellt.

  Är det någon som tror att homosexuella hade pratat med varandra om att det var orätt och oriktigt att kriminalisera dem som personer, om de visste att de direkt skulle flaggas som stigmatiserat kriminella bara de pratade i telefon om saken? Att deras familj, vänner och bekanta skulle drabbats direkt?

  Är det någon som tror att debatten skulle tagits, om möjligheten inte funnits att först bilda informella nätverk som diskuterade frågan? Att RFSL skulle bildats 1950? Att någon skulle vågat propagera för förändring, speciellt med det stigma som fanns?

  Är det någon som tror att homosexualitet inte fortfarande skulle varit kriminellt, 80 år senare?

  Jag är närmast förbluffad att man måste förklara sånt här trots alla historiska exempel som finns, det finns ingenting, absolut ingenting som långsiktigt är så i grunden skadligt för demokratin som att nagga åsiktsbildningen i kanten, för det rubbar hela den grund demokratin vilar på. Alla gånger som demokratier skjutits i sank (det sker dessutom alltid inifrån) så har just åsiktsbildningen varit det första som diktaturens kreatur riktat in sig på, för det tystar medborgarna och kväser all opposition i sin linda.

  Under kalla kriget var vår frihet att inte vara övervakade vårt moraliska vapen gentemot regimerna bakom järnridån, men fortsätter vi på den inslagna vägen så gör vi oss av med det vapnet och kan inte ens avända det mot Kina eller ens NordKorea. Tänk att vår rättsuppfattning kunde erodera så fort efter murens fall.

 31. Piece of The Mind» Blog Archive » Vem ska st

  […] heja v

 32. […] världen, Bloggen Bent #4, Nils Gustafsson, JörgenL, Attila, Magazine HumbleBee, WitchBitch igen, Rick Falkvinge (pp) #7, Hultins tankegång #6, xzpq, Björn Wadström – ettan #3, Drottningsylt #4, Röd Libertarian, […]

 33. Inte konstigt att SD kommer in i riksdagen. | El Rubio talar

  […] världen, Bloggen Bent #4, Nils Gustafsson, JörgenL, Attila, Magazine HumbleBee, WitchBitch igen, Rick Falkvinge (pp) #7, Hultins tankegång #6, xzpq, Björn Wadström – ettan #3, Drottningsylt #4, Röd Libertarian, […]

Comments are closed.

arrow