Fyra avhopp kan rädda demokratin

Jag läser just hos Bloggen Bent och Svensson att moderaterna hotar de riksdagsledamöter som röstar emot en allmän avlyssning, och alltså går emot Stasi på steroider, med uteslutning ur partiet.

Utöver att det här är ett magvändande vidrigt sätt att hantera sina förtroendevalda, så aktualiserar det en postning jag gjorde för ungefär ett år sedan. Ibland är det faktiskt rätt att agera på sitt samvete, i stället för att göra som man blir tillsagd.

När jag startade Piratpartiet i januari 2006, och det snabbt exploderade i popularitet, så blev jag tvungen att välja mellan mitt jobb och partiet. För första gången hade jag hamnat i en situation där jag kunde göra skillnad på riktigt. Jag visste också, att för att kunna se mig i spegeln, så måste jag välja det rätta och göra skillnad, i stället för att vara en blind karriärist. Jag lämnade mitt arbete. Jag gjorde skillnad.

Nu är alla frihetsälskande moderata riksdagsledamöter i precis samma situation. Och jag skulle vara hedrad till tårar över att kunna kalla dem mina bröder och systrar på barrikaderna.

Här är postningen jag skrev för ett år sedan, inför förra FRA-voteringen, och som nu är aktuellare än någonsin:

Fyra avhopp kan rädda demokratin

Alliansens riksdagsledamöter är inte glada just nu. Det skulle jag inte heller varit om jag ställts inför situationen att antingen rösta för att införa en politisk massavlyssning av alla medborgare, eller frusits ut ur min sociala gemenskap och riksdagsgrupp och förlorat nåden hos partiledningen, speciellt som förslaget ändå verkar gå igenom så att uppoffringen skulle varit förgäves.

Men någonstans måste man ändå välja att kunna se sig i spegeln om tio år och veta att man gjorde rätt.

Partiledningarna för både alliansen och s går rätt hårt fram just nu kring förslaget om att låta FRA massavlyssna alla svenskar för regeringens och myndigheters räkning. Det som gör att det kan kännas hopplöst är att det inte är strikt regeringen mot oppositionen – s verkar vilja ha ett rävspel så att även om man som alliansledamot röstar mot, så kommer förslaget ändå att gå igenom genom s så småningom, och så finns bara den där nejrösten kvar som en plump i protokollet när partilojaliteten ska mätas nästa gång.

Men om jag påstod att det finns ett sätt att stoppa massavlyssningen? Ett som kräver stor uppoffring och ett språng till helt okänd mark för den alliansledamot som tar det, men där det kanske är värt så mycket att kunna se sig i spegeln?

Vad det handlar om är att sätta hela regeringsmakten på spel för det här förslaget (och det är faktiskt så viktigt – det här är långt viktigare än t.ex. vilken färg som JAS 39 Gripen ska målas med, eller om A-kassan ska ge 70% eller 80% efter 200 dagar, eller om det ska dras nya pendelspår genom Stockholm). Vad det handlar om är att förändra maktbalansen i riksdagen, så att sådana här förslag inte kan gå igenom. Det kan göras med väldigt små medel.

Det behövs fyra alliansledamöter som hoppar av till Piratpartiet. Fyra av 178.

Det skulle förändra maktbalansen i riksdagen så att Piratpartiet hamnade i vågmästarställning – Alliansen 174, v-s-mp 171, och pp 4. Det skulle göra att den som vill ha igenom sin budget, sin arbetsrätt, sin miljöpolitik och allt annat måste börja respektera medborgarna och lägga ner sådana här förslag om allmän avlyssning.

(Naturligtvis behöver du som hoppar också vara beredd att sätta kraft bakom orden, och eventuellt rösta emot den regeringsmakt du nu är en del av. Frihetens pris kan vara högt för dem som strider för den – vi ska vara glada att det fortfarande handlar om att trycka på knappar i Sverige.)

Partiböckerna kommer naturligtvis inte att vara nådiga, men det är alltid krigets vinnare som i historieböckerna ges rätten att berätta om vilka som var förrädare – och vilka som var folkets hjältar. Och i det här fallet är det dessutom mångt och mycket ledarspalter och bloggare som skriver historieböckerna, och inte partiledningarna.

Om du vill läsa på mer om Piratpartiet, så kan du titta på vårt valmanifest från 2006 (fyra sidor plus en hög konkreta förslag), eller vår principdeklaration (fyra sidor). Hela vårt upplägg är att vara blockneutralt, och att prioritera spets framför bredd. Den spetsen består av medborgarrätt, medborgarrespekt och förståelse för nätverks- och informationssamhället. Varken mer eller mindre.

Ring mig. 0708-303600.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Falkvinge skriver också om detta. […]

 2. Jesper

  Principdeklarationslänken är paj. http://www2.piratpartiet.se/principer luktar nyare (3.1 vs 3.0) och o-PDF.

 3. Rick Falkvinge

  Jesper: Tack. Jag kopierade det förra inlägget rakt av och är ganska speedad av all Jolt här på DreamHack.

 4. Meningsfullt « Art of Work

  […] Rick Falkvinge, kanske den som engagerat sig mest av alla i detta, tex här, här och här. Jag är inte enskilt för hans försök till häxjakt på dem som tagit fram […]

 5. Veckan som gick - vecka 24 | Same same but different

  […] Rick Falkvinge, Folkpartiet i Nacka, Basic personligt, frykmans liberala blogg, conjoiner, Bloggen Bent, En liten tant, Brygubben, Utsikt från ett tak, Alter Ego resonerar, Under den svarta natthimlen, Sanape, Mediabevakaren, Svensson, Beta Alfa, Pia (s) Blogg, Mats tankar,, A lad insane, Henrik-Alexandersson.se, Folkpartiet Östermalm, Enligt min humla, Carls konsumentblogg, Mindpark, Odens hundar, JMB, Kulturkritik, Christian Valtersson, Staffan Danielsson, Slottet i saknadens dalar, Johannes Forssberg, Fredrik Axelsson, Tonårsmorsa, Hanna Wagenius, Livet, Ur hjärtat, Iskall, Åsa Lindestam, Ulf Bjereld,, Herr klokboks kollektion, Östra ölands fria horisont, politiskt inkorrekt, Björn Wadström, Klura, Blogge Bloggelito, Sidvind, Stationsvakt, Oväsentligheter, Chakrat, Törneboms hotspot, Merith Wager, , bisonblog, Anna Troberg, Eivor Karlsson, Mitt rosa liv, I huvudet på en urb, Alla dessa karlar, Sami Korpela, erik Laakso, Roger Jönsson, bloggarna.se, christermagister, Garbo, Hultins tankegång, Jacob Stålhammar, Anna Hövenmark, Enn Kokk. […]

 6. Daniel Wijk

  Jag skrev till de allianstillhörande riksdagsledamöterna i Jönköpings län och frågade dom vad dom anser om denna senaste utveckling. Ska bli intressant om någon moderat svarar.

  Jag satsar på total tystnad men vi får se!

 7. Johan Ronström » Blog Archive » Hot om uteslutning

  […] Rick läser jag hos Bloggen Bent och Svensson att moderata partiledningen rätt ut har hotat […]

 8. steelneck

  Låt se nu.. “Om du inte röstar som vi säger så händer något otrevligt med dig” Ja, det kan man nog med fog kalla otillbörlig påverkan inför ett röstningsförfarande. Tillåt mig då citera ur brottsbalkens 18:e kapitel om högmålsbrott §5:

  Den som övar olaga tvång eller olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen eller inkräkta på handlingsfriheten inom politisk organisation eller yrkes- eller näringssammanslutning och därigenom sätter yttrande-, församlings- eller föreningsfriheten i fara, dömes för brott mot medborgerlig frihet till fängelse i högst sex år.

  Det verkar onekligen som om någon med lite “cohones” kan göra både rätt och kometkarriär som kandiderar på statsministerposten..

 9. klara

  http://blogg.expressen.se/peterj/entry.jsp?messid=386555

  Kolla in Peters blogg också. Ny desinformation på gång…

  Själv gör jag mitt lilla försök att påverka modebloggarna att skriva om det. De har ändå en av de största läsekretsarna. Hoppas innerligt att fler än jag har nåt annat än väskor å kläder innanför pannbenet.

  klara’s last blog post: Bär vitt på onsdag.

 10. Om du känner en riksdagsledamot? | El Rubio talar

  […] börjar bli rädda att människor ska kunna fortsätta prata med varandra utan att övervakas. Rick Falkvinge uppger två olika källor (bloggen Bent och Svensson) till att Moderaterna hotar riksdagsmän med […]

 11. Anders Andersson

  Rubriceringen brott mot medborgerlig frihet är knappast tillämplig på interna påtryckningar inom ett politiskt parti. 18 kap. 5 § BrB anger uttryckligen att det måste röra sig om olaga hot eller olaga tvång, båda gärningar som definieras på annan plats i brottsbalken. Att hota med uteslutning ur partiet är inte “olaga hot” i lagens mening. Det vore en annan sak om partiledningen hotade med fysiskt våld eller annan brottslig gärning.

 12. Marcus

  För de som vill länka till stoppafralagen.nu finns banners på:
  http://mediascreen.se/archives/200806/protestera-mot-fra-lagen/

  Marcus’s last blog post: Protestera mot FRA-lagen

 13. Varför är FRA-lagen så viktig för moderaterna? | Svensson

  […] Bloggat: BiologyandPolitics, Johan Ronström, Lakes lakonismer, Peter J Olsson, El Rubio, Rick Falkvinge, Projo1, Projo2, Fredrik Lundh, Opassande, Nihao Kenny, Blogge Bloggelito, Snowflakes in the Rain, […]

 14. […] i bloggosfären har i påtagligt hög grad handlat om att det bara krävs ett fåtal borgerliga ledamöter som röstar nej för att Lex Orwell ska stoppas. Att s, v och mp motsätter […]

 15. Erik Starck

  Sannolikheten att ditt upprop går hem är väl rätt liten men ni i (pp) vinner nog många röster nu inför nästa val.

  Tycker fortfarande ni ska byta namn dock. Internetpartiet är ledigt. 🙂

  Erik Starck’s last blog post: Döda politiska karriärers sällskap

 16. Tre texter dagen före debatten « Christian Engström (pp)

  […] det behöver inte bli så här. Fyra hjältar kan rädda demokratin. På onsdag vet vi hur det […]

 17. […] även Falkvinge och […]

 18. Anders Andersson

  Jo, det är nog en och annan som vill att (pp) skall byta namn, bland såväl anhängare som motståndare. Frågan är vilken av grupperna som är störst? Sedan finns det åtminstone 35.000 personer som inte vill att (pp) skall byta namn.

  “Internetpartiet” stod inte ens på någon handskriven valsedel i riksdagsvalet 2006, trots att man får skriva precis vad man vill där, och man behöver inte registrera partibeteckningen för att få trycka upp valsedlar. Registrering fordrar bara 1.500 namnunderskrifter.

  Jag föreslår att alla som vill se “Internetpartiet” delta i 2010 års riksdagsval själva samlar in de 1.500 underskrifter som behövs, och registrerar namnet. Därefter kan vi diskutera en teknisk valsamverkan mellan (ip) och (pp), så att vi inte i onödan splittrar väljarkåren mellan oss båda.

  Själv anser jag att moderaterna bör byta namn till “Socialistiska enhetspartiet”. Jag tror de på sin tid (1949-1989) brukade få fler röster än moderaterna någonsin har fått.

  Om Rick Falkvinge byter namn till Gudrun Schyman, har (pp) då chans att bli det nionde största politiska partiet i Sverige? 🙂

  “What’s in a name? That, which we call a rose, by any other name would smell as sweet.”

 19. abo a blog » Blog Archive

  […] Nu ska det åter drivas igenom till varje pris. Det ryktas att moderata riksdagsledamöter hotas med uteslutning om de inte röstar enligt partilinjen. Varför är detta så viktigt? Man undrar […]

 20. […] i riksdagen – Göran Pe… igen, Brygubben igen, Björn Wadström – ettan, Sebastian Bay, Rick Falkvinge (pp), Johanna Sjödin, JMB, Basic personligt #3, Conjoiner #3, Bloggen Bent, Brygubben #3, Conjoiner #4, […]

 21. johannes

  “Om Rick Falkvinge byter namn till Gudrun Schyman, har (pp) då chans att bli det nionde största politiska partiet i Sverige?”

  Nästan värt att prova det?!

  johannes’s last blog post: We’ve always been at war with Eurasia.

 22. Köp inte FRA i säcken

  […] det finns några borgerliga politiker med ryggrad också, minst fyra men helst […]

 23. […] sätt att klara demokratin långsiktigt är om fyra alliansledamöter hoppar över till pp; då skulle vi kunna använda en vågmästarställning för att sätta stopp för alla mot mot […]

 24. Centerpartisterna ska tvingas in i fållan | Svensson

  […] Catti hos Jonas Morian, Nikke Index1, Blogge Bloggelito, Nikke Index2, Projo, Rick Falkvinge1, Rick Falkvinge2, Vänstra stranden, Strötankar och sentenser, Åsiktstorped, Magnus Persson, Progressiva USA, […]

 25. Piece of The Mind» Blog Archive » Vem ska st

  […] Din ledamot i riksdagen – G

 26. […] djävulskattungen #4, Same same but different, natkoll.se, Björn Wadström – ettan, Sebastian Bay, Rick Falkvinge (pp) #6, Johanna Sjödin, JMB, Basic personligt igen, Conjoiner #3, Bloggen Bent igen, Brygubben igen, […]

 27. Inte konstigt att SD kommer in i riksdagen. | El Rubio talar

  […] djävulskattungen #4, Same same but different, natkoll.se, Björn Wadström – ettan, Sebastian Bay, Rick Falkvinge (pp) #6, Johanna Sjödin, JMB, Basic personligt igen, Conjoiner #3, Bloggen Bent igen, Brygubben igen, […]

 28. Erik Laakso | På Uppstuds » Jag polisanmäler FRA

  […] djävulskattungen #4, Same same but different, natkoll.se, Björn Wadström – ettan, Sebastian Bay, Rick Falkvinge (pp) #6, Johanna Sjödin, JMB, Basic personligt igen, Conjoiner #3, Bloggen Bent igen, Brygubben igen, […]

 29. […] det dessutom att Moderaterna hotar riksdagsledamöter med uteslutning ur partiet om de röstar mot FRA-förslaget. Det är bara ett rykte, men med tanke på hur skärrade många riksdagsledamöter verkar så […]

Comments are closed.

arrow